• No results found

Marknadsföring/information och systematisk omvärldsbevakning

4. Lokalt perspektiv

4.2 Marknadsföring/information och systematisk omvärldsbevakning

Arbetsgivare Dals-Eds kommun

Kommunen anordnar årligen en Äldremässa. I samarbete med arbetsförmedlingen (AF) anordnas regelbundet en rekryteringsmässa. Representanter från vård och omsorg har varit på kommunens högstadieskola och gett en presentation av kommunens samtliga vård och

omsorgsverksamheter.

Bengtsfors kommun

Vi marknadsför oss i olika sammanhang så som arbets- och utbildningsmässor. Vi har en kommunikationsgrupp på kommunkansliet som arbetar med hemsida, sociala medier som ex Facebook, Instagram. De arbetar aktivt för att informera och ge en bild av vad som händer i kommunen och vilka yrken som finns. De har spelat in filmer som ligger länkade från hemsidan till Youtube där medarbetare beskriver sina yrken och hur det är att arbeta som till exempel sjuksköterska.

Vi ingår i flera FoU-rum i Fyrbodals kommunalförbund som omvärldsbevakar och utvecklar socialtjänstens olika områden. Vi deltar i närsjukvårdsgrupp både lokalt men också i

vårdsamverkans ledningsgrupp.

Melleruds kommun

Socialförvaltningen arbetar med att synas i olika sammanhang så som på hemsidan, i verkliga livet och i media. Vi har deltagit vid olika mässor för arbete, samverkar med

utbildningsanordare på alla nivåer. Att få visa det som är bra är en uppmuntran vi har till alla medarbetare. I vår lokala tidning är det ofta reportage från våra verksamheter med olika aktivteter så som ex. Pubafton eller Bondens dag på äldreboende.

30 Vi måste bli bättre på att visa upp våra verksamheter och dess styrkor i alla sammanhang.

Trollhättans Stad

Vi marknadsför oss bland annat genom att delta i mässor. Vi erbjuder högstadieeleverna praktik inom vård och omsorg. För att informera inom utbildningsväsendet har vi

ambassadörer som representerar olika verksamheter från vård och omsorg. Vi har tagit fram informationsmaterial så som foldrar med yrkesinformation där anställd personal beskriver yrket. Vi annonserar också i olika media.

Vi vill utveckla annonsering i olika typer av medier, på olika sätt. Likaså önskar vi tydliggöra vägen in i omsorgsförvaltningen samt en förbättrad introduktion för nyanställda.

Vänersborgs kommun

Våra medarbetare möter Vänersborgarna i livets alla skeden, de har därmed en viktig roll i deras vardag genom sina betydelsefulla arbeten. Marknadsföring av yrken inom vård- och omsorg sker på olika sätt bland annat via rekryteringsmässor och via sociala medier. I

samband med annonsering poängteras värdet av vad mångfald tillför verksamheten och att de med engagemang, ansvarstagande och ett gott bemötande gör ett arbete som är viktigt.

För att möta kommande behov av arbetskraft är det en utmaning att få arbetet så attraktivt att fler personer söker sig till omvårdnadsutbildning. För att möta framtida behov är det troligen av vikt att morgondagens personal även har mångkulturell kompetens.

Vänersborgs kommun garanterar sommarjobb för de elever som läser Vård- och

omsorgsutbildning på ungdomsgymnasiet. Arbetsmarknadsavdelningen samordnar feriejobb för elever som går i årskurs 9.

4.2.1 Utbildningsanordnare Bengtsfors

Vi marknadsför oss genom att delta i mässor, genom vår hemsida samt genom annonsering i lokalpress och direktutskick. Vi har en kommunikationsgrupp på kommunkansliet som

arbetar med hemsida, sociala medier som ex Facebook och Instagram. De arbetar aktivt för att informera och ge en bild av vad som händer i kommunen och vilka utbildningar som finns. Vi har också en uppsökande verksamhet när det gäller ungdomar upp till 25 år.

Förutom den uppsökande verksamheten kommer även öppet hus att anordnas under hösten på Strömkullegymnasiet där besökande kan få information om vår utbildning och hälsa på i våra lokaler. Våra elever som är bra ambassadörer för utbildningen kommer att delta. Där får man utöver information om program även vara med i olika praktiska moment. Vidare har kontakter med omvärlden tagits bland annat Räddningstjänsten där eleverna skall få vara med som markörer i olika övningar. Detta för att väcka ett intresse och skapa kontakter utåt. Vidare har vi ett nära samarbete med äldreomsorgen där olika aktiviteter kommer att planeras framöver.

