• No results found

Bengtsfors

Vi utgår från Skolverkets mål och tillämpar den skattningsmall som Skolverket

rekommenderar till varje kurs. Eleverna uppmuntras till ett kritiskt förhållningssätt vad gäller aretsplatsens kultur, arbetssätt och förbättringsåtgärder.

Eleven har med sig en APL-uppgift som ska få eleven att reflektera kring sin yrkesroll, sitt och arbetskamraters yrkeskunnande och/eller verksamhetens utförande i relation till kursens mål och fakta som eleven har tillägnat sig under sin utbildning. Eleverna kan också ha i uppdrag att skriva loggbok som skickas till läraren varje vecka.

Läraren besöker praktikplatsen minst två gånger under APL-perioden och stämmer av med både elev och handledare utifrån kursmålen. I all kontakt med APL-plats, elev och handledare säkerställer läraren att handledningen och lärandet är av god kvalitet.

Arbetsgivaren utser lämplig handledare för eleverna. Den handledarutbildning man tidigare har använt sig av ute i verksamheterna är skolverkets webbaserade utbildning.

Kunskapsförbundet Väst Handledarutbildning

Sedan länge utbildar Kunskapsförbundet handledare i samverkan och på uppdrag av Vård- och Omsorgsverksamheter. Under Vårterminen 2017 utbildades 60 handledare verksamma inom Trollhättans Stad, Vänersborgs kommun och NU-sjukvården.

Vi genomför handledarutbildning under sex heldagar enligt Vård- och omsorgscollege riktlinjer. Innehållet bearbetas genom föreläsningar, diskussioner och hemuppgift. Kursen utvärderas efter genomförd utbildning.

Huvudansvariga lärare för handledarutbildningen tillhör vuxenutbildningen men även lärare från ungdomsgymnasiet samt utbildningsledare YH deltar i utbildningen för att ge

perspektivet på de olika skolformerna. Hittills har enbart lärare från ungdomsgymnasiet –

51 Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg deltagit, men framöver kommer även lärare från Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan att delta.

Lärandet på arbetsplatsen

Genom vår samverkan med arbetslivet säkerställer vi att APL-platserna är av god kvalité.

Likaså bidrar lärarnas besök och utvärderingarna efter APL-perioderna till att säkerställa att lärandet på arbetsplatsen är av god kvalité.

Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg

Vi har som rutin att alltid ha telefonkontakt med elevernas handledare, vi genomför minst ett besök under APL-perioden och fler besök om det upplevs finnas ett behov av det. Det finns rutiner kring hur informationsutbytet mellan verksamhet och skola sker. Syfte och mål informeras tydligt via det material som lämnas ut. Utvärdering genomförs via blankett och genom samtal. Handledaren får i slutet av perioden fylla i en omdömesblankett där hen har möjlighet att lyfta fram elevens styrkor samt ge feedback kring vad eleven med fördel kan fokusera extra på i relation till APL-platsens målgrupp.

Nils Ericssongymnasiet Trollhättan

Under första APL-veckan tar besökande lärare telefonkontakt med handledaren för

information och tillfälle att ställa frågor. Samtidigt ges tillfälle för eleven att samtala med sin lärare. Tid för trepartssamtal på arbetsplatsen planeras in i mitten av APL-perioden.

Läraren besöker APL-platsen för trepartssamtal (ca 1 timma) med uppföljning av kursmålen, elevens egna mål och formativ bedömning samt planerar återstående APL-tid.

I slutet av APL-perioden följer läraren upp APL med telefonkontakt eller ett andra besök vid behov och handledaren skickar in sitt bedömningsunderlag till skolan.

Handledaren erbjuds stöd via mail eller telefonkontakt v.b. under hela APL-perioden.

Utbildning av handledare erbjuds via vuxenutbildningen KFV Vuxenutbildningen Trollhättan och Vänersborg

Eleven följer aktivt sin handledare och handledarens schema under APL-periodens fyra veckor. Första veckan inhämtar eleven information och kunskap, lär känna patienter/brukare och avdelningens rutiner. Därefter förväntas eleven agera i samarbete med sin handledare och övrig personal. Skolan uppmuntrar handledaren till att avsätta tid för reflektion tillsammans med eleven dagligen. Under APL-periodens sista vecka bör eleven kunna agera mer

självständigt i vård- och omsorgsarbetet och visa sitt yrkeskunnande och yrkesroll.

