• No results found

Användning av digitala verktyg i undervisningen

6.1 Förskollärares arbete med digitala verktyg

6.1.1 Användning av digitala verktyg i undervisningen

6.1 Förskollärares arbete med digitala verktyg

Här presenteras resultatet av analysen i relation till hur förskollärare använder

datorplattor i undervisningen. Den första delen behandlar hur användningen av digitala verktyg ser ut i förskolans undervisning. I den andra delen redogörs vilka typer av applikationer som används i förskolans verksamhet.

6.1.1

Användning av digitala verktyg i undervisningen

Vid förskollärarnas arbete med datorplattor och andra digitala verktyg i

undervisningen meddelade de allra flesta av respondenterna att de tyckte att datorplattor och digitala verktyg ska användas som ett kompletterande verktyg i förskolans

verksamhet. Förskollärarna uttryckte att digitala verktyg inte ska vara som ett enskilt läroämne eller att digitala verktyg ska ersätta något som ingår i förskolan. En

förskollärare beskrev detta i följande citat:

... vi försöker se det digitala som ett komplement. Det ska inte ersätta, utan det är ett komplement. Som när vi använder Polyglutt, det är ett komplement. För vi kanske har 20 barn. Då kanske det är mer optimalt där det blir en stor bok, än att sitta med en fysisk då du sitter med två - tre barn, då kan du mycket väl sitta med den fysiska boken. För då får alla möjligheten att se bilderna. (Förskollärare 3, video-intervju, hösten 2020)

25

I ovanstående citat förklarade hen att de kopplade datorplattan till en projektor för att få en större bild så att många barn kan se boken samtidigt, och hur man ser de digitala verktygen som ett komplement till verksamheten. Informanten nämnde innan citatet ovan: “...att använda en lärplatta med en projektor och projicerar en bok. Gör att fler barn ser boken direkt” (Förskollärare 3, hösten 2020). Applikationen som hen pratar om är en digital bok-applikation. Vidare utvecklar förskolläraren detta svar genom att tillägga:

Så vi försöker ju tänka det som ett komplement och att det ska vara en naturlig del i barnens vardag. Det ska inte vara något konstigt att de går och frågar efter om dem vill kolla på Polyglutt eller om de vill använda FunTable. Det ska vara en naturlig del i verksamheten. (Förskollärare 3, video-intervju, hösten 2020)

I förskollärarens vidareutvecklande svar fastställer hen ännu en gång att datorplattor ses som ett kompletterande naturligt verktyg som ska ingå i förskolans verksamhet.

Gällande syftet av datorplattor i förskolan, förklarar en informant sin syn på följande sätt. “Som ett verktyg, inget eget ämne för surfplattan, utan det är ett verktyg, det följer med i det vi gör.” (Förskollärare 2, Video-intervju, hösten 2020). Förskolläraren

förklarar att hen ser datorplattor som ett verktyg, och detta visar att det finns en korrelation och liknelse med det som Förskollärare 3 nämnde i de föregående citaten.

Ett annat samband som en förskollärare skrev och som kan kopplas till detta är: “för att ge barnen förutsättningar att utveckla en del av den adekvata digitala kompetens de har rätt till, komplement i undervisningen men används i ärlighetens namn även till att lugna ner vissa barn eller situationer ibland.” (Förskollärare 5, skriftlig intervju, hösten 2020). Tre förskollärare benämner att datorplattor ses som ett verktyg i förskolan, där två av dessa förtydligar att denna typ av verktyg ses som ett komplement i förskolans verksamhet. En avvikelse från användningen av datorplattor som ett kompletterande verktyg i förskolans verksamhet är från en förskola där de nyligen hade börjat arbeta aktivt med datorplattor. En förskollärare berättar om den aktuella situationen gällande datorplattor på hens förskola på följande sätt:

…men de gör ju inte riktigt det. Det är ingen som frågar faktiskt. Utan det är om vi ska göra någon aktivitet så har vi den alltid med oss och då brukar de fråga vad vi ska göra med den, men det är ingen som faktiskt frågar. Jag tror det hänger ihop med att de inte har fått haft dem tidigare utan det bara har varit

pedagogernas verktyg. (Förskollärare 4, video-intervju, hösten 2020)

