• No results found

Anläggningens drift med tillhörande program och instruktioner

Del II Anläggningsutformning, drift mm

3 Lokalisering, konstruktion och utförande samt drift

3.4 Anläggningens drift med tillhörande program och instruktioner

anläggningsdelar behöver dock SKB:

 Förtydliga hur projekt ska samverka med linjeorganisationen i beredningen av anläggningsändringsärenden och hur ansvarsfördelningen ser ut.

 Förtydliga hur beredningen av ändringsärenden kommer få en allsidig belysning som beaktar samtliga säkerhets- och strålskyddsmässiga konsekvenser av ändringar i anläggningen.

 Beskriva hur ändringar i anläggning och säkerhetsredovisningen för den befintliga anläggningen till följd av uppförande av utbyggt SFR kommer att

säkerhetsgranskas innan de tillämpas.

3.4 Anläggningens drift med tillhörande program och instruktioner

Krav

5 kap. 1 § SSMFS 2008:1

Till ledning för driften av en anläggning ska tillståndshavaren upprätta säkerhetstekniska driftförutsättningar.

5 kap. 2 § SSMFS 2008:1

Tillståndshavaren ska fastställa instruktioner för de åtgärder som ska vidtas vid en anläggning under normaldrift, vid driftstörningar och sådana haverier som är beaktade i anläggningens konstruktion. Av bestämmelserna framgår även att det ska finnas dokumenterade riktlinjer för åtgärder som kan behöva vidtas för att kontrollera och begränsa konsekvenserna av haverier som inte är beaktade i anläggningens konstruktion.

5 kap. 3 § SSMFS 2008:1

Byggnadsdelar, system, komponenter och anordningar av betydelse för säkerheten vid en anläggning ska fortlöpande kontrolleras och underhållas på ett sådant sätt att de uppfyller de säkerhetskrav som ställs. För detta ska det finnas program för underhåll, fortlöpande tillsyn och kontroll samt hantering av åldersrelaterade försämringar och skador.

Programmen ska genomföras med metoder som är validerade för sina ändamål. Mät- och provningsutrustning ska hållas kalibrerad i enlighet med fastställda instruktioner.

Programmen ska vara dokumenterade samt ses över och uppdateras mot bakgrund av vunna erfarenheter och utvecklingen inom vetenskap och teknik.

3 kap. 1 § SSMFS 2008:1

Av bestämmelserna i 3 kap. 1§ SSMFS 2008:1 framgår att anläggningen ska vara konstruerad på ett sådant sätt att de system, komponenter och anordningar som behövs med hänsyn till säkerheten är möjliga att underhålla, kontrollera och prova.

6 kap. 12 § SSMFS 2008:1

För mottagning av material för lagring, slutförvaring eller annan hantering ska det finnas dokumenterade rutiner för kontroll av hur det mottagna materialet har hanterats tidigare i hanteringskedjan och att det uppfyller acceptanskriterierna. Rutiner ska även finnas för hantering av material som inte uppfyller acceptanskriterierna, genom att det returneras till avsändaren eller genom att konstaterade avvikelser åtgärdas.

Beskrivning av SKB:s redovisning

I F-PSAR allmän del 1 kapitel 4 redovisas SKB:s organisation och principer för ledning och styrning av anläggningens drift, underhåll, anläggningens förvaltning och utveckling, hanteringen av kärnavfall, säkerhetsarbetet och beredskapen för driftstörningar och haverier.

Säkerhetstekniska driftförutsättningar, instruktioner och riktlinjer

I F-PSAR avsnitt 5.5 beskrivs kriterier och principer för driftklarhetsverifiering, säkerhetstekniska driftförutsättningar (STF) för SFR samt principerna för driftklarhetsverifiering av denna utrustning. Kriterier för att inkludera funktioner (utrustning) i STF:

 STF ska utgöra den ram inom vilken driften av SFR är tillåten med hänsyn till säkerheten.

 Funktioner (utrustning) som i detta avseende tillgodoräknas i säkerhetsanalysen för driftskedet ska omfattas av krav i STF.

I F-PSAR avsnitt 4.3 om anläggningens drift beskriver SKB vidare hur drift- och underhållsverksamheten kommer att regleras av STF.

I F-PSAR avsnitt 5.5.2 redovisar SKB att en verifierad driftklar utrustning ska omfatta följande principer (rutiner):

 Rutiner för funktionell provning inklusive rutiner för återställning och basläggning/driftläggning av berörd utrustning.

