• No results found

Imamens protest genom detta uttalande

Imam Ali (as) protesterade mot folket genom detta uttalande när folket svor trohetsed till Othman Bin Affan, där han (as) sade till invandrarna och anhängarna: (har ni vetat att Allahs budbärare (s) sade till mig: (du

1 Kanz AlUmal:6:395, och AlRiyad AlNadiyrah:2:163, och Yanabi AlMawada:1:146.

2 AlRiyad AlNadiyrah:2:405.

3 Fawat AlAnbyaa:2:38, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:531.

är för mig som Arons status för Moses?!), och sedan sade han (as) också:

(har det funnits en person som har samma denna status?!, så vi är tålmodiga tills att hända vad som bestämdes av Allah)1.

Folket hörde detta uttalande från profeten (s) och de hörde också mer än det som var uttalande av Ghadir, men deras själar var fyllda av ambitioner, girighet och vägran för den rätta vägen.

7- Imamen (as) är dörr till profetens kunskapsstad (s)

Profeten (s) berömde imamens storhet och hans höga status, och han (s) gjorde honom som en dörr för hans kunskaper, där detta uttalande återberättades med olika former, och att dess källa fick den kraftiga definitiva graden, och detta återberättades av profeten (s) i flera tillfällen, och det är några av dessa i följande:

- Jabir Bin Abdullah sade: (jag hörde Allahs budbärare (s) som sade i dag av AlHudaybiyyah, och han (s) tog Alis hand (as): (han är den prinsen för de rättfärdiga, och han är den mördaren för de kättarna, och varje person som stöder honom, kommer den att stödas med seger, medan varje person som sviker honom, kommer den att besegras), och han (s) sade med hög röst: (jag är kunskapsstad och Ali är dess dörr, så vem som vill komma in till huset, bör den inträda från dess dörr))2.

- Ibn Abbas sade: (att Allhs budbärare (s) sade: (jag är kunskapsstad och Ali är dess dörr, så vem som vill komma in till staden, bör den inträda från dess dörr))3.

- Profeten (s) sade: (Ali är min kunskapsdörr, och han är den som kommer att förklara för min nation efter mig vad som uppenbarades för

1 Kanz AlUmal:3:154.

2 Tarikh Baghdad:2:377, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:383.

3 Kanz AlUmal:6:401, och Yanabi AlMawada:1:137.

mig, så om man älskar honom, är det tron, och om man hatar honom, är det hyckleri, och om man tittar på honom, är det tillgivenhet och ömhet)1. Imamen (as) var dörr till profetens kunskapsstad, och vad som överförde om honom (as) såsom religiösa bestämmelser, och etiska dygder, och höga moral, kom från profeten (s).

Där profeten (s) lämnade efter honom vetenskapens källa som ger visdom och välstånd till livet, och han (s) deponerade denna källa hos imamen (as) för att tas av hans nation, men det var synd att hatens krafter av Quraish stängde ljusets fönster mot imamen (as) och de berövade nationen från att utnyttjas av det.

8- Imamen (as) är dörr till profetens visdom (s)

Profeten (s) tillkännagav att imam (as) var dörr till hans visdom, och det finns många uttalande som återberättades av honom (s), och det är några av dessa i följande:

- Allahs budbärare (s) sade: (jag är husets visdom, och Ali dess dörr)2. - Profeten (s) sade: (jag är visdomens stad och Ali är dess dörr, så vem som vill visdomen, bör den inträda från dörren)3.

- Det här uttalandet är nästan dessa föregående berättelser, där han (s) sade:(visdomen är uppdelad till tio delar, och det ges nio delar till Ali, medan det bara ges en del till alla människor)4.

1 Kanz AlUmal:6:156, och AlSawaeiq AlMuhriqa:73, och Yanabi AlMawadaa2:240 och 301.

2 Sahih AlTirmothi:2:299, och Hilyat AlAwliya:1:64, och Kanz AlUmal:6:401, och Shawahid AlTanzil:1:108, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:378, och Mizan AlItidal:3:668.

3 Tarikh Baghdad:11:204.

4 Hilyat AlAwliya:1:64, och Kanz AlUmal:11:615, och 13:146, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:384, och AlBidayah Wa AlNihayah:7:396.

Imamen (as) var visdomspionjär och dess guide som öppnade dörr till den gudomliga visdomen och lagde dess grund, och muslimernas filosofer kan inte vara som honom (as) i den här frågan.

