• No results found

Bengtsfors

Undervisningsformer, lärarsamverkan, ämnesintegration och examinationsformer Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen i Bengtsfors har flexibel antagning och möjlighet att läsa i olika studietakt. Distansundervisning finns också.

Undervisning sker på olika sätt exempelvis genom teoretiska genomgångar där ofta

powerpoint finns med för att förtydliga. Detta material ligger sedan ute i google classroom.

Undervisning sker även via praktiska moment där lärare först visar och där elever sedan får prova på. I samband med lektioner görs även grupparbeten som en form av inlärning vilka sedan redovisas för övriga studerande i gruppen.

Examination sker både praktiskt och teoretiskt. Muntliga och skriftliga prov används såväl som grupparbeten, seminarier och inlämningsuppgifter.

Möjlighet till olika typer av validering finns. Vår vårdlärare bedömer kunskaperna i samverkan med arbetslivet. För att få betyg på olika kurser görs en prövning.

Strömkullegymnasiet

Vård- och omsorgsprogrammet har ett nära samarbete med de kommunala aktörerna som tillhandahåller APL-platser. Gemensamma programråd arrangeras med övriga yrkesprogram.

Vi arbetar aktivt med studiebesök i de olika verksamheterna. Vidare kommer även

representanter från de olika verksamheterna till oss på skolan i samband med olika teman.

De olika yrkesprogrammen har gemensamma träffar där programansvarig från de olika yrkesprogrammen träffas för att gemensamt planera och diskutera. Det kan handla om

46 samarbete inför arbetsplatsförlagt lärande eller andra planerade aktiviteter i skolan. Vidare kan det även vara att man inom de olika programmen har gemensamma mål där man kan gynnas av ett samarbete. Ett exempel kan vara första hjälpen på industriprogrammet där vård och omsorgslärare kan komma in och delta i undervisningen.

Lärare samarbetar mellan vissa kärnämnen och yrkesämnen. Ofta kan en uppgift eleverna har gjort skriftligt även användas i andra ämnen med elevens tillåtelse. Detta är ett arbete som hela tiden kan utvecklas.

Vidare har man inplanerade träffar för kollegialt lärande där man ämnesövergripande kan träffas för att diskutera och planera. Där diskuteras hur man kan utveckla lärsituationer, man kan få tips av andra lärare om hur man kan komma tillrätta med svåra situationer eller hur undervisningen kan läggas upp.

Det är även stimulerande som yrkeslärare att ha med språkstödjare i klassrummet. Tips och ideér kan diskuteras både innan och efter undervisningen.

Undervisning utförs både muntligt och praktisk. Information ges via teoretiska genomgångar där ofta powerpoint finns med för att förtydliga. Detta material ligger även ute i google classroom. Undervisning sker även via praktiska moment där lärare först visar och där elever sedan får prova på. I samband med lektioner görs även grupparbeten som en form av

inlärning, dessa redovisas sedan för klasskamrater.

Eleverna uppmanas att söka information via internet, bibliotek eller i vissa fall genom intervjun.

I klassrummet används även digitala resurser.Reflektioner gör utifrån filmer eller litteratur.

I samband med APL förs loggbok

Eleverna har enskilda skriftliga inlämningsuppgifter via google classroom. Man har även gruppuppgifter som antingen lämnas in via google classroom eller redovisas muntligt. Vissa praktiska övningar ingår också som en examinationsuppgift. I samband med de praktiska momenten förklarar eleverna muntligt vad de gör samt varför.

Skriftliga prov görs i flertal ämnen. Möjlighet finns till muntlig examination för elever som behöver detta, som en del av examination i ett flertal kurser ingår även APL.

Kunskapsförbundet Väst

Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg

Undervisningsformer, lärarsamverkan, ämnesintegration och examinationsformer För att främja lärandet med utgångspunkt av nära samverkan med arbetslivet arbetar vi på Birger Sjöberggymnasiet med att skapa forum och projekt där arbetsliv och skola möts. Vi gör studiebesök och bjuder in representanter från olika verksamheter. På Barn- och

fritidsprogrammets inriktning socialt arbete arbetar man aktivt med studiebesök, föreläsningar och olika projekt i samverkan med arbetslivet där eleverna deltar aktivt under vissa delar av sin utbildning.

Utbildningarnas upplägg innefattar olika moment och ger eleverna fakta, förståelse, färdigheter och förtrogenhet kopplat till kommande yrkesroll.

47 Inom både Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammets inriktning socialt arbete arbetar vi ämnesintegrerat för att utvecklas och mötas såväl elever som lärare.

Detta görs exempelvis genom att yrkeslärare inom olika kurser samarbetar kring det

arbetsplatsförlagda lärandet, att man tillsammans i undervisningen på skolan och med olika övningar arbetar i lärarpar eller flera lärare. Då deltar lärare för gymnasiegemensamma ämnen vid olika moment som exempelvis muntliga redovisningar, rollspel, temaarbeten, projekt och skriftliga arbeten. Detta är ett ständigt pågående arbete och utvärderas kontinuerligt för utveckling av samarbetet.

