• No results found

Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö i arbetslivet

8. Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö

8.1 Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö i arbetslivet

Bengtsfors kommun God kvalitet

Varje dag arbetar personal inom vård och omsorg för att erbjuda god service till kommunens invånare. Bengtsfors kommun har arbetat fram ett kvalitetsledningssystem vars syfte är att säkerställa att "rätt personer gör rätt saker på rätt sätt".

Värdegrund

All personal ska bemöta vårdtagaren med respekt och värdighet och tar hänsyn till den personliga integriteten. Man ska se till individuella behov och vara lyhörd för intressen och

40 önskemål i det dagliga livet så att tillvaron upplevs meningsfull. Ett salutogent

förhållningssätt alltid ska genomsyra omvårdnaden.

Värdegrundsfrågor tas regelbundet upp på APT och diskuteras som ex. gott bemötande, integritet och självbestämmande.

Verksamhetsutveckling

Det sker ständigt ett arbete med att utveckla verksamheterna. Nya behov uppstår, förändring i omvärld och lagstiftning mm gör arbetet intressant och utvecklande. Exempel på förändringar i verksamheterna är:

 Nyckelfri hemtjänst har installerats och all personal har genomgått utbildning i systemet.

 Samtliga trygghetslarm bytts från analoga till digitala larm.

 Inom LSS har ett utvecklingsarbete genomförts med hjälp av kommun pedagog.

Pedagogen arbetar övergripande mot förskola, skola och LSS med språk och

kommunikation och tydliggörande pedagogik. Detta kommer inför framtiden medföra en kvalitetshöjning där det skapas en röd tråd från unga år till åldrandet för den enskilde brukaren.

 På Solbacken har arbetet med Senior Alert har gjort en omstart. Arbetsgrupp har etablerats och gruppen har gått utbildning genom Högskolan Väst. Fokus kommer nu att läggas på fallprevention. Man jobbar utifrån fyra olika perspektiv som läkemedel, kost, fysisk miljö och fysisk träning.

 All omvårdnadspersonal inom äldrevården läser och dokumenterar i procapita. Även vikarier får tillgång till systemet så fort det är möjligt. Det finns

dokumentationsombud utsedda på alla enheter som samlas två gånger per år.

Dals-Eds kommun

Socialförvaltningens gemensamma värdegrund för vård och omsorg i Dals-Eds kommun ska genomsyra hela verksamheten. Värdegrunden står för hur vi ska agera och vårt

förhållningssätt i vårt dagliga arbete - ”Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med; respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är”.

Kommunen har en målsättning om att skapa förutsättningar för utökad kreativitet och

”idélusta” bland personalen. Detta arbete är i en startfas, men utgångspunkten är att detta är ett centralt område för att kunna bygga framtidens vård och omsorg och att vara en attraktiv arbetsgivare. Dals-Eds kommun arbetar just nu med kraft för att utveckla den digitala miljön och kompetensen för att kunna dra nytta av tekniken gällande allt ifrån utbildning till

förbättring både för kund och personal Melleruds kommun

Baspersonalen inom socialförvaltningen arbetar med att få våra brukare att må bra och uppleva saker. Aktiviteter planeras i samverkan med chefer som pubafton, djurens dag, sommarfester, kulturlådor från media poolen, cyklar, promenader, djur i verksamheterna.

Matlagning med stöd av matglad-appen.

Socialförvaltningens verksamheter bygger på lagstiftningens mål och krav. För att säkerställa att detta efterlevs har vår verksamhetsutvecklare/MAS arbetat aktivt med att uppdatera

riktlinjer och rutiner. En systemförvaltare är anställd inom förvaltningen som ska arbeta aktivt med att alla medarbetare kan dokumentera digitalt.

41 Vi har infört nyckelfri hemtjänst och arbetar aktivt med mobila lösningar för alla medarbetare.

Sjuksköterskorna utbildar/handleder baspersonal kring delegerade arbetsuppgifter. Det finns

"ombud/coacher" i verksamheterna för olika ansvarsområden som ska säkerställa att verksamheten följer de riktlinjer och rutiner som gäller. T.ex. brandombud,

förflyttningsinstruktör, hörselombud, inkontinensombud, Senior alert, HLR-instruktörer, BPSD (Beteendemässiga psykiska symtom vid demenssjukdom), kostombud,

munvårdsombud, hygienombud, lyftar/selar, dokumentationsombud, aktivitetsombud och larmombud.