9- Imamen (as) älskas av profeten (s) mer än alla människor

Det är säkert att profeten (s) älskade imamen (as) mer än alla människor, och det frågades Aisha om denna fråga: (hade profeten (s) älskat en person än alla människor?), och hon sade: (att Allahs budbärare älskade Fatima (as) så mycket), så de frågade henne igen: (hade profeten (s) älskat en av män mer än alla människor?), då sade hon: (ja, Fatimas man, och ni vet att han är den riktiga troende)1.

Muawiyah Bin Thalabah sade: (en man gick till Abu Dharr som var i moské av Allahs budbärare, och denna man frågade Abu Dharr: (kan du säga till mig om något?, har du älskat en man mer än alla människor?

eftersom jag vet att denna person som du älskar honom mer än andra, är samma person som älskades av Allahs budbärare (s)), så Abu Dharr sade: (ja, det är sant, jag svär på Herre av Kaaba, att jag älskar denna gamla man som älskades av Allahs budbärare mer än andra människor), och han pekade på imam Ali, den ledaren för troende (as))2.

10- Imamen (as) liknar profeterna

Profeten (s) var med sina följeslagare, och han (s) sade till dem: (om ni vill se vetenskap av Adam, kurage av Noah, moral av Abraham, åkallelser av Moses, ålder av Jesus, och vägledning och tålamod av Muhammad, bör ni se denna man som kommer till oss), så när de tittade på vägen, visste de att denna man var imam Ali, den ledaren för troende (as), och att

1 Sahih AlTirmothi:5:701, hadith nr.3874, och Sunnan AlTirmothi:5:360, och Dhakhaeir AlUqba:35 och 62, och Sir Aalam AlNubala:2:125, och Tarikh AlIslam:3:635, och AlBidayah Wa AlNihayah:8:375.

2 Jawahir AlMatalib:1:55, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:264.

Abu Abdullah AlMufje, den stora poeten diktade i en underbar poesi som berättade om imamens dygder och hans bedrifter1.

11- Imamen (as) är den ledaren för alla araber

Imam AlHussain (as) återberättade om sin morfar (s) som sade till Anas:

(O Anas, att Ali är den ledaren för alla araber), så Aisha sade till honom (s): O Allahs budbärare, är det sant, att du inte är den ledaren för alla araber?), då sade han (s): (ja, jag är den ledaren för alla Adams söner, medan Ali är den ledaren för alla araber))2.

12- Imamen (as) älskas av Allah mer än andra skapelser

Anas sade: (jag gav en kokt fågel för Allahs budbärare (s), och han (s) åt lite och sade: (O Allah, jag ber Dig att skicka till mig denna man som Du älskar honom mer än andra skapelser), så dörren knackades av en person, och jag sade: (vem är du?), och denna person sade: (jag är Ali), då sade jag till honom: (Allahs budbärare är upptagen), medan profeten (s) åt lite och sade igen: (O Allah, jag ber Dig att skicka till mig denna man som Du älskar honom mer än andra skapelser), och dörren knackades igen, och jag sade: (vem är du?), och Ali sade: (jag är Ali), sedan sade jag till honom igen: (Allahs budbärare är upptagen), och att profeten (s) åt lite och sade för tredje gången: (O Allah, jag ber Dig att skicka till mig denna man som Du älskar honom mer än andra skapelse), till sist knackades dörren igen och Ali ropade med hög röst, och att profeten (s) hörde honom, så han (s) sade till mig: (O Anas, öppna dörren!), så jag gjorde det, och när profeten (s) såg Ali, sade han (s): (lov och pris tillkommer Allah som skickade dig till mig, eftersom jag bad Allah att skicka denna man som Han älskar honom och jag älskar honom mer än andra skapelser, och att denna person är du), då sade Ali: (jag

1 Mujam AlUdaba:17:200.

2 Hilyat AlAwliya:5:38.

svär på Den som skickade dig för att tillämpa rätten, att jag knackade dörren för tre gånger, men Anas ville inte öppna dörren till mig), så Allahs budbärare (s) sade till mig (Anas):(varför gjorde du det?), där jag sade till honom (s): (jag tyckte om att denna man som älskas av Allah mer än andra människor, skulle vara en av anhängare), men profeten (s) smålog och sade: (det finns ingen person som kan skylla någon som älskar hans folk)1.

Att detta uttalande är ett av tillförlitliga profeten uttalande, och shiiterna klamrar sig fast för att bevisa imamens rättighet i successionen, eftersom han (as) älskas av Allah, Den Allsmäktiga mer än alla människor, och han (as) var bättre än dem, och han (as) var den kunniga mer än dem, så det var tvungen att han (as) skulle ta successionen2.

