• No results found

Umeå Östra

4.2 Analys av referensobjekt

4.2.1 Strängnäs resecentrum

Belysning

Det är svårt att göra en bedömning om belysningens kvalitet då Strängnäs resecentrum besöktes i fullt dagsljus. Det finns belysningsarmaturer längs med hela tågperrongen och busshållplatsen. Eftersom sta- tionsbyggnaden har helglasade fasader kommer det in gott om dagsljus i byggnaden. Hur god ljussättning- en av omgivningen utomhus är gick inte att avgöra.

Information

Bra hänvisningsskyltar i resecentrumet, symboler används. I det stora hela är det lätt att hitta. Det finns gott om informationsskärmar på naturliga platser, men flera av dem används inte. Både information om avgångar och trafikinformation tillhandahålls. Det finns möjlighet till uppläsning av information intill flera av skyltarna samt punktskrift.

Möblering inne i resecentrumet står i vissa fall i vägen för informationsskärmarna, på ett sådant sätt att det är svårt att stå nära skärmen. Skyltningen som hänvisar till ersättningstrafik är något knapp och hade kunnat kompletteras. Hållplatsen för ersättningstrafik ligger bortanför huvudytan för resecentrum. Det finns ingen information om Strängnäs eller åt vilket håll olika målpunkter, så som centrum, finns. Infor- mations och hänvisningar saknas både inomhus och utomhus. Detta försvårar något för nya besökare i Strängnäs.

Trygghet

Det fanns ett fåtal resenärer på platsen vid besöket och en handfull cyklar parkerade. Kioskförsäljningen var öppen. Det finns toaletter i båda planen och de var välskötta vid besökstillfället. Resecentrumet var överlag rent och välskött, lite klotter fanns på en biyta på tågperrongen. De skärmar som inte var i bruk drog ned intrycket något, samt att det fanns möbler som inte verkade användas och som trängts ihop i ett hörn.

Det finns kioskförsäljning samt en yta för möten, föreläsningar och liknande. Överblicken är god och det finns inga skymmande objekt. Det finns en hel del grönska kring stationsbyggnaden men den är ordnat på ett sätt så att det finns god sikt. Hållplatsen till ersättningstrafik var något svår att hitta till, men det hand- lar mer om avstånd än om dålig sikt. Det fanns vissa delar som kändes något ödsliga: den del av stations- byggnaden där möblerna trängts ihop och informationsplatserna är tomma samt en del av tågperrongen i anslutning till hiss.

Struktur

Strukturen är tydlig och orienterbarheten god. Placeringen av resecentrumet känns lite avsides i förhål- lande till staden, men det är gångavstånd in till centrum. Byten mellan trafikslag kan ske på ett enkelt sätt, men med ett avstånd som upplevs som något långt mellan tåg och buss. Entréerna är lätta att identifiera. Utanför norra entrén finns ansläppningsyta, taxiplats, byte till bussar, entré till parkeringsgarage under marknivå och cykelparkeringar. Mellan tågperrong och busshållplats krävs kring 120 meter förflyttning. Tåg och buss är i samma nivå men förflyttning genom resecentrumets byggnad och förflyttning i två nivåer krävs. Det finns också en ej väderskyddad parkering i markplan med parkeringsavgift. Parkerings- garaget kan nås via hiss till stationsbyggnaden och busshållplatsen. Parkeringen finns 250 bort från bygg- nadens norra entré. För personer som vill följa resenären till buss kan det kännas något långt, för långtids- parkering är det ett godtagbart avstånd.

Utanför södra entrén finns en avsläppningsyta, korttidsparkering och cykelparkering. Korttidsparkeringen finns omkring 35 meter från entrén till stationsbyggnaden. Cykelparkeringen vid norra entrén är väder- skyddad, cykelparkeringen vid södra entrén är inte väderskyddad. Det finns anslutande gång- och cykel- vägar från båda entréerna.

Taktila stråk och kontrastmarkeringar används på tillfredsställande sätt, förutom vid gångpassagen över vägen som finns vid hållplatser för ersättningstrafik och parkeringar där det saknas. Taktila ledstråk finns till informationspunkter och toaletter inne i stationsbyggnaden samt till entréer. Kontrastmarkeringar på glas finns.

Nivåskillnader förekommer mellan våningsplan men det finns rulltrappor och hissar som gör ytorna tillgängliga. En mindre nivåskillnad finns på tågperrongen mellan Spår 1 och Spår 2, ramp och ledstång finns. Nivåskillnader hanteras på ett bra sätt.

