• No results found

Analýza a návrhy pro využití brownfields

5.2 Investiční pobídky a lokality

5.2.2 Analýza a návrhy pro využití brownfields

Po důkladné analýze Jablonecka a jeho okolí v oblasti brownfields se naskýtá otázka, jak do budoucna tyto budovy efektivně využít. Jako jedno z možných řešení se jeví poskytnout tyto brownfields formou investičních pobídek místním producentům nebo i firmám sídlících mimo Liberecký kraj, které by projevily podnikatelskou iniciativu v tomto regionu. To vše za případné technické a finanční spolupráce s místními orgány, podniky nebo podnikateli. Problémem ovšem zústává, že většina chátrajících textilních továtern byla vystavěna u řek a potoků, to znamená v zátopovém pásmu, což při plánování rozvoje

57 1. Rozsáhlý areál pivovaru v Jablonci nad Nisou

Jedna z alternativ pro rozvoj regionálního podnikání se nabízí revitalizace rozsáhlé budovy pivovaru, jehož historie sahá do 1. poloviny 19. století. Pivovar je typickým příkladem tehdejších průmyslově rozsáhlých staveb s přilehlými pozemky na Jablonecku.

Architekturou se areál skládá převážně z vícepodlažních budov, které jsou stále v poměrně přijatelném stavu. Celková revitalizace areálu a pozemků je nutná v co nejbližší době (odhadem: cca do 3 let za předpokladu stejného cyklu přírodních podmínek).

Podpůrným faktem pro budoucí „znovuoživení“ podnikatelských aktivit tohoto objektu je nedávný odkup liberecké společnosti LIF, která vlastní polovinu objektu. Vzniká tedy možnost vést případné jednání s firmou LIF o budoucím využití dnes již chátrajícího pivovaru.

Tabulka 7: Základní charakteristika objektu pivovaru v Jablonci nad Nisou

Druh informace Specifika informace

Kategorie objektu Průmyslové objekty

Obec Jablonec nad Nisou

Kód obce ČSÚ 563510

Adresa lokality Pražská 110/131

Typ lokality Areál (plocha s budovami)

Rozloha (m2) 20 997

Zastavěná plocha objektem (m2) 11 000

Počet objektů 12

Vodovod a kanalizace Ano

Eletrifikace a plynovod Ano

Vytápění Vlastní zdroj tepla

Vzdálenost dálnice od objektu (km) 9

Vzdálenost silnice I. třídy (km) 1

Zastávka vlak (km) 1

Evidenční číslo objektu 5103-03

Zdroj: vlastní zpracování podle (Investujpodjestedem.cz, 2019)

Nabízí se hned několik business záměrů, které by na místním trhu mohly uspět. Prvním z nich je obnovení původní podnikatelské aktivity, tedy produkci regionálního piva.

Za ukázkový příklad z podobného odvětví lze označit revitalizaci Vratislavické kyselky, která se již nachází v procesu první etapy rekonstrukce společností Kitl. Ovšem tento záměr se nejeví jako příliš proveditelný, jelikož společnost LIF předem konstatovala, že obnovit pivovarskou produkci nehodlá. Dále zde hraje významnou roli fakt, že v Libereckém kraji se nachází několik regionálních pivovarů, což by představovalo na místním trhu poměrně četnou konkurenci. Za další možné regionální využití objektu lze označit: montážní a skladní prostory, logistickou základnu (např. operativní či konsignační centrum) nebo průmyslovou výrobu (vzhledem k zázemí a konstrukci areálu).

Obrázek 15: Aktuální technický stav areálu pivovaru Zdroj: Investujpodjestedem.cz, 2019

59 2. Feixárna v obci Jiřetín pod Bukovou

Jde o nevyužitý objekt, který vlastní společnost na výrobu dřevěných hraček DETOA Albrechtice s.r.o.. Nachází se v obci Jiřetín pod Bukovou v Jizerských horách.

Dříve hojně využívaný objekt, zejména v oblasti truhlářských prací, dnes zeje prázdnotou.

V minulosti proběhly pokusy o podnikatelské aktivity formou výstavby apartmánových bytů nebo vytvoření jídelny pro místní zaměstnance. Posléze však z těchto záměrů sešlo a objekt zůstává z převážné části nevyužit.

Objekt je ve velmi přijatelném stavu. K roku 2019 je určitá plocha objektu pronajímána obci Jiřetín pod Bukovou, která zde prostřednictvím místního sběrného systému třídí odpady.

