• No results found

Členská základna Hospodářské komory (2019)

Jednou z klíčových pracovních náplní komory je zabezpečení komplexního informačního balíčku. Ten je umocněn Jabloneckým podnikatelským zpravodajem nebo informačním newsletterem, který komora pravidelně vydává. Do dalších aktivit OHK lze zařadit organizaci odborných seminářů, tvorbu projektů zaměřených na podporu podnikání a vzdělání nebo silnou iniciativu v oblasti subvence regionálních producentů. Pro nově začínající firmy nebo podnikatelé slouží komora jako poradní správní institut, který ekonomickým subjektům předává poznatky z oblasti aktuální právní legislativy.

V neposlední řadě provádí začínající podnikatele celým procesem spojeným se založením firmy v souladu s aktuální českou legislativou. Kromě těchto hlavních aktivit jsou důležité i úzké vazby s agenturami ministerstva průmyslu a obchodu (CzechTrade a CzechInvest), od kterých se odvíjejí investiční a exportní požadavky. Nelze ani opomenout správu a archivaci seznamu profilů regionálních firem. Současná doba je charakteristická četnými mikroekonomickými a makroekonomickými výkyvy. Budoucí vývoj nelze s jistotou predikovat, a proto je důležité, aby komora vytvářela seriózní podnikatelské prostředí regionální úrovně, která se odvíjí od globálního hospodářství.

6 Aplikace Regionální potravina

Pokud v dnešní době hledáme směr, který je dynamický a progresivní v oblasti celosvětových trendů, lze za něj bezpochyby označit ten gastronomický. Dřívější forma stravování je dávno pryč a nynější trendy udávají směr v oblasti potravinářské propagace, poradenství nebo novém stylu příprav pokrmů (nové potraviny na trhu) aj. Ve společnosti se čím dál více lidí začíná zajímat o úroveň kvality a původ potravin. Vznikla i nová oblast podnikání, která se zaměřuje na propagaci vytvořených pokrmů, poradenství v oblasti složení stravování. Kromě zkoumání původu potravin lidé také vyhledávají různá ocenění potravin, která jsou udělena příslušnými instituty nebo agenturami. Typickým příkladem ocenění kvality značky potravin jsou:

1. Klasa (2003) – Je národní ocenění kvality, kterou každoročně producentům a firmám vydává na dobu tří let ministerstvo zemědělství. Cílem této značky je nastavit určitá měřítka kvality v české společnosti s ulehčením spotřebitelské orientace na potravinářském trhu (k roku 2018 nese tuto značku více jak 1 200 výrobků).

2. Regionální potravina (2010) – Toto ocenění je rovněž spojeno s resortem ministerstva zemědělství, které prostřednictvím tohoto projektu podporuje malé a střední regionální producenty. Primární při oceňování je vazba ke konkrétnímu regionu, tradici a ekologii, která je zde reprezentována nakupováním od lokálních výrobců s cílem zkrátit distribuční cesty od producenta ke konečnému spotřebiteli.

3. Český výrobek (2011) – Forma značení, která je iniciována Potravinářskou komorou ČR.

Každá potravina, která nese tuto značku, musí splňovat předepsaný podíl surovin, které pocházejí a zpracovávají se v ČR. Typickými představiteli této značky jsou: Hamé, Madeta, Kostelecké uzeniny nebo Kofola.

4. Zdravá potravina (2013) – Je systém, ve kterém musí potravina vyhovět kritériím v oblasti nutričních požadavků. Občanské sdružení Zdravá potravina hodnotí vliv potraviny na zdraví člověka a přírodu kolem něj. Takto označené potraviny nesmí obsahovat žádné

67 Rozmach celé gastronomie je velmi silně umocněn sociálními sítěmi a kanály (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Youtube aj.). Nejvýznamnější v oblasti gastro-propagace je instagram. Převážně na této sociální síti vznikají tzv. food bloggeři, kteří zde propagují a vysílají své gastronomické zkušenosti, recepty a výtvory do celého světa. U mnoha z nich se z tohoto počátečního „sociálního hobby“ stala plnohodnotná práce. Vznikl zde tak moderní směr podnikání, který představuje nové pojetí gastronomie s velmi dynamicky se rozvíjející sítí příznivců. Food bloggeři jsou ve společnosti velmi oblíbení a mnohdy je sledují až miliony lidí z různých států světa. Jednoznačně lze do tohoto odvětví zařadit i různé společnosti a poradny, jejichž podnikatelský záměr se zabývá sestavováním výživových jídelníčků nebo různých podpůrných gastro-programů. Faktem je, že toto podnikatelské prostředí je dnes až extrémně dynamické s velkým příslibem potenciálu do budoucna. Je tomu především proto, že si čím dál více lidí uvědomuje jejich špatné stravování a návyky. Na úkor rychlého života a mnohdy stresující práce, nemají možnost kvalitního a klidného stravování, což je následně doprovázeno obezitou nebo různými zdravotními problémy.

