• No results found

4. Lokalt perspektiv

4.1 Genusperspektiv och mångfald

Nedan presenteras de deltagande kommunernas arbete med genusperspektiv och mångfald.

Bengtsfors kommun

Bengtsfors kommun har en jämställdhetsplan. Bengtsfors kommun ska vara en attraktiv arbetsplats med lika villkor för både kvinnor och män. Ett fungerande jämställdhetsarbete bidrar till att utveckla och marknadsföra Bengtsfors kommun som en bra arbetsgivare. Alla chefer har ett ansvar för att jämställdhetsarbetet ständigt fortgår. Det innebär att varje enhet ska följa den fastställda jämställdhetsplanen och även utvärdera detta arbete.

26 Cheferna har också ansvar för att medarbetarna får den informationen som behövs. Enheterna ska i sina verksamhetsplaner ange planerade och konkreta insatser. Dessa ska varje år

utvärderas i enheternas verksamhetsberättelser.

Dals-Eds kommun Nuläge

Åldersspannet varierar bland vårdpersonalen vilket är bra för verksamheten med olika erfarenheter. Majoriteten av de anställda inom vården i kommunen är kvinnor och det är få män som söker arbete inom vård och omsorg, visserligen har antalet män ökat men de är fortfarande få.

Utveckling

Det är viktigt att språket stärks hos de som utbildas, även de som är anställda eller kan bli anställda. Ta tillvara varandras olikheter och locka fler män till vården. Att fler får heltid.

Melleruds kommun Nuläget

Inom Melleruds kommun har 282 kvinnor och 14 män tillsvidaretjänster. 134 kvinnor och 35 har tidsbegränsade anställningar. Det är fler män som vikarier i våra verksamheter och utmaningen är att få dem att utbilda sig inom vård och stöd. Personalens ålder varierar vilket berikar verksamheten. Det är flera personer med utländsk bakgrund som arbetar i våra verksamheter vilket vi ser som en resurs som vi är rädda om. Extra introduktion av språkstöd ges.

Utveckling och utmaningar:

Att se varandras olikheter som möjligheter och göra det mer attraktivt för män att söka arbete inom vård och stöd.

Att fler får heltid och kan leva på sin lön.

Att få tid till kompetensutveckling inom alla verksamheter trots att det saknas personal.

Språket är en utmaning som vi måste jobba med och se möjligheterna med olika kulturer som berikar våra verksmaheter. För att möjligggöra mångfald måste vi kunna kommunicera på alla nivåer (vardagsspråket) i våra verksamheter både med proffesionella och med

brukare/anhöriga.

Trollhättans Stad Nuläge

Kompetensutveckling i jämställdhet.

Könsuppdelad statistik.

Analys av hemsidan utifrån ett normkritiskt- och jämställdhetsperspektiv.

DoubleCup – uppmärksamma nyanlända och skapa möten mellan nyanlända och arbetsplatser.

Försöker hitta anställda som är män med utländsk bakgrund som skulle kunna verka som ambassadörer.

Specialpedagog med ansvar för ett mångfaldsperspektiv inom funktionshinderomsorg.

Utveckling och utmaningar

Att stärka språket hos de som utbildas och som är anställda eller kan bli anställda.

27 Öka andelen män.

Vänersborgs kommun

Alla medarbetare ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Vänersborgs kommun ska föregå med gott exempel som arbetsgivare, vilket ska ta sin utgångspunkt i allas lika värde. Professionalitet, engagemang och bra bemötande ska genomsyra allt arbete i kommunen.

Jämlikhetsarbetet i Vänersborgs kommun syftar till att skapa en tolerant och inkluderande arbetsmiljö fri från diskriminering, kränkande beteenden och trakasserier. Genom att ta tillvara varje enskild individs erfarenheter och kompetens ökar organisationens lärande och utveckling.

Inom vård och omsorg är yrket av tradition dominerat av kvinnlig arbetskraft och det finns behov av att få in fler män i verksamheten. I samband med att industrier i vårt område har avvecklats har vi kunnat anställa ett antal män som omskolat sig till vårdyrket. Att få in fler män inom yrket är av stor vikt ur både arbetsmiljöperspektiv samt ur brukarperspektiv. Att kommunen erbjuder heltidstjänster, med möjlighet att arbeta deltid, för personal inom vård och omsorgsyrket har varit ett led i jämställdhetsarbetet.

I den återkommande personalenkäten får varje arbetsplatsområde en kartläggning avseende jämställdhet, diskriminering och kränkande särbehandling. Utifrån kartläggningen gör varje arbetsplats en handlingsplan med åtgärder och uppföljning som tillika blir enhetens

jämlikhetsplan.

Språkvän är en verksamhet där Vänersborgs kommun samarbetar med ideella organisationer för att skapa fler kontaktytor mellan etablerade och utrikesfödda invånare. Syftet är att skapa en ömsesidig integration.

4.1.1 Genusperspektiv och mångfald

Nedan presenteras de deltagande utbildningsanordnarnas arbete med genusperspektiv och mångfald.

Bengtsfors kommun

Bengtsfors kommun har en jämställdhetsplan där både genusperspektiv och mångfald ingår.

I dagsläget är det 15 killar och 3 tjejer som läser åk 1 på vård- och omsorgsprogrammet på Strömkullegymnasiet. Vi har många elever som är utrikesfödda. Detta innebär att arbetet med mångfald och integration kommer som en naturlig del i klassrumssitutionen. Vi fokuserar aktivt på att tillvarata elevernas olika erfarenheter från sina hemland genom att man i de olika kurserna arbetar med teman.

