• No results found

Att legitimera sin sak på förnuftets grund

In document Visar Årsbok 2012 (Page 58-63)

Ett av de intressanta dragen i texten är att trots att Wadenstierna säger sig fast- slå ett antal grundsanningar, är sex av dessa sju grundsanningar formulerade preskriptivt, med bör. Det är alltså inget fastslående av axiom i betydelsen ”ett självklart sant påstående” som ligger till grund för argumentationen, istället är det påståenden som alla förnuftiga människor bör förstå är sanna: ”At jag icke måtte taga miste i mina omdömen, har jag sökt mig tilsammans wissa Axiomer eller Grund-sanningar, hwilka äro af den beskaffenhet, at de af et sundt förnuft icke kunna bestridas”. I själva verket är de formulerade som föreskrifter och innebär egentligen de propositioner, påståenden, texten för fram. I varje stycke förklaras påståendet och relateras till partipolitiken. Motsatsen av påståendet sägs vara det man ska ta avstånd från, vilket implicerar att det finns de som hävdar detta.

en opartisk svensk tar parti 3. Grund-Sanning.

Et Rike bör med egen Industrie draga all möjelig winning ur utländsk pung. Om et sådant Partie funnos, som föreslogo författningar, hwilka emot denna Reglan woro stridande, i det de qwafde Industrie, stympade Handel, ödelade Bergs-Bruk, wanwårdade Manufacturer; så blefwe jag icke eller dess Stall-broder; ty då tänkte jag äfwen emot sundt förnuft.

Ett sätt att nalkas argumentationsstrategier är att analysera på vilket sätt en viss grundsats eller ett visst påstående legitimeras. Legitimering kan ses som en stra- tegisk funktion i politisk diskurs – och denna funktion realiseras med hjälp av olika språkliga strategier (se Chilton & Schäffner 1997, s. 211–215; jämför van Leeuwen & Wodak 1999 respektive Gustafsson 2009). Under perioden 1766–1772 förekom ofta så kallad auktoritetslegitimering: genom att hänvisa till något slags auktoritet stärker man sin sak och ger legitimitet till sina argument och slutsatser. I de politiska pamfletterna från denna period använde man sig ofta av opersonlig auktorisering, det vill säga hänvisningar till lagar och förordningar (Gustafsson 2009). Det gör dock inte Wadenstierna. Han underbygger snarare sina resonemang med vad man skulle kunna kalla ett slags suntförnuftsauktoritet. Alla de som har ett sunt förnuft håller med om de grundsanningar som hävdas, förklarar författa- ren. Det finns tre förekomster av sådan suntförnuftsauktoritet. Några utomstående källor eller personer används inte, men det finns också inslag av det vi skulle kunna kalla historiens auktoritet, när författaren argumenterar för att partiagget kan leda till att vi förlorar vår självständighet gentemot våra grannländer: ”Läsom uti wårt Fäderneslands Historia, så få wi finna […]”. Senare i samma stycke hänvisar han också till läsarens egen erfarenhet av historien, då han uppmanar denne att tänka 24 år tillbaka i tiden och minnas hur nära det var att riket förlorades.2

Textjaget framträder i viss mån också själv som en auktoritet – det ser man dels i formuleringar som ”jag wet”, dels i uttryck som ”tänk med kallsinnighet häruppå, så finder du, at jag har rätt”. Den rikliga självrepresentationen i texten (med jag-form) ger texten ett personligt drag, vilket är det man kan förvänta sig av en text som använder sig av brevgenren. Men textjagets auktoritet formuleras ändå med viss försiktighet: skribenten använder sig av en rad olika försiktighets- strategier som tonar ner jagets auktoritet. Verben som används är till exempel inte särskilt auktoritära: jaget tror, tänker, wördar, wil. Men den viktigaste för- siktighetsstrategin i texten är förmodligen det hypotetiska resonerandet (vilket jag återkommer till nedan).

Suntförnuftsauktoriteten kan kanske också sägas bygga på moraliska värde- ringar. Öppen värdering för att legitimera sin sak var mycket vanligt i 1769 års

anna wallberg gustafsson

pamflettdebatt. Man hittar ofta hänvisningar till vad som är förnuftigt, nyttigt och lagligt, och en hel del av värderingarna handlar om moralisk hållning, det vill säga om att vara redlig, värdig och dygdig. Så ser det också ut hos Waden- stierna. De flesta värderande uttrycken handlar om kyla, kallsinnighet och sunt förnuft. Redan inledningsvis förklarar författaren att kallsinnighet i betydelsen objektivitet, kyla och förnuft ”hörer en man till”. Förnuftstanken återkommer sedan genom hela texten, och kopplas till mognad: ”på dem tänker jag utan förifring, och sedan jag med mogit öfwerwägande har gått dem igenom”. Några av värderingarna bygger på ideologiska övertygelser – det handlar om slagord som ”allmänt och enskilt wäl” och ”landets styrka”.