Pokud bychom shrnuli důležitá fakta, která dělají z dnešní gastronomie natolik expanzivní podnikatelské prostředí s mnoha tržními příležitostmi, tak to jsou:

 Rychlý a nepravidelný životní styl.

 Špatné lidské návyky ve stravování.

 Tzv. „stravování za chůze“ (např. fast food).

 Vyhledávání odborné pomoci se stravováním.

 Vzrůstá trend zdravého životního stylu.

 Rozmach sociálních sítí a propagace (zejména instagram).

 Nový styl vaření a příprav pokrmů (např. detox food).

 Nové potraviny na potravinářském trhu.

Dříve běžná záležitost, dnes „znovuzrozený“ společenský trend. Regionální potraviny hrají opět čím dál větší úlohu v každodenním lidském životě. Vzhledem ke všem výše zmíněným faktům vznikla na potravinářském trhu v ČR mobilní aplikace s názvem Regionální potravina.

Smyslem této aplikace je snazší vyhledávání regionálních výrobců a potravin oceněných příslušnou úrovní kvality, kterou zaručuje stejnojmenná značka Regionální potravina.

Princip fungování aplikace spočívá v navigaci k místu nejbližšího oceněného prodeje nebo samotného producenta potravin.

Rovněž je v aplikaci zahrnuta funkce, která v kalendáři vyhledává nejbližší tématické akce s pozvánkami. Prostřednictvím různých filtrů si lze nastavit polohy, odkud jsou mapovány zvolené cíle a destinace. Tato aplikace také pomáhá vytvořit seznam regionálních producentů, který lze synchronizovat s číslem telefonu nebo e-mailovou adresou.

Bonusovou funkcí je možnost tvorby vlastního nákupního seznamu, který se skládá z nejčastěji nakupovaných potravin. Posléze je tento seznam možné uložit mezi složku

„oblíbené“ pro opětovné využití. Smyslem je efektivnější nákup spotřebitele s určitým časovým komfortem. Mobilní aplikace je plně kompatibilní s nejnovějším operačním systémem iOS a Android. Kompletní přehled o technických informacích je uveden v Tabulce 11.

Tabulka 11: Souhrnné technické informace aplikace Regionální potravina (2019)

Název parametru Specifika parametru

Velikost 3,3M

Dostupnost a cena aktuální verze Bezplatně dostupná ke stažení

Počet instalací 1000+

Aktuální verze 1.6.1 Android

Poslední aktualizace 22. února 2019

Kompabilita s OS Android (minimální požadovaná verze: 4.1)

Hodnocení a přístupnost obsahu PEGI 3

Vývojář SZIF

Zdroj: vlastní zpracování podle (Play.Google.com, 2019)

K roku 2019 si tento internetový produkt stáhlo přes 1000 uživatelů. Vzhledem k tomu, že se aplikace řadí mezi poměrně nové na trhu, vyskytují se zde určité rezervy, které umocňují podněty pro nové nadstavby v podobě tzv. update application.

69 Jako jedno z možných řešení autor práce navrhuje upravit tovární nastavení při určování výchozí polohy. Tato úprava by měla zahrnovat přídavnou záložku v rozbalovacím menu, kde si potencionální uživatel může samostatně zvolit libovolnou výchozí pozici, která bude fixně uložena a při opětovném použití vyhodnocena jako výchozí.

Dosavadní proces probíhá formou, která se ovšem odvíjí od předem nastaveného bodu (Prahy) což, jak je patrné z hodnocení uživatelů není příliš praktické. Až poté lze nastavit svoji polohu, na kterou je uživatel vzápětí přesměrován. Současná verze je vhodná pouze tehdy, pokud uživatelé mění často svoji geografickou polohu a objevují nové regionální producenty v blízkosti hlavního města Prahy.

Celkové hodnocení aplikace je k roku 2019 na úrovni 3,4 z možných 5 hvězd. Do hodnocení se zapojilo již zmíněných 14 uživatelů. Souhrnné hodnocení aplikace na internetovém obchodu Google Play je vyobrazeno na Obrázku 20.

Obrázek 20: Souhrnné hodnocení v obchodu Google Play (2019)