• No results found

Barns delaktighet inom användningen av digitala verktyg

I detta avsnitt presenteras resultatet av analysen i relation till hur förskollärare resonerar kring barns delaktighet i arbetet med datorplattor. Avsnittet redogörs i två rubriker som handlar om i) hur barns intressen och synpunkter bidrar till delaktighet i verksamheten och ii) barns användande och samarbete kring den digital tekniken.

6.2.1

Barns intressen och synpunkter gällande digitala verktyg

En del av förskollärarna sa att de utgick mycket från teman som de bestämde utifrån att de intagit ett barnperspektiv och iakttagit vad barnen visade intressen för. Några av de andra förskollärarna menade på att de fick med barnens intressen genom val av böcker eller skapandet av QR-koder utifrån barnens önskemål. En förskollärare tog upp ett exempel på barns delaktighet där barnens intresse har tagits tillvara på.

Just nu är vi inne i en otrolig Pokémon-period. Det influerar det mesta.

Speciellt den äldsta gruppen. Alla barn röstar här om sitt gruppnamn, till exempel. Och den äldsta gruppen heter då “Pokémon-gruppen” och då kan man ju väva in det på väldigt mycket sätt, där deras intresse för att någonting utvecklas till exempel. (Förskollärare 1, video-intervju, hösten 2020)

Förskolläraren förklarar i föregående citat att ett intresse som barnen hade på hennes förskola var Pokémon. Hen berättade att de tog vara på barnens Pokémon-intresse genom att låta barnen få rösta och vara med i processen i att namnge en grupp, i detta fall “Pokémon-gruppen”. Gällande att få med barnens synpunkter så upplevde

förskollärarna att det var svårt, vissa tyckte att de fick med synpunkterna genom att barnen fick säga vilka QR-koder/sagor som skulle vara med. En förskollärare utgick utifrån att barnen fick ge synpunkter på en inflytelsevägg som beskrevs så här.

Jag tycker att vi tar tillvara på deras intressen väldigt mycket, men att man försöker få in det så att det passar in i den undervisning som vi har tänkt också, men att de får komma med input. Ibland vet de kanske inte om det, men ibland så tar vi upp... vi har så här inflytelsevägg där barnen kommer med förslag. Där man sen flyttar från förslag till genomfört. Det är lite för att de ska se att de påverkar också. Så att det är både... ja... både mellan oss pedagoger, men också så att de ska se.

(Förskollärare 1, video-intervju, hösten 2020)

32

Med exemplet om inflytelseväggen i citatet ovan berättar förskolläraren att denna vägg används för att låta barnen få inflytande. Dessutom används inflytelseväggen för att barnen och pedagogerna ska se processen av hur barnens förslag går från idé till slutfört, samt för att barnen ska se att de är med och påverkar i förskolans verksamhet.

En annan förskollärare beskrev att de fick med barnens synpunkter mer allmänt då hen menade att barnen ville arbeta mer aktivt med datorplattor och beskrev det i följande citat: “Men vi ser att de är intresserade av lärplattorna när de använder dem, så vi tar med lärplattor dels för de ska utvecklas och lära sig, men också för de tycker det är kul att använda dem.” (Förskollärare 4, video-intervju, hösten 2020). I förskollärarens citat uppger hen att de får med barnens intressen genom att de observerar barnen och ser barnens engagemang kring datorplattan och inkluderar den mer i verksamheten.

6.2.2

Barns användande av digitala verktyg

Vid användningen av digitala verktyg kan delaktigheten se ut på olika sätt beroende på vilket digitalt verktyg som används, samt vilket syfte som tillämpas. Många av de intervjuade förskollärarna sa att barnen blev delaktiga genom användningen av kameran på datorplattan både i förhållande till dokumentering och bara genom att testa på att använda kamera-applikationen. En av de intervjuade utryckte att de behövde hjälp med att hitta applikationer där barnen kunde samarbeta och spela spel med en kompis så att båda barnen blev delaktiga samtidigt i aktiviteten. Ett exempel på detta är följande citat:

“Det vi önskar just nu är tips på appar där man spelar tillsammans med en kompis, typ memory och andra brädspel, fast digitala.” (Förskollärare 5, skriftlig intervju, hösten 2020). Förskolläraren utrycker en önskan på förslag av applikationer där barn lättare kan samarbeta och där flera barn kan interagera med datorplattan samtidigt.