Varje entré kan nås från två riktningar med biltrafik, separata gång och cykelvägar finns. Det finns två anslutningsvägar till tågperrongen, via resecentrumet och via tunnel under spåren, vilket är positivt för genheten. Lutningen ned i tunneln är relativt brant och ingen speciell omsorg är lagd i fråga om material- val och belysning, vilket gör att den känns något svårtillgänglig och otrygg.

Estetik

Byggnaden har glasfasader, vilket ger gott om dagsljus och en fin utsikt över Strängnäs. Detta gör att orien- terbarheten underlättas något redan vid ankomst in i byggnaden och besökare ges glimtar av vad som finns på platsen. Utsikten gör också att resenären kan få en känsla av kontroll, det går att se vad som finns utanför och hur trafiken rör sig kring byggnaden.

Utemiljön håller god kvalitet med mycket grönska och bra materialval. Det finns ytor i utemiljön som känns rumsliga och trevliga att vistas på. Materialvalen inne i byggnaden känns också genomtänkta. Det finns ingen konstnärlig utsmyckning inomhus och den huvudsakliga väntytan känns något tom och öds- lig. En något informativ detalj om Strängnäs riktad till barn finns i den huvudsakliga väntytan, men den är placerad i ett något undanskymt läge.

Komfort

Det finns gott sittplatser i resecentrumet, förutom på tågperrongen som är lång och där sittmöjligheterna är få. Det finns både sittbänkar och ståbänkar. Väderskydd finns på tågperrongen och busshållplatsen. Tågperrongen är lång och delvis under tak, på den del som är utan tak finns två väderskydd. Uppvärm- da väntytor finns i nära anslutning till tågperrongen. Vid längre väntetid på resa med buss är resenärer sannolikt bekväma med att vänta inne i stationsbyggnaden, men hållplatsen ligger några meter bot från stationsentrén och en väg måste passeras. Vid byten mellan tåg och andra färdmedel rör sig resenärer genom stationsbyggnaden, alternativt via gångtunneln under järnvägsspåret om de är ska byta till privat- bil. Den typen av möjlighet till genhet är att betrakta som positiv. Vid hållplatser för ersättningstrafik finns inga sittmöjligheter, inga väderskydd samt knapp belysning. Det finns teknik för att scanna pendlarbiljet- ter, vilket underlättar för personer som reser mycket. Det finns stationer för att fylla på luft i cykeln, vilket uppmuntrar resenärer att använda cykel som en del i resan. Också utsikten från byggnaden och grönskan utanför kan ge mervärde för resenärerna.

Figur 31 - Strängnäs resecentrum, avsläppningsyta Figur 32 - Strängnäs resecentrum, planteringar

4.2.2 Umeå Östra

Utanför de två huvudentréerna upplevs ytan som något mörk. Den är inte otrygg men det är något svårt att bilda sig en uppfattning av omgivningen. Vid platsbesöket var det mörkt, regnigt och något dimmigt. Utanför den östra entrén, mot universitetssjukhuset och busshållplatserna är vissa objekt upplysta: en en- tré till universitetssjukhuset, en gångbro och cykelparkeringarna, vilket gör att fokus dras till dem. Vägen mot busshållplatserna är inte upplyst på något utmärkande sätt.

Stationsbyggnaden har glasfasader och lyser upp i mörkret, vilket gör stationsbyggnaden lätt att lägga märke till även på håll.

Figur 33 - Umeå Östra, möblering och belysning Figur 34 - Umeå Östra, gångtunnel

Information

Informationen i resecentrumet är god, det finns gott om hänvisningsskyltar som kompletteras med sym- boler. Det finns informationsskyltar med information om avgångar med tåg och buss samt trafiknyheter. Dessa är placerade på platser som resenärer naturligt stöter på i resecentrumet. Det finns också planrit- ningar över byggnaden som komplement till hänvisningsskyltarna. Det finns möjlighet till uppläst infor- mation samt punktskrift. Informationen på tågperrongen är god. Samtliga digitala skyltar var i bruk vid besöket.

