• No results found

Inom Fyrbodal Öst har vi grundläggande och kvalificerade vård- och omsorgsutbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå. Våra utbildningar vänder sig till ungdomar, vuxna samt redan anställda. Nedan följer en beskrivning av hur arbetsgivare arbetar med de som saknar en grundutbildning samt de som redan har en adekvat utbildning.

Bengtsfors kommun

Bengtsfors arbetar för att alla anställda inom vård och omsorg ska ha minst

undersköterskeutbildning. En kartläggning görs i nuläget för att se hur utbildningsbehovet ser ut så att en plan för kompetensutveckling sedan kan göras i samarbete med

vuxenutbildningen.

Dals-Eds kommun

Under 2016 påbörjade socialförvaltningen ett utvecklingsarbete inom omsorg om funktionshindrade med kompetensutvecklingsplan för anställda där vi ser över vad som saknas mot dagens krav, många har erbjudits; Specialpedagogik 1 och 2, Socialpedagogik samt Grundläggande vård och omsorg. Detta hänger ihop med kompetens och

titulaturstrategin i samverkan med Fyrbodal. Lyfttekniksutbildare har utbildats inom socialförvaltningen som i sin tur internt utbildat samtlig personal inom vård och omsorg.

Kommunerna inom Fyrbodal Öst har även samverkat kring HLR-instruktörer och nu är det på gång med handledning för kommunens handledare.

Med anledning av avstånd till större centralorter och utbildningsutbud är Dals-Ed i stort behov av att skapa former för internutbildning och distansutbildning via web.

Melleruds kommun

Vid de årliga medarbetarsamtalen tas kompetensutvecklingsplaner fram vilka blir underlag för utbildning. Arbetslivet har under flera år samverkat med vuxenutbildningen kring vård och omsorgspersonal som saknar rätt kompetens. I samarbete med vuxenutbildningen har vård- och omsorgsutbildningen genomförts i kombination med anställning. Kompetens och titulaturstrategin inom Funktionshinder/socialpsykiatri, Fyrbodal har legat till grund för samverkan kring uppdragsutbildningar. Strategin ger möjlighet till karriärväg, vilket innebär två led utifrån kompetens/utbildningskrav. Den första nivån är baserad på gymnasieutbildning med inriktning mot verksamhetsområdet. Den andra nivån kräver eftergymnasial utbildning mot stödpedagog/boendestödspedagog. Målet med strategin är att kvalitetssäkra

verksamheterna och att alla medarbetare ska ha det synsätt och den idelogi som ligger till grund för verksamhetsomårdet. Samverkan kring uppdragsutbildningar för redan anställd personal pågår mellan arbetslivet och vuxenutbildningen.

21 Trollhättans Stad

Trollhättans Stad arbetar årligen fram en kompetensutvecklingsplan som omfattar intern och extern kompetensutveckling för olika personalkategorier vilken årligen följs upp.

Den omfattar utbildningar som rör värdegrund, uppdrag och ansvar, dokumentation, Individens behov i centrum (IBIC), demens, kost, hälsa, arbetsmiljö mm.

Ett exempel på utbildning av redan anställd personal är en samverkan med vuxenutbildningen inom Kunskapsförbundet Väst kring en uppdragsutbildning – vård- och omsorgsprogrammet för framförallt timvikarier inom Trollhättans Stad.

Vänersborgs kommun

Inom vård och omsorg finns framtagen kompetensutvecklingsplan. Under senaste året innehöll den bland annat social dokumentation IBIC med tanke på att all personal inom hemtjänst och särskilda boenden ska dokumentera direkt i datormiljö. Handledarutbildning, HLR, ergonomi och belastningsergonomi, kostutbildning, palliativ vård samt utbildning i förebyggande problemskapande situationer är andra satsningar som gjorts enligt denna plan.

Inom omsorg om funktionshindrade finns även där en framtagen kompetensutvecklingsplan.

Inom ramen för denna har personal inom avdelningen bland annat fått föreläsning i

förebyggande problemskapande situationer. Andra utbildningar som genomförts är utbildning i kognitivt körkort, hälsofrämjande förhållningssätt och sexualitet och utbildning om

lagstiftning samt i social dokumentation. I samarbete med Vuxenutbildningen har viss personal som saknade adekvat utbildning fått möjlighet att fortbilda sig inom området.

3.1 Attraktiva utbildningar inom vård och omsorg

3.1.1 Offentliga utbildningsanordnare

Bengtsfors Vuxenutbildning

I Bengtsfors kommun finns ett fungerande programråd. Där deltar rektor, lärare från vård och omsorgsutbildningen samt enhetschefer från verksamheterna. I denna grupp kan man föra diskussioner på det lokala planet vad gäller behov och önskemål inom området vård och omsorg.