Flera av de intervjuade berättade att de använde sig av FunTable i förskolan för att arbeta med just samarbetet mellan barnen och få flera barn delaktiga samtidigt i användande av digitala verktyg. Ett citat som beskriver detta är:

Så... sen blir det ju att mycket att barn, framför allt med FunTable, att barnen lär av varandra. Att det är någon som börjar med att, ja men en femåring och så kommer de som är yngre som vill se vad som händer och att man låter barnen få lära varandra. Och att det inte bara är liksom vi vuxna som vet mest. Utan barnen vet otroligt mycket också. Och att låta dom få växa i att… ja men jag vet det här,

33

jag kan förklara det här för barnet som är tre år och jag är fem. (Förskollärare 3, video-intervju, hösten 2020)

Förskolläraren beskriver i detta citat hur det digitala verktyget FunTable bidrar till att barnen kan utvecklas tillsammans och samspela med varandra. Förskolläraren säger att detta i sin tur bidrar till att de vill hjälpa varandra och att de äldre barnen gärna förklarar processen med FunTable för de yngre barnen.

Ett exempel på när barn är delaktiga i att hjälpa andra barn, men även vuxna nämns i följande utsago.

Och de som har hållt på med Blue-Botarna dem hjälper ju också de yngre barnen.

Eller hjälper nya kollegor eller hjälper vikarier. Ja men jag kan visa säger barnen, och så blir de jättestolta över att “jag kan faktiskt det här”. Och på det sättet blir de ju delaktiga. Då blir det ju också ett djupare lärande för dem. Då liksom...

fördjupar de sina kunskaper när de lär ut till någon annan tänker jag.

(Förskollärare 3, video-intervju, hösten 2020)

I det ovanstående citatet förklarar informanten att barnen använder en golvrobot på förskolan och att de brukar hjälpa både andra barn och även nya lärare och vikarier genom att visa dem hur man gör med robotarna. Vilket leder till att barnen får mer delaktighet inom denna programmeringsaktivitet samt att de får dela med sig av sina kunskaper och får chansen till ökade inlärningsmöjligheter.

En typ av användningsområde för datorplattor som användes enligt flera av de

intervjuade förskollärarna var Green Screen-applikationer kopplad till en stor skärm. En förskollärare skrev exempelvis detta gällande en Greens Screen-applikation: “Barnen medverkar även ofta i bild då vi använder Green Screen samt att vi ibland

använder appar (särskilt nya) tillsammans på storbild där med, så vi spelar tillsammans först innan barnen spelar själva.” (Förskollärare 5, skriftlig intervju, hösten 2020).

Förskolläraren säger att de brukar ofta använda storbild till Green Screen, men även för att visa nya applikationer tillsammans med barnen, för att de först ska kunna spela spelet tillsammans med barnen och sedan låta barnen få fortsätta själva.

Ett citat som visar på barns samarbete med koppling till barnens användande av ett FunTable beskrivs på följande sätt.

34

Vilket gör att jag kan ha flera barn runt omkring som samarbetar. Och det ger ju också en väldigt stor fördel i och med att de kan hjälpas åt över... Ja men femåringen kan hjälpa treåringen å förstå appen. Så att de hjälps åt mellan varandra. Så dom lär ju av varandra tänker jag. (Förskollärare 3, video-intervju, hösten 2020)

Förskolläraren tar upp aspekten av samarbete när barnen använder ett och

samma FunTable samtidigt, vilket bidrar till att barnen kan hjälpa varandra att förstå applikationen och lösa problemen tillsammans.