En viktig del för att marknadsföra oss är att vara synliga i kommunen.

Grundskoleelever erbjuds att skugga en elev under en skoldag för att få en inblick i hur en vanlig skoldag kan se ut.

31 Kunskapsförbundet Väst

Marknadsföring/ information

Utbildningarna inom Kunskapsförbundet Väst marknadsförs via olika forum med syftet att nå ut till alla som är intresserade. Kunskapsförbundet Väst har en kommunikationsavdelning som ansvarar för en övergripande marknadsföring av utbildningarna med hemsideinformation, film, blogg, face-book, bussreklam med mera.

På ungdomsgymnasierna anordnas öppet hus inför att gymnasievalet ska göras. Det visas då på det innehåll som utbildningen har genom olika övningar där blivande elever och även deras föräldrar/vårdnadshavare aktivt kan delta samt att det samtidigt hålls informationspass där de olika kurserna och inriktningarna tydliggörs. Då informeras också om vad en yrkesexamen innebär och den kommande yrkesutgången. På både informationspass och diverse aktiviteter håller nuvarande elever tillsammans med lärare i allt för bästa möjliga möten med kommande elever och vårdnadshavare.

Grundskoleelever erbjuds att skugga en elev på vård- och omsorgsprogrammet/barn- och fritidsprogrammet. Även studie- och yrkesvägledare på högstadieskolorna har möjlighet att skugga.

Omvärldsbevakning

Omvärldsbevakningen sker systematiskt och är en naturlig del genom hela

utbildningstiden. Lärare håller sig uppdaterade genom media, litteratur, ny forskning, föreläsningar, kurser om vad som sker inom de områden som vi undervisar inom. Vid regelbundna APL-besök får vi nyheter och annat som är på gång inom de olika verksamhetsområdena.

Mellerud

Vuxenutbildningen:

Vi marknadsför vård- och omsorgsutbildningen till Sfi- eleverna och betonar värdet av mångfald inom vård- och omsorgsyrken.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi startat ett samarbete med vad gäller språkpraktik för intresserade personer som ej har svenska som modersmål.

En introduktionsutbildning för att rekrytera nya sommarvikarier har under våren 2017 startats upp i samverkan med vuxenutbildningen. Utbildningen omfattar 5 veckors teori varvat med praktik inom vård- och omsorg /stöd samt service. De elever som blir godkända erbjuds arbete- introduktion med timanställning/sommarjobb.

Mellerud arbetar aktivt med omvärldsbevakning genom att rektor, lärare, studie- och yrkesvägledare deltar i olika nätverksträffar och utbildningar både lokalt och regionalt.

Gymnasiet:

Dahlstiernska gymnasiet marknadsför sin skola på många sätt, såsom öppet hus, en kväll innan gymnasievalet ska göras där vi visar vad skolan har att erbjuda. Innan gymnasievalet görs erbjuds eleverna på högstadiet att gå med (skugga) vårs Vård- och Omsorgselever ute på lärlingsplatsen. Vi lärare åker ut med våra nuvarande elever till omkringliggande skolor plus vårt eget högstadium för att berätta om vård- och omsorgsprogrammet. Då har vi med ett bildband som rullar från våra elevers olika lärlingsplatser.

Vi har också en mässa för företag och kommun som är här och lockar personal till vårdyrket.

32

Vuxenutbildningen Kommunal Vård- och omsorgsutb

Kommunal Barn- och

fritidsprogrammet

Vuxenutbildning Kommunal Vård- och omsogsutb

Utbildningsanordnarnas beskrivning av utbildningarna, se bilaga 3

Sammanfattning gemensamt arbete för koppling till lokala mål Lokal styrgrupp Fyrbodal Öst planerar att arbeta med tillfälliga och permanenta

arbetsgrupper. En planerad arbetsgrupp är ”Marknadsföring”. Gruppen ska ta tillvara på goda exempel på hur kommunerna arbetar med genusperspektiv, mångfald samt visa på den bredd på attraktiva yrken som finns inom vård- och omsorg . Det övergripande syftet är att få fler sökande till utbildningarna.