• No results found

Landmärken

5.2 Analyser av Gällivare resecentrum

I resecentrumet finns ett stationshus byggt på 1890-talet (Gällivare kommun, 2013) som är det mest fram- trädande i resecentrumet. Det finns ett järnvägsspår där påstigning sker i antingen östra eller västra delen av perrongen, beroende på vilken riktning tåget går i. Det finns tre hållplatser för bussar separerade från varandra i en lamelluppställning. Det går att byta till lokal och regional buss i resecentrumet. I resecentru- mets västra del finns en långtidsparkering som ingår i en detaljplan för nya bostäder (Gällivare kommun, 2018). I den östra änden finns en korttidsparkering. Det finns en avsläppningsyta och platser för taxi pre- cis utanför stationshusets entré. Inne i byggnaden finns väntsal, turistbyrå och resebyrå i bottenplan och en utställningsyta ett plan upp.

Intill avsläppningsytan finns en bussgata. Mellan bussgatan och Lasarettsgatan finns en grönyta. Lasaretts- gatan går från resecentrumet bort mot Gällivares sjukhus. Längs med gatan finns Vassara Torg och Gälli- vare centrum.

Figur 59 - Gällivare resecentrum med omgivning

5.2.1 Analys av resecentrum

Den första analysen utfördes under sommaren, 2020-08-05 klockan 11:50.

Belysning

Inne i stationsbyggnaden är belysningen god och tillräcklig. Vid besöket var det sommar och fullt dagsljus och svårt att göra någon bedömning av belysningskvaliteten utomhus.

Information

Utomhus finns det digitala skyltar med information om tågavgångar och uppdaterad trafikinformation kopplat till tågen, samt information om bussavgångar. Skylten för tåg är placerad nära hörnet på stations- byggnadens ena långsida, vänd mot tågspåret. Platsen är inte helt naturlig och lätt att missa för resenärer, särskilt för de som kommer gåendes, med cykel eller med buss, men kan också missas för resenärer som kommer med tåg. Skylten för bussar är placerad intill hörnet på stationsbyggnadens ena kortsida, vänd mot bussarna. Skylten är något lättare att hitta men hade kunnat placeras på en mer tydlig plats.

Inomhus är skyltningen placerad på naturliga platser men utomhus är skyltningen inte lika välplacerad. Det finns skyltar som visar riktning mot målpunkter inom resecentrumet: resebyrå, turistcenter, taxi och en utställning om Laponia. Det saknas skyltar som anger riktning till målpunkter utanför resecentrumet. Inne i stationsbyggnaden finns det lösa kartor men inga sökmöjligheter för information om adresser eller målpunkter. Det finns information om parkeringsplatser i kommunen samt information om vad som hän- der i kommunen, bland annat om aktuella byggnadsprojekt.

Trygghet

Det finns en blandning av verksamheter inom resecentrumet, där finns kiosk, turistcenter och en rese- byrå. Turistcentret och resebyrån finns inne i stationshuset medan kiosken finns i en separat byggnad. I stationsbyggnadens ovanvåning finns en utställning om Laponia. Platsen upplevs vara befolkad, både av resenärer samt närvaron av personal under dagtid. Blandningen av funktioner gör att platsen känns mer levande.

Väntsalen i stationshuset kan upplevas som något liten men känns inte ödslig. Den lilla ytan gör också att det inte går att komma undan från eventuella störande personer om resenären samtidigt vill vänta i en uppvärmd miljö. Inomhusmiljön känns något sliten men godtagbart underhållen. Det finns en konstig lukt, eventuellt cigarettrök, som drar ner intrycket av väntsalen. Utvändigt finns flera ödsliga och svårdefi- nierade ytor i resecentrumet med dåligt underhållen markbeläggning, otydliga gränser, få eller inga belys- ningsarmaturer och vildvuxen växtlighet. Kring stationsbyggnaden finns några planteringar som också ser lite misskötta ut.

Sikten är generellt sett god även om det förekommer skymmande objekt. Skötseln av resecentrumet är då- lig och upplevs som något ovårdad. Det förkommer skräp, klotter och kvaliteten på markbeläggningen är dålig. Det finns få fönster i vänthallen och är därför svårt att ha koll på omgivningen, vilket gör att platsen känns något mer otrygg.

Struktur

Resecentrumet ligger i yttre delen av centrala Gällivare och är bra placerat i förhållande till stadens noder och besöksmål. Resenärer möts av en vy mot Dundret åt ena hållet och mot Grand Hotel Lapland åt det andra hållet, vilket bidrar till orienterbarhet och är identitetsskapande. Järnvägsbron som leder till bland annat bostadsområden, rekreationsområden och Dundret finns precis intill stationsbyggnaden och från resecentrumet leder Lasarettsgatan till Vassara torg och vidare till sjukhuset, men det finns ingenting som talar om i vilken riktning noder och besöksmål finns. Det saknas skyltar och gatustrukturen är också otyd- lig och inte välkomnande.