Inom funktionshinderområdet finns verksamhetspedagoger, socialpedagog och stödpedagoger som arbetar med att införa nya metoder och kvalitetetsarbete i samverkan med övriga

medarbetare. Målet är att utveckla det kognitiva stödet och miljön för våra brukare.

Webbutbildningar som flera medarbetare deltagit i är säker läkemedelshantering, e-autism, Demens ABC, Uppdrag Psykisk hälsa.

Socialförvaltningen prioriterar de olika FoU-rummen i Fyrbodal och tar del av de kurser som erbjuds för medarbetare.

Chefer har gått nationell ledarskapsutbildning för chefer i äldreomsorgen och nu börjar flera chefer inom funktionshinderområdet utbildning i ledarskap för funktionshinderområdet. Detta för att alla ska vara uppdaterade för de nya krav och utmaningar som verksamheterna kräver.

Trollhättans Stad

Omsorgsförvaltningen har ett ständigt pågående arbete med värdegrundsfrågor med fokus på trygghet och delaktighet. Detta ger personalen en ram för sitt uppdrag och sin roll.

Kopplat till värdegrundsarbetet utses ”Årets verksamhetsutvecklare”. Utmärkelsen syftar till att stimulera ett systematiskt utvecklingsarbete, synliggöra det fantastiska arbete som sker samt att sprida goda idéer.

Omsorgsförvaltningen tar varje år fram en kompetensutvecklingsplan med en mängd olika utvecklings-/utbildningsaktiviteter. En stor del av kompetensutvecklingen är intern och utförs av personal som har en fördjupad kompetens inom något område. Exempel på detta är social dokumentation, anhörigstöd, hygien och belastningsergonomi.

Ett annat viktigt utvecklingsområde för omsorgsförvaltningen är välfärdsteknik. Arbetet har två fokus

 Brukarnära teknik: den teknik som den enskilde använder själv eller som används i brukarens direkta närhet med syfte att skapa ökad delaktighet, trygghet och

självständighet.

 Processnära teknik: den teknik som syftar till att förenkla, effektivisera och kvalitetssäkra personalens/verksamhetens uppdrag.

Vänersborgs kommun

Socialförvaltningens värdegrund ska genomsyra hela vår verksamhet. Värdegrunden ger vägledning i hur vi ska agera och vilket förhållningssätt vi ska ha i vårt arbete.

“Hos oss ska du uppleva trygghet och tillit genom att vi har kompetens och engagemang.

Förvaltningen ska präglas av respekt omtanke och dialog. För oss är relationen viktig! “ Inom ramen för vårt samverkansavtal beaktas den egna arbetsmiljön regelbundet på arbetsplatsträffar vilket kan ses som en del i en lärande arbetsmiljö.

42 Personal som har ett specifikt intresse inom ett område kan få ett utökat ansvar i roll som ombud. I rollen ingår att hålla sig uppdaterad inom respektive område och också förmedla denna kunskap till kollegor.

Socialförvaltningen använder sig av modern teknik och utrustning. All personal har

genomgått utbildning och hanterar elektroniska journalsystem. Social dokumentation sker i verksamhetssystemet ProCapita. Inom hemtjänsten används dessutom ett digitaliserat planerings- och uppföljningssystem. I detta ingår även hantering av nyckelfria lås. Inom Vänersborgs kommun har vi en egen larmmottagning som ansvarar för besvarande av

trygghetslarm. Denna verksamhet hanterar också all installation av larm i en digital miljö.

Inom kommunen finns en möjlighet att vinna ett pris på 30 000 kr som kan användas till kompetensutveckling. Genom utmärkelsen vill kommunen synliggöra det fantastiska arbete som görs och lyfta goda förebilder som arbetar för ett hållbart arbetsliv i Vänersborgs kommun. Genom utmärkelsen sprids kunskap och inspiration vidare i organisationen vilket utvecklar vårt arbete med ett hållbart arbetsliv.

Kommunen träffar utbildningsanordnare regelbundet i så kallade branschråd/programråd. I dessa forum för arbetsgivare och utbildningsanordnare dialog om utbildning och arbete för att möta framtida medarbetare på bästa sätt.

8.2 Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö hos