• No results found

Att undvika dåliga egenskaper

Den profetiska uppfostran för imam Ali (as)

3- Att undvika dåliga egenskaper

Profeten (s) varnade imam Ali (as) från vissa egenskaper som sänker människan till en dålig nivå, och det här är några av dessa :

- Allahs budbärare (s) sade: (O Ali, jag förhindrar dig från tre egenskaper: avund, snålhet och arrogans)2.

Att dessa egenskaper anses av livets synder, och den hederliga har inte dessa illa egenskaper.

- Allahs budbärare (s) sade: (O Ali, vem som lär sig en kunskap för att diskutera med de enfaldiga, eller argumentera med forskarna, eller erbjuda människor till sig själv, betyder att den är från helvetets folk)3.

1 Bihar AlAnwar:77:62.

2 AlFaqih:4:358, och Bihar AlAnwar:77:52.

3 Men La Yahdaraho AlFaqih:4:362, och Bihar AlAnwar:77:54.

Kunskapens begäran bör vara ren för Allahs skull, och att inte vara åtföljd med illa syften, eller är åtföljd med syftet som inte är knuten med verkligheten, anses denna kunskap vara en förbannelse för människan, och att uttalandet (hadith) antydde till dessa:

1- Kunskapens begäran för att diskutera med de enfaldiga och vinna över dem och visa människans förmåga, betyder det finnas ett tecken på själens sjukdom och att människan är långt bort ifrån Allah, Den Allsmäktiga.

2- Kunskapens begäran för att argumentera forskarna och visa sig framför samhället som en forskare, betyder att dess motiv är världens kärlek, och det är säkert att den är långt bort ifrån Allah, Den Allsmäktiga.

3- Kunskapens begäran för att erbjuda människor till sig själv för att vara omkring honom, där vi ber om skydd från Allah, Den Allsmäktiga genom Hans vänlighet och Hans dygdighet.

4- imam Ali (as) återberättade att profeten sade till honom: (O Ali, vill du att jag säger till dig vem är de onda människorna?. Så ag sade: ja, O Allahs budbärare. Då sade profeten (s) till mig: de som inte förlåter andras synder, och ger inte ursäkt till andra, vill du att jag säga till dig vem är ondaste av dem?. Där jag sade: ja, O Allahs budbärare. Sedan sade han (s): den som skadar människor som varken kan vara säkra från hans ondhet, eller kan vänta något från hans godhet)1.

Dessa föraktliga egenskaper som bara markerar onda människor i samhället.

- En av pedagogiska bud som rekommenderades av profeten (s) till imam Ali (as) som är hans bror och hans arvinge: (O Ali, att det inte finns något

1 Bihar AlAnwar:77:66.

större fattigdom än okunnigheten, och det finns ingen rikedom bäst av intellektet, och det finns ingen ensamhet mest av självförhärligande, och det finns inget arbete bäst av planeringen, och det finns ingen fromhet bäst av att lämna vad som Allah förbjuder, och det finns inget släktskap bäst av höga moralen, och talets katastrof är lögnen, och kunskapens katastrof är glömskhet, och välgörenhetens katastrof är att berätta om vad som ger till andra)1.

Genom dessa ljusa bestämmelser som representerar höga beteende och moraliska dygder, uppfostrade profeten (s) sin förmyndare och dörr till hans kunskapsstad för att vara ett exempel för andra i hans liv och efter hans död (s).

- Allahs budbärare (s) sade till imam Ali (as): (O Ali, akta dig att ljuga eftersom lögnen gör ansiktet vara svart, sedan kommer den att skrivas en lögnare hos Allah, och att ärlighet gör ansiktet vara vitt, sedan kommer den att skrivas en ärlig hos Allah, och du bör veta att ärlighet är välsignad och lögn är illavarslande)2.

Att lögn är nyckel till det onda som leder till förstörelse av världen och folket, medan ärlighet är källan till all dygd och och leder till frälsning från allt ont.

- Allahs budbärare (s) sade till imam Ali (as): (O Ali, akta dig från baktaleriet och skvallerbyttan)3.

Att profeten (s) varnade från baktaleriet eftersom det sprider hat bland människorna och minskar människans personlighet i samhället, och islam är angelägen om muslimens värdighet, och religiösa forskarna nämnde en

1 Bihar AlAnwar:77:64.

2 Tohaf AlUqul:14, och Bihar AlAnwar:74:67.

3 Wasaeil AlShia:10:36, och Bihar AlAnwar:77:67.

definition för baktaleriet (Ghiba) och dess strikta förbud i islam, och de undantog bara den liderliga som kan förtalas av andra i hans kända synd, medan det är inte tillåtet att förtala denna liderliga om i andra synder.

Även förbjöd profeten (s) skvallerbyttan eftersom det sprider avsky bland samhällets individer, och det återberättades om imamerna (as) som sade att förtalaren är en av onda varelser som skapas av Allah.

- Allahs budbärare (s) sade till imam Ali (as): (O Ali, bli inte arg!, men om du kommer att bli arg, bör du sitta och tänka på Herrens makt över tjänarna, och Hans tålamod om dem, och om det kommer att sägas till dig: frukta Allah!, bör du lämna din ilska och ha tålamod)1.

Vreden är nyckel till allt ont och orsak till varje brott, och att profeten (s) varnade från dess därför att det leder till personens förstörelse. Där profeten (s) nämnde hur människan kan behandla med vreden och hur människan kan förhindra dess ond genom att tänka på Allahs förmåga och vilka ond som hämtas av ilskan.

- Allahs budbärare (s) sade till Imam Ali (as): (O Ali, jag förbjuder dig att avbryta ett löfte eller hjälpa en annan att avbryta ett löfte, och jag förbjuder dig att vara listig eftersom illa listigheten bara skadar dess tillverkare, och jag förbjuder dig att vara orättvis eftersom Allah stöder den som utsattes för orättvisan)2.

Dessa egenskaper som förbjöds av profeten (s), anses orsaker till människans fall och dess förstörelse.

- Allahs budbärare (s) sade till imam Ali (as): (O Ali, tron är att inte tillfredsställa någon mot Allahs vrede, eller tacka inte någon om något som har kommits av Allah till dig, eller skylla någon om något som inte

1 Tohaf AlUqul:14, och Bihar AlAnwar:77:67.

2 Amali AlSadoq:2:210, och Bihar AlAnwar:77:69.

har getts av Allah till dig, eftersom levebrödet inte bogseras av den snåla, eller avlägsnas av den hatfulla, och att Allah skapade bekvämligheten och frälsningen i tron och belåtenheten genom Hans styrning och Hans dygdighet, och Han skapade bedrövelsen och sorgen i tvivlet)1.

Med detta värdefulla bud från profeten till sin förmyndare och dörr till hans kunskapsstad, imam Ali, den ledaren för de troende (as) avslutar vi tala om några aspekter av profetiska läror till imam Ali som representerade profeten (as) och hans syfte och hans moral som leder till människans intresse och hans livs utveckling.

Vi nämnde en detaljerad redogörelse för profetens bud (s) till imam Ali i en av våra böcker, medan här sammanfattade vi detta ämne.