• No results found

De europeiska universiteten har genom sin organisation redan från bör-jan kunnat ses som internationaliseringsprojekt. Vid Uppsala universitets grundande 1477 och i samband med dess återupprättande på 1590-talet re-kryterades lärare från utlandet för att bedriva undervisning vid Sveriges första anstalt för högre utbildning. Denna koppling har under de följande århundradena allt efterhand fördjupats. Bland exemplen finner vi Carl von Linné, vilken genom såväl egna resor och korrespondens som med hjälp av sina ”apostlar” idkade ett intensivt erfarenhetsutbyte över stora delar av världen.

Till följd av arbetet med Uppsala universitets Mål och strategier, som initierades av Eva Åkesson kort efter hennes tillträde som rektor 2012, de-finierades en serie strategiska områden. För att arbeta med dessa formerade rektor sex strategiska råd och för att leda dessa utsågs rektorsråd. Ett av dessa strategiska områden gällde ”internationalisering” och i den ursprung-liga uppdragsbeskrivningen beskrivs hur den internationella dimensionen i universitetets kärnverksamhet blivit alltmer central och tydligt kopplad till dess kvalitetsarbete. Några av anledningarna till detta fokus beskrivs mer i detalj av Gustaf Cars och Erika Dabhilkar på annan plats i denna skrift, men det kan inte nog understrykas vikten av att Eva Åkesson på ett så tyd-ligt sätt satte internationaliseringsarbetet i sitt sammanhang.

Av riktlinjerna för de strategiska rådens arbete framgår att de ”skall stödja det universitetsövergripande arbetet med strategiska prioriteringar fastställda i Uppsala universitets Mål och strategier och andra styrdoku-ment”. För internationaliseringsarbetet skapades därför ett program och en handlingsplan.

Det första rektorsrådet för internationalisering var Leif Kirsebom som tillträdde uppdraget 2013. Han följdes av Anders Backlund från 2018 fram till våren 2021. Parallellt med rektorsråden, och som huvud föredragande

172

ANDERS BACKLUND, LEIF KIRSEBOM OCH KAY SVENSSON

i det strategiska ”Internationaliseringsrådet” (INRÅ), fann vi under hela denna tid Kay Svensson i sin roll som biträdande universitets direktör med ansvar för internationalisering. INRÅ var vidare sammansatt av represen-tanter för de tre vetenskapsområdena samt studenter, och erhöll adminis-trativt stöd från universitetsförvaltningen. Genom sin tvärvetenskapliga utformning kom de strategiska råden att bilda viktiga kontaktytor och ge utomordentliga möjligheter till diskussioner med många perspektiv, vilka sedan kunde föras vidare till rektor vid regelbundna avstämnings möten.

Bland de frågor och uppgifter som engagerat såväl rektorsrådet för in-ternationalisering som INRÅ under senare år finner vi de europeiska uni-versitetsnätverk som konceptualiserades av Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tal vid Sorbonne hösten 2017. Vid Uppsala universitet hade då redan en tid ett framgångsrikt samarbete bedrivits inom nätverket U4 med universiteten i Uppsala, Göttingen, Gent och Groningen. Gemensamt beslöt ledningarna för de ursprungliga fyra universiteten att även inkludera universitetet i Tartu i gruppen, och ansöka i första utlysningen 2019. Med en förbättrad och utökad ansökan följande år beviljades 2020 konsortiet ENLIGHT – som också inkluderade universiteten i Bratislava, Bordeaux,

Vicerektor Stellan Sandler och professor Sun Zilin från Southeast University, Nanjing, vid undertecknande av ”dual degree”­avtal inom forskarutbildningen i Medicinska fakultetens rum, Universitetshuset, den 12 december 2019. Fotograf: Anders Backlund.

173

INTERNATIONALISERING SOM KVALITETSSKAPANDE MÅL

Bilbao och Galway – stöd som ett European University Network. Genom hela denna process var Eva Åkesson djupt engagerad och drivande, och bidrog till konsortiets slutliga form och framgång.

En stark geopolitisk trend under början av 2000-talet var en förskjut-ning av fokus mot utvecklingen i Asien, inte minst Sydostasien. Detta på-verkade naturligtvis Uppsala universitet, och en rad insatser för att knyta närmare kontakter med bland andra Japan, Kina, Sydkorea, Indonesien och Taiwan genomfördes både på universitetsövergripande nivå och ute i fakulteter och vetenskapsområden. Ett av de tydligaste exemplen på utvecklandet av lokal närvaro och nya samarbetsformer är det represen-tationskontor som universitetet öppnade i Vietnam 2014. Centralt beläget i Hanoi, och i nära anslutning till den svenska ambassaden, kom kontoret snabbt att, helt enligt förhoppningarna, utvecklas till en knutpunkt för stu-dentrekrytering och samarbete. Vikten av en lokal närvaro blev dock som allra tydligast under det arrangemang som Business Sweden genomförde i Vietnam under 2019. Som enda svenska lärosäte i delegationen gavs Uppsala universitet stor uppmärksamhet, men det var tydligt att den fleråriga när-varon på plats hade lagt en mycket god grund med inarbetade relationer till

Möte mellan chief representative Anna­Klara Lindeborg och biträdande universitetsdirektör Kay Svensson i Uppsala universitets representationskontor i Hanoi den 9 maj 2019. Fotograf: Anders Backlund.