Tabulka 8: Základní charakteristika Feixárny v obci Jiřetín pod Bukovou

Druh informace Specifika informace

Kategorie objektu Průmyslové objekty

Obec Jiřetín pod Bukovou

Kód obce ČSÚ 546585

Adresa lokality Jiřetín pod Bukovou 60

Typ lokality Objekt (jedna budova)

Rozloha (m2) 3 452

Zastavěná plocha objektem (m2) 340

Počet objektů 1

Vodovod a kanalizace Ano

Eletrifikace a plynovod Ano

Vytápění Vlastní zdroj tepla

Vzdálenost dálnice od objektu (km) 34

Vzdálenost silnice I. třídy (km) 4

Zastávka vlak (km) 0,3

Evidenční číslo objektu 5103-49

Zdroj: vlastní zpracování podle (Investujpodjestedem.cz, 2019)

V budoucím procesu revitalizace celého objektu je zde jedna z možností v rámci regionálního podnikání, která spočívá ve spolupráci s firmou DETOA Albrechtice s.r.o..

Podnikatelský záměr by měl být zaměřen na řemeslnou výrobu, kde by hlavní surovinu představovalo dřevo. Spolupráce mezi potencionálním podnikatelem a touto společností v oblasti dřevozpracujícího odvětví se jeví jako perspektivní. Konkrétně by se mohlo jednat o místní truhlárnu zaměřenou na renovaci dřevěných bubnů v místní barvírně nebo efektivní využití dřevěných odřezků (různé velikosti), které jsou jinak prodávány jako palivové dřevo do domácností. Tento areál lze doporučit i z hlediska malého vynaložení prvotních investic.

V porovnání s jinými brownfields na Jablonecku je budova Feixárny v dobré stavu, tudíž technické zázemí by z počátku podnikání nemělo představovat příliš velkou překážku.

Obrázek 16: Aktuální podoba budovy Feixárny Zdroj: Investujpodjestedem.cz, 2019

61 3. Bývalý provozní areál Viaflex

Areál zahrnuje administrativní budovu, výrobní budovy, které na sebe navazují vnitřním systémem propojení, sklady s venkovními logistickými plochami a vrátnici, která dříve sloužila pro kontrolní a evidenční činnosti. Bývalý Viaflex je uzavřený komplex, který je zabudován uvnitř města s vjezdem z ulice Luční (ve vzdálenosti cca 160 m) od centra města Smržovky. Nemovitosti, které tvoří zástavbu kolem areálu, jsou převážně rodinného charakteru. Původní využití areálu sloužilo ke sklářské výrobě, poté k montáži dopravního značení. Areál byl průběžně technicky zhodnocován, tudíž se nachází v poměrně přívětivém stavu. Od roku 2010 v areálu skončily veškeré podnikatelské aktivity.

Tabulka 9: Základní charakteristika bývalého areálu Viaflex

Druh informace Specifika informace

Kategorie objektu Průmyslové objekty

Obec Smržovka

Kód obce ČSÚ 563811

Adresa lokality Lidické náměstí 865

Typ lokality Areál (plocha s budovami)

Rozloha (m2) 7 700

Zastavěná plocha objektem (m2) 3 200

Počet objektů 9

Vodovod a kanalizace Ano

Eletrifikace a plynovod Ano

Vytápění Vlastní zdroj tepla

Vzdálenost dálnice od objektu (km) 30

Vzdálenost silnice I. třídy (km) 0,1

Zastávka vlak (km) 1

Evidenční číslo objektu 5108-35

Zdroj: vlastní zpracování podle (Investujpodjestedem.cz, 2019)

Část areálu dnes slouží jako skladní prostory. Bohužel i tento objekt potkal stejný „osud“, ostatně jako u většiny brownfields, v podobě odkládacího a chátrajícího místa s určitou nostalgií u místních obyvatel. Pro opětovné podnikání se jeví jako největší výhoda strategická poloha, která se vyznačuje bezproblémovou dopravní dostupností a místní regionální tradice. V okolí areálu se nachází hned několik místních firem či podnikatelů, a to jak ve směru na město Tanvald nebo město Jablonec nad Nisou, případně Liberec.

Jelikož areál odkoupila místní správa města, která zde má plány v rámci vytvoření parkovacích ploch či přesunu technických služeb, nejlepší možnost k podnikání se naskýtá v podobě technické výroby či montáže. Areál je na tuto formu regionálního průmyslu konstruován, což by umocnilo společnou vidinu s městem.

Obrázek 17: Aktuální technický stav bývalého areálu Viaflex Zdroj: Investujpodjestedem.cz, 2019