26

I föregående citat förklarar förskolläraren att datorplattans roll som ett lättillgängligt verktyg för förskolans barn inte riktigt har satt sig. Detta på grund av att de tidigare inte har haft möjligheten att använda den mer fritt, eftersom datorplattan tidigare endast hade setts som förskollärarnas verktyg. Vidare utvecklar vissa av de intervjuade att arbetet med datorplattor på deras förskolor ska ha ett syfte och att barnen inte ska bli konsumenter av verktyget. Det gick att dra en parallell mellan intervjuerna och att förskollärarna ville att barnen (fokuserat på de äldre) skulle bli producenter av datorplattan och dess innehåll, snarare än konsumenter.

Med barnen använder vi dem mycket. Med de yngsta så är det fortfarande mycket i upptäckarstadiet. Med de äldre så försöker vi så mycket som möjligt att de ska bli producenter istället för konsumenter. Det är vårt liksom, huvudmål. Vi använder väldigt mycket Green Screen till exempel. Där är lärplattan mycket. Vi filmar med Stop Motion, där är det också lärplattan som är grunden. Blue-Botsen är samma sak där, går också att ha. Vi har dem liksom i ett samspel tillsammans. Och har dem med... ja, men som vilket verktyg som helst skulle jag säga. Det är inte att vi går undan och “nu ska vi jobba med digitalt”, utan det är invävt i undervisningen. (Förskollärare 1, video-intervju, hösten 2020)

I ovanstående utsaga är förskolläraren väldigt tydlig med att hen tycker det är viktigt att sträva åt att barnen ska bli producenter, snarare än konsumenter av datorplattor.

Förskolläraren påvisar i detta exempel att även hen ser datorplattan som ett verktyg i förskolan.

En informant beskriver sin syn på datorplattans roll i förskolan på följande vis.

Plattan är ett läromedel som alla andra – i sina bästa stunder kan det ge bättre fokus, ökad koncentration, många aha-upplevelser och känsla av samhörighet.

Men det är främst applikationerna och hur du använder plattan som avgör lärandet. (Förskollärare 6, skriftlig intervju, hösten 2020)

I många tidigare citat har förskollärarna benämnt datorplattan som ett verktyg, medan förskolläraren benämner datorplattan som ett läromedel i ovanstående citat. Trots ett annat ordval liknar citatet från förskolläraren många av de tidigare citaten från andra förskollärare, då det handlar om att datorplattan borde ingå i förskolans dagliga verksamhet.

En förskollärare uttryckte att datorplattan kan användas som hjälpmedel i relation till arbetet med barn som har någon funktionsvariation eller i arbetet med nyanlända barn.

27

Jag tänker att den kan ha en stor betydelse utifrån vad man använder den till. Har du barn... vad ska man säga... speciella behov. Så kan man använda olika

sorts appar för att utveckla barnets färdigheter. Och att man... finns ju en hel del appar som man jobbar med språk och siffror och bokstäver. Och jag har använt den när jag har haft barn som har haft svårt med det här, eller barn som nyss har kommit till Sverige. Att använda den för att se, vad har de för förståelse?

Men sen också vad kan dem? Och att med hjälp av… ibland kan det vara lättare för dem visuellt än att sitta och traggla med papper och liknande. (Förskollärare 3, video-intervju, hösten 2020)

Med ovanstående citat adresserar förskolläraren vikten av datorplattans roll när det kommer till barn med speciella behov. Förskolläraren förklarar hur hen använder datorplattan med nyanlända barn och barn med speciella behov för att se vad barnen kan, vad barnen har förståelse för, samt vilka kunskaper de har, vilket sker på ett visuellt sätt.

Förskolläraren berättade vid slutet av intervjun lite mer övergripande kring arbetet med datorplattor i den förskoleverksamhet där hen var verksam.

