• No results found

Amir AlMumenin (den ledaren för de troende)

Dabl AlKhuzai

6- Amir AlMumenin (den ledaren för de troende)

Denna titel är en av gängse imamens titlar (as), där denna titel är bara för imam Ali (as), och att profeten (s) gav honom det.

Zaki Mubarak sade: (att begrepp (den ledaren för de troende) är en idiomatisk titel för Ali Bin Abi Talib, om läsaren läser denna titel i en gammal bok utan att peka på ett namn, bör den vara medveten att denna titel berättade om Ali Bin Abi Talib)3.

Abu Naeim överförde om Anas som sade: (att profeten (s) sade: O Anas, häll vattnet! för att jag vill utföra tvagning. Och sedan förrättade han två rakat, och då sade han (s): O Anas, den första mannen som inträder från denna dörr, är den ledaren för de troende, och muslimernas beskyddare, och den ledaren för de strålande, och den sista förmyndaren. Då sade

1 Tarikh Baghdad:4:360, och Kanz AlUmal:11:625, hadith nr.33047.

2 Khasaies AlNisai:19, och AlRiyad AlNadirah:2:171, Kanz AlUmal:6:194, och Marifat AlSahaba:1:296, och Sunan AlTormothi:5:296, hadith nr.3796, Mustadrak AlHakim:3:111.

3 AbQariyat AlSharif AlRadi:2:228, och AlShafi Fi AlImmamh/AlSharif AlRadi:1:37.

jag: O Allah, jag ber Dig att denna man är en av anhängare, och sedan kom Ali (as), och profeten (s) sade till mig: O Anas, vem är den?, och jag sade till honom (s): Ali har kommit, så profeten (s) stod och kramade honom (as) och Ali sade: O Allahs budbärare, du har behandlat med mig på detta sätt för första gången och du gjorde inte det innan!, men profeten (s) sade till honom (as): vad som hindrar mig från att göra detta, och du är den som informerar människorna (om budskapet och islams bestämmelser), och du som klargör för dem vad de inte vet efter mig)1. Denna berättelse berättade om imamens höga status (as) hos profeten (s), och det finns ingen som har samma denna höga status utom honom.

7- AlAmin (den pålitliga)

Denna titel är en av imamens titlar (as) eftersom han var den pålitliga för religionens angelägenheter och hemligheter av den sista profeten, där imam Ali (as) fick denna titel från profeten (s) som sade till honom: (O Ali, du är den utvalda och den pålitliga hos mig)2.

8- AlHadi (den vägvisaren)

En av imamens titlar (as) eftersom han var en vägvisare för muslimerna och för de fromma, och han var den beskyddaren för de troende, och denna titel citerades av profetens uttalande (s): (jag är den varnaren och Ali är den vägvisaren som vägleder människorna till den klara vägen)3.

1 Hulyat AlAwliyaa:1:63, och AlGharat:1:99, och AlIhtijaj:1:202.

2 Thakhaier AlUqba:57, och Tarikh AlKhamis:2:375, och Khasaies Amir AlMumenin för AlNisaei:90.

3 Tarikh Madinat Dimashk:42:359, och Mizan AlItidal:1:484, Lisan AlMizan:2:199, och Mustadrak AlHakim:3:129, Kanz AlUmal:6:157. Och denna betydelse finns i versens förklaring:

(Du är enbart en varnare, men [i Gud] har varje folk sin [högste] ledare) 7:13. Tafsir AlTabari:13:72, och Tafsir AlHaqaiq:42, och Tafsir AlRazi:19:14.

9- AlUthun AlWaeiyah (det medvetna örat)

En av imamens titlar (as) eftersom han hade ett medvetet öra och en uppmärksam lyssnare för vad som sändes ner till profeten (s), och när denna vers sändes ner till profeten (s): (Den skulle bli ett tecken och en påminnelse för er, som varje uppmärksam lyssnare bevarar i sitt hjärta)1, sade han (s) till Ali (as): (jag bad min Herre att ägna detta öra åt dig och att du är den uppmärksamma lyssnaren. Så Ali sade till honom: jag har aldrig glömt något, och jag kommer inte att glömma något)2.

10- AlMurtada (den utvalda)

En av imamens titlar (as) eftersom Allah, Den Allsmäktiga valde honom som en förmyndare till profeten och efterträdare efter honom, eller han (as) valdes av Allah, Den Allsmäktiga som en make för Fatima AlZahraa, det ädla föredömet för alla kvinnor i alla världar3.

11- AlAnzaa AlBatin (den som var långt ifrån kätteri och han var full av vetenskap)

En av imamens titlar (as) eftersom han var långt ifrån kätteri och han var den som var full av vetenskapen. Där AlGawahiri berömde också imam AlHussain (as) genom en ljuvlig dikt som berättade om denna titel4. En gång kom en man till Abdullah Ibn Abbas (den som kallades Hibr AlUmmah, den mest medveten om religionens angelägenheter) och frågade honom: (vem är den AlAnzaa AlBatin som människorna skiljde sig på grund av honom?, så Ibn Abbas sade till honom: O man, jag svär på Allah att du frågade om en man som det inte finns bäst av honom efter Allahs budbärare (s), och han är en bror till Allahs budbärare, och hans

1 Al-Haqqah 12:69.

2 Tafsir AlTabari:29:35, och AlKashaf:4:600 i betydelse av versens förklaring, och Kanz AlUmal:6:108, och AlDur AlManthor:8:267.

3 Thakhaier AlUqba:32, och Kanz AlUmal:6:152.

4 Diwan AlGawahiri:3:235.

farbrors son och hans förmyndare och hans efterträdare över denna nation, och att han är den som är långt ifrån kätteri och han är den som är full av vetenskap, och jag hörde Allahs budbärare som sade: vem som vill frälsas imorgon (på domedagen), bör den klamra sig fast den här mannen (han menade imam Ali (as))1.

12- AlSharif (den hederliga)

Imam Ali (as) är den hederligaste av alla människor på grund av hans ursprung och hans fromhet ect, och att hans fiender och motståndare trodde på detta faktum, så historikerna återberättade när abbasidiska armén omringade Marwan som var en av den sista kungen till umayyaderna, sade Marwan till en av sina ministrar: (den här armén (han menade den abbasidiska armén) behöver till Ali, men denna minister vägrade det och sade till honom: att Ali var en armé i sig själv. Sedan sade Marwan till honom: du visste inte vad som jag menade att denna armé behöver till Ali på grund av hans hederlighet och adelskap eftersom om denna armé kommer att erövra oss, kommer den att mörda våra kvinnor och våra barn och våra äldre personer, och de kommer inte att lämna någon av oss, medan om Ali kommer att vara arméns ledare, begår han inte det med oss på grund av hans hederlighet och adelskap).

Marwan var rätt när han sade så eftersom när abbasiderna erövrade makten, mördade de alla umayyader, och de deformerade också på kroppar av deras döda2.