Eleverna har mentorstid i sitt veckoschema som en del av elevinflytandet. Rektorsråd är en annan del av elevinflytande och hålls en gång varje månad och där har varje klass en egen representant som kan lyfta frågor som rör undervisningen eller andra saker på skolan. Elever, lärare och rektor är representerade.

Vår utgångspunkt på Birger Sjöberggymnasiet är att under hela utbildningen arbeta formativt för att ge eleven stöd i sin kunskapsutveckling och arbetar således med det integrerat i

undervisningen. Olika examinationsformer som används är skrivningar i form av PM, rapporter, essäer och annat, olika skriftliga kunskapstest, rollspel, examination i olika dialogformer, opponeringar med tillhörande moment, redovisningar enskilt eller i grupp, inspelning av ljud- eller bild gjorda av elever, metodrumsövningar, reflektionsforum.

Exempel på undervisningsformer är metodrumsövningar, övningar i undervisningskök, rollspel, samspelsövningar, dialog, grupparbete, reflektionsdelar i större eller mindre grupper, fältstudier, arbetsplatsförlagt lärande, studiebesök, genomgångar, föreläsningar av olika professionella i sin yrkesroller och personer från målgrupp som eleverna kan komma att möta i sitt yrkesliv, strömmande material, deltester muntligt och skriftligt, inläst material och även högläsning tillsammans av lärare eller elever, muntliga presentationer, fallanalyser och fördjupningsarbeten.

Nils Ericssongymnasiet Trollhättan

Undervisningsformer, lärarsamverkan, ämnesintegration och examinationsformer Samarbete mellan lärare och ämnen:

Åk 1 Tema Kommunikation: vård- och omsorgslärare samt lärare i Svenska och Svenska som andraspråk.

Åk 2 Tema Livets slut: vård- och omsorgslärare samt lärare i Svenska och Svenska som andraspråk.

Åk 3 Tema Livet: vård- och omsorgslärare samt lärare i Religion.

Även samarbete mellan vård- och omsorgslärare samt lärare i Idrott och Hälsa i kurserna Medicin1 och Hälsopedagogik.

2 Beskriv vilka undervisningsformer som erbjuds och ge exempel på examinationsformer.

Undervisningsformer: Teoretiska lektioner, power-pointgenomgångar, multimodal

undervisning såsom att söka på och arbeta med webb-sidor, enskilda arbeten, grupparbete två och två eller fler, rollspel, kommunikationsövningar, praktiska lektioner och övningar, filmvisning; alltifrån youtubeklipp till spelfilmer med efterföljande diskussioner, externa föreläsare, studiebesök.

48 Examinationsformer: Enskilda skriftliga inlämningar, muntliga prov enskilt och i grupp, skriftliga prov, praktiska redovisningar, praktiska prov, APL.

Vuxenutbildningen Trollhättan och Vänersborg

Undervisningsformer, lärarsamverkan, ämnesintegration, examinationsformer och validering

Eleverna ges inflytande över sina studier vid kursstart och kontinuerligt under kursen genom möjligheten att påverka delar av innehåll, lär- och examinationsformer.

Undervisningsformer

Exempel på lärformer: Reflektioner kring patientfall enskilt eller i grupp, skapande av fiktiva- och/eller erfarenhetsbaserade patientfall enskilt eller i grupp, föreläsningar av gäst eller lärare, metodövningar, studiebesök, grupparbeten med muntlig eller skriftlig redovisning,

loggboksanteckningar i APL etc.

Exempel på kunskapsredovisning: Individuella- och grupparbeten med muntlig eller skriftlig redovisning, skapande av fiktiva- och/eller erfarenhetsbaserade patientfall enskilt eller i grupp, prov, uppvisande av praktisk kompetens i metodrum på skolan eller i APL etc.

Varje genomförd kurs inom vuxenutbildningen utvärderas och kan generera förändring i en annan kurs och för kommande elever i samma kurs.

I den sammanhållna utbildningen ges eleverna tid för klassråd under lektionstid ett par gånger per studieperiod och vid behov. För de övriga utbildningsformerna vid behov.

Lärsamverkan och ämnesintegration

För att främja lärandet och yrkesidentitet ämnesintegrerar ex. lärare i Svenska med Vård- och omsorgslärare för att artiklar och annan text som bearbetas i svenskundervisningen ska vara yrkesnära. Ytterligare exempel är samverkan mellan kurs: Medicin 1 och Vård- och omsorg 2, för att skapa progression i förståelsen av ex. behandlingsmetoder och specifik omvårdnad.

Eleverna gör också studiebesök och representanter från olika verksamheter bjuds in som gästföreläsare i undervisningen för att stärka integrationen mellan praktisk- och teoretisk kunskap.