För resenärer som kommer från Spår 1 är det möjligt att missa hänvisningsskyltarna till buss, det känns mer naturligt att röra sig ut genom den västra entrén, var bil- och cykelparkering finns. För att ta sig mot bussar ska resenärer röra sig till höger och ta en rulltrappa vidare genom byggnaden, medan den västra entrén hinderfritt finns rakt fram. Information finns tillgänglig för den som letar efter den, men i en stres-

Trygghet

Vid platsbesöket fanns det andra resenärer i resecentrumet men generellt var det ganska tomt. Känslan på platsen var ändå inte otrygg, utformningen skapade en god trygghetskänsla och en förväntan av att andra resenärer kommer att röra sig där. Vid besökstillfället fanns det gott om utrymmen som andra inte befann sig på och känslan var att byggnaden var något överdimensionerad. Överblicken är god både inne i och utanför stationsbyggnaden. Glasfasaderna gör att det är lätt att se ut, mot tågperrongerna exempelvis, vilket bidrar till trygghetskänslan. Utanför entréerna känns ytorna inte lika trygga.

Det finns förberett för caféförsäljning men vid besökstillfället var de inte i bruk. Standarden för skötsel och underhåll är god, det var rent och fanns inga trasiga saker eller klotter vid besöket. Det finns gott om toaletter och skötrum i byggnadens olika plan, vilka var fräscha och välskötta invändigt.

Struktur

Resecentrumet ligger i närheten av universitetsområdet i direkt anslutning till universitetssjukhuset, vid den östra entrén möts resenärerna direkt av en av sjukhusets entréer. Det finns också goda möjligheter med vidare transport till centrala Umeå, som ligger kring 2 kilometer från Umeå Östra. Det finns också anslutande gång- och cykelvägar. Utanför den östra entrén finns parkeringsplatser som går att komma åt från ett håll, omkring 40 meter från entrén. Den västra entrén har möjlighet till rundkörning och utfart i två riktningar, samt har en yta för avsläppning utanför stationsbyggnaden. Vid den västra entrén finns parkeringar 40–50 meter från byggnaden.

Stationsbyggnaden är rymlig och går i två nivåer som förbinds med trappor, rulltrappor och hissar. Det finns hissar på nödvändiga platser och nivåskillnader bedömdes inte utgöra något hinder vid platsbesöket. Det fanns gott om ledstänger genom hela byggnaden. Byggnadens utformning underlättar orienterbarhet och resenärer leds naturligt vidare genom byggnaden. Ett undantag från den lättlästa strukturen är för resenärer som kommer från Spår 1 och ska vidare till den östra entrén, en resenär som inte är bekant med platsen leds lätt vidare mot den västra entrén. Byggnadens entréer är tydliga, både in till själva området för resecentrumet och för byggnaden. Att byggnaden lyste upp i mörkret vid platsbesöket bidrog starkt till orienteringen.

resenären kommer från. Vid den västra entrén finns det möjlighet att gena in till tågperrongen (Spår 1) från bil- och cykelparkering och avsläppningslats utan att passera genom byggnaden.

Gatan med busshållplatser är trafikerad och med mitträcke och kan upplevas som en barriär, men det finns en bra gångpassage över med god sikt, placerad mitt i området med hållplatser. En skylt med av- gångar och hållplatshänvisningar finns i anslutning till passagen. Gångvägen mellan stationsbyggnaden och busshållplatsen upplevs inte som det naturliga stråket att följa, gestaltningen av utemiljön skapar inte ett naturligt flöde mot busshållplatserna. Det känns mer naturligt att gå mot sjukhusbyggnaden som är mer omsorgsfullt gestaltad och upplyst eller via gångbron som också har god belysning. Utanför den västra entrén finns en gångpassage över den väg som går förbi stationsbyggnaden och har avsläppnings- platser. Taktila stråk finns på ytorna utanför stationsbyggnaden och är lagda på ett bra sätt, men saknas för koppling mot busshållplatserna.

Figur 37 - Umeå Östra, utanför östra entrén Figur 38 - Umeå Östra, utanför östra entrén i riktning mot sjukhuset

Generellt är orienterbarheten utomhus god inom resecentrumet, förutom mot busshållplatserna. Kopp- lingen mot Umeå och olika målpunkter hade kunnat stärkas ytterligare. Som resenär är det svårt att få en överblick över platsens förhållande till staden och veta vad gång- och cykelvägar leder till. Det finns gott om cykelparkeringar, som är väderskyddade och upplysta. Det finns kort- och långtidsparkering på bekvämt avstånd från byggnaden. Plats för taxi finns tydligt utmärkt framför den västra entrén.