13- Lydnad för imamen (as) liknas lydnad för profeten (s)

I många av sina uttalanden (s) betonade profeten (s) på att lydnad för imamen var samma lydnad för Allah och lydnad för Hans budbärare, och det är hans uttalande (s) i följande:

Allahs budbärare (s) sade: (den som lyder mig, betyder att den lyder Allah, medan den som inte lyder mig, betyder att den inte lyder Allah, och den som lyder Ali, betyder att den lyder mig, medan den som inte lyder Ali, betyder att den inte lyder mig)3.

1 Dhakhaeir AlUqba:61.

2 Dalaiel AlSidq:2:43.

3 Mustadrak AlHakim:3:124, och Kanz AlUmal:11:614, och och Tarikh Madinat Dimashiq:42:270.

14- Vem som älskar Ali, betyder att den älskar Allah, Den Allsmäktiga

Det fanns många uttalanden som berättade att profeten (s) betonade vem som älskar Ali, betyder att den älskar Allah, Den Allsmäktiga, och det är några av dessa som har nära mening:

- Allahs budbärare (s) sade: (jag rekommenderar den som trodde på mig och besannade mig om mandat av Ali Bin Abi Talib, så vem som bekänner hans mandat, betyder att den bekänner mig, och vem som bekänner min mandat, betyder att den bekänner Allah, och vem som älskar honom (Ali), betyder att den älskar mig, och vem som älskar mig, betyder att den älskar Allah, och vem som avskyr honom (Ali), betyder att den avskyr mig, och vem som hatar mig, betyder att den hatar Allah, Den Allsmäktiga)1.

- Profeten (s) sade till Ali (as) när han (s) valde honom (as) för att recitera Surat Barra (At-Tawbah) för folk av Mekka: (vem som älskar dig, betyder att den älskar mig, och vem som älskar mig, betyder att den älskar Allah, och vem som älskar Allah, kommer Han att inträda den in i paradiset)2. - Ibn Abbas återberättade att Allahs budbärare (s) höll på Alis hand (s) och sade: (vem som hatar denna man, betyder att den hatar Allah och Hans budbärare, och vem som älskar denna man, betyder att den älskar Allah och Hans budbärare)3.

- Abu Raffi återberättade: (att Allahs budbärare (s) utsåg Ali som en prins till Jemen, och han (s) skickade honom (as) dit, och det gick med honom en man som hette Amro Bin Shas och han var från stam av Aslam, men denna man återvände sig och han klagade mot Ali, och när profeten (s)

1 AlRiyad AlNadirah:2:166, och Majmaa AlZawaeid:9:108, och Kanz AlUmal:6:154, och Tarikh Madinat Dimashiq:52:7, Yanabi AlMawada:2:246.

2 Tarikh Madinat Dimashiq:47:292.

3 Kanz AlUmal:6:391.

hörde om hans klagomål, inkallade Allahs budbärare (s) honom, och sade till honom: (O Amro, ve dig, hade Ali varit orättvis med dig eller i hans regering, eller han var girig i distribution?!), men Amro sade: (nej, jag svär på Allah, att han inte var så), då sade profeten (s) till honom:

(varför talade du illa om honom?), och Amro sade: (jag hatar honom, och jag kan inte förhindra mig själv från att hata honom, så Allahs budbärare blev (s) arg på honom och sade: (vem som avskyr honom, betyder att den avskyr mig, och vem hatar mig, betyder att den hatar Allah, och vem som älskar honom, betyder att den älskar mig, och vem älskar mig, betyder att den älskar Allah, Den Allsmäktiga))1.

Dessa uttalanden berättade att imam Ali, den ledaren för de troende (as) var profetens själv (s), och vad som tillfredsställde Ali (as), betyder att det tillfredsställde Allahs budbärare (s), och vad som upprördes Ali, betyder att det upprördes profeten (s), där imam Ali (as) fick en hög status från profeten (s), och det finns ingen som fick samma denna status från Allahs budbärare (s) utom han (as).

15- Kärlek för Ali är tron, och hat mot honom är hyckleri

Profeten (s) proklamerade vem som älskar imam Ali, betyder att det är tron och fromhet, och vem som hatar honom, betyder att det är hyckleri och olydnad, och det är några av dessa i följande:

- Ali (as) sade: (jag svär på Den som skapade kornen och luften att den olärde profeten sade till mig att bara den troende som älskar mig, och bara den hycklaren som hatar mig)2.

1 Majmaa AlZawaeid:9:129.

2 Sahih AlTirmothi:2:310, och Sahih Ibn Majaa:12, och Tarikh Baghdad:2:255, och Hilyat AlAwliya:4:185, och Dhakhaeir AlUqba:91, och Kanz AlUmal:13:120, och Tafsir AlQurtubi:7:44, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:271, och AlBidaya Wa AlNihayah:7:391.

