• No results found

Likt i enkäterna ser vi en skillnad i hur studenterna ser på deras egna och andras användning av kameror inom undervisningen där Student 2 och 4 uppger att de använder kameran och försöker engagera sig i diskussioner i en större utsträckning än vad Student 1 och 3 uppgav. Student 4 uppger att studier över videokonferensapplikationer leder till att man mister de fysiska signalerna, konsekvensen av detta blir enligt hen en brist på interaktion över applikationen. Hen använder kameran då det hjälper interaktionen och den huvudsaklig anledningen till användningen är för att hjälpa läraren och visa på att hen lyssnar på läraren. Student 1 uppger istället ett mer aktivt val av att hen sällan använder kameran då det inte ger något positivt utfall i hens egna studier, dock visar Student 1 på förståelse för att lärare har önskan att studenterna ska använda kamera. Samtliga studenter exklusive Student 1 uppger även att de ser negativa konsekvenser av den bristande användningen av kameror samt ett lägre deltagande i diskussioner.

Passivt användarmotstånd

Vidare såg vi även en tendens att studenterna ansåg sig begränsade av lärarna. Student 1, 2 och 4 nämnde alla att de i viss mån såg problem uppstå på grund av att lärarna inte kunde hantera

applikationen eller programmet kopplat till studierna optimalt. Student 1 var dock noga med att påpeka att det är något som skiljer sig drastiskt beroende på vilken lärare det är samt att lärarna verkar ha problem med olika saker då Student 1 tar upp problematiken med att dela presentationer. Student 2 påpekar även att problem från lärarnas sida med applikationerna blivit färre då enligt hans mening,

“I början var det lärare som inte visste hur man delade skärm o så... Nu har de lyckats lösa detta, men i början var detta ett problem.”

(Student 2, personlig kommunikation, 25 mars 2021).

Problematiken med felande IT-artefakter och lärare som inte hanterar applikationerna optimalt

resulterade enligt studenterna i sämre koncentration och missnöje under sina studier då de ser förlorad undervisningstid då tid gick åt för att lösa dessa problem.

Samtliga studenter uppgav att de själva upplevt vissa problem med att rent praktiskt använda sig av den aktuella videokonferensapplikationen inom sina studier. Student 1 och 3 utmärker sig dock genom att de uppgav ytterst få och enkla problem. Student 1 nämner att hen hade önskat lättförståeliga resurser för att hjälpa med enkla problem i de fall problem uppstår. Istället har hen antagit ett tillvägagångssätt som hen beskriver som “trial and error” för att ta sig an problemen. Student 2 nämnde att en del funktioner var något klurigt i början där skillnaden mellan att logga in som student eller allmän person samt skicka ut automatiska länkar varit problematiskt och till viss del fortfarande är. Student 2 fortsätter med att förklara att dessa problem blivit färre under tiden hen använt sig av applikationerna men att några få problem kvarstår. Student 3 har liknande upplevelser som sina medstudenter där funktioner som breakout rooms inte var glasklara gällande användningen av dem. Hen anser dock att problemen blivit färre efter att ha använt sig av applikationerna. Student 4 ansåg också att det fanns ett flertal funktioner som var svåra att använda sig av som exempelvis att skapa möten, bjuda in folk till personliga möten och dela skärm, hen sa även att det nu har blivit något av en vanesak där problemen har minskat vid användandet av applikationerna.

4.2.1.2 IT-kompetens

IT-färdigheter

Gällande användningen av videokonferensapplikationerna inom studierna så var svaren ganska blandade. Alla studenter tycker att det i nuläget är enkelt att använda sig av applikationerna, men Student 2 och 4 uppgav att det var svårare i början. Det var svårt i början då de inte riktigt visste hur allting fungerade. Gällande frågan varför de tror att det blivit enklare nu än tidigare så svarade Student 2 och 4 att de har vant sig vid de applikationer de använder.

Detta tema fortsätter gällande användningen av videokonferensapplikationer innan de introducerades inom studierna. Student 1 och 3 har använt sig av videokonferensapplikationer innan det blev ett krav inom studierna och anser att detta har hjälpt dem att anpassa sig till studier över applikationen då de är bekanta med hur videokonferensapplikationer är uppbyggda. Till skillnad från Student 1 och 3 så har Student 2 och 4 inte använt sig av videokonferensapplikationer innan studierna i någon större utsträckning och Student 2 ansåg att hen behövde en längre startsträcka vid användningen av dessa applikationer.

IT-kunskaper

Vid frågan om studenterna har god kunskap kring ITs fördelar och nackdelar så svarade studenterna att de hade god kunskap gällande detta. Student 1 nämner att IT är kritiskt för att distansundervisningen ens ska fungera överhuvudtaget. Utöver att studier på distans inte alls hade fungerat utan IT så ser Student 1 positivt på ökad IT-användning då hen anser att man sparar mycket tid samt kan ha digitala möten med flera människor som bor på olika ställen då det är enklare att mötas på distans. Student 2 säger att hen hade koll på digitalisering samt dess för- och nackdelar. Studenten förklarade att digitalisering när man

utnyttjar de positiva aspekterna kring digitalisering fungerar väldigt bra men att när man digitaliserar för digitaliseringens skull utan anpassning så blir det inte lika bra, exempelvis om man överför alla papper till digitala filer utan att lägga till en sök- eller filterfunktion. Student 3 lyfter upp fördelar med IT där hen håller med Student 1 om att det sparar mycket tid men även att det sparar plats. Student 3 tycker att det är konstigt att inte använda sig av digitala system då analoga system är utdaterade. Hen tar fram ett exempel gällande en hemtenta de skulle lämna in via postfacket vilket var mycket svårare än hen förväntat sig. Studenten säger då att hen föredrar att lämna in dem online.