Eleven har med sig en APL-uppgift som ska få eleven att reflektera kring sin yrkesroll, sitt och arbetskamraters yrkeskunnande och/eller verksamhetens utförande i relation till kursens mål och fakta som eleven har tillägnat sig under sin utbildning. Eleverna kan också ha i uppdrag att skriva loggbok som skickas till läraren varje vecka.

Under APL-periodens första vecka går lärare, elev och handledare igenom mål och

tillvägagångssätt samt allmän information och frågeställningar i ett telefonsamtal. Läraren säkerställer samtidigt att APL-platsen ger eleven utrymme att uppfylla kursens mål. Under APL-periodens tredje eller fjärde vecka besöker läraren praktikplatsen för ett trepartssamtal, där elev och handledare värderar elevens insatser mot kursens mål. Läraren lyssnar in och gör med hjälp av målstyrda frågeställningar sin bedömning. Om möjligt gör läraren ett första besök under första veckan istället för telefonsamtal och besöker då APL-platsen totalt två gånger. I all kontakt med APL-plats, elev och handledare säkerställer läraren att

handledningen och lärandet är av god kvalitet.

52 När eleverna kommer tillbaka till skolan efter avslutad APL görs muntlig utvärdering av erfarenhet och kvalitet tillsammans med klasskamraterna. Här utvecklar eleverna sin

yrkesroll. APL- platsen/handledaren får en utvärdering som syftar till att säkerställa skolans kvalitet i relation till APL. Denna utvärdering kommer både skola och arbetsgivare tillhanda.

Mellerud

Vuxenutbildningen

Vi utgår från skolverkets mål och tillämpar den skattningsmall som Skolverket

rekommenderar till varje kurs. Eleverna uppmuntras till ett kritiskt förhållningssätt vad gäller aretsplatsens kultur, arbetssätt och förbättringsåtgärder.

Eleven har med sig en APL-uppgift som ska få eleven att reflektera kring sin yrkesroll, sitt och arbetskamraters yrkeskunnande och/eller verksamhetens utförande i relation till kursens mål och fakta som eleven har tillägnat sig under sin utbildning. Eleverna kan också ha i uppdrag att skriva loggbok.

Läraren besöker eleven minst 1 gång under APL-perioden och stämmer av på telefon 1-2 ggr med både elev och handledare. I all kontakt med APL-plats, elev och handledare säkerställer läraren att handledningen och lärandet är av god kvalitet.

Arbetsgivaren utser lämplig handledare för eleverna. Den handledarutbildning man tidigare har använt sig av ute i verksamheterna är skolverkets webbaserade utbildning och sedan 2016 utbildas handledarna utifrån vårdcollege nationella riktlinjer steg 1 och steg 2.

Gymnasiet

Första träffen går vi igenom skolans, handledarens och lärlingens ansvar.

Var tredje vecka ca en timma träffas därefter lärare, handledare och elev för trepartssamtal där vi går igenom och förtydligar kunskapsmålen som ska uppnås till nästa träff. Inga sådana samtal är "obekväma" då vi bedriver en utbildning. Vi reflekterar över hur bra eller mindre bra målen uppfylldes och vad eleven ska arbeta med till nästa gång.

Handledarutbildning

Handledarutbildningen följer VO-college nationella utbildning steg 1 och steg 2.

Utbildningen genomförs i samråd med verksamheterna och genomförs av Vuxenutbildningens vård- och omsorgslärare, 7 heldagar.

Förkunskaper är Skolverkets web-utbildning som följs upp med reflektionssamtal av Vård- och Omsorgslärarna på Gymnasiet eller Vuxenutbildningen.

Betyg sätts i kursen Vårdpedagogik och Handledning 100p.

Praktiksamordnare inom Stöd och service samt Vård och omsorg anordnar APL med

utbildade handledare Lärandet på arbetsplatsen är av god kvalitet med APL- uppföljning av l Vård- och Omsorgslärare på plats.

Vuxenutbildningen i Mellerud anordnar regelbundna träffar mellan handledare och elever för att främja utbyte av tankar och ringa in förbättringsområde

Sammanfattning gemensamt arbete för koppling till lokala mål

Kvalitetssäkrad handledarkompetens utifrån nationella riktlinjer är ett mål för Fyrbodal Öst jämte ett arbetsplatslärande av god kvalitet. Skola och arbetsliv ska arbeta tillsammans i inledningsvis en tillfällig arbetsgrupp kring handledarutbildning för att lära mer om utbildningen och för att också etablera ett nätverk för fortsatt lärande.

53