• No results found

Artinformation och rapporteringssystem

Artlistor och artfakta om främmande arter

En grundläggande förutsättning för ett effektivt arbete med främmande arter är att de arter som redan finns i landet, och de som befaras kunna komma till Sverige, identifieras och att uppdaterade förteckningar över dessa alltid finns tillgängliga. Som ett underlag för framtida åtgärder behöver fakta om arterna sammanställas i artfaktablad och regelbundet uppdateras. Långt ifrån alla främmande arter medför några problem. De förtecknade arterna ska därför delas in i klasser baserat på grad av invasivitet och bedömd hotbild.

Databaser med artlistor och artfakta över främmande arter i svenska terrestra, söt- vattens- och marina miljöer finns tillgängliga i den svenska nationella databasen som ingår i North European and Baltic Network on Invasive Alien Species

(NOBANIS) portal (www.nobanis.org) samt för främmande arter i havsmiljö även på www.frammandearter.se. Dessa listor baserar sig på information från vetenskap- lig litteratur samt rapporter från sektorsmyndigheter och forskare. Artlistor och faktablad över de marina arterna uppdateras i ett samarbetsprojekt mellan Natur- vårdsverket, det av Naturvårdsverket finansierade forskningsprogrammet AquAli- ens och länsstyrelsernas informationscentraler och matas dessutom kontinuerligt in i NOBANIS-listorna.

Naturvårdsverket ansvarar för och uppdaterar i dag den svenska databas som ingår i NOBANIS-portalen. Denna databas har också använts i uppbyggnaden av ett europeiskt informationssystem för Europa, DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe), och i Global Invasive Species Databases (globala informationssystem för invasiva främmande arter). Den nationella databasen över främmande arter innehåller information om arten bl.a. dess ursprung, vektor för introduktion och spridning, habitat som påverkas och om den är invasiv samt vilka

effekter den ger på biologisk mångfald, socioekonomiska och kulturella värden, samt människors och djurs hälsa. Databasen omfattar inte information om främ- mande arternas utbredning i Sverige. En ytterligare brist i databasen är att invasivi- tetet inte är klassad på ett systematiskt sätt. Taxonomin behöver också förbättras och kan med fördel kopplas till Dynamisk Taxa, en taxonomisk databas som Art- Databanken utvecklar.

7) ArtDatabanken tar, på uppdrag av Naturvårdsverket och i samarbete med övriga sektorsmyndigheter i samverkansgruppen för främmande arter, fram kriterier och ett system för klassificering av främmande arter. Dessa kriterier ska bl.a. baseras på graden av invasivitet och hotbild (om den är skadlig, potentiellt skadlig eller inte skadlig för biologisk mångfald, sam- hälle eller hälsa). Kriterierna ska utarbetas i samråd med myndigheterna som är representerade i samverkansgruppen för främmande arter, natio- nalekonomisk kompetens och vara i linje med arbetet som pågår inom CBD, EU, EEA (European Environmental Agency), EPPO, HELCOM och andra internationella samarbeten.

Vem: Sektorsmyndigheterna i samverkansgruppen för främmande arter, Naturvårds- verket, ArtDatabanken, Centrum för biologisk mångfald, och sekretariatet

Prioriteringsgrad: Mycket hög

8) Förteckningen över främmande arter i Sverige ska kontinuerligt uppdate- ras av ArtDatabanken, på uppdrag av Naturvårdsverket och i samarbete med sektorsmyndigheterna i samverkansgruppen för främmande arter. Utifrån kriterierna för att bedöma invasivitet (om den är skadlig, potenti- ellt skadlig eller inte skadlig för biologisk mångfald, samhälle eller häl- sa), se åtgärdsförslag 7, ska arterna delas in i klasser. Utarbetandet av dessa förteckningar ska ske i nära samarbete med angränsande länder.

