• No results found

Passivt användarmotstånd

6. Slutsats och kunskapsbidrag

I detta kapitel kommer vi att presentera de resultat vi funnit i studien. Vi kommer även att diskutera den kunskap som studien bidragit med.

6.1 Slutsats

Syftet med denna studie är att ge insikt i hur IT-kompetensen hos studenter och lärare på universitetsnivå påverkar deras användarmotstånd mot videokonferensapplikationer vid

distansundervisning. Studien syftar även till att jämföra skillnader och likheter mellan IT-kompetens påverkan på användarmotstånd när det kommer studenter och lärare.

Nedan presenterar vi resultatet vi funnit i studien utifrån våra frågeställningar vi presenterat (se avsnitt 1.4).

6.1.1Hur påverkar studenters nivå av IT-kompetens deras

användarmotstånd mot

videokonferensapplikationer inom

distansundervisning?

Studenters IT-kompetens påverkar deras användarmotstånd på följande sätt:

1. Hög IT-kompetens leder till högre aktivt användarmotstånd då studenterna undviker kameraanvändning samt deltar i diskussioner i lägre utsträckning.

Utifrån vår empiri kan man tydligt se att de studenter som besitter hög IT-kompetens även är de studenter som visat på högre utövat aktivt användarmotstånd än de studenter som besitter lägre IT-kompetens.

2. Låg IT-kompetens leder till högre passivt användarmotstånd i form av svårigheter att ta sig an digitala förändringar inom distansundervisningen.

De studenter som besitter låg IT-kompetens är även de studenter som visat på större svårigheter att ta sig an digitala förändringar. Jämförelsevis så har de studenter som besitter högre IT-kompetens visat på att de har med större enkelhet anpassat sig samt haft enklare med problemlösning gällande

videokonferensapplikationer inom distansundervisning.

3. Låg IT-kompetens hos lärarna leder till högre passivt användarmotstånd hos studenterna i form av försämrad attityd mot videokonferensapplikationerna.

Vi har funnit en intressant synvinkel kring hur IT-kompetens påverkar användarmotstånd hos

studenterna. Vi har tagit del av att studenternas lärare påverkar användarmotståndet hos studenterna. Då studenternas lärare visat på låg IT-kompetens så har det lett till en högre nivå av utövat passivt

användarmotstånd hos studenterna vid användningen av videokonferensapplikationerna inom distansstudier.

6.1.2 Hur påverkar lärares nivå av IT-kompetens deras användarmotstånd

mot videokonferensapplikationer inom distansundervisning?

Lärarnas IT-kompetens påverkar deras användarmotstånd på följande sätt:

1. Låg IT-kompetens leder till högre aktivt användarmotstånd i form av icke-användning av videokonferensapplikationerna.

Hos lärarna kunde man se ett tydligt tema där hög IT-kompetens ledde till lägre aktivt

användarmotstånd. Den läraren som utövade högst aktivt användarmotstånd var den lärare som besatt lägst IT-kompetens.

2. Låg IT-kompetens leder till högre passivt användarmotstånd i form av svårigheter att ta sig an digitala förändringar inom distansundervisningen.

När en videokonferensapplikation blev uppdaterad och introducerade nya funktioner så kunde man se en klar relation mellan lärarnas IT-kompetens och hur väl de tog sig an denna förändring. Även i detta fall så var det den läraren som utövade högst passivt användarmotstånd som besatt lägst IT-kompetens. 3. Hög IT-kompetens hos studenterna leder till högre passiva användarmotståndet hos lärarna i form av ökat missnöje och försämrad attityd mot IT.

Slutligen så kunde vi se att studenternas IT-kompetens indirekt påverkade lärarnas passiva

användarmotstånd. De studenter som besatt hög IT-kompetens undvek att använda sig av kameror samt deltog i diskussionsmoment i lägre utsträckning vilket ledde till ökat missnöje och försämrad attityd mot IT hos lärarna.

6.1.3Vilka likheter och skillnader finns det mellan hur studenters

och lärares IT-kompetens påverkar deras användarmotstånd mot

videokonferensapplikationer inom distansundervisning?

6.1.3.1 Likheter

Vi såg denna likhet mellan hur studenters och lärares IT-kompetens påverkar deras användarmotstånd mot videokonferensapplikationer inom distansundervisning:

Låg IT-kompetens leder till högre passivt användarmotstånd i form av svårigheter att ta sig an digitala förändringar inom distansundervisningen.

Vi har funnit en likhet i hur IT-kompetens påverkar studenters och lärares användarmotstånd. Vår empiri visar på att de lärare och de studenter som påvisade lägre IT-kompetens även var de individer som utövade ett högre passivt användarmotstånd som tog form i svårigheter att ta sig an de digitala förändringarna inom distansundervisning.

6.1.3.2 Skillnader

Vi såg dessa skillnader mellan hur studenters och lärares IT-kompetens påverkar deras användarmotstånd mot videokonferensapplikationer inom distansundervisning:

Hos studenterna så såg vi ett högre aktivt användarmotstånd i de fall då de besitter hög IT-kompetens. Detta till skillnad från lärarna där vi såg att läraren med lägre IT-kompetens är den som utövade ett högre aktivt användarmotstånd.

Slutligen såg vi även skillnader gällande hur grupperna påverkade varandra. Vi såg en indirekt koppling där hög IT-kompetens hos studenter ledde till högre passivt användarmotstånd hos lärarna.

Jämförelsevis såg vi att låg IT-kompetens hos lärare ledde till högre passivt användarmotstånd hos studenterna.

6.2 Kunskapsbidrag

Vi har funnit att IT-kompetens påverkar användarmotstånd mot videokonferensapplikationer över distansundervisning då vi funnit teman där den har en direkt koppling. Som vi beskrev i inledningen så visar studier som den av Ali et al. (2016) att det finns ett klart kunskapsglapp kring användarmotstånd mot IT-trender. Hämäläinen et al. (2020) skriver även att IT-kompetens är en huvudsaklig faktor då användare utövar användarmotstånd mot digitala teknologier men att området är relativt outforskat. Området ansåg andra forskare, men även vi själva var relativt outforskat. Med vår studie har vi nu sett över möjligheten att IT-kompetens är en bidragande faktor inom just utövat användarmotstånd mot videokonferensapplikationer vid distansundervisning och har kommit fram till att IT-kompetens är en vital del som påverkar användarmotstånd. Med denna studie bidrar vi till kunskapsgapet genom att visa på att det finns en relationen mellan studenternas och lärarnas IT-kompetens och deras