Vård och omsorgsutbildningen bedrivs idag med närundervisning på heltid eller halvfart. För att möta de sökandes behov, är skolan flexibel i utformandet av elevernas studietakt och form.

Allt för att eleven skall ha möjlighet att kombinera arbetsliv med studier.

I undervisningen finns många möjligheter att bjuda in specifika kompetenser från verksamheterna. Detta för att informera om specifika frågor och uppgifter.

För att öka attraktiviteten för utbildningar inom Vård och omsorg vill vi erbjuda validering och utbildning till personal som saknar relevant utbildning. För att öka andelen män inom vård och omsorg avser vi att i marknadsföringen nå ut till alla. Som utbildningsanordnare är det viktigt att ute i verksamheterna sprida en positiv bild av utbildningen. Vi planerar att titta på ytterligare möjligheter för flexibelt utformande av utbildning så att eleven kan kombinera arbetsliv med studier.

Ungdomsgymnasiet

Strömkullegymnasiet startar vård- och omsorgsprogrammet hösten 2017.

22 Dals-Ed

Gymnasieskolan i Dals-Ed erbjuder varken vård- och omsorgsprogrammet eller barn och fritidsprogrammet. Vuxenutbildningen i Dals Ed har ingen egen vård- och omsorgsutbildning.

Kunskapsförbundet Väst

I Kunskapsförbundet Väst erbjuds Vård- och omsorgsprogrammet på Birger

Sjöberggymnasiet i Vänersborg och på Nils Ericssongymnasiet i Trollhättan. Barn och fritidsprogrammet – social inriktning erbjuds på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. På vuxenutbildningen i Trollhättan/Vänersborg erbjuds Vård- och omsorgsutbildning för vuxna.

Birger Sjöberggymnasiet Vänersborg

På Birger Sjöberggymnasiets barn- och fritidsprogram – inriktning socialt arbete får eleven via olika projekt både i skolan och utanför skolan, samverkan med yrkesverksamma inom verksamhetsområdet samt minst 15 veckors APL en god grund att stå på inför kommande yrkesliv. Utbildningens upplägg och kursinnehåll motsvarar branschens önskemål och Vård- och omsorgscollege krav på kurser. Idrott och hälsa 1 och 2 läses under utbildningens 3 år för att ge grunden till en god hälsa och verktygen för ett långt hållbart arbetsliv med goda rutiner.

Eleven har 200 p individuellt val där hen kan välja till kurser som hen önskar för grundläggande och särskild högskolebehörighet.

På Birger Sjöberggymnasiet vård- och omsorgsprogram får eleven sammanlagt 16 veckors APL plus möjlighet till 2 veckors verksamhetsförlagd tid under sitt gymnasiearbete år 3.

Genom att välja specialiseringar/inriktningar som branschen har önskat ökar

anställningsbarheten och attraktiviteten. Utbildningen syftar till att alla elever har en gemensam grund men att de genom sitt specialiseringsval får 400 p som är inriktat på just deras intresseområde, dess verksamheter och den/de målgrupp/målgrupper de kommer att möta med den kunskap som branschen önskar. Kursen Idrott och hälsa 1 är utlagd på gymnasietidens 3 år, ett tillfälle i veckan, som syftar till att ge eleven möjlighet att skapa en god rutin och en kontinuitet av hälsofrämjande aktiviteter inför kommande arbetsliv. Samtliga elever får grundläggande behörighet till vidare studier då de kurser som krävs ligger inom ramen för programstrukturen. Eleven har också 200 p individuellt val där hen kan välja till de kurser som hen önskar för särskild högskolebehörighet. Önskar eleven ytterligare kurser finns möjlighet till utökat program.

Via läroplattformen I´ts learning får eleverna på Birger Sjöberggymnasiet träna på sin datorvana genom olika uppgifter och projekt i de olika kurserna då det är viktigt att kunna hantera olika system inför yrkesrollens krav på dokumentation. Därigenom kopplas också ofta länkar till aktuella händelser, rapporter och artiklar för att eleverna så tidigt som möjligt ska förstå betydelsen av omvärldsbevakning och vikten av evidensbaserad vård, omsorg och behandling.

Nils Ericssongymnasiet Trollhättan

Varje årskurs innehåller minst ett ämnesövergripande tema. Syftet är att eleverna får bredd och djup inom kunskapsområdet samt ser kopplingar mellan utbildningens olika kursmål. Vi ser att detta helhetstänk leder till ökad måluppfyllelse. Dessutom tränar det elevens empati samt samarbetsförmåga vilket ju också krävs i arbetslivet.