 Funktionell provning ska genomföras dels som periodiska prov enligt STF dels i erforderlig omfattning efter avhjälpande eller förebyggande underhåll.

I F-PSAR beskriver SKB kortfattat att driftinstruktioner ska finnas för styrning av driftorganisationens rutinmässiga arbete i anläggningen. Det ska även finnas störnings- instruktioner för åtgärder vid förutsedda fel och störningar i anläggningen. SKB har inte redovisat ställningstaganden om behovet av rutiner och riktlinjer för åtgärder som kan behöva vidtas för att kontrollera och begränsa konsekvenserna av haverier som inte är beaktade i anläggningens konstruktion.

I F-PSAR allmän del 1 avsnitt 7.5.4 beskriver SKB vilka rutiner som ska följas i händelse av ett missöde där aktivitet frigörs.

Underhåll, kontroll och provning

I F-PSAR Allmän del 1 avsnitt 4.4.1 Underhåll redovisar SKB att inom underhålls- verksamheten finns program och rutiner för:

 Kontroll, avsyning och besiktning av rör, mekaniska säkerhetsventiler, hanteringsutrustning, komponenter, rörelsedämpare, etc.

 Avvikelsehantering.

 Förebyggande av åldersrelaterad degradering och skador.  Radiologisk kontroll av bergdränage.

Avsnitten rörande anläggningens drift i F-PSAR allmän del 1 saknar information om kontrollprogram för berg och byggnadskonstruktioner. I F-PSAR allmän del 1 avsnitt 3.4 beskrivs dock att rutiner för kontroll av bergrum, byggnader i bergrum, stora lyft-

anordningar har väsentlig betydelse för djupförsvarsnivå 2.

SKB:s redovisning i F-PSAR innehåller ingen information om hur SKB i konstruktionen av anläggningen har kommer att säkerställa att de system, komponenter och anordningar som behövs med hänsyn till säkerheten är möjliga att underhålla, kontrollera och prova. Av avsnitt 3.5.3 Konstruktionsprinciper framgår det inte explicit att SKB kommer att beakta underhållsmässighet vid konstruktionen av den nya anläggningen.

Rutiner för kontroll samt hantering av material

I F-PSAR allmän del 1 avsnitt 4.5 Kärnavfall beskriver SKB att kontrollen av avfalls- kollin som ska deponeras i SFR främst sker hos respektive leverantör (avfallsproducenter). Avfallsleverantörerna följer utformade instruktioner så att packning och märkning av transportbehållare och containrar sker på ett korrekt sätt. Märkningen anger identiteten på kollit som dokumenteras med avseende på bland annat innehåll, avsändare, vikt och slutförvaringsplats i SFR. Kontrollerna som görs hos avfallsproducenterna och det administrativa systemet Triumf medför att kontrollen vid SFR kan begränsas till främst kontroll av dokumentation och mätning av ytdosrat på transportbehållare.

I F-PSAR allmän del 1 avsnitt 5.4.1 beskriver SKB att de genomför kvalitetsrevisioner hos de andra kärntekniska anläggningarna med syfte att bedöma om gällande typ- beskrivningar efterlevs och att tillverkaren har ordning på sin styrning, ledning och dokumentation för avfallsprocessen inklusive rutiner för säkerhetsgranskning.

I F-PSAR avsnitt 5.4 funktionsbeskrivning beskrivs styrningen av avfallshanteringen, optimering av deponering i SFR, informationshantering vid deponering, mottagning av avfall, transporter inom anläggningen, inlastning, kringgjutning och samfunktion med annan verksamhet vid Forsmark. Vad gäller rutiner för mottagning av avfall så beskriver SKB att mottagningskontroll innebär en kontroll av kollits identitet samt kontroll av ytdosrater och mekaniska skador på anlända ATB/containrar. Vid fartygets ankomst till hamnen alternativt terminalbyggnaden kontrolleras ytdosrater och mekaniska skador på anlända ATB/containrar. Nere i respektive bergsal öppnas ATB och en kontroll görs av avfallskollinas identitet.

SKB beskriver inte vilka rutiner som bör finnas för kontroll av hur avfallet hanterats tidigare i hanteringskedjan och rutiner för hantering av material som inte uppfyller acceptanskriterierna.