Estetik

Byggnadens fasader är gjorda av glas som bärs upp av limträbalkar. Resecentrumet ligger i en sluttning och glasfasaden möjliggör utsikt från byggnaden, samtidigt som resenärer kan hålla koll på exempelvis ankommande tåg från en uppvärmd plats. När det är mörkt gör glasfasaderna också byggnaden framträ- dande och bidrar till orienteringen i staden och i resecentrumet. Kvaliteten på materialvalen upplevs vara god. Till markbeläggningen används plattor. Närheten till viktiga målpunkter i Umeå och tillgängligheten via de anslutande gång- och cykelvägarna gör att Umeå Östra fungerar som en nod till staden.

Komfort

Det finns gott om sittplatser i resecentrumet. Upplevda väntytor på bekvämt avstånd finns för alla tra- fikslag förutom bussar. Förflyttningsvägarna är väderskyddade för alla trafikslag förutom bussar. Väder- skydd finns på tågperrongen och vid busshållplatserna. Det finns wifi tillgängligt för de som besöker cafét (INAB, 2020). Utsikten från byggnaden skapar också mervärde.

Belysning

4.2.3 Umeå C

Kvaliteten på utomhusbelysningen är mycket god, resecentrumet är tillräckligt ljussatt och anpassad efter mänsklig skala. Ljuset känns levande och färgåtergivningen är bra. Belysningen varieras efter vad som ska lysas upp och är inte bländande. Utvändigt känns platsen trygg, även i gång- och cykelpassagen.

För att ta sig ner i passagen följer resenärerna en ljusvägg, ljuset förstärks sedan inne i tunneln med tak- belysning. I tunnelns ena ände finns ett ljuskonstverk på väggen som är synligt hela vägen genom tunneln. I den andra vägen ner mot passagen finns en ljusslinga löper längs hela väggen och reflekteras i det vita kakel som väggen är inklädd i. Trappräcken som leder upp från passagen är ljussatta.

Invändigt är stationsbyggnaden också väl upplyst men ljuset upplevs som något platt, det fanns bara en typ av ljuskälla. Ljuset får platsen att kännas något mindre välkomnande och trygg.

Figur 39 - Umeå C, gång- och cykelpassagen Figur 40 - Umeå C, mot gång- och cykelpassagen från norra sidan

Hänvisningsskyltarna är tydliga och kompletteras med symboler, både inne i stationsbyggnaden och utvändigt. Hänvisning till buss saknas utanför stationsbyggnaden. Det finns en planritning över resecen- trumet, buss inkluderas då inte. Det finns information om tåg och trafikinformation på tågperrongen och inne i stationsbyggnaden. Det finns en skärm med information om bussar inne i stationsbyggnaden som inte var igång vid besökstillfället. Det finns möjlighet till uppläsning av informationen, samt punktskrift. Skärmen med information inne i byggnaden har liten text som kan vara svår att se.

Information

stationsbyggnaden gör att området är svårt att överblicka.

Inne i stationsbyggnaden finns en yta som angränsade till väntutrymmet med en glasvägg. Ytan är tom och nedsläckt och känns ödsligt. Skärmen med information om bussar var svart, vilket bidrog till att käns- lan av inomhusmiljön blev något negativ. Det finns ingen hänvisning till byten för buss, varken invändigt eller utvändigt. Det finns toaletter som var välskötta vid besökstillfället.

Gång- och cykelpassagen är ljus och känns väl omhändertagen. Det finns väldigt lite klotter. Den ena väggen i tunneln består av ett ljuskonstverk och ljussättningen är väl genomtänkt. Tunneln är lång men uppbruten i mitten, där en trappa leder upp till det ena tågspåret och stationsbyggnaden, taket öppnar också upp sig där. Det finns ett svagt ljud som liknar fågelkvitter. Passagen upplevs inte som instängd och känns trygg.

Struktur

Umeå C ligger nära Umeå Centrum med handel, hotell, kultur och annan typ av service. Designhögsko- lan och konsthögskolan ligger också i centrala Umeå. Vasaplan, knutpunkten för Umeås bussnät, ligger kring en halv kilometer från Umeå C. Från tågperrongen tar sig resenärerna via gång- och cykelpassagen till Järnvägstorget. Intill järnvägstorget finns Umeå Busstation. Mellan torget och stationsbyggnaden är en vältrafikerad väg med två körfält i vardera riktningen som är svår att ta sig över. Från torget leder en allé in mot centrum och märker tydligt ut riktningen mot centrala Umeå. För att ta sig till Vasaplan måste gående vika av från allén, det finns ingenting som märker ut vägen mot Vasaplan.