Olika verksamheter, även ideella och privata organisationer, föreläser på skolan. Exempelvis socialpedagog, hygiensköterska, dietist, sjuksköterska från rättspsykiatri, Kvinnojouren och Synskadades riksförbund.

23 Vi gör också många studiebesök i verksamheter kopplade till vård och omsorg inom

kommunal verksamhet och inom Nu-sjukvården.

Vi bjuder även in patienter och brukare med olika vårdbehov för att få deras patientperspektiv.

För att öka attraktiviteten vill vi främja en god programanda genom att utveckla fler

programgemensamma aktiviteter. Elever på vård- och omsorgsprogrammet ska ges möjlighet att utveckla sin empati och sociala kompetens bland annat i möte mellan klasserna. Vi tar tillvara på elevernas kreativitet och förslag på aktiviteter.

Eleverna ska känna en yrkesstolthet och samtidigt se möjligheter för vidare studier.

Vi vill fortsätta arbeta för tydlighet och struktur när det gäller bland annat kurser och APL.

Årshjulet med programmets samtliga aktiviteter ska vara synligt för alla och vi vill fortsätta med garanterad feriepraktik/sommarjobb för vård- och omsorgselever samt återinföra körkortscheckar.

Vi vill upprätta samarbete med högskolan för att kunna ta del av givande föreläsningar och få en naturlig koppling till högskolestudier. Detta gäller särskilt för eleverna i årskurs 3 utifrån fördjupningskurser.

Vuxenutbildningen Trollhättan och Vänersborg.

All Vård- och omsorgsutbildning inom vuxenutbildningen är idag samlad i lokaler på Vänerparken i Vänersborg. Vuxenutbildningen har ett kontinuerligt samarbete med

arbetsförmedlingarna, arbetsmarknadsenheterna, personalkontoren och verksamheterna i de båda kommunerna. Från och med 1 januari 2017 arbetar man även i ett regionalt samarbete med Åmål, Mellerud, Dals Ed och Bengtsfors.

Den sammanhållna vuxenutbildningens Vård- och omsorgsprogram bedrivs på helfart under 3 studieperioder och omfattar sammanlagt 1550p, varav 4 veckor per läsperiod är APL. I slutet av period 3 väljer eleven yrkesutgång med valda fördjupningskurser och avslutar utbildningen med kurs:Gymnasiearbete 100p som genomförs praktiskt i samband med sista APL-perioden.

Gymnasiearbetet redovisas sedan i rapportform. Yrkesutgångarna som erbjuds är;

akutsjukvård, psykiatri, äldreomsorg och LSS.

Då lärlingsutbildning, (1 550 p) inom vård- och omsorg erbjuds har upplägget varit tre dagar i veckan på en arbetsplats och två dagar skolförlagd teoretisk utbildning. Yrkeslärarna gör kontinuerliga besök på elevernas arbetsplatser och följer upp elevernas progression tillsammans med handledare. Då lärlingsutbildning erbjuds skapas även lärlingsråd för utbildningen som har kontinuerliga möten.

Inom Vuxenutbildningen finns möjlighet till både validering och särskild prövning.

Valideringen genomförs via Validering Väst modell som även överensstämmer med Vård- och Omsorgscolleges riktlinjer för validering.

Uppdragsutbildningar genomförs idag mot Trollhättans Stad, Vänersborgs kommun och NU-sjukvården. En uppdragsutbildning innebär att uppdragsgivaren beställer delar eller hela vård- och omsorgsutbildningen. Att starta en uppdragsutbildning innebär tätt planeringssamarbete mellan rektor, lärare, studie- och yrkesvägledare, fackliga företrädare samt företrädare för verksamheten.

24 Planeringen innebär samtal med studie- och yrkesvägledare samt att arbetsgivare och skolan enas om hur utbildningen skall genomföras utifrån verksamhetens behov och skolverkets kunskapskrav. Detta kan innebära att arbetsgivaren efterfrågar något specifikt

utbildningsområde som t ex dokumentation vilket då får lite extra tyngd i passande kurs och kunskapskrav.

Under utbildningens gång har vi kontinuerliga avstämningar med arbetsgivare. Detta sker cirka 4 gånger per termin. Då träffar arbetsgivare både lärare och elever. Vi uppmärksammat att det är viktigt att vi tillsammans följer upp elevens utveckling till att nå målen. Det är viktigt att både arbetet och studierna håller en röd tråd.

