• No results found

Arbetsgivarnas förberedelser för APL och det framtida arbetet inom vård och omsorg .35

5. Hälsoperspektivet

5.3 Arbetsgivarnas förberedelser för APL och det framtida arbetet inom vård och omsorg .35

Bengtsfors kommun

Det nära samarbetet mellan utbildningsanordnare och enhetschefer syftar till att göra arbetsplatsen attraktiv så att elever och personal kan känna samhörighet och utveckla sitt tänkande. Handledarna läser kursen vårdpedagogik och handledning vilket ska ge dem en ökad trygghet i sin roll som handledare.

Dals-Eds kommun

Kommunen har utbildade handledare som tar emot elever för Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Handledarnas uppdrag är att vägleda och förbereda elever inför framtida arbete gällande både den fysíska och psykiska arbetsmiljön. Det kan handla om allt från; mötet med

36 människor, hur arbetet praktiskt fungerar och vad man ska förhålla sig till gällande risk- och skyddsåtgärder med mera.

Melleruds kommun

Det nära samarbetet mellan utbildningsanordnare och enhetschefer syftar till att göra arbetsplatsen attraktiv så att elever och personal kan känna samhörighet och utveckla sitt tänkande. Handledarna läser kursen vårdpedagogik och handledning vilket ska ge dem en ökad trygghet i sin roll som handledare. Det fokuseras på öppenhet, medinflytande, teamarbete och stimulerande lösningar och ideér i de respektive utbildningarna- såväl i de reguljära som i de olika uppdragsutbildningarna. Som en del av förberedelsen för APL förs diskussion om kommunens värdegrund.

Trollhättans Stad och Vänersborgs kommun

Kommunen har utbildade handledare som tar emot elever för APL. Handledarna har i uppdrag att förbereda elever inför framtida arbete både vad gäller fysísk och psykisk arbetsmiljö. Detta kan handla om allt från mötet med människor, hur arbetet praktiskt fungerar och vad man ska förhålla sig till gällande risk- och skyddsåtgärder till att ta extra ansvar för att elever tar lunchuppehåll och andra pauser.

Alla som anställs får en anpassad verksamhetsförlagd introduktion innan arbete kan påbörjas.

5.4.Utbildningsanordnarnas förberedelser inför APL och Lärling

Bengtsfors

Det nära samarbetet mellan utbildningsanordnare och enhetschefer syftar till att göra arbetsplatsen attraktiv så att elever och personal kan känna samhörighet och utveckla sitt tänkande. Genom samverkan kontrolleras att aktuella enheter i verksamheterna kan kopplas samman med kursmål och kunskapskrav, att aktuell handledare uppfyller kraven och att eleven känner sig förberedd inför uppdraget och är fullt medveten om vad som ska bedömas på arbetsplatsen.

Kunskapsförbundet Väst Birger Sjöberggymnasiet

Genom samverkan i de lokala programråden planeras och struktureras perioderna för det arbetsplatsförlagda lärandet. Skolan ansvarar för att man innan perioden för det

arbetsplatsförlagda lärandet har säkerställt att aktuell enhets arbetsmiljö uppfyller Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Inom Vård- och omsorgsprogrammets gällande platser innefattas kommunala platser samt platser inom Västra götalandsregionen, samtliga platser som används har kollektivavtal vilket ger en trygghet om att man aktivt arbetar med det systematiska arbetsmiljöarbetet i verksamheterna på ett kvalitativt vis. Det visar också att olika ombud finns representerat i nära anslutning till aktuella enheter.

Genom samverkan kontrolleras att aktuella enheter i verksamheterna kan kopplas samman med kursmål och kunskapskrav, att aktuell handledare uppfyller kraven för att handleda och att handledaren får rätt förutsättningar för handledning av sin elev under perioden för det arbetsplatsförlagda lärandet samt känner sig förberedd inför uppdraget. Barn- och

37 fritidsprogrammets inriktning socialt arbete är representerat i det lokala programrådet och man använder sig av kommunala platser för det arbetsplatsförlagda lärandet. Innan perioderna för det arbetsplatsförlagda lärandet synliggörs för eleverna vilka av utbildningens delar som kopplas samman med aktuell period och hur dessa sätts i relation till ämnesplanen.

Nils Ericssongymnasiet Trollhättan

På lektionerna i skolan undervisar vi teoretiskt och praktiskt om det arbetsområde samt de arbetsuppgifter som kan bli aktuella under APL. Kursmålen gås igenom och konkretiseras.

Eleverna gör samtalsövningar inför telefonsamtalet till arbetsplatsen.

APL-samordnaren lämnar lista med aktuellt antal APL platser till undervisande lärare i god tid före APL perioden.

Läraren fördelar APL-platserna i samråd med eleverna.

APL-samordnaren skickar mail till kontaktpersonen på arbetsplatsen med information om elevuppgifter, APL-period, kurs, avtal, arbetsmiljöinformation.

Undervisande lärare skickar brev till handledaren med information om kursmål, bedömningsunderlag, arbetstider, kontaktuppgifter m.m.

Eleven får sin APL-plats och skoltid avsätts för att ringa arbetsplatsen samt planera in ett besök före APL.