Inne i stationsbyggnaden finns hänvisningar till buss. Intill Järnvägstorget finns Umeå Busstation och intill stationsbyggnaden finns en busshållplats, men ingenting annat i resecentrumet talar om att det finns möjlighet att byta till buss, varken informations- eller strukturmässigt. För att nå busstationen från tåg- perrongerna går resenärer via passagen, omkring 300 meter. Det är också möjligt att gå över Järnvägsallén via ett övergångsställe kring 80 meter från stationsbyggnaden, men övergångsstället känns svåråtkomligt och vägen är hårt trafikerad. Via övergångsstället skulle gångvägen mellan Spår 1 och busstationen vara omkring 130 meter. Från det andra spåret krävs det att gång- och cykelpassagen används. Busstationen var svår att upptäcka även från Järnvägstorget, gatustrukturen leder inte mot busstationen och dess byggnad är mycket anonym. Busshållplatsen utanför stationsbyggnaden ligger kring 70 meter från Spår 1 och kring 170 meter från Spår 3.

Entrén till resecentrumet kan betraktas vara ingångarna till gång- och cykelpassagen, vilka är lätta att läg- ga märke till. Resecentrumet är relativt litet vilket också gör att det är lätt att orientera sig på platsen. By- ten mellan trafikslag är effektiva mellan tåg eller buss och cykel, men är inte lika effektiva mellan tåg och buss. Det finns nivåskillnader mellan markplan och gång- och cykelpassagen. Vägen ner i tunneln sluttar svagt, från båda riktningarna. Mellan tunnel och tågperrong finns hiss, en till respektive spår. Detta skulle kunna utgöra ett problem för tillgängligheten om de gick sönder. Det finns nivåskillnader mellan tågper- rong och parkering, samt vid huvudentrén till stationsbyggnaden. Nivåskillnaderna förbinds med ramp. Den stora vägen mellan stationsbyggnaden och Järnvägstorget, Järnvägsallén, utgör en barriär för resenä- rer. Det finns inga gångpassager över vägen i anslutning till stationsbyggnaden, gång- och cykelpassagen används för att ta sig förbi vägen samt till andra sidan järnvägen. Mellan Järnvägstorget och allén mot cen- trum finns en mindre väg som gående tar sig över via övergångsställen. Taktil markbeläggning finns inne i stationsbyggnaden och på ytorna utanför, bland annat på tågperrongen. Trapporna som binder samman tunneln med markplan markeras med taktil beläggning och i tunneln markeras var cykelvägen börjar. På Järnvägstorget finns ingen taktil markbeläggning, inte heller vid övergångsställena mot allén. Det finns ingen taktil markbeläggning eller ledstråk till den busshållplats som finns utanför stationsbyggnaden.

Figur 42 - Umeå C, trappa mot stationhuset grån passagen Figur 43 - Umeå C, trappa mot passagen från norra sidan

Inom resecentrumet finns separerade gång- och cykelvägar. Tunneln är tydligt uppdelad i fält för gång och cykel, med en passage över cykelfältet i mitten av tunneln. Från Järnvägstorget finns ingen separerad gång- och cykelväg. Allén mot centrum har ingen markbeläggning och har en mer parkliknande karaktär. Från den nordöstra entrén till gång- och cykelpassagen leder gång- och cykelvägen vidare i några hundra meter men övergår sedan i mindre gator med trottoarer. Det finns flera möjliga avsläppningsytor med bil kring Järnvägstorget, samt en avsläppningsyta precis framför stationsbyggnaden. Den nordöstra entrén kan nås från två håll. Flödet till och från resecentrumet bedöms fungera bra.

Det finns gott om cykelparkeringar intill båda entréerna till gång- och cykelpassagen. Vid sydvästra en- trén, vid Järnvägstorget, är cykelparkeringarna ordnade i en trappformation och är som en del av själva passagen. De är belysta men inte väderskyddade. Vid den nordöstra entrén är cykelparkeringarna väder- skyddade men inte belysta.

Estetik

Den gamla stationsbyggnaden från slutet av 1800-talet är exteriört välbevarad och är en del av Umeås his- toria. Också Järnvägstorget är bevarat och inkluderat i resecentrumet. Markbeläggningen håller generellt sett god kvalitet, betongplattor används för gångstråk, ytorna på torget och på tågperrongen, asfalt an-