Strukturen i resecentrumet är otydlig och bidrar inte till orienterbarheten, den hjälper inte resenärer att hitta rätt. Busshållplatserna är utspridda och ligger 150–180 meter från de platser tågen stannar. Gångvä- gen är inte väderskyddad. På- och avstigningsplats ligger inte direkt utanför stationshuset utan 100–140 meter längs med tågperrongen, resenärer måste gå relativt långt från stationsbyggnaden. Entréerna in till resecentrum hade kunnat utformas på ett mer välkomnande sätt, ytorna är framförallt prioriterade för

och på väg till resecentrum, det finns inga stråk separerade från motortrafik och trottoarerna är smala. Gaturummet i omgivningen är inte inbjudande för gående och cyklister. För att ta sig över järnvägen finns en bro med branta trappor. Det finns igen hiss eller annan möjlighet för någon med rörelsenedsättningar att använda bron. Mellan mark och stationshuset samt mellan mark och kiosken finns nivåskillnader som förbinds med ramp.

Figur 60 - Gällivare resecentrum från hotellet Figur 61 - Gällivare resecentrum, mot bussyta

Ytan framför stationshuset, i riktning mot bussarna, är smal och vid tidpunkter då många resenärer är på platsen upplevs den som trång. Det finns få taktila stråk i resecentrumet, på tågplattformen och vid gång- passagen över Lasarettsgatan. Det finns kantsten som kan försvåra framkomligheten för personer med rörelsenedsättning vid gångpassager. Det finns ett litet ställ för parkering av cyklar. Avsläppningsyta och angöring för taxi är precis utanför stationshusets entré. Korttidsparkering finns kring 50 meter från entrén och långtidsparkeringen finns ca 120 meter från entrén.

Estetik

Platsen har dålig rumslighet. Ytan utomhus är stor och öppen med en tydlig prioritering av motoriserad trafik. Inne i väntsalen är ytan också öppna och med liten rumslighet. Stationsbyggnaden är från 1890-ta- let (Gällivare kommun, 2013) och det finns en fin utsikt mot Dundret från resecentrumet, vilka båda är element som säger något om platsen. Snön som finns på marken under vintersäsongen är också identitets- skapande och förstärker intrycket av att Gällivare är en vinterstad. Kvaliteten på materialval är generellt sett god men utan någon särskild tanke på estetik. Delar av resecentrumet har gångplattor, resten är asfalt.

Det finns få sittplatser, invändigt och utvändigt. Väderskydd finns på tågperrongen och vid busshållplat- serna. Väntsalen i stationsbyggnaden är den uppvärmda väntyta som finns. Resecentrumet är litet med få sittplatser och sikten är dålig mot tågperrongen. Det är svårt att att se vad som händer utanför och rese- närer kan vilja gå ut tidigare. Det hade varit positivt med ytterligare en uppvärmd väntyta som samtidigt erbjuder möjlighet till utblick. Förflyttningsvägar är inte väderskyddade och det finns inget som skapar mervärde för resenärerna.

Komfort

5.2.2 Analys av klimatfaktorer

Den andra analysen utfördes under vintern, 2020-11-27 klockan 15:40.

Ljus

Belysningen är inte anpassad efter platsens klimatförhållanden och upplevs som mörk. Ytan kring buss- hållplatserna och buss- och bilvägarna samt ytan mellan bussvägen och Lasarettsgatan är särskilt mörk. Det kan vara svårt att uppfatta personer som går där, också vid gångpassager. Det finns för lite belysning i mänsklig skala och bidrar inte till att öka trygghetskänslan. Omgivningen är inte ljussatt.

Det finns ingenting i utformningen som nyttjar dagsljus och solljus på platsen. Det kommer knappt in dagsljus i vänthallen och utomhusmiljön nyttjar inte heller ljuset på något särskilt sätt.

Väderfaktorer

Det går att komma undan oönskat väder inne i stationsbyggnaden samt i väderskydden på tågperrongen och busshållplatserna. Väderskydden vid busshållplatserna är relativt smala och ger ett dåligt skydd vid vissa snö och vindförhållanden. Inget av väderskydden utomhus är uppvärmda. Det finns ingen rumslig småskalighet i utemiljön och det skapas inga mikroklimat med mer behagliga väderförhållanden. Solljuset nyttjas inte på något särskilt sätt.

Skötseln av vägunderhållet var vid platsbesöket dålig, gångvägen från passagen över Lasarettsgatan var inte alls snöröjd utan bara en upptrampad stig. Gångpassagen över buss- och bilvägen var översnöad och inte utmärkt på något annat sätt. Ytorna nära stationshuset där det finns bänkar var dåligt snöröjda. Un- derlaget var på många ställen ojämnt och halkigt, det är också tungt att gå på ytor med lös snö. Framkom- ligheten för gående och cyklister var inte god. Platsen är inte utformad för att fungera bra under vintersä- songen.

Figur 62 - Gällivare resecentrum, gångväg från hotellet Figur 63 - Gällivare resecentrum, gångväg från bussgatan