Eleverna ansöker om ev. busskort och letar upp resväg samt hur de tar sig till arbetsplatsen på lämpligt sätt.

Efter kontakt med APL-platsen meddelar eleven den besökande läraren sitt schema, handledarens namn samt tel.nr via skolans lärplattform its.

Under första APL-veckan tar besökande lärare telefonkontakt med handledaren för

information och tillfälle att ställa frågor. Samtidigt ges tillfälle för eleven att samtala med sin lärare.

Tid för trepartssamtal på arbetsplatsen planeras in i mitten av APL-perioden.

Läraren besöker APL-platsen för trepartssamtal med uppföljning av kursmålen och formativ bedömning samt planerar återstående APL-tid.

I slutet av APL-perioden följer läraren upp APL med telefonkontakt eller ett andra besök vid behov och handledaren skickar in sitt bedömningsunderlag till skolan.

Vuxenutbildning Trollhättan och Vänersborg

För att förbereda elever för att klara sitt framtida arbete och under utbildningen utveckla sin yrkesidentitet kopplas teori till den praktiska yrkesrollen med hjälp av autentiska

fallbeskrivningar och reflektioner där eleverna utbyter yrkeserfarenhet, studiebesök och gästföreläsare samt metodövningar där det praktiska handlaget tränas ex. bädda säng, ergonomi och medicintekniska uppgifter.

Förberedelser inför APL: Idag får eleverna muntlig och skriftlig information inför APL om sekretess och de uppmanas också att begära ut utdrag ur belastningsregistret vid APL inom LSS. Utöver detta uppmanas eleverna att följa handledarens schema (38h/v), visa intresse, inte använda mobil i arbetet, kontakta APL-platsen vid sjukdom, passa tider och att söka kunskap om det område som APL-platsen täcker.

Eleverna ansvarar för att själva ta kontakt med sin tilldelade APL-plats för att få schema och höra sig för om hur hen kan förbereda sig inför starten. De tar själva med sig kunskapskrav och APL-uppgift för att informera och samtala med sin handledare. Bedömningslista tar ansvarig lärare med sig vid besök på platsen. Ett besök genomförs i den 1-2:a APL-veckan för information, fånga upp frågor från elev och handledare och genomgång- och

38 konkretisering av mål och kunskapskrav. Ett besök görs också under sista APL-veckan då bedömningssamtal genomförs i trepartssamtal.

Förberedelser inför lärling: Först går vi igenom alla kunskapskrav som eleven behöver lära sig på sin praktik.Vi har teoretiska och en del praktiska lektioner så att eleverna ska vara väl förberedda. Eleverna får sedan träffa handledarna innan praktiken på skolan på en gemensam handledarträff vi går igenom vilka kunskapskrav eleven sa lära sig på sin praktik och hur lärling är uppbyggt. Vi går igenom vad " veckans uppdrag" är, som betyder att man genom matriserna ser vilka kunskapskrav som eleverna ska lära sig under praktiken vecka för vecka.

Matriser, kunskapskrav och bedömningslistor ska sedan sitta i deras lärlingspärm som ska följa eleven och vara på praktikplatsen.

Mellerud

Det nära samarbetet mellan utbildningsanordnare och enhetschefer syftar till att göra arbetsplatsen attraktiv så att elever och personal kan känna samhörighet och utveckla sitt tänkande. Genom samverkan kontrolleras att aktuella enheter i verksamheterna kan kopplas samman med kursmål och kunskapskrav, att aktuell handledare uppfyller kraven och att eleven känner sig förberedd inför uppdraget och är fullt medveten om vad som ska bedömas på arbetsplatsen.

Gymnasiet

Vi förbereder eleverna för APL genom att göra ett besök på arbetsplatsen där vi går igenom vad som gäller när man är elev. Det kan vara att man ska delta i sitt lärande, komma i tid och vara en god arbetskamrat. Eleven får också information om handledarens uppdrag och lärarens roll under APL-perioden.

Vuxenutbildningen

Många av Vuxenutbildningens elever är timanställda inom vård och omsorg eller stöd och service när de påbörjar sina studier. Samtliga elever som påbörjar studierna förbereds utifrån verksamhetens riktlinjer och krav om till exempel genomgång av sekretess och tystnadsplikt, arbetsmiljölagen mm. Placeringen görs i samråd med APL-samordnarna och strävan är att tillgodose elevernas önskemål om möjligt.

Sammanfattning gemensamt arbete för koppling till lokala mål

Lokal styrgrupp Fyrbodal Öst ser det arbetsplatsförlagda lärandet som är viktig del i utbildningen. Både utbildningsanordnare och arbetsliv har ett gemensamt ansvar för att förbereda eleverna att klara av sitt framtida arbete och att stanna inom vård- och omsorg.

Apl är en stående punkt på programråden/ yrkesråden och en aktivitet under det andra målet är att klargöra förväntningar som finns på skola och arbetsliv kopplat till apl. Lokal styrgrupp vill här fånga upp goda exempel på hur man arbetar med mottagandet av elever, hur

arbetslivet förbereder sig och hur skolan förbereder eleverna.