174

ANDERS BACKLUND, LEIF KIRSEBOM OCH KAY SVENSSON

såväl lärosäten som statliga organisationer – något som i sin tur dessutom lyfte universitetets position i delegationen.

Andra asiatiska samarbeten och kontaktytor som förtjänar att nämnas är exempelvis de med lärosäten i Sydkorea. Här har student- och lärar-utbyte ägt rum med en rad framstående universitet under många år. Ett lång varigt samarbete inom framför allt medicinsk forskning har bedrivits med Hallym University, och våren 2018 undertecknade Eva Åkesson för Uppsala universitet ett universitetsövergripande samarbetsavtal med Seoul National University. Senare samma år besökte rektorsrådet Seoul för att söka identifiera specifika gemensamma forsknings- och undervisningsin-tressen värda att utveckla.

Även i Taiwan har samarbeten bedrivits under en rad år. Redan 2007 initierades en fältkurs på grundutbildningsnivå i ”Global Pharmacy” i samarbete med Kaohsiung Medical University i landets södra del. Detta samarbete har nu utvecklats till att inbegripa ett gemensamt ”dual degree”-samarbete på forskarutbildningsnivå, utbyte av forskare och administrativ personal, samt 2017 en delegationsresa med en rad representanter från ve-tenskapsområdet för medicin och farmaci samt dåvarande rektorsrådet Leif Kirsebom. Under senare år har kontakterna fördjupats med bland annat National Taiwan University i Taipei.

Universitetsguide Mikael Norrby berättar om porträttsamlingen i samband med mottagningen för internationella medarbetare i Kanslersrummet, Universitetshuset, den 29 januari 2018. Fotograf: Anders Backlund.

175

INTERNATIONALISERING SOM KVALITETSSKAPANDE MÅL

Till detta kan läggas det stora engagemang och betydelse som Eva Åkes-son haft i de internationella satsningar som universitetet gjort tillsammans med andra svenska universitetet och STINT, som syftar till att etablera utbyte med universitet i till exempel Japan, Sydafrika, Brasilien och Chile.

Dessa samarbeten fortgår och många nya fruktbara forskningskontakter har etablerats.

Internationaliseringsarbetet består inte enbart av mobilitet, utbyten och internationella samarbeten. Eva Åkesson förde med stor tydlighet fram vär-det av att arbeta med ”internationalisering på hemmaplan”. En del av vär-detta perspektiv består i att fånga upp den kompetens och kulturella bredd som redan finns på plats vid universitetet. Med en stor och växande andel av såväl anställda som studenter med härkomst utanför Sveriges gränser finns stora resurser tillgängliga, vilka hittills endast tagits i anspråk i begrän-sad omfattning. Ett viktigt steg för att utveckla detta var bland annat den språkpolicy som efter flera års arbete slutligen fastställdes i slutet av 2018, ett annat är den omfattande ansträngning som rektor initierat för att översätta

Biträdande universitetsdirektör Kay Svensson representerar Uppsala universitet vid utbyte av samarbetsavtal på Vietnam­Sweden Business Forum i Stockholm den 27 maj 2019, i närvaro av Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Fotograf: Anders Backlund.

176

ANDERS BACKLUND, LEIF KIRSEBOM OCH KAY SVENSSON

Uppsala universitets rikhaltiga flora av riktlinjer och policydokument till minst ett ytterligare språk förutom svenska. Det kan noteras att ett flertal samarbetsprojekt mellan de strategiska råden för internationalisering, håll-bar utveckling och lika villkor har genomförts under senare år – möjligen också ett tecken på hur internationaliseringsperspektivet breddats.

Under våren 2020 kom det nyupptäckta viruset SARS-CoV-2 att spri-das över världen, och den 11 mars deklarerade WHO att den resulterande sjukdomen covid-19 torde karakteriseras som pandemisk. Resultaten av pandemin kom raskt att påverka många olika aspekter av Uppsala universi-tets verksamhet. Bara några dagar senare fattade rektor Eva Åkesson beslut efter Folkhälsomyndighetens rekommendation att upphöra med undervis-ning på campus samt att ställa in alla universitetets icke nödvändiga besök och resor. De omedelbara effekterna på internationaliseringsarbetet var en dämpning i mobiliteten, och att de utbytesstudenter som så önskade gavs möjlighet att återvända hem. Men vad som nu, ett halvår senare, kan noteras är att internationella samarbeten och verksamhet i olika nätverk fann nya former och vägar på samma sätt som undervisningen snabbt anpassade sig till distanslärande. De långsiktiga effekterna av pandemin kan mycket väl komma att bli ett intensifierat internationalitetsarbete.

Under början av 2019 inledde Eva Åkesson arbetet med en revidering av Uppsala universitets Mål och strategier, en omfattande process som kom att gripa över en rad olika områden och verksamheter. En av de instanser som involverades i arbetet var INRÅ som gavs möjlighet att lämna bidrag till det nya dokumentet, och i samband med detta också utvärdera och kommente-ra det stkommente-rategiska rådets nuvakommente-rande organisation och uppdkommente-rag. Ursprungliga program och handlingsplan för internationalisering som legat till grund för INRÅ:s arbete har löpt ut och kommer att finna nya former, och eventuellt kommer de strategiska råden som sådana också att ombildas. Det inter-nationaliseringsarbete som Eva Åkesson initierat under sin tid som rektor kommer dock säkerligen att fortsätta med oförminskad kraft.

177

Nätverk och samarbeten