I texten finns också ett levande bildspråk som förstärker den moraliska värde- ringen: ”Och om någonsin en sådan kallsinnighet warit nödig, är det wisserligen i dessa tider, när man är stadd imellan 2:ne Partie-eldar, rädd, at bränna sig wid någondera.” Kyla och förnuft, ställs emot eld, högljudda rop och strider. Också ordspråk tas in för att illustrera detta. ”En kusk, som har kört oförsiktigt, måste ropa, när Wagnen wil stelpa; men den, som kör jämt, sitter med roligt sinne tyst på sitt säte”.

En legitimeringsstrategi som kanske inte är lika självklar som auktorisering eller moralisk värdering är den som Theo van Leeuwen kallar rationalisering (van Leeuwen 2007). Man skulle kunna beskriva detta som olika språkliga strategier för att få något att framstå som rationellt, sant och förnuftigt och alltså kanske som en strategi för legitimering som kan förväntas vara viktig under en period som var så påverkad av upplysnings- och förnuftstanken. Dessa rationaliseringsstrategier kan till exempel innebära att ägna sig åt utförliga orsaksresonemang, redovisa exakta siffror et cetera. Men i texter som fungerar som angrepp snarare än politiska förslag (och dit hör Wadenstiernas text) är det snarare rationaliseringsstrategin att formulera axiom explicit, det vill säga att slå fast ovedersägliga sanningar, som dominerar under denna period. Han är inte ensam om att resonera på detta sätt. Genom att fastslå grundsanningar och sedan göra logiska slutledningar med dessa som grund, ges hela argumen- tationen en förnuftsklädnad.

Det finns också några definitioner av begrepp som man skulle kunna klassa som ett slags axiom. Så förklaras ”Crediten” som handelns liv, och ”Rikets Rätt” innefattar ”alt hwad til et Rikes wälstånd bör bidraga, det är, til exempel, Rikets Rätt, at Kronan oafkårtat indrifwer skatt af Rikets Inwånare”. Ett axiom som är en hörnsten i ett merkantilistiskt förhållningssätt är följande: ”Medborgares förmögenhet är grunden til Riks-drätselens förkofran; ty et fattigt Rike gör en

en opartisk svensk tar parti

När den opartiske går till attack

Wadenstiernas text är dock inte så mycket en pamflett som för fram tydliga förslag som den är ett angrepp på andra aktörer i debatten. Därför är kanske inte heller legitimeringsstrategier för att legitimera de egna ståndpunkterna det som präglar texten mest, utan snarare det motsatta, alltså det man skulle kunna kalla delegitimeringsstrategier – språkliga strategier för att visa att de förslag någon annan för fram, någon annans handlingar eller någon annans värderingar inte är legitima. I min avhandling gör jag ett försök att beskriva och i viss mån ope- rationalisera analysen av delegitimeringsstrategier med utgångspunkt från den förhållandevis skissartade behandlingen av dessa hos Theo van Leeuwen (2007, s. 92) och Paul Chilton (2004, s. 47). Värderande ord och uttryck, liksom bild- språk som förmedlar värdering är tillsammans med ironi (som jag har valt att kalla ett slags irrationaliseringsstrategi) de vanligaste formerna av delegitimering i periodens angripande debattexter.

I Wadenstiernas text används strategier för att delegitimera andra argument, andra politiska aktörer och andra politiska hållningar. Men aldrig någonsin nämns några namn eller partier explicit, vilket kan ses som en försiktighets- strategi som är typisk för tidens debatt. Det kanske mest framträdande draget i textens delegitimering av motståndaren är att man inte vet vem motståndaren är, förutom i enstaka fall. Skribenten bygger upp sin text med hjälp av hypo- tetiska konstruktioner av typen: ”Om fördenskul något Partie skulle finnas, hwilket i sina rådslag satte Partiets rätt framför Rikets: som först sågo uppå Partiets bestånd och sedan wille passa styrelsen derefter; hwem kunde hålla med dem och bibehålla et sundt förnuft?” Just konditionalis – de hypotetiska konstruktionerna – gjorde anklagelser och kritik implicita och oåtkomliga för rättsväsendet. I den debatt om debatten som uppstod under denna tid och i tryckfrihetsrättegångarna uppmärksammades detta. Så kan man i kämnärsrät- tens protokoll från en förhandling som handlade om ett framfört krav på att få klarhet i vem som var författare till en hätsk skrift, Bref Til Politiske Eqvilibristen, se en diskussion om vilka argumentationsstrategier som var tillåtna:

