• No results found

Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö hos utbildningsanordnarna

8. Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö

8.2 Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö hos utbildningsanordnarna

Bengtsfors

Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen i Bengtsfors ligger vackert beläget i Utvecklingscentrum vid Dalslands kanal. Lokalerna är ljusa och luftiga med stora fönster som ger ett härligt ljusinsläpp. Förutom undervisningslokaler, som naturligtvis är utrustade med datorer, finns studiehallar med

tillgång till datorer för självstudier. Caféet är bemannat och serverar både smörgåsar, kakor och dagens lunch – allt till humana studerandepriser. Terrass med cafémöbler finns under den varma årstiden.

Strömkullegymnasiet

Strömkullegymnasiet ligger vackert beläget vid Dalslands Kanal. Lokalerna är trevliga med väl genomtänkt möblering såväl i klassrum som i studiehallar. Strömkullegymnasiet jobbar med one-to-one vilket innebär att alla elever har sin egen dator. Den digitala plattformen Google suite används. Då Strömkullegymnasiet har Estetiska programmet med inriktningarna Musik och Bild finns stora möjligheter att välja kreativa kurser inom ramen för de valbara kurserna. Bengtsfors kommunbibliotek samt konsthall ligger i nära anslutning till gymnasiet tillsammans med gymnasiets café.

Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet har alla sina kurser i Google classroom vilket innebär att de har allt tillgängligt material inlagt där. Powerpoint, uppgifter, artiklar, länkar till Youtube-klipp samt inläst material finns där. Vidare har även elever och lärare tillgång till Digital Pedagogik där filmer kopplas till den teoretiska undervisningen.

All litteratur som elever har finns det även möjlighet att lyssna på i mp3 format för att

underlätta för elever i inlärningssituationen. Material finns tillgängligt i inläsningstjänsten för att underlätta i inlärningssituationen. Där finns även möjlighet att få litteratur som är inläst på sitt modersmål. för att alla elever skall stimuleras till aktivitet i klassrummet har vi med

43 språkstödjare med kunskap inom ämnet för att alla elever skall kunna delta aktivt i

diskussioner, grupparbeten och så vidare.

I skolan finns ett metodövningsrum med vårdsäng som är höj och sänkbar. Övningsdocka finns och man har försökt att skapa en så naturlig vårdmiljö som möjligt. I detta

metodövningsrum får eleverna träna på omvårdnadssituationer som övre och nedre hygien, kateterbyte, blodtryck, puls, venprovstagning etc. Detta för att eleverna skall vara väl rustade inför verkliga situationer i APL. Venprovstagning tränas på an armatrapp. Blodtryck och puls tränar eleverna på varandra. Allt förbrukningsmaterial finns tillgängligt för att kunna träna.

I anslutning till metodövningsrummet finns även förflyttningshjälpmedel för att skapa en naturlig vårdmiljö. Detta innebär även att eleverna känner sig trygga med dessa hjälpmedel efter utbildningen.

Teoretiska moment kopplas till praktiska övningar för att stimulera inlärningen i ett flertal kurser.

Tillgång till HLR dockor i form av mini Anne finns också. eleverna genomgår HLR utbildning i åk 1.

Studiebesök görs under utbildningen för att hela tiden koppla teori med verklighet.

Samarbete med yttre aktörer stimulerar också eleverna under utbildningen, t.ex.

räddningstjänst, dietist, folktandvård samt rehab enhet. För att stimulera och förbereda eleverna har vi också ett nära samarbete med områdeschefer.

Det kommunala biblioteket ligger i anslutning till skolan. Det är bemannat med personal som kan hjälpa eleverna att tillhandahålla den information och det material som de önskar.

Tillgång finns till skelett, torso samt andra anatomiska modeller för att förtydliga i samband med undervisningen.

Kunskapsförbundet Väst

Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg

På Birger Sjöberggymnasiet har samtliga elever och lärare en egen laptop. Eleverna har tillgång till lärplattformen It's learning där uppgifter, information, strömmande material, lektionsplaneringar, chatmöjligheter, länkar, bibliotekstjänster och mycket användbart finns för eleverna och lärarens interaktion utöver lektionstid. Inläsningstjänsten möjliggör för eleven att få tillgång till kurslitteraturen i ljudform och där finns också möjlighet till att få studiehandledning på modersmål kopplat till aktuell kursbok.

Eleverna på Birger Sjöberggymnasiet har i skolan ett bemannat bibliotek som tillhandahåller det material som behövs under utbildningen, biblioteket erhöll under 2016 utmärkelsen

”Skolbibliotek i världsklass”.

I Caféytan på Birger Sjöberggymnasiet har man byggt upp studieenheter eller enheter som man kan umgås i under fri tid i schemat. Integrerat i ett antal klassrum finns möjlighet till grupprum och det finns grupprum i anslutning till korridorerna som kan nyttjas under

lektionstid eller fri tid mellan lektioner. Vi har ett metodkök som är fullt utrustat och används för att ge kunskap om olika matsituationer kopplat till yrkesrollens och dess olika uppgifter.

Vårt metodrum är utrustat med fyra höj- och sänkbara sängar med tillbehör i autentisk vårdmiljö. Diverse olika förflyttningshjälpmedel samt andra hjälpmedel finns tillgängligt.