- AlMisawer AlHumairi återberättade att hans mor sade: (jag gick till Umm Salama, och jag hörde henne som sade: (Allahs budbärare (s) sade:

den hycklaren älskar inte Ali, och den troende hatar inte honom))1. - Ibn Abbas sade: (Allahs budbärare (s) tittade på Ali (as) och sade: att bara den troende som älskar dig, och bara den hycklaren som hatar dig, och vem som älskar dig, betyder att den älskar mig, och vem avskyr dig, betyder att den avskyr mig, och vem som älskar mig, betyder att den älskas av Allah, och vem som hatar mig, betyder att den hatas av Allah, Ve dem som hatar dig efter mig!)2.

- Abu Saied AlKhidri sade: (Allahs budbärare (s) sade till Ali: (att kärlek för dig är tron, och hat mot dig är hyckleri, och att den som älskar dig, är den första som kommer att inträdas in i paradiset, medan den som hatar dig, är den första som kommer att inträdas in i elden))3.

Dessa uttalanden spreds bland följeslagare, och de tillämpade det, och att Abu Dharr, den stora följeslagaren sade: (vi visste hycklarna när de inte trodde på Allah och Hans budbärare, och de utförde inte böner, och de hatade Ali Bin Abi talib)4. Och Jabir Bin Abdullah AlAnsari, den stora följeslagaren sade: (vi visste hycklarna från deras hat för Ali Bin Abi Talib (as))5.

16- Kärlek för Ali är adress av räkenskapens bok för den troende

Den räkenskapens boken för de troende är ljus, när de träffar Allah, Den Allsmäktiga eftersom de har lojalitet och kärlek till imam Ali, den ledaren

1 Sahih AlTirmothi:2:299, och Kanz AlUmal:11:599, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:280.

2 Majmaa AlZawaeid:9:133.

3 Noor AlAbsar:72.

4 Mustadrak AlHakim:3:129, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:286, och Yanabi AlMawada:2:461.

5 AlIstiab:2:464, och Tarikh Madinat Dimashiq:42:286, Yanabi AlMawada:2:461.

för de troende (as), och att Anas Bin Malik sade: (jag svär på Allah som det finns ingen gud utom Honom, att jag hörde Allahs budbärare (s) som sade: (kärlek för Ali Bin Abi Talib är adress av räkenskapens bok för den troende))1.

17- Profetens kännedom (s) vad som skulle hända med imamen (as) efter honom

Profeten (s) visste från den osynliga vetenskapen om imamens lidande efter honom, och hur imamen (as) skulle skadas på grund av katastrofer, så profeten (s) sade till imam Ali (as): (du kommer att lida av svårigheter och ansträngningar efter mig), så imamen (as) sade: (kommer det att påverka på min religion?), då sade profeten (s) snabbt: (nej, det finns inget som påverkar på din religion)2, men imam Ali (as) brydde inte sig om kriser och svårigheter eftersom han (as) var trosviss på sin religion.

18- Profeten (s) berättade för imamen (as) om nationens svek

Profeten berättade för imam Ali, den ledaren för de troende om nationens svek för honom (as) som sade: (att den olärde profeten sade till mig att denna nation kommer att förråda mig)3.

Hayyan AlAsadi sade: (jag hörde Ali (as) som sade: (Allahs budbärare sade till mig: att denna nation kooer att förråda dig efter mig, och att du fortsätter på min religion, medan du dödar och du är fortfarande på min Sunnah (min tradition), så vem som älskar dig, betyder att den älskar mig, och vem som hatar dig, betyder att den hatar mig, och detta (och

1 Tarikh Baghdad:4:410, och Kanz AlUmal:11:601, och Tarikh Madinat Dimashiq:5:230, och Lisan AlMizan:4:471.

2 Mustadrak AlHakim:3:140, och Kanz AlUmal:11:617, och Yanabi AlMawada:118.

3 Majmaa AlZawaeid:9:137.

han (s) pekade på Alis skägg) kommer att färgas i blod från det (och han pekade på Alis huvud))1.

Denna nation förrådde imam Ali, den ledaren för de troende, och den islamiska banbrytaren, och den första representanten för profetens läror (s), och de avlägsnade honom (as) bort ifrån hans rätta plats, så vi tillhör Allah och till Honom skall vi återvända.

Till här slutar vi med att berätta om några profetens uttalanden som återberättades i böcker av Sihah och Sunnan som överfördes från profeten (s) om imamens höga status.