Enär härtil kommer, at Författaren til Brefwet qvæstionis icke positivt tillägger Herr Assessoren, at wara Souverainetets gynnare, utan Conditionelt sig på det sättet yttrar: när I nämnen dem af Swea Inbyggare för sjelfswålds-älskare och sjelfswålds-gynnare, som icke äro med Eder af lika mening och tanka, då, och i det fall kallar Auctoren honom vice versa, såsom et simplex oppositum, för Souverainetets gynnare. Til bewis hwaraf den obekante Auctoren har äfwen låtit

anna wallberg gustafsson

Trycka Acten, på det allmenheten må finna, at han ej Absolute utan Hypote- tice stält detta ordet emot en dristig Anonymus, hwarigenom Herr Assessoren redan fått en Fullkomlig satisfication och kan aldrig påstå något mera för et relative brukadt ordasätt. (Utdragprot. 1769)

Uttolkandet av tryckfrihetsförordningen tycks alltså innebära att hypotetiska resonemang och implicita strategier inte kunde åtalas. Och Wadenstierna använder konstruktionen genom hela texten: här finns så många som tjugo hypotetiska konstruktioner med ”om”.

I texten finns också en hel del delegitimerande moralisk värdering av reso- nemang hos partier och hos andra aktörer. Eftersom förnuftstanken spelar en viktig roll kan man förvänta sig att också delegitimeringen av andra i debat- ten innebär att dessa framställs som oförnuftiga. Så sker också: knappt hälften av de värderande orden och uttrycken handlar om förnuft. Politiker, partier, skribenter som företräder ett visst parti, framställs som oförnuftiga eller obe- tänksamma: ”Sådane utwägar brukas altid af Folk, dem skäl och sanning fela.” Också prästerna anklagas för att sakna sunt förnuft. Här är möjligen skribenten mindre försiktig och mer sårbar för motståndares kritik – prästkritik var aldrig riskfri – men man kan också här notera den hypotetiska uppställningen: ”Om det händer, at jag stundom måste höra vissa obetänkta Prästers Politiske Excla- mationer på Predikstolen, så tänker jag derwid, at de, emot sin Gudomeliga Mästares befallning, gå utom det ämnet, dem är föreskrifwit. De tala hwad de icke förstå […].”

Men delegitimeringen av konkurrerande politiska hållningar i Wadenstiernas text handlar bara delvis om förnuft. Också med värdeladdade ord såsom ”wåld- föra sig”, ”wanwårdade”, ”ödelade”, ”ilfänades” – eller bara uttrycket ett partis ”förmenta rätt” – tar författaren avstånd ifrån alternativa hållningar.

Texten innehåller alltså en hel del delegitimerande värdering – men oftast är det bara implicit vem eller vilka som åsyftas. Den indirekt formulerade kriti- ken kräver en hel del kunskap om det pågående riksdagsarbetet, som i följande exempel:

Om detta är en Grund-Sanning huru skulle jag då kunna bärga mig i sällskap med dem, som talade om gifna decharger, som om obetydeliga pappers lappar: som trodde, att Rikets Rätt får skackra på dess egen gifna försäkringar, eller at man kan taga där det finns och lägga där det tarfwas.

en opartisk svensk tar parti

Här kan man anta att anklagelsen har med räfsten mot växelkontoren att göra: mössorna hade vid riksdagen 1765 rivit upp de tidigare (av hattarna utgivna) ”dechargerresolutionerna”.

Man kan också tänka sig att en skribent som lutar sig mot ”sunt förnuft” använder sig av strategier för att visa motståndarens oförnuft, inte bara värdera det. Att redovisa mottagarens argumentation i ett klassiskt refutatio skulle kunna vara en sådan strategi, men inte heller det finns i Wadenstiernas text. Istället beskrivs motståndarnas syften på ett tendentiöst och värderande sätt. Wadenstierna vill till exempel inte ansluta sig till ett parti som

skulle wilja betaga Landets Inwånare tilfällen, at med sin swett förtjena pengar; men icke desto mindre af dem utprässade pålagor: som formerade Finance-planer, igenom hwilka ockrandet för penninge-judar öktes, Banquerotter påskyndas och profiten af Financer fölle i utländska händer.

Detta innebär i själva verket också ett slags negativ värdering: en beskrivning av motståndarens syfte på ett tendentiöst sätt för att delegitimera motståndarens politik. På liknande sätt beskrivs effekter av motståndarnas politik.

In document Visar Årsbok 2012 (Page 58-63)