Förbrukningsvaror kopplade till vård- och omsorgsmiljöer finns och används i olika moment

44 genom utbildningen. På skolan finns vårddockor som används i vissa fall och i vissa fall agerar eleverna själva patienter. För venprovtagning finns armatrapp. Medicinteknisk

utrustning finns, HLR-dockor finns och samtliga elever genomför HLR-utbildning under sin utbildning. Här finns också material för olika former av provtagningar och mätningar. Skelett, torso och andra anatomiska modeller finns att använda i undervisningen.

Nils Ericssongymnasiet Trollhättan

Eleverna har egna datorer, projektorer i klassrummen och i vissa grupprum.

Det finns grupprum och mindre salar i samma korridor, som där VO arbetslaget sitter, detta gör det möjligt och mer tillgängligt för eleverna att fråga och få ”x-stöd”. Där finns även ett uppehållsrum, med flera sitt/arbetsplatser. Salarna finns i olika storlekar och utformning, bl.a. finns det gradängsalar. Bibliotek finns att tillgå, där finns det flera ”studierum”. Samtalsrum för bla. bedömningssamtal och utvecklingssamtal.

Metodrum m.m.

Vi har ett välutrustat metodrum, med fyra sjukhussängar och sängbord, sköljrum.

HLR-dockor, med allt material kring detta, även dockor för barn HLR. Det finns även

”skötdockor” för praktiska övningar.

Torso och flera andra anatomiska atrapper.

Rullstol, rullator, samt andra hjälpmedel ex. förflyttningshjälpmedel.

Ca. 40 brickor/lådor färdigställda med material och anvisningar, för att kunna demonstrera för eleverna och att användas vid de olika praktiska momenten. Ex.

blodtrycksmätning, personlig hygien, såromläggning, KAD (kateterisering). Vi har även material för olika typer av provtagning.

Vi har en ”hemmiljösal”- där det finns en höj- och sänkbar vårdsäng och kök där det finns möjlighet att laga lättare måltid, frukost, detta rum skall kännas hemlikt.

Vuxenutbildningen Trollhättan och Vänersborg

Vård- och omsorgsutbildningen har idag tillgång till biblioteksfunktioner i Trollhättan med tillhörande studierum. En ombyggnad av lokalerna i Vänerparken innebär att det från 2018 kommer att finnas ett nytt bibliotek med 2 bibliotekarier i Vänerparken. Just nu använder eleverna biblioteken på Birger Sjöberggymnasiet och Vänersborgs stadsbibliotek. Planen för 2018 är att skapa ett större metodrum samt även en lägenhet där eleverna skall få möjlighet att prova vård i hemmet.

Eleverna har tillgång till datasal, läraren kan boka nomader med laptops och chromebooks.

Lektionssalarna är utrustade med kanoner och i vissa salar finns stationära datorer. Lärarna har sin egen laptop. För filmvisning finns ett antal CD-spelare att koppla in i dator,

Kunskapsförbundet är också ansluten till Digitalpedagogik med möjlighet till strömmande filmvisning. Eleverna kan ansluta sig till inläsningstjänst i flera av programmets kurser.

Eleverna har tillgång till ett metodrum med två sängar och tillbehör i en autentisk vårdmiljö;

ex. sängbord, lakan, ergonomiska hjälpmedel, inkontinensskydd, rondskålar etc. I anslutning finns skölj och ett förråd med medicinteknisk utrustning, HLR-dockor, torsos och

rullatorer/rullstolar etc. Utrustningen används både i klassrum och i metodrum i undervisning av ex. sondmatning, venprovtagning, såromläggning och blodtrycksmätning och undervisning i anatomi.

Mellerud

Vuxenutbildningen

Kreativa lärmiljöer med modern teknik och utrustning finns som förbereder och underlättar arbetslivet. Våra studerande på vuxenutbildningen har I-pads idag och det finns ett 20-tal

45 bärbara datorer att nyttja när man är i skolan. Under hösten kommer vi att ha en uppdaterad lärplattform (It's learning).

Vi har ett nära samarbete med äldreomsorgen och använder oss av samma metodrum som sjukgymnasterna har för att utbilda personal i förflyttningsteknik på Bergs äldreboende.

Skolan lånar det material som behövs till metodrumsövningarna.

Gymnasiet

Alla gymnasieelever har var sin I-pad och vi jobbar med yrkesappar. Skolan är ansluten till Digitalpedagogik med möjlighet till strömmande filmvisning. Eleverna kan ansluta sig till inläsningstjänst eftersom kommunen har avtal med dem.Vi åker på studiebesök men tar också in föreläsare som berättar om nya tekniker, senast om hjärt- och kärlvård.

Skolan har ett Kulturbruk där föreläsare och teatergrupper kommer och eleverna ges tillfälle att besöka detta tillsammans med sina lärare.

Sammanfattning gemensamt arbete för koppling till lokala mål

Det är en stor bredd på lärandet som sker i olika arbets- och lärmiljöer i Fyrbodal Öst. Det är elever/ studerande som gör sin apl / LIA i arbetslivet. Det är elever/ studerande som har sitt lärande hos olika utbildningsanordnare. Det är lärare som ska göra årliga fältstudiedagar, det är handledare som går handledarutbildningar. I lokalt college Fyrbodal Öst vill vi sprida goda exempel på olika lärmiljöer, det bemötande som många gånger är nyckeln till kreativa och stimulerande miljöer.