• No results found

Förebyggande åtgärdsarbete är mest kost nadseffektivt

Etableringen av en främmande art sker i en process i flera olika steg där olika bar- riärer måste övervinnas (Figur 2).

Figur 2. För att ta sig till ett nytt område behöver arten en vektor (att människor avsiktligt eller oavsiktligt förflyttar den). Vid ankomsten måste arten kunna anpassa sig till den nya miljön så att den kan reproducera sig. För att få en permanent etablering måste arten därefter kunna tillväxa i populationsstorlek och för att bli invasiv måste den kunna sprida sig vidare själv till nya områden. (från Heger och Trepl 2003).

Ju senare i etableringsprocessen åtgärder sätts in desto svårare är det att få dem att lyckas. Det mest kostnadseffektiva och miljömässigt skonsamma är att sätta in åtgärderna så tidigt som möjligt i processen för att förhindra permanent etablering och vidare spridning (se vidare i konsekvensbeskrivningen, Bilaga A). I akvatiska miljöer är det många gånger extra svårt att hindra spridning eftersom ägg och lar- ver snabbt kan spridas med vattenströmmar. Generellt gäller att ju senare i proces- sen åtgärderna sätts in desto svårare är det att få dem att lyckas och desto högre blir kostnaderna. Det är främst mot de invasiva arterna som åtgärder bör sättas in.

Konventionen om biologisk mångfald (CBD 2002) rekommenderar en trestegsmo- dell för att förebygga och begränsa konsekvenserna av invasiva främmande arter. Modellen omfattar 1) förebyggande åtgärder, 2) tidig upptäckt, snabba åtgärder och utrotning samt 3) långsiktlig bekämpning och begränsning av utbredning. Den strategi som föreslås i detta dokument följer denna modell.

1. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

Att förebygga introduktioner är allmänt sett mer kostnadseffektivt än att sätta in åtgärder efter det att introduktion av en invasiv art har ägt rum. Ibland är detta

dessutom den enda möjliga metoden. Exempel på förebyggande åtgärder är att identifiera möjliga hot genom att upprätta listor över invasiva främmande arter och bygga upp ett effektivt informationsutbyte inom och mellan länder. Andra viktiga åtgärder är att bryta införselvägar och vektorer genom handelsregler, göra översyn av regelverk för hantering av främmande arter, ta fram uppförandekoder för olika näringar, implementera relevanta konventioner, bygga ut miljöövervakningspro- gram samt att på förhand ta fram åtgärds- och beredskapsplaner för olika arter och miljöer. Av särskilt stor betydelse är att genomföra informationsinsatser för t.ex. allmänhet, samt berörda branscher och olika intresseorganisationer.

2. TIDIG UPPTÄCKT OCH SNABBA ÅTGÄRDER

Om en invasiv främmande art har introducerats är det mest effektivt att snabbt sätta in åtgärder för att förhindra etablering och vidare spridning. Exempel på viktiga åtgärder för att snabbt kunna identifiera nya invasiva främmande arter är uppbygg- nad av varnings- och rapportsystem för tidig upptäckt, utveckling av bekämpnings- och utrotningsmetoder, uppbyggnad av övervakningssystem samt riktade informa- tionsinsatser.

3. LÅNGSIKTIG BEKÄMPNING OCH BEGRÄNSNING AV UTBREDNING Även om utrotning inte anses möjlig eller genomförbar bör bekämpningsåtgärder sättas in för att minska skadan och förhindra vidare spridning av den invasiva främmande arten. Om det inte är möjligt att begränsa dess spridning bör åtgärder sättas in för att försöka mildra effekterna. Genom effektiv kontroll kan man sträva efter att reducera tätheten och antalet individer så att effekterna förhoppningsvis kan begränsas till en acceptabel nivå i ett långsiktligt perspektiv.

Bristanalys

Organisation och samordning

I dagsläget saknar Sverige en fungerande samordning av arbetet med främmande arter. De ökade problemen med invasiva främmande arter innebär att frågan måste prioriteras i högre utsträckning hos olika myndigheter på nationell, regional och lokal nivå. De personella resurserna på Naturvårdsverket inskränker sig i dagsläget till en halv tjänst som innefattar både nationellt som internationellt arbete inom området. Övriga sektorsmyndigheter arbetar endast med de organismgrupper och arter som är kopplade till näringarnas verksamhet som omfattas av sektorsansvaret. Med nuvarande organisation och resurser finns det ingen möjlighet att bygga upp en effektiv samhällsorganisation för ett förebyggande arbete. Sektorsansvaret med- för att det finns risk för att frågor faller mellan stolarna eller att dubbelarbete sker. Ansvarfördelningen och det ekonomiska ansvaret är idag mycket oklara. Det är inte klart i många fall vem som har myndighetsansvar, beslutande respektive operativt ansvar att utföra själva åtgärderna.

