• No results found

Inventariet av radioaktiva ämnen och avfall som uppstår i anläggningen

Del II Anläggningsutformning, drift mm

12 Inventariet av radioaktiva ämnen och avfall som uppstår i anläggningen

Riksdagen har godkänt att Sverige tillträder ett ändringsprotokoll till Paris- och

tilläggskonventionerna om skadeståndsansvar på atomenergins område (2004-års protokoll). Ändringsprotokollet innehåller regler om utökat ansvar för skador i händelse av radiologiska olyckor. För att uppfylla de åtaganden som följer av ändringsprotokollet har riksdagen stiftat lagen (2010:950) om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor. Lagen träder i kraft den dag regeringen bestämmer och den kommer då att ersätta atomansvarighetslagen.

Beskrivning av SKB:s redovisning

SKB redogör i ansökans toppdokument (SKB dokID 1359931) för att bolaget tecknat erforderliga försäkringar för att täcka eventuell atomskada enligt 22 § atomansvarighets- lagen (1968:45). SKB anger också att bolaget i samband med att lagen (2010:950) om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor träder i kraft kommer att teckna de ytterligare försäkringar som föranleds av de nya kraven.

SSM:s bedömning

SSM bedömer utifrån redovisningen att SKB uppfyller krav på ansvarsförsäkring eller annan ekonomisk säkerhet för ersättning vid radiologiska olyckor. Dels genom att ha tecknat erforderliga försäkringar enligt 22 § atomansvarighetslagen (1968:45), dels genom att ha redovisat intentioner att teckna de ytterligare försäkringar som föranleds ikraft- trädande av lagen (2010:950) om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor.

12 Inventariet av radioaktiva ämnen och avfall som uppstår i

anläggningen

12.1 Källtermer för spridningsberäkningar under driftsfasen

Krav

Av Bilaga 2 till SSMFS 2008:1 framgår att säkerhetsredovisningen enligt 4 kap. 2 § ska innehålla en redovisning av underlag för bestämning av mängder och slag av radioaktiva ämnen som kan frigöras vid radiologiska olyckor, s.k. interna och externa källtermer.

Beskrivning av SKB:s redovisning

I F-PSAR allmän del 1 kapitel 6 redovisar SKB radioaktiva ämnen i ett utbyggt SFR. För källtermerna som används i säkerhetsanalysen för driftskedet hänvisar SKB till F-PSAR kapitel 8 om säkerhetsanalys. I denna hänvisas till Appelgren och Hellström (1986) och referensrapporten SKB dokID 1370971 (avsnitt 4.1.4). I dessa två referenser beskrivs omgivningskonsekvenser vid utsläpp till omgivningen utifrån en källterm.

I en komplettering till ansökan (SKB dokID 1559801) beskriver SKB att källtermen för onormal händelse under drift baseras på den högsta beräknade nuklidspecifika

koncentrationen i relevanta avfallskollin utifrån deras typbeskrivningar. De högst

beräknade aktivitetsnivåerna används för att erhålla den största omgivningspåverkan från en specifik händelse. Aktiviteten i ett kolli begränsas av anläggningens konstruktion och

strålsäkerhet under drift. Därutöver framför SKB att bolaget inför PSAR kommer att se över källtermerna för beräkning av omgivningspåverkan som en del i det metodikpaket för säkerhetsanalys som är under framtagande.

SSM:s bedömning

SSM noterar att SKB i kapitel 6 i F-PSAR om radioaktiva ämnen inte uttryckligen

redovisar de källtermer som ligger till grund för beräkningarna av spridning av radioaktiva ämnen i samband med säkerhetsanalysen under drift. För redovisning av källtermer hänvisar SKB i avsnitt 6.6 i F-PSAR istället vidare till referensrapporter för säkerhets- analysen för driftskedet i kapitel 8. SSM bedömer att det är fördelaktigt om källtermerna redovisas i samband med redovisningen av radioaktiva ämnen alternativt att en tydlig referens anges till redovisningen av källtermerna och underliggande resonemang.

SSM noterar att SKB i en komplettering till ansökan anger att källtermerna för beräkning av omgivningspåverkan ska ses över inför PSAR (SKB dokID 1559801).

12.2 Kärnämne och kärnavfall

Krav

Av Bilaga 2 till 4 kap. 2 § SSMFS 2008:1 framgår att säkerhetsredovisningen enligt 4 kap. 2 § ska innehålla en redovisning av planer för hantering vid anläggningen och fortsatt omhändertagande av kärnämne och kärnavfall enligt 6 kap. 3 §. Enligt 6 kap. 6 § ska även beskrivningar av avfallet ingå i säkerhetsredovisningen samt beskrivningar av hur

hanteringen av kärnämne och kärnavfall sker på anläggningen med hänsyn till säkerhet och strålskydd och efterföljande hantering. Därutöver krävs en redovisning av krav på mätmetoder för bestämning av mängder och slag av radioaktiva ämnen i kärnavfall enligt 6 kap. 9 §. Redovisning och härledning av de acceptanskriterier som gäller för mottagning av kärnämne eller kärnavfall från andra anläggningar enligt 6 kap. 11-12 §§.