Dals-Eds kommun

SFI och vuxenutbildning finns i samma organisation och lokaler vilket underlättar framtida samarbete. Kommunen har erfarenhet av att arbeta utifrån grupper med mångfald av nationaliteter och med olika behov.

28 Kunskapsförbundet Väst

Vi arbetar ständigt med vår värdegrund som en integrerad del i den dagliga praktiken på Birger Sjöberggymnasiet, Nils Ericssongymnasiet och på vår vuxenutbildning. Vi arbetar systematiskt med uppföljningar och utvärderingar inom samtliga områden. Genom ständiga dialoger i mindre och större grupper på programmen ges eleverna möjlighet till fördjupad kunskap och reflektion med fokus på både genusperspektiv och mångfald.

Vi arbetar med utbildningarnas examensmål och värdegrundsarbetet. Då ges möjlighet att arbeta med alla elever samtidigt med fokus på såväl genusperspektivet och mångfald. Det innebär att eleverna ges möjlighet till fördjupad förståelse om individers variation av olika egenskaper med fokus på demokrati och jämlikhet som tillgångar för såväl individen som samhället. Då ges möjligheten för eleverna att utveckla förmågan att bemöta människor yrkesmässigt och med respekt samt att öka allas möjlighet till delaktighet och inflytande.

Eleverna ges ökad kunskap om olika livsöden, ideologier, livsstilar och perspektiv samt förståelse för människors olika förutsättningar och behov. Arbetet syftar till att eleverna ska se mångfalden som en tillgång som ska tas tillvara på med individens tankar, kompetens och individuella erfarenheter som en central del.

Birger Sjöberggymnasiet

Både mångfald och genusperspektivet arbetas med i den dagliga praktiken som tidigare beskrivits i våra enheters gemensamma text. På Birger Sjöberggymnasiets Barn- och fritidsprogram med inriktning socialt arbete genomförs också exempelvis olika projekt tillsammans med frivilligorganisationerna, studieförbund, Vänersborgs kommun och Trollhättans Stad där eleverna deltar i olika aktiviteter med olika målgrupper. På Vård- och omsorgsprogrammet har nyligen ett projekt tillsammans med Vänersborgs kommuns

frivilligsamordnare och aktivitetssamordnare startats där anhörigstöd och träffpunkter ligger i fokus. Vi har också återkommande ett internationellt projekt där elever får möjlighet att utföra delar av sitt arbetsplatsförlagda lärande eller gymnasiearbetet i Bosnien.

Nils Ericssongymnasiet

Vi arbetar idag med blandade grupper, lärarstyrd gruppindelning vid grupparbete med mera samt styrd klassrumsplacering.

I undervisningen använder vi exempel, litteratur, studiebesök och gäster där både män och kvinnor finns representerade.

I genomsnitt har minst 30 % av eleverna i våra klasser annan etnisk bakgrund än den svenska.

Vi använder elevernas olika erfarenheter och kunskaper i den dagliga undervisningen i framförallt vård- och omsorgskurserna.

I arbetsuppgifter och redovisningar tydliggörs det etniska perspektivet som också följs upp efter APL då även våra APL-platser har personal och vårdtagare från många olika kulturer.

Vuxenutbildningen Trollhättan och Vänersborg

Vi har en hög mångfald i våra klasser på vuxenutbildningen och vi har i dagsläget fler kvinnor än män som går utbildningen. Den stora andelen nyanlända som idag befinner sig på SFI-nivå kommer med all sannolikhet även framöver att ge Vård- och Omsorgsutbildningen ett högt söktryck.

Programmets kurser ger utrymme för ett ständigt pågående utbyte av kulturella perspektiv kring ex. människosyn, olika uttryck för hälsa/ohälsa, genus, Vård- och Omsorgslagstiftning, etik mm.

29 Mellerud

Genus

Gymnasiet: Vi har fler kvinnor än män som går utbildningen i dagsläget. Intressant ändå är, att en av de manliga eleverna har som mål att studera vidare till barnmorska, som är ett kvinnodominerat yrke. Han läser nu sin första termin på sjuksköterskeprogrammet.

Vuxenutbildningen: Vi informerar om att arbete inom vård- och omsorg är ett yrke för både män och kvinnor och som leder direkt till arbete i vår kommun eftersom efterfrågan är stor.

Mångfald

Gymnasiet: I år har vi en man (kille) från Afghanistan som läser till undersköterska och vi har en kvinna (tjej) från Thailand också. Båda har som mål (där vi integrerar ämnet svenska) att förbättra sin svenska genom att prata mycket med de äldre på det boendet, de gör sin första lärlingsperiod på. Språket förbättras fortlöpande genom hela utbildningen.

Vuxenutbildningen: De elever som inte har svenska som modersmål erbjuds svenska som utökad kurs i vård och omsorgsutbildningen.Vi förbereder för att starta upp för

ämnesintegrering av svenska.

SFI och vuxenutbildning finns i samma organisation och lokaler vilket underlättar framtida samarbete. För den enskilde kan det kännas motiverande att utveckla sina språkkunskaper i samband med en yrkesutbildning för att kunna påbörja en APL-plats inom Vård- och omsorg.

4.2 Marknadsföring/information och systematisk