Det finns erfarenheter av misstänkt feldokumenterat avfall i förvarsdelen BLA i SFR av avfallstypen S.14 (SSM2013-2073). Avfallet som producerats under 1980, 1990 och 2000-talet misstänks inte uppfylla typbeskrivningens krav på avfallets egenskaper, vilket skulle kunna påverka utfallet från säkerhetsanalysen efter förslutning.

SSM:s bedömning

Säkerhetstekniska driftförutsättningar, instruktioner och riktlinjer

Genom att SKB har beskrivit de principer som gäller för framtagande av säkerhetstekniska driftförutsättningar för den utbyggda anläggningen bedömer SSM att SKB har förut- sättningar att uppfylla kraven i 5 kap. 1 § SSMFS 2008:1 om att upprätta säkerhetstekniska driftförutsättningar för att reglera drift- och underhållsverksamheten.

SKB har kortfattat beskrivit att driftinstruktioner ska finnas för styrning av drift- organisationens rutinmässiga arbete i anläggningen och att det ska finnas störnings- instruktioner för åtgärder vid förutsedda fel och störningar i anläggningen. Mot bakgrund av ovanstående bedömer SSM att SKB har förutsättningar att uppfylla kravet i 5 kap. 2 § SSMFS 2008:1. Inför ansökan om uppförande av tillkommande anläggningsdelar behöver dock SKB:

 Tydliggöra sina ställningstaganden om tillämpningen av kravet om instruktioner för de åtgärder som kan behöva vidtas vid haverier som inte är beaktade i anläggningens konstruktion.

Underhåll, kontroll och provning

SKB:s redovisning innefattar planer på att ta fram ett program för underhåll avseende byggnader och utrustning av betydelse för säkerheten för den utbyggda anläggningen i linje med det som finns idag för befintliga delar av anläggningen. Redovisningen innefattar planer på att ta fram ett program för hantering av åldersrelaterade skador och försämringar avseende byggnader och utrustning av betydelse för säkerheten. Vid den befintliga anläggningen finns det ett kontrollprogram som innefattar berg. Konstruktions- förutsättningarna saknar information om krav på underhållsmässighet.

SSM bedömer mot bakgrund av ovanstående att SKB har förutsättningar att uppfylla kraven i 5 kap. 3 § SSMFS 2008:1 om underhåll och hantering av åldersrelaterade skador och försämringar. Inför ansökan om uppförande av tillkommande anläggningsdelar behöver dock SKB:

 Redogöra för hur berg- och byggnadskonstruktioner i såväl befintliga som nya anläggningsdelar som behövs med hänsyn till säkerheten ska underhållas, kontrolleras och provas.

SSM bedömer att SKB har förutsättningar att uppfylla kraven i 3 kap. 1 § SSMFS 2008:1 om att konstruera anläggningen på ett sådant sätt att de system, komponenter och

anordningar som behövs med hänsyn till säkerheten är möjliga att underhålla, kontrollera och prova. Inför ansökan om uppförande av tillkommande anläggningsdelar behöver dock SKB:

 Redovisa säkerställande av att de system, komponenter och anordningar som behövs med hänsyn till säkerheten är möjliga att underhålla, kontrollera och prova.

Rutiner för kontroll samt hantering av material

Kontroller för hantering av material sker främst hos respektive avfallsproducent. SKB genomför kvalitetsrevisioner för att kontrollera styrning, ledning och dokumentation av avfallsprocessen. Mottagningskontrollen vid SFR omfattar en kontroll av avfallets identitet och mätning av ytdosrat på transportbehållare. Det är dock inte tydligt vilka

rutiner som kommer att finnas för kontroll av hur avfallet hanterats tidigare i hanterings- kedjan och rutiner för hantering av material som inte uppfyller acceptanskriterierna för mottagning vid SFR.

Mot bakgrund av ovanstående bedömer SSM att SKB har förutsättningar att uppfylla kraven i 6 kap. 12 § SSMFS 2008:1. Inför ansökan om uppförande av tillkommande anläggningsdelar behöver dock SKB:

 Tydligare redogöra för rutiner för att kontrollera hur avfallet har hanterats tidigare i hanteringskedjan och verifiera att det uppfyller acceptanskriterierna.  Redogöra för rutiner som behövs för hantering av material som inte uppfyller

acceptanskriterierna genom att det returneras till avsändaren eller genom att konstaterade avvikelser åtgärdas.