• No results found

Fantastiska exempel av hans asketism (as)

2- Hans mat (as)

Imam Ali (as) åt inte olika typer av mat utan han bara åt enkel mat som bröd och salt, och ibland bara yoghurt eller ättika, och han (as) förband stenen på sin mage på grund av hunger i dagar av Allahs budbärare (s)1. Också åt han (as) lite kött, och han sade (as): (gör inte era magar som en grav för djur!).

Ibn Abi AlHadid sade: (han mättade aldrig av mat, och en gång kom en man som gav en burk av godis till honom, men när denna man lade det mellan hans händer (as), sade han (as): det har bra lukt, och bra färg, och god smak, men jag hatar att vänja mig själv om det)2.

Imam Abu Jaafar (as) sade: (Ali åt från sämst dadlar, sedan drack han vatten, och i sin hand slog hans mage och sade: vem som inträder till helvetet på grund av hans mage, kommer den att avlägsnas av Allah. Då diktade han en underbar versrad:

Oavsett vad som du ger din mage vad som vill, Kommer den att få en fullständig förbannelse)3.

Abdul Malik Ibn Omair återberättade: (en man av Thaqif sade till mig att Ali (as) använde honom som en anställd, och han sade till mig: Ali (as) sade till mig: kom till mig på middagen till land av AlSawad (Kufa) och det fanns ingen som levde där.

Så jag gick till honom och det fanns ingen utom honom som satt sig och han hade ett glas och en burk som innehöll vatten, då sade han till mig:

ge mig denna tygpåse!, och jag sade till mig själv: jag tror att denna

1 Masnad ibn Hanbal:2:351.

2 Sharh Nahj AlBalagah:1:25.

3 Kanz AlUmal:2:261.

tygpåse innehåller juvelerna (eftersom jag inte visste vad som var inuti), och det var stängt, så han öppnade det som var Swaiq (en typ av mat som tillverkas av vetemjöl), då hällde han vatten över denna mat och han drack det, och gav mig i glaset, och jag drack det, men jag kunde inte vara tålmodig och sade: O den ledaren för de troende, varför tillverkar du denna mat, och i Irak finns många typer av god mat?. Men han sade till mig: jag svär på Allah att jag inte är snålhet utan jag tar vad som är tillräckligt mig, så jag bevarar denna nåd och jag vill bara det tillåtna att inträda in i min mage)1.

Den ledaren för den islamiska rättvisan var försiktig i sin mat, så imam Ali ( as) berättade om sin asketism och hans vägran till världens njutningar genom att säga (jag svär på Allah, att jag inte tog en smula av guld från er värld, och jag sparade inget av dess byte, och jag köpte inte ett nytt klädesplagg utom bara mitt trasiga lappade klädesplagg, och jag ägde inget av dess jord, och jag tog inget av dess mat utom lite)2.

Samtidig erbjöd han (as) föräldralösa och matade dem honung, och att en av hans följeslagare sade till honom: (jag önskar om jag var en föräldralös).

Abdullah Bin Razin sade: (jag gick till Ali Bin Abi Talib på Eid AlAdha (offerhögtiden), och gav en soppa till oss, men jag sade till honom: må Allah vägleda dig, varför du inte gav oss från dessa änder!, medan Allah, Den Allsmäktiga hade gett många av godhet. Men han (as) sade till mig:

O Ibn Razin, jag hörde Allahs budbärare (s) som sade: det är inte tillåtet att efterföljaren tar från Allahs pengar utom två skålar, en av dessa är till

1 Hilyat AlAwliya:1:82, och AlRiyad AlNadirah:2.235, och AlManaqib:2:98.

2 Nahj AlBalagah:3:70, och Bihar AlAnwar:33:473.

honom och hans familj, och den andra är placerad av honom mellan människors händer)1.

Han (as) följde detta ljusa tillvägagångssätt för att han (as) var muslimernas ledare och hade hans egen plan i asketism, och det fanns ingen av folket som delade honom i dess.

Så AlRabee Bin Ziyad AlHarthi gick till honom och sade: (jag klagar på min bror, Asim). men imam Ali (as) sade till honom: (vad hände med honom?), där han sade till imam Ali (as): (han vill vara asketisk).

Imam Ali (as) befallde att hämta honom, och när han kom till imam Ali (as), såg imam Ali honom som klädde trasiga klädesplagg på sig , och hans hår och skägg var lurviga, där imam Ali (as) blev arg på honom och sade: (känner du inte dig skamsen från din familj?, varför har du inte förbarmat din son?, där Allah tillåter att njuta dig på alla typer av livets njutningar, medan du inte vill allt dessa, har du inte hört vad som Allah sade i Sin bok?: (Och Han har gjort jorden [till boplats] för allt levande;

där finns frukter och dadelpalmer med blomkolvar i hölster, och brödsäd på höga strån och örter som sprider vällukt, Vilket av er [allsmäktige]

Herres verk vill ni båda då förneka?, Han har skapat människan av krukmakarlera, som [krukmakaren formar sina] lerkärl, och de osynliga väsendena har Han skapat av en bländande eldslåga, Vilket av er [allsmäktige] Herres verk vill ni båda då förneka, [Han är] de två soluppgångarnas Herre och de två solnedgångarnas Herre, Vilket av er [allsmäktige] Herres verk vill ni båda då förneka, Han låter de två stora vattenmassorna röra sig fritt och mötas; mellan dem [har Han likväl dragit] en skiljelinje som de inte kan överskrida, Vilket verk av er [allsmäktige] Herre vill ni båda då förneka, Från bådadera kommer

1 Bihar AlAnwar:41:29, och Manaqib Al Abi Talib:2:75.

pärlor och koraller)1. Har du sett? att Allah tillåter allt dessa till Sina tjänare för att njuta och tacka och prisa Allah, Den Allsmäktiga medan Han belönar dem, och att använda Allahs nåd i handling som är bäst av bara med ord).

Men Asim sade: (vad säger du om din grova mat, och dina kläder?, där jag tog dig som ett exempel). Så imam Ali (as) sade: (ve dig, att Allah ålåg rättvisa imamer att göra sig själv som de fattigaste och svagaste människorna)2.

Imam Ali (as) lämnade världens utsmyckningar och alla önskningar i sitt liv, och det var speciellt när han (as) övertog den allmänna myndigheten för muslimerna. En av exempel om hans asketism var att Salih Ibn AlAswad återberättade: (jag såg Ali som red en åsna och satte hans fötter i samma plats och han sade: (jag är den som skymfade denna värld))3. Ja, O den rättvisans banbrytaren, jag svär på Allah, att du förolämpade världen och föraktade all dess glädje och utsmyckningar, där denna värld kom till dig, och gav dig den högsta platsen, men du brydde dig inte om det, och inte heller dess makt. Så frid vara med dig, O den ledaren för alla de rättfärdiga och de fromma.