• No results found

Process 6. Att objektifiera och avhumanisera människor.

5.1 Projektbeskrivning av Studenthus Valla

5.1.2 Aktörernas syn på social hållbarhet

I samtliga intervjuer ställdes frågan vad social hållbarhet betyder för intervjupersonen. För Projektledaren betyder social hållbarhet först och främst att samarbete i ett projekt ska vara positivt, engagerat, öppet och ärligt. Alla ska känna glädje och trygghet när de går till jobbet på en måndag. Han lyfter även jämställdhet i bolag. Idag finns en brist på kvinnor inom byggbranschen, framförallt i entreprenörsledet, och det är något han tycker är synd. Under projektet Studenthus Valla fanns många kvinnor inblandade i den arbetsledande rollen, bygghantverkare, och konsulter (Projektledaren, 2020-03-18). Enligt Projektledaren arbetar Akademiska Hus mycket med jämställdhetsfrågor och förklarar hur de blivit rankade som etta i undersökningar inom ämnet. “Jag tror vi har fler kvinnliga chefer på Akademiska Hus än manliga. Det är positivt!” (Projektledaren, 2020-03-18). Han fortsätter:

Jag tänker också osökt på en sak som Akademiska Hus värnar om tillsammans med hela branschen i Sverige idag, och det är arbetsplatsolyckor. Säkerhet på arbetsplatsen tycker jag är en viktig del av social hållbarhet (Projektledaren,

Projektledaren, och hela Akademiska Hus, arbetar för en trygg arbetsmiljö. Där går de i bräschen bland de stora beställarna i Sverige genom att skapa en sammanslutning med andra beställare och större entreprenörer för att arbeta tillsammans mot arbetsplatsolyckor. De har tillsammans tagit fram en nollvision för arbetsplatsolyckor (Projektledaren, 2020-03-18).

När Projektledaren sedan får frågan hur hans yrkesroll innefattar social hållbarhet lyfter han att som projektledare är det hans roll att få en stor grupp människor att arbeta tillsammans, i projektet Studenthuset uppåt 500 personer. Det är hans roll att få samtliga att arbeta åt samma håll, mot samma mål och samtidigt vara engagerade, positiva och öppna i sin attityd. Även om det handlar om besvärliga frågor vill Projektledaren att samtalsklimatet alltid ska vara behagligt och att det är en stor del av social hållbarhet ur en ledarskapssynpunkt. Det handlar om etiska och moraliska perspektiv som måste implementeras och informeras till samtliga som jobbar i projektet (Projektledaren, 2020-03-18). De “mjuka parametrarna” är mycket viktiga för Projektledaren och han lyfter det flertalet gånger under intervjun. Han nämner att de haft mjuka parametrar i målbilden från dag ett, exempelvis att alla ska vara öppna, ärliga och positiva.

Det var så tydligt de mjuka kraven för alla, så jag tror att det satte sig redan från start. Det är så här vi ska jobba. Det viktiga då, eftersom det är jag som har ansvaret för upphandlingen av alla entreprenörer, är att jag uppträder lika öppet, ärligt och positivt som jag förväntar mig att få tillbaka

(Projektledaren, 2020-03-18).

När Universitetsarkitekten får frågan vad social hållbarhet är för henne, drar hon genast kopplingen till Studenthuset, som hon tycker representerar och kännetecknar social hållbarhet väldigt mycket. Hon beskriver hur de på LiU 2012, redan innan projektet var konstaterat, tog fram fyra delrapporter. Dessa var: livet på campus, arbetsmiljö, utbildningspedagogiska innovativa läromiljöer och sedan biblioteket. Det var tydligt att det fanns en uppdelning på campus Valla mellan fakulteterna och den norra och södra delen. Det fanns en önskan om att skapa mer rörelse över campus och att det skulle bli en större blandning och interaktion över dessa gränser. Universitetsarkitekten uttrycker att vad en studerar eller vilken funktion respektive profession en har inte ska ha någon betydelse, och det är social hållbarhet i hennes ögon (Universitetsarkitekten, 2020-03-24).

Jag vet att jag en gång sa att prestigelösheten ska kännas in i väggarna, här spelar det ingen roll om du är rektor eller lokalvårdare eller vad du är. Utan alla ska känna att de är lika välkomna och att de kan använda huset på lika villkor (Universitetsarkitekten, 2020-03-24).

LiU arbetar med social hållbarhet på flera olika sätt (Universitetsarkitekten, 2020-03-24). Universitetsarkitekten använder arbetet med studiemiljöer som exempel på detta, liksom det faktum att de är lyhörda till vad studenterna efterfrågar. Sist innefattar även hennes yrkesroll som universitetsarkitekt frågor inom social hållbarhet och hon förklarar hur det alltid gjort det även innan de förstod att det gjorde det. Det handlar om att skapa mötesplatser för människor (Universitetsarkitekten, 2020-03-24).

Sist, fick Platschefen (2020-04-22) frågan om hur han tolkar social hållbarhet. Han uttrycker att han tycker att det är ett svårt ord innan han förklarar “för mig är det människorna”. Genast ser han till sin roll som platschef som Platschefen menar innehåller arbete med social hållbarhet, i form av ledarskap, i allra högsta grad.

Att om jag ständigt tar beslut från min horisont betyder det att jag är auktoritär, för mig är det istället viktigt att få med mig människor och kompetenser, en mix av människor. Det är social hållbarhet. Att de engagerar sig. (...) Att man är en grupp som tar vara på förmågorna på bästa sätt, då blir det jättebra (Platschefen, 2020-04-22).

Platschefen (2020-04-22) ger ett exempel på hur han arbetar med social hållbarhet genom att han arbetar mycket med studenter. Han vill oftast ha med antingen en student eller någon som precis kommit från skolan för att sedan hjälpa dem utvecklas i olika roller. Även jämställdhet, att ha både tjejer och killar, är viktigt för den sociala hållbarheten i ett projekt. Det vill säga, att ta vara på allas förmågor på bästa sätt (Platschefen, 2020-04-22). Utöver Platschefens yrkesroll upplever han att Peab arbetar aktivt med social hållbarhet genom deras värdegrunder. Att Peabs värdegrunder är enkla och avskalade och därför funkar. “Att man är jordnära och jobbar med utveckling av människor. Det är inte så toppstyrt och det tycker jag är den stora styrkan.” (Platschefen, 2020-04-22).

Related documents