• No results found

Några av hans rättvisa (as)

Dessa är några fantastiska exempel om hans rättvisa (as) som återberättades av historiker:

1- Aqeel kom till imam Ali (as) i Kufa, och att imamen (as) välkomnade honom och sade till hans son, imam AlHassan (as): (ge ett klädesplagg till din farbror!), så imam AlHassan (as) gav honom ett klädesplagg från deras egna egendom, och vid middagen serverades bröd och salt, men Aqeel vägrade det och sade: (jag vill inte det). Där Aqeel ville olika typer av mat, men imam Ali (as) sade till honom: (är det inte en av Allahs nåd?, så all lov och pris tillkommer Honom).

1 Manaqib Al Abi Talib:1:382, och Bihar AlAnwar:41:51.

Men Aqeel blev så arg, och sade till imam: (ge mig pengar för att betala mina skulder, och skynda dig för att lämna dig).

Imam Ali (as) sade till honom: (O Aba Yazid, hur många är dina skulder?), så han svarade honom: (ett hundra tusen (dirhamer)), men imamen (as) sade till honom: (jag svär på Allah, att jag inte har detta belopp, men vänta på mig tills att få min andel (min lön från statskassan (Bayt AlMal)) för att ge dig något och inte allt på grund av min familjs behov).

Aqeel sade till imam Ali (as) i våldsamt sätt: (statskassans pengar (Bayt AlMal) är i din hand och du försenar mig tills att få din andel, och hur mycket är din andel?, även om du kommer att ge mig allt det, räcker det inte mig).

Imam Ali (as) blev arg på Aqeel, och presenterade islams bestämmelse för honom: (vem jag är och vem du är för att ta från statskassan (Bayt AlMal))!, där vi är samma andra muslimer).

Imamen (as) såg affärsmäns boxar i marknaden, och sade till Aqeel: (om du vägrade vad jag sade till dig, så gå till dessa boxar och krossa dess lås, och ta dess innehåll!).

Där Aqeel trodde att det var från statskassans pengar, och sade till imam Ali (as): (vad innehåller dessa boxar?), och imamen (as) svarade honom:

(dessa innehåller affärsmäns pengar).

Men Aqeel vägrade det och sade i ett smärtsamt sätt: (har du beordrat mig att krossa boxar till människor som är betroende på Allah och satte deras pengar i dessa?), där imam Ali (as) svarade honom: (har du beordrat mig att öppna statskassan av muslimerna och ge dig från deras pengar?, medan de är betroende på Allah, och de låste dessa, så om du vill, kommer jag att ta mitt svärd och du kommer att ta ditt svärd och gå

till AlHirah eftersom det har rika affärsmän och sedan angripar vi några av dem och ta deras pengar).

Då sade Aqeel med smärta: (är jag en rånare?), så den ledaren för islamiska rättvisan (as) svarade honom: (att stjäla från en person bättre än att stjäla från alla muslimer).

Sedan hittade Aqeel inte en annan ursäkt eftersom imamen (as) stängde alla vägar och satte honom framför den strikta rättvisan som inte besvarade på några känslor och inte lydde till något utom rätten, och Aqeel sade i förtvivlan: (låter du till mig att gå till Muawiyah?), där imam Ali (as) sade till honom: (jag låter till dig).

Så Aqeel sade till honom (as): (kan du hjälp mig i min avfärd?). Då beordrade imam Ali (as) sin son AlHassan (as) att ge honom (fyra hundra dirhamer), och sedan gick Aqeel ut och han var väldig upprörd från imamen (as), och också diktade Aqeel en poesi som berättade om denna händelse1.

Imam Ali (as) var strikt att favorisera någon, där han (as) var trogen till rätten och rättvisan, och han (as) handlade med alla människor i samma sätt, och han (as) var så försiktig med statskassans pengar, och han (as) tog ingenting från dess för sig själv eller för hans familj.

2- en av hans rättvisa var att han besökte imam AlHassan (as) som lånade ett halvt kilo av honung från Qanbar som var en kassör av statskassan, och när imam Ali (as) distribuerade honung bland muslimerna, fann han (as) en brist på honung, då frågade imamen (as) Qabnar om detta, och Qanbar sade till honom vad som hände, sedan tillkallade han (as) sin sin AlHassan (as) och sade till honom i ett ilsket sätt: (varför tog du från det

1 Manaqib Al Abi Talib:2:108, och i bok av AlSawaiq AlMuhriqa nämnde författaren nästan denna betydelse:79.

innan att distribueras?), så AlHassan (as) sade: (vi har en andel från detta, men om vi tog mer än vår andel, kommer vi att återta det). Imam Ali (as) blev lugn och sade till hans son i ett vänligt sätt: (O min son, även om du har en andel på det, bör du inte utnyttjas från din andel innan att muslimerna utnyttjas av sina andelar).

Sedan betalade han (en dirham) till Qanbar och sade till honom: (köp en av bästa typer av honung!), så Qanbar köpte en av bästa typer av honung och gav det till imamen (as) som satte det i en skål1.

Där imamens rättvisa var grundval för hans stat för att följas av muslimernas härskare efter honom, men de avvek från hans biografi och hans goda gärningar, och de motsade honom, där de spenderade muslimernas pengar på sina egna njutningar.

3- en av hans rättvisa var att han (as) fick pengar från Isfahan, och han (as) distribuerade dessa pengar bland folk av Kufa, och varje en av dem fick en sjundedel, sedan fann han (as) ett bröd, och han (as) bröt det med sju stycken som delades bland varje en av dem som fick en sjundedel av pengar2.

Harun Bin Antara återberättade om sin far som sade: (jag såg Ali på Eid av Noruz, och Qanbar kom till honom och sade: (O den ledaren för de troende, att du är en man som inte behåller något för dig själv eller för din familj, och din familj har andel i dessa pengar, och jag gömde något för dig). Men imam Ali (as) sade till honom: (vad är det?), där Qanbar sade: (kom med mig och se vad är det?), så han (as) gick med honom till ett hus som innehöll husgeråd av guld och silver, sedan blev imam Ali (as) arg och sade till Qanbar: (jag hoppas att Allah tar din ande,

1 Manaqib Al Abi Talib:2:107.

2 Bihar AlAnwar:41:118.

eftersom du ville sätta en stor eld i mitt hus). Då vägde han (as) det, och gav en andel till varje en stammens ledare)1.

Har ni sett denna rättvisa som representerades av imam Ali (as) i sin succession?.

Har ni sett att han (as) lämnade alla världens njutningar och dess fördelar?. Har ni sett hur den ledaren för alla fromma tog hand om statens pengar, och han tog ingenting från det?.

Att mänskligheten har inte sett som imamens rättvisa (as) och hans självförnekelse, och han (as) tillämpade rättvisan i alla dess aspekter och begrepp.