Vem: Naturvårdsverket, ArtDatabanken och övriga sektorsmyndigheter i samverkans- gruppen för främmande arter

Prioriteringsgrad: Hög

9) ArtDatabanken får i uppdrag av Naturvårdsverket att sammanställa och uppdatera relevanta artfakta i samråd med berörda myndigheter. Högsta prioritet ska vara att ta fram information om de mest invasiva arterna. In- formationen om arterna ska sammanfattas i faktablad som ska vara åt- komliga via den myndighetsgemensamma webbportalen.

Vem: ArtDatabanken, Naturvårdsverket och övriga sektorsmyndigheter i samverkans- gruppen för främmande arter

Prioriteringsgrad: Medium

10) Sverige ska aktivt delta i internationella samarbeten t.ex. inom EU, EEA och NOBANIS när det gäller att ta fram artlistor och kriterier för hur ar- terna ska delas in i riskklasser. Redan pågående arbete.

Vem: Regeringen, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Fiskeriverket samt ArtDatabanken (på uppdrag av Naturvårdsverket)

Rapporteringssystem för förekomst och utbredning av främmande arter

Information om arters utbredning i landet kan erhållas från t.ex. miljöövervak- ningsprogram (nationella såväl som regionala), inventeringar, recipientkontrollpro- gram, ideella föreningar och allmänheten. Denna information finns idag i t.ex. nationella och regionala databaser, hos sektorsmyndigheter, universitet, högskolor och museer. Sedan år 2000 finns möjligheten att rapportera in artobservationer till Artportalen (http://artportalen.se), ett webbaserat rapporteringssystem, som drivs av ArtDatabanken. Artportalen är öppen för alla (såväl myndigheter som allmän- het) som vill rapportera in, hantera, visualisera och hämta data.

Tidigare erfarenheter har visat att ideella insatser för rapportering kan vara mer omfattande och betydligt mer kostnadseffektiva än vad som kan genomföras inom ramen för miljöövervakningsprogram (se Bilaga B om Övervakning). Artportalens möjligheter att samla all information om arters utbredning från såväl myndigheter såväl som allmänheten på ett ställe gör det därför till ett lämpligt system att använ- da även för rapportering av främmande arter. Idag sker merparten av alla fyndregi- streringar i Artportalen på frivillig väg.

11) ArtDatabanken ska på uppdrag av Naturvårdsverket bygga upp ett natio- nellt rapporteringssystem för förekomst och utbredning av främmande ar- ter. Systemet bör vara knutet till Artportalen och ArtDatabanken bör vara värd för rapporteringssystemet, samt ansvara för dess utveckling och drift. Systemet ska vara öppet för rapportering från miljöövervaknings- program och allmänhet samt fungera som ett komplement till dagens na- tionella och regionala databaser för miljöövervakning och internationell rapportering. ArtDatabanken ska kvalitetssäkra och tillgängliggöra data till det föreslagna sekretariatet för främmande arter. Förutom de orga- nismgrupper som idag omfattas av rapporteringssystemet bör detta nya rapporteringssystem även omfatta svamp-, virus- och bakteriesjukdomar på växter och djur som ger karakteristiska, visuella symptom. Arbetet bör samordnas med utarbetandet av Artportalen 2.

Vem: ArtDatabanken, Naturvårdsverket, sekretariatet för samverkansgruppen Prioriteringsgrad: Mycket hög

12) Vid artinventeringar och för miljöövervakningsdata av relevans för Art- portalens syften och som sker i statens regi bör utföraren åläggas en rap- porteringsskyldighet av artfynd av främmande arter till Artportalen. Den- na rapportering ska inte ersätta rapporteringen till nationella databasvär- dar, utan bara vara ett komplement till dessa. För arter som är klassade som invasiva på den nationella listan över främmande arter ska rutiner för snabb inrapportering till Artportalen utvecklas.

Vem: Naturvårdsverket, sektorsmyndigheterna i samverkansgruppen för främmande arter, ArtDatabanken

Åtgärder för att förebygga, utrota och kontrol-