Beskrivning av SKB:s redovisning

Avfall som genereras i SFR

Hanteringen av radioaktivt avfall som genereras i SFR beskrivs i FPSAR allmän del 1 kap 4 och kap 5 samt i SKB:s ledningssystem. SKB redovisar att det vid normaldrfit inte uppkommer något radioaktivt avfall vid SFR och att det därför inte behövs någon

avfallsplan enligt 6 kap. 3 § SSMFS 2008:1. Vid onormala händelser som ger upphov till radioaktivt avfall upprättas en särskild avfallsplan enligt 6 kap. 4 § SSMFS 2008:1.

Acceptanskriterier

Acceptanskriterier behandlas i FPSAR allmän del 1 kapitel 3 – acceptanskriterier för avfall projekt SFR-utbyggnad samt i underlagsrapporten Acceptanskriterier för avfall, Projekt SFR-utbyggnad (SKB dokID 1368638).

SKB har i en underlagsrapport redovisat acceptanskriterier för avfall som ska gälla då den utbyggda delen av förvaret tas i drift. Redovisningen består av beskrivning av acceptans- kriterierna för avfall i SFR tillsammans med en bakgrund och härledning av kriterierna samt hanteringen kring verifiering av att acceptanskriterierna uppfylls. Acceptans- kriterierna redovisas som allmänna krav, radiologiska krav, kemiska och fysikaliska krav samt mekaniska krav.

Efter att ansökan lämnades in har SKB beslutat att ändra strategi på så sätt att slut- förvaring av hela BWR reaktortankar inte längre är aktuellt. Konsekvensen blir att reaktortankarna i stället ska segmenteras och slutförvaras i avfallskollin som är anpassade till befintlig transport- och hanteringsutrustning i SFR. SKB har i en komplettering till ansökan (SKB dokID 1604998) redogjort för de förändrade förutsättningarna och att den preliminära typbeskrivningen för deponering av hela reaktortankar som lämnats in till- sammans med ursprunglig ansökan inte längre är aktuell. SKB redogör vidare för att en större översyn av acceptanskriterierna för avfall till SFR (SKB dokID 1368638) kommer att göras med anledning av den nya utformningen av bergrummet för reaktortankar (BRT) och att preliminära typbeskrivningar för avfallskollin med segmenterade reaktortankdelar kommer att redovisas i samband med PSAR.

SSM:s bedömning

SSM bedömer att SKB:s argument att det inte krävs någon avfallsplan enligt 6 kap. 3 § SSMFS 2008:1 är godtagbart eftersom det under driften inte uppkommer något planerat radioaktivt avfall. Planer för omhändertagande av avfall som uppkommer under onormala händelser regleras under 6 kap. 4 § SSMFS 2008:1, vilket behöver hanteras under driften om en sådan situation skulle uppstå. SKB:s redovisning i F-PSAR allmän del 1 kapitel 5 avsnitt 5.7 överensstämmer med detta.

SSM:s granskning av underlagsrapporten med acceptanskriterier för avfall har bestått av avstämning mot de acceptanskriterier som finns för befintligt SFR (SKBdoc 1336074). Detta tillvägagångssätt har tillämpats då SSM efter granskning av acceptanskriterier för befintligt SFR förelade SKB (SSM2012- 4914-7; SSM2012-4917-33) om att utveckling av acceptanskriterier är nödvändig för att uppfylla kravbilden. SSM bedömer att SKB behöver utveckla de redovisade acceptanskriterierna för avfall för den utbyggda anläggningen på motsvarande sätt som anges i SSM:s genomförda granskningar

(SSM2012-4914-4; SSM2012-4914-15; SSM2012-4914-33), för samtliga kriterier för det utbyggda SFR. Utvecklingsbehoven avser exempelvis krav som ställs på avfallets innehåll av komplexbildande ämnen, liksom kraven för bitumeningjutna jonbytarmassor och indunstarkoncentrat.

SSM konstaterar att SKB redovisar koncept för tillkommande typbeskrivningar för avfallstyper den utbyggda anläggningen. SSM har i detta skede inte granskat dessa då acceptanskriterier för avfall är under utveckling men bedömer att det är av största vikt att information och underlag skapas av avfallsproducenter redan under respektives driftsfas för att SKB vid en senare tidpunkt kan utveckla koncepten till fullvärdiga typbe-

skrivningar. SSM bedömer att SKB:s planer i det avseendet är acceptabla. SSM vill i sammanhanget betona att en fullvärdig typbeskrivning för avfallskollin med segmenterade reaktortankdelar kommer att behöva redovisas i kommande steg i prövningsförfarandet.