• No results found

Del II Anläggningsutformning, drift mm

8 Fysiskt skydd

Krav

2 kap. 11 § SSMFS 2008:1

Utformningen av det fysiska skyddet ska vara grundat på analyser som utgår från nationell dimensionerande hotbeskrivning och vara dokumenterat i en plan av vilken ska framgå skyddets utformning, organisation, ledning och bemanning. Hotbildsanalysen och planen ska hållas aktuella och planens ändamålsenlighet prövas genom regelbundna övningar. Av de allmänna råden till 2 kap. 11§ SSMFS2008:1 framkommer bl.a. att det av beskrivningen bör framgå hur det fysiska skyddet uppfyller kraven i SSMFS 2008:12.

Beskrivning av SKB:s redovisning

I Preliminär plan för fysiskt skydd för utbyggt SFR (SKB dokID 1398066) redovisar SKB en preliminär plan för den utbyggda slutförvarsanläggningen SFR, det vill säga när byggskedet avslutats och anläggningen tagits i drift.

Av inledningen framkommer att det fysiska skyddet dimensioneras för att förhindra eller försvåra obehörig befattning med radioaktivt avfall och radioaktiv olycka samt uppfylla SKB:s krav avseende person- och egendomsskydd. SKB framhåller att detaljnivån avsiktligt begränsats för att dokumentet inte ska bli allt för omfattande och att hän- visningar till mer utförliga instruktioner och systembeskrivningar redovisas där sådana finns. I inledningen redovisas också de viktigaste kraven och där anges bl.a. 2 kap. 11§ SSMFS2008:1 och 4-6§§ SSMFS2008:12.

I avsnitt 5 ”Dimensionerande hotbild” framkommer att hotbildsanalysen genomförts i flera steg och att den tagits fram efter en tolkning av den dimensionerande hotbilden. SKB

beskriver vilken metodik som tillämpats och vilka frågeställningar som hotbildsanalysen har utgått ifrån, bl.a. vilket möjligt utfall som skyddsåtgärderna ska förhindra. För närmare information hänvisar SKB till ett separat dokument.

I avsnitt 6 ”Skyddsnivåer” framkommer att det finns flera förberedda skyddsnivåer och att skyddsnivån kan höjas temporärt. Det framgår vilken funktion som har ansvaret för det fysiska skyddet samt vilken funktion som ansvarar för tillsyn och kontroll.

I avsnitt 7 ”Säkerhetsvärdering av anläggningens fysiska skydd” framkommer att anläggningens geografiska lokalisering och dess utformning ger goda möjligheter att ha ett bra fysiskt skydd. I Säkerhetsvärderingen framhåller SKB att det finns välutbildad bevakningspersonal och andra samhällsfunktioner som kan bistå vid behov omnämns. I avsnitt 9 ”Organisation och personal” framkommer vilken funktion som är direkt- rapporterande till VD. Denna funktion har en fristående ställning till slutförvars-

anläggningens ledning och funktionen ansvarar för att säkerhetsskyddsarbetet följs upp, övas och kontrolleras. Vidare framkommer att en annan funktion ansvarar för att upprätthålla anläggningens fysiska skydd. Vilka uppgifter som bevakningspersonalen ansvarar för redovisas och att dess numerär fastställs genom bemanningsanalys.

I avsnitt 10 ”Tillträde till anläggningen” beskrivs övergripande vad som gäller för tillträde och inpassering av personer och fordon och det finns referenser till specifika instruktioner. Vidare framkommer att all personal, inklusive visstidsanställda och inhyrd personal, säkerhetsprövas. Ett antal kriterier som beaktas vid säkerhetsprövningen redovisas och det finns hänvisning till ytterligare dokumentation.

I avsnitt 11 ”Områdesskydd” beskrivs det mekaniska områdesskyddet och det bevaknings- tekniska områdesskyddet på övergripande nivå. Till plan fysiskt skydd har bifogads en kartbild där det bevakade området åskådliggörs.

I avsnitt 12 ”Skalskydd” beskrivs det skyddade området med uppgift om både mekaniskt skydd och teknisk övervakning. Det framkommer att vad som utgör skyddat område varierar baserat på hur anläggningen är bemannad vilket också åskådliggörs genom bilagda ritningar.

I avsnitt 13 ”Bevakningscentral” beskrivs utformningen och vilka funktioner som bevakningscentralen har. Vidare framkommer att nuvarande placering av bevaknings- centralen kommer att ändras och det finns övergripande information om vilka krav som finns på konstruktionen.

I avsnitt 14 ” Kommunikation och sambandsutrustning” sammanfattas vilken utrustning som finns och som används både internt och externt med de s.k. blå-ljus-myndigheterna. I avsnitt 15 ”kontroll och provning” framgår att anordningar av betydelse för det fysiska skyddet ska kontrolleras och provas för att driftklarhetsverifiera det fysiska skyddet. På detta sätt kontrolleras att kraven i de säkerhetstekniska driftförutsättningarna uppfylls. I avsnitt 16 ”Hantering av uppgifter om säkerhetsåtgärder” samt avsnitt 17 ”Datoriserade system” beskrivs kortfattat hur dokument och nätverk för datoriserade system hanteras utifrån ett informationssäkerhetsperspektiv.

I avsnitt 18 ”Lås och nycklar” beskrivs lås och nyckelsystemet på SFR samt vilka krav som tillämpas för låscylindrar. Passagekontrollsystemet nämns kortfattat och det finns hänvisning till en instruktion med mer utförlig instruktion.

I avsnitt 19 ”Instruktioner” beskriver SKB att verksamheten regleras genom instruktioner. Av beskrivningen framgår bl.a. att det finns instruktion för bevakningscentralen och vad denna omfattar. Vidare framkommer att det finns kontrollprogram för tekniska

installationer samt hänvisning dokumentation med mer utförlig information.

SSM:s bedömning

SSM noterar att preliminär plan för fysiskt skydd för utbyggt SFR inte omfattar bygg- skedet, det vill säga den period då SFR byggs ut. Av den preliminära planen framkommer emellertid att en särskild plan för fysiskt skydd kommer att upprättas och att denna kommer att beakta själva byggskedet. SSM bedömer i anslutning till detta att SKB till ansökan om att inleda uppförandet av tillkommande anläggningsdelar behöver inkomma med en sådan plan.

SSM noterar också att vissa uppgifter av central betydelse särredovisas i annan

dokumentation, bl.a. hotbildsanalysen, uppgift om vilka utfall som skyddsåtgärderna är avsedda att förhindra samt värdering om vidtagna åtgärderna har avsedd effekt. SSM bedömer med avseende på detta att SKB i anslutning till att man lämnar in en ansökan om att inleda uppförandet av tillkommande anläggningsdelar behöver inkomma med mer sammanhållen plan för det fysiska skyddet med en bättre sammanhållen redovisning. SSM noterar vidare att området informationssäkerhet är mycket sparsamt beskrivet. SSM bedömer därför att SKB inför nästa steg i processen att bygga ut anläggningen behöver redovisa en mer utvecklad sådan redovisningen.

SSM bedömer sammanfattningsvis att det i framtiden finns förutsättningar för SKB att uppfylla kraven i 2 kap. 11 § SSMFS 2008:1 för det färdigutbyggda SFR. SSM:s

bedömning baseras på att SKB redovisat en preliminär plan för fysiskt skydd för utbyggt SFR (SKB dokID 1398066) och att denna på övergripande nivå beskriver organisation, ledning, bemanning och utformningen av områdesskyddet och skalskyddet.