Validering

Efter ansökan om validering av kunskap mot mål och kunskapskrav för en kurs inom Vård- och omsorg genomförs en kartläggning (1) i samtalsform med ämneskunnig lärare för att ta reda på vilka mål som kan vara aktuella att validera. Om kunskaperna är otillräckliga, inte är möjliga att validera erbjuds studier.

Valideringen introduceras (2) med ett informationstillfälle i grupp, därefter genomförs bedömningssamtal (3). Validanden får rekommendation om eventuell kunskap som kan behöva kompletteras inför den teoretiska valideringen. Teoretisk validering (4) genomförs i samtalsform och praktisk validering (4) ute i verksamhet.

Efter genomförd validering kan validanden vid otillräckliga kunskaper erbjudas särskild prövning eller rekommenderas studier.

49 Examinationsformer:

Enskilda skriftliga inlämningar, muntliga prov enskilt och i grupp, skriftliga prov, praktiska redovisningar, praktiska prov, APL.

Mellerud

Undervisningsformer, lärarsamverkan, ämnesintegration, examinationsformer och validering

Vuxenutbildningen tillämpar samma lärformer som Vänersborg och Trollhättans Vuxenutbildning.

Eleverna ges inflytande över sina studier vid kursstart och kontinuerligt under kursen genom möjligheten att påverka delar av innehåll, lär- och examinationsformer.

Exempel på lärformer: Reflektioner kring patientfall enskilt eller i grupp, skapande av fiktiva- och/eller erfarenhetsbaserade patientfall enskilt eller i grupp, föreläsningar av gäst eller lärare, metodövningar, studiebesök, grupparbeten med muntlig eller skriftlig redovisning,

loggboksanteckningar i APL etc.

Varje genomförd kurs inom vuxenutbildningen utvärderas och kan generera förändring i en annan kurs och för kommande elever i samma kurs.

I den sammanhållna utbildningen ges eleverna tid för klassråd under lektionstid ett par gånger per studieperiod och vid behov. För de övriga utbildningsformerna vid behov.

Validering: Efter ansökan om validering av kunskap mot mål och kunskapskrav för en kurs inom Vård- och omsorg genomförs en kartläggning (1) i samtalsform med ämneskunnig lärare för att ta reda på vilka mål som kan vara aktuella att validera. Om kunskaperna är otillräckliga, inte är möjliga att validera erbjuds studier.

Valideringen introduceras (2) med ett informationstillfälle i grupp, därefter genomförs bedömningssamtal (3). Validanden får rekommendation om eventuell kunskap som kan behöva kompletteras inför den teoretiska valideringen. Teoretisk validering (4) genomförs i samtalsform och praktisk validering (4) ute i verksamhet.

Efter genomförd validering kan validanden vid otillräckliga kunskaper erbjudas särskild prövning eller rekommenderas studier.

Gymnasiet

På Dahlstiernska gymnasiet ämnesintegrerar vi kärnämnen med karaktärsämena såsom Svenska, Samhällskunskap, Naturkunskap och Historia. Kärnämneslärarna följer med ut på APL-platserna och hälsar på eleverna vilket stärker relationen.

Exempel på lärformer: Reflektioner kring patientfall enskilt eller i grupp, skapande av fiktiva- och/eller erfarenhetsbaserade patientfall enskilt eller i grupp, föreläsningar av gäst eller lärare, metodövningar, studiebesök, grupparbeten med muntlig eller skriftlig redovisning,

loggboksanteckningar i APL etc

På gymnasiet har vi följande arbetsgång:

1. Genomgång av läraren, film m.m.

2. Frågeställningar ges av läraren, som reflekteras högt i klassrummet 3. Alla elever delas upp i smågrupper där frågorna återigen diskuteras.

4. Eleverna lämnar in sina egna, skrivna reflektioner.

50 5. Inlämningsuppgifterna rättas och följs sedan upp av lärare/elev för att kompletteras

om så behövs.

På så vis kan vi lättare fånga upp många olika elever.

Vuxenutbildningen och Gymnasiet

Inom vuxenutbildningen planeras för under ht-17 introducera läroplattformen its´learning. Ett strävandemål är också att introducera webb-ansökan.

I utbildningarna arbetar man på ett sätt som främjar lärande i nära samverkan med arbetslivet.

Utbildningsanordnarna arbetar med processorienterat lärande och formativ bedömning som görs i samråd med handledare/valideringshandledare och lärare. Kontakt kan också tas med enhetschef för omdöme på respektive arbetsplats.

Sammanfattning gemensamt arbete för koppling till lokala mål

Det femte målet ”Öka kunskap om validering” kopplar direkt till ”Lärformer och arbetssätt”.

Det finns här en gemensam framtidsutmaning i att lära mer om validering. Att lära mer om validering i Fyrbodal Öst innebär också att lära mer av varandra om validering.