• No results found

Några exempel av hans åkallelser (as) till profeten (s)

gick till profeten (s) för att fråga honom om något, så profeten (s) sade till imam Ali (as): (O Ali, avbryt hans tunga från mig!), men personen förstod inte vad som profeten menade, så han gick med Ali och han var förskräckt, då sade han till imam (as): (O Aba AlHassan, ska du avbryta min tunga?), då sade imam Ali (as) till honom: (jag ska göra vad som jag befalldes att göra). Sedan imam Ali anlände till plats av välgörenhetskamel och sade till honom: (ta vad som du tycker om), så mannen blev lugn och förstod vad som profeten ville, och att imam Ali (as) kommenterade om profetens ord: (det är bäst manipulation av ord som jag hörde från araberna)2. Där Imam Ali (as) utförde vad som profeten befallde honom utan att vara uttråkad3.

Några exempel av hans åkallelser (as) till profeten (s)

Det är säkert att det fanns ingen av följeslagare eller andra som visste om profetens höga ställning ( s ) mer än imam Ali ( as ) som var hans bror och dörr till hans kunskapsstad, där han ( as ) pekade honom på många åkallelser som glorifierade och berömde hans dygdighet och hans storhet, och några av dessa är:

1 Ilam AlWara:1:187.

2 Khizanet AlAdab:1:154.

3 Rasayel AlJAhid:2:22.

1- Imam (as) sade: (lov och pris tillkommer Gud, världarnas Herre, och Hans frid och välsignelser över Mohammad son till Abdullah, den utvalda, den avskiljaren (som skiljer mellan det onda och det goda), och den som förenar nationens ord.

O Allah, tillägna välsignelser och prisvärda invokationer och den himmelska källan för Mohammad och hans obefläckade familj.

O Allah, låt Mohammad och hans familj vara nära Dig, och ge honom höghet och dygdighet, och sätt hans kärlek i hjärtan av de utvalda, och sätt honom i höga grader (i domedagen), och lyft hans status bland andra.

O Allah, ge Mohammad och hans familj frid och välsignelser och bäst respekt, och skänk honom många nåd, det överflödande levebrödet och allt lätt, och ge honom den stora andelen av lycka för att ingen av Dina skapelser kommer att vara närmare Dig än honom, och ingen av dem som har hög status mer än honom, och ingen av dem som har större rätt än honom, och ingen av dem som har den nära vägen till Dig mer än Mohammad (må Din frid och Dina välsignelser över honom och hans familj), där han är den ledaren för godhet, och den som kallar folk till godhet, och han är välsignelse och nåd för alla folk och länder i världen. O Allah, vi ber Dig att samla oss med Mohammad (må Din frid och Dina välsignelser över honom och hans familj) i livets välbefinnande som består av lugna sinnet, och stabilitet av nåd, och själars glädje, och bästa njutningar, och våra hopp om Dina dygder, och den oavbrutna tryggheten, och den suveräna värdigheten, och stora välsignelser och förtjusning som inte liknar någonting i denna värld.

Vi vittnar om att han meddelade budskapet och rådet, och arbetade hårt för nationen, och skadades för Din skull, och kämpade för Din väg, och

tillbedde Dig tills att döden kom till honom. O Allah, vi ber Dig att skicka Din frid och Dina välsignelser över honom och hans rättfärdiga familj. O Allah, Du är Herre för det heliga landet!, och Du är Herre för hörn av Kaaba och den heliga platsen (för Abraham), och Du är Herre för den heliga platsen (som innehåller den heliga riten), och du är Herre för det tillåtna och det förbjudna, O Allah, vi ber Dig att sända vår frid till Mohammads anda (må Allah välsigna honom och hans familj), O Allah, sänd Din frid och Dina välsignelser över Dina nära änglar, och Dina profeter och alla Dina budbärare.

O Allah, skicka Din frid och Dina välsignelser över ärade änglar som skriver och håller allt, och alla lydiga och troende människor som lyder Dig i de sju himlarna och i de sju jordarna)1.

Vi ser att denna åkallelse består av ära och höghet som sades av imam Ali om profeten (s), där han (as) bad Allah att ge honom (s) höga statusen och höga graden i det himmelska paradiset.

2- några aspekter av imamens beröm för profeten (s) är i denna åkallelse:

(O Allah, Du är som sträckte kontinenterna, och Du är som lyfte himlarna, och Du är som skapar hjärtan i dess ursprungliga natur som tenderar till olycka och lycka, O Allah, skicka ner Dina ädla nåd och Dina fullständiga välsignelser för Mohammad som var Din tjänare och Din sista profet som återupplivade Dina tidiga läror, och han var den som meddelade om rätten, och han var den som drev misstag och okunnighet, och han var den som tog över ansvaret för Dina order, och han var den som gjorde hans yttersta för att tillfredsställa Dig, och han var inte lat i kriget mot Dina fiender och han var inte svag i sitt beslut, utan han var medveten om Din uppenbarelse, och han var den som

1 Tahthib AlAhkam:3:83, och Bihar AlAnwar:20:263.

bevarade Ditt löfte, och han var strikt att verkställa Dina befallningar.

även var han den som banade och belyste vägen för dem som levde i mörkret, och han var den som guidade hjärtan som var i labyrinten, oenighet och synder, och han var den som etablerade den raka vägen och tydliga bestämmelser, så han var Din troende man, och han var Din kassör av Din dolda kunskap, och han kommer att vara Ditt vittne på domedagen, och Din budbärare som kommer att förkunna sanningen för Dina varelser.

O Allah, låt honom vara nära Dig!, och belöna honom Din dubbla godhet.

O Allah, gör hans hem högre än andra, och hedra honom med hög status, och gör hans ljus att vara komplett, och belöna honom med en värdefull belöning som motsvarar hans ansträngningar för Din skull, och gör hans vittnesbörd att vara acceptabelt, och gör hans ord att vara godtagbara, och gör hans tal att vara avgörande på domedagen .

O Allah, vi ber Dig att samla oss med honom i livets välbefinnande som består av stabilitet av nåd, och bästa njutningar, och den kontinuerliga välfärden, och den oavbrutna tryggheten, och den bästa värdigheten)1. Denna åkallan visar full av imamens kännedom och förståelse (as) om profetens personlighet (s).

1 Nahj AlBalagah:1:100 och 101, och Bihar AlAnwar:91:83.