Förutsättningar för information och effektiva åtgärder saknas

En grundläggande förutsättning för att kunna arbeta effektivt är att ha tillgång till effektiva informationssystem. Det saknas i dagsläget t.ex. system för att samla in information om vilka arter som finns i landet och deras utbredning samt uppgifter om vilka arter som inom snar framtid beräknas kunna spridas in över gränsen eller introduceras. Det saknas också nationella och regionala åtgärds- och beredskaps- planer för att förebygga introduktion, eller för att utrota och kontrollera invasiva främmande arter. Dessutom saknas det för många organismgrupper system för att bedöma riskerna vid introduktion.

Övervakningen behöver stärkas och kompletteras

Övervakningen av främmande arter behöver fylla två syften (se även övervakning i Bilaga B). Dels att samla in rapporter om nya främmande arter som introducerats eller spridits till Sverige, dels följa utbredningen och effekterna av etablerade inva- siva främmande arter och arter som befaras kunna bli invasiva. En betydande svå- righet med övervakning av främmande arter är att det ofta inte går att förutsäga var och när introduktion kommer att ske. Nationell och regional miljöövervakning syftar till en långsiktig och systematisk datafångst i form av över tiden regelbundet upprepade mätningar från samma lokaler för att erhålla tidsserier och därigenom visa tillstånd och trender i miljön. Miljöövervakningens stationsnät utgör glesa stickprov över landet som utförs glest i tiden. Detta medför att första introduktions- lokalen för en främmande art mycket sällan kommer att kunna upptäckas inom ramen för dessa program. Viss information om utbredningen av redan etablerade främmande arter och dess effekter kommer att kunna erhållas men det förutsätter att programmen anpassas. För att övervakningen ska kunna visa på tillstånd och trender vad gäller effekten av främmande arter, utfallet av åtgärdsprogram samt leva upp till internationella rapporteringskrav behöver de befintliga miljöövervak- ningsprogrammen kompletteras med andra typer av övervakningsinsatser.

Brister i lagstiftningen

Befintlig lagstiftning, såväl nationell som inom EU, är otillräcklig för att möjliggö- ra ett effektivt arbete med invasiva främmande arter. De täcker t.ex. inte all hanter- ing av olika arter eller organismgrupper. Internationellt och nationellt begränsas arbetet av gällande frihandelsavtal. EU:s grundläggande princip om fri rörlighet för varor och tjänster medför att det är mycket svårt att begränsa handeln med invasiva arter mellan olika EU-länder. Dessutom saknas det bra alternativ eller komplement till lagstiftning. Uppförandekoder (Codes of Conduct) inom olika näringar behöver utvecklas för främmande arter.

Brist på grundläggande kunskap

Det råder en stor brist på kunskap för att kunna bedöma riskerna vid olika arters introduktion, t.ex. vilka faktorer som begränsar eller främjar spridningen av främ- mande arter, vilket försvårar möjligheten att bedöma om en art kan bli invasiv.

Brister i förståelse av problemet

Medvetenheten runt de problem som hantering av främmande arter kan medföra behöver förstärkas. Trots att informationsinsatser har gjorts till vissa målgrupper finns det behov av ytterligare information som riktar sig till olika berörda målgrup- per som t.ex. allmänheten, miljöorganisationer och näringarna. Dessa grupper är mycket viktiga att nå för att få till stånd ett delat ansvar och för att uppmuntra pri- vata initiativ och frivilliga insatser. En vaksam allmänhet överträffar t.ex. vida täckningsgraden som ett övervakningsprogram kan nå upp till och är ett bra kom- plement till det.

Vresrosen (Rosa rugosa) bildar täta bestånd som överskuggar och undantränger all annan vege- tation och är ett problem särskilt längs Skånes och Bohusläns kuster. Resultaten blir en mycket artfattig miljö där all andra växter och även djur som är beroende av inhemska växter försvinner. Foto taget vid Stenshuvud nationalpark, Melanie Josefsson.

Förslag på nationell strategi och