• No results found

I början av 2013 fattade rektor beslut om universitets nya handlingsplan för internationalisering. Bland strategierna för att stärka denna märktes fler engelskspråkiga program och kurser, rekrytering av internationella gäst-forskare, kompetenshöjande insatser och internationella konferenser. Under 2014 inledde vetenskapsområdet en förbättrad antagningsprocess för fors-karstuderande, oberoende av finansieringsform.

163

TEKNIK OCH NATURVETENSKAP

Inom ramen för EU:s nya mobilitetsprogram Erasmus+ fokuserade veten skapsområdet på att identifiera och teckna avtal med långsiktigt in-tressanta lärosäten. Aktiviteter 2014 involverade bland annat internationella hemortsambassadörer.

År 2014 inleddes ett långsiktigt samarbete mellan Uppsala universitet och Tokyo Institute of Technology, förkortat Tokyo Tech. Ett första sym-posium hölls i september samma år på Ångströmlaboratoriet med syfte att stärka och skapa nya forskningssamarbeten inom naturvetenskap och tek-nik. I samband med besöket undertecknades ett ”Letter of Intent” mellan Yoshinao Mishima, rektor för Tokyo Institute of Technology, och rektor Eva Åkesson. Samarbetet fortsatte med årliga symposier, vartannat år i Uppsala och vartannat år i Tokyo. Gradvis har det kommit att omfatta fler och fler forskningsområden, inte bara från vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap. Samarbetet har formaliserats och innefattar sedan ett par år även studentutbyten. Hösten 2019 hölls det sjätte gemensamma sym-posiet, denna gång med stöd av den svenska ambassaden i Tokyo. Fem stu-denter från Uppsala universitet deltog, de första i en förhoppningsvis lång rad av utbytesstudenter från Uppsala.

På den nationella sidan startade 2014 det strategiska innovationspro-grammet ”Internet of Things Sverige” (IoT Sverige) med finansiering från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Uppdraget att koordinera IoT Sverige gick till Uppsala universitet. Samma år fick Edith Ngai, forskare i datorteknik vid Institutionen för informationsteknologi, och hennes forskargrupp finansiering från Vinnova för projektet ”Green Internet of Things”. I projektet ingick även Uppsala kommun, KTH, Ericsson, IBM och fyra andra affärspartners. Syftet var att förse Uppsala med en trådlös infrastruktur av sensorer som kunde samla in miljödata för hållbar stads- och transportplanering; detta för att övervaka energiförbrukning och mins-ka trafikstockningar.

I februari 2015 undertecknades ett nytt strategiskt samarbetsavtal mel-lan rektor Eva Åkesson och ABB Sveriges verkstälmel-lande direktör Johan Söderström vid ett seminarium på Ångströmlaboratoriet. Från rektorshåll avsattes liksom tidigare år strategiska medel för särskilda satsningar inom forskning och utbildning på forskarnivå, däribland samfinansiering av Wal-lenberg Scholars, WalWal-lenberg Academy Fellows, ERC Starting Grants, ERC Consolidator Grants och ERC Advanced Grants.

Ett antal rektorsråd har utsetts genom åren för att arbeta med utvalda universitetsövergripande frågor tillsammans med universitetsledningen.

År  2014 inrättade rektor ett råd för att samordna och bereda frågor om universitets övergripande forskningsinfrastruktur. Hela 2010-talet har vid

164

JOHAN TYSK

Uppsala universitet präglats av ett ökat fokus på utmaningarna med klimatförändringar.

År 2016 utsågs professor Anna Rutgersson vid Institutionen för geovetenskaper till rektorsråd för hållbarhetsfrågor. Profes-sor Kristina Edström vid Institutionen för kemi-Ångström tillträdde två år senare be-fattningen som rektorsråd för forsknings-infrastruktur.

År 2016 utsågs Kristina Edström dessut-om till före ståndare för en nationell forskar-skola i neutronspridning. Denna finansiera-des med 120 miljoner kronor av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) för utbildning av tjugo doktorander inom veten skapsfält där neutronspridning kan skapa genombrott.

Sex svenska lärosäten samlades i det strate-giska samarbetet under ledning av Uppsala universitet.

Ett ökat fokus på hållbar utveckling låg vidare till grund för starten av en miljö revision av fakultetens institutioner 2015. Målet var att säkerställa ett miljöledningssystem som på ett systematiskt sätt integrerade miljöhän-syn i verksamheten, såväl direkt som genom indirekt miljöpåverkan. Se-dan 2016 arbetar fakulteten med att öka medvetenheten och engagemanget inom hållbarhetsområdet i enlighet med universitetets nya Program för hållbar utveckling.

I december 2017 beslöt rektor att satsa på Uppsala University Sustaina-bility Initiatives (UUSI), en plattform där forskare från olika områden kan mötas och samarbeta kring hållbarhetsfrågor. Det femåriga projektet syftar till att förbättra förutsättningarna för forskning som bidrar till en hållbar framtid och utveckla gränsöverskridande forskningsprojekt. UUSI arbetar från och med 2019 med fyra särskilt utvalda temaområden: klimatledarskap, hållbar urban utveckling, vatten och cirkulär ekonomi.

År 2015 inrättades Zennströms klimatprofessur med inriktning på om-rådet klimatledarskap, finansierad genom en donation av entreprenören och alumnen Niklas Zennström. Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, knöts till Uppsala Centrum för hållbar utveckling (CSD), en del av Institutionen för geovetenskaper, och kom därmed att bidra till ett extra fokus inom verksamheten på området klimatledarskap. Klimatforskaren Doreen Stabinsky blev första

gästprofes-Kristina Edström, professor i oorganisk kemi.

165

TEKNIK OCH NATURVETENSKAP

sor. År 2016 tog Kevin Anderson över som gästprofessor vid klimat ledarskapsnoden inom forskningsprogrammet Naturresurser och hållbar utveckling. Keri Facer tillträdde 2019 som den tredje professorn på posten.

Raden av samarbeten och nätverk som rektor engagerat sig i är lång och ett av dem är det internationella samarbetsprojektet MIRAI mellan ledande svenska och japan-ska universitet. Projektet finansieras gemen-samt av STINT (Stiftelsen för internationa-lisering av högre utbildning och forskning), sju svenska och åtta japanska universitet och syftar till att stärka akademiskt samarbete mellan Sverige och Japan. I särskilt fokus står forskare i ett tidigt skede av sin kar-riär som vill utveckla och leda gemensam-ma svensk-japanska forskningsprojekt inom innovation, åldrande, materialvetenskap och

hållbarhet. Under hösten 2018 hölls det andra MIRAI-seminariet i Tokyo. I anslutning till detta firades även 150-årsjubileet för svensk-japanska relatio-ner. Rektor Eva Åkesson deltog tillsammans med tio forskare inom skilda vetenskapsområden samt UU Innovation.

Nya mål och milstolpar inom forskning, utbildning