Jag tycker väl grunden är att man som pedagog måste våga prova. Och att man får ofta... att det är viktigt att förskolan har en samsyn om varför vi gör saker. Det är det viktigaste. Och att vi har ett syfte tillsammans. Och att digitala verktyg är så mycket mer än en lärplatta. Verkligen. För många föräldrar är rädd då dom hör att vi jobbar med lärplattor. Att vi sitter med YouTube och så tittar vi på det. Som många gör hemma kanske. Men förskolan är ett komplement och vi är... vi jobbar mer alltså... ja men mer aktivt och genomtänkt med det vi gör. Det... tycker väl jag. (Förskollärare 1, video-intervju, hösten 2020)

Respondenten uttryckte att hen tycker det är bra att pedagoger måste våga prova, att det är viktigt att förskolan har en samsyn kring varför de gör saker, att det finns ett syfte, samt att digitala verktyg är mer än datorplattor. Hen säger även att föräldrar kan ha en negativ syn på barnens användning av datorplattor i förskolan, men förklarar att de arbetar aktivt och genomtänkt med det som de sysslar med i förskolans undervisning.

Ett exempel på hur man kan stötta barn i förskolans verksamhet angående varför datorplattor används i förskolan skildras i en utsago. “Om vi målar så sätter vi upp bilder, om de vill måla en gris så kollar vi hur den ser ut och vilka färger så,

tillsammans med skapande.” (Förskollärare 4, video-intervju, hösten 2020). I detta citat beskriver förskolläraren hur de använder datorplattan i estetiskt skapande, genom att de är med och visar barnen på datorplattan hur något ser ut. På detta vis stöttar de barnen i den skapande processen.

28

I en annan intervju kopplas förskolans användning av datorplattor och digitala verktyg till den gällande läroplanen:

Nu kan man inte längre välja. Nu finns det med i läroplanen också, att digitala verktyg ska användas. Innan kunde man nog kanske komma undan om man inte var så intresserad. Men som det är idag... då ska.... då ska det finnas med. Nu måste det kanske inte exakt vara lärplattorna i sig, utan digitala verktyg då.

Men lärplattorna är en grund tycker jag. (Förskollärare 1, video-intervju, hösten 2020)

Föregående citat visar att digitala verktyg har blivit viktigare i den gällande läroplanen än tidigare läroplaner, och att det inte går att komma undan användningen av digitala verktyg om intresse för detta saknas.

Alla förskolorna från intervjuerna hade inte kommit igång ordentligt med att använda datorplattor aktivt i arbetet på förskolan ännu. Förskolläraren på den förskola där det aktiva arbetet med datorplattor nyligen hade kommit igång, såg en vilja hos barnen, i att de önskade att få utföra aktiviteter på datorplattan. Hen nämnde även att digitala verktyg var en viktig aspekt för barns lärande och beskrev detta på följande vis:

Oj, jag tror det är jätteviktigt. Dels för de växer upp i detta samhälle där vi har digitala verktyg överallt. Men jag tror de blir mer inspirerade, de blir mer

nyfikna, de förstår att de kan ta reda på väldigt mycket via iPaden som inte vi kan svara på. Men jag tror det är jätteviktigt att de lär sig att använda dem rätt.

(Förskollärare 4, video-intervju, hösten 2020)

Enligt citatet ovan anser respondenten att digitala verktyg är viktigt på grund av dess roll i samhället. Hen anser även att barn ska lära sig att använda datorplattor rätt och att de kan använda verktyget för att söka fram information som inte pedagogerna och barnen kan svara på.

Sammanfattningsvis går det utifrån respondenternas citat att beskriva arbetet med datorplattor i relation till undervisning på följande vis. De flesta av förskollärarna ser datorplattan som ett kompletterande verktyg som ska ingå naturligt i verksamheten.

Vissa av förskollärarna tyckte det var viktigt att barnen blev producenter av datorplattan och att det fanns ett syfte med användningen av den. Förskollärarna var även inne på att datorplattans användning ska relatera till läroplanen och att det finns fördelar att

29

användningen av att datorplattan kan ske med hjälp av att en pedagog som stöttar barnen.