Trollhättans Stad och Vänersborgs kommun har tidigare haft traineeutbildning inom vård- och omsorg. Samarbetet var då mellan rektor, lärare, studie- och yrkesvägledare, fackliga

företrädare, representanter från verksamheter samt arbetsmarknadsenheter i båda

kommunerna samt representanter från arbetsförmedlingarna i båda kommunerna. Upplägget och arbetssättet blev grunden till hur vi har fortsatt med våra uppdragsutbildningar.

Samarbetet med arbetsförmedlingarna och kommunerna fortlöper genom satsningen inom DUA (SFI/Yrke) där vård- och omsorg kommer att vara ett spår och som kommer att verkställas under våren 2018.

Vi avser att utveckla yrkesspår med inriktningvård- och omsorg för elever som befinner sig på SFI-nivå. Spåret från SFI via grundläggande nivå och upp på gymnasienivå kommer att bli en förlängd vård- och omsorgsutbildning. Idag har vi en grupp elever som läser vård- och

omsorgkurser i kombination med svenska som andraspråk på grundläggande nivå samt samhällskunskap grundläggande nivå. Målet är att dessa skall gå vidare in i vård- och omsorgsutbildningen hösten 2018. Deltagarna kommer att ha fyra veckors APL under första delen av 2018.

Eleverna kan så långt som det är möjligt erbjudas möjligheten att kombinera arbete och studier samt validering. Alla elever använder lärplattformen ITs Learning under studietiden och Chromebooks har köps in och börjat användas i klassrummen. Alla elever har möjlighet att använda Inläsningstjänst.

Extra stöd i svenska språket samt stöd i kurserna erbjuds och finns schemalagt vid ett tillfälle i veckan. Även individuellt stöd erbjuds. Kurator och studie- och yrkesvägledare finns att tillgå under hela utbildningen. Dessa har ett nära samarbete med vård- och omsorgslärarna.

Kontinuerliga uppföljningar kring eleverna genomförs. Utvärderingar genomförs av lärarna efter avslutad kurs.

Mellerud Gymnasiet

På Dahlstiernska gymnasiet erbjuds vård- och omsorgsprogrammet som lärlingsprogram.

Dessutom finns erbjuds Barn- och fritidsprogrammet – bl.a. social inriktning. Barn- och Fritidsprogrammet erbjuds både som lärlingsprogram och som skolförlagt program.

Vuxenutbildningen

I Melleruds kommun finns ett väl fungerande yrkesråd. Där deltar respektive rektor, lärare från vård och omsorgsutbildningen samt enhetschefer från verksamheterna LSS och/ eller äldreomsorgen. I denna grupp förs diskussioner på det lokala planet vad gäller behov och

25 önskemål av APL och fördjupningskurser inom området vård och omsorg.Vård och

omsorgsutbildningen bedrivs idag med närundervisning på 75% med arbete och/eller APL samt en fast undervisningsdag i skolan. De elever som önskar utökade kurser eller enstaka kurser kan få dessa genom Hermods. Denna form möjliggör att kombinera arbetsliv med studier. Vuxenutbildningen erbjuder validering och utbildning till personal som saknar relevant utbildning. För att öka andelen män inom vård och omsorg avser vi att i marknadsföringen nå ut till alla.

En utveckling av yrkesrådet behövs för att samordning av APL-placeringar mellan Gymnasiet, Vuxenutbildningen, Arbetsförmedlingen och andra kommuner. Dessutom

behöver samarbetet utvecklas mellan Arbetsförmedlingen och Lärvux där även arbetslösa och funktionsnedsatta erbjuds praktik inom äldreomsorgen.

3.1.2 Fristående utbildningsanordnare Eductus

Eductus genomför Vård och omsorgsutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen men har i dagsläget ingen vård- och omsorgsutbildning igång.

Hermods

Melleruds kommun har avtal med Hermods. De elever som har datorvana har möjlighet att välja de teoretiska kurser som ingår i programmet via Hermods nätundervisning.

3.1.3 Elevstatistik

Statistikuppgifter angående elever med slutförd utbildning, antal förstahandssökande till vård och omsorg och antal examinerade, se bilaga 1.

Sammanfattning gemensamt arbete för koppling till lokala mål

Under den kommande certifieringsperioden ska det i lokal styrgrupp diskuteras vilka

utbildningar som efterfrågas av arbetsgivaren. Lokalt college Fyrbodal Öst kommer att arbeta för att utbildningsutbudet från alla utbildningsanordnarna lyfts och att konkreta diskussioner hålls för att hitta sätt att samverka och därmed göra utbildningar/ valbara kurser tillgängliga över kommungränser.