• No results found

Varför avsätter man 25 minuter varje dag för bedömningar när det finns tillgänglig intern schema där olika ärenden kan prioriteras? En halvtimmes tid avsättning 07:30-08:00

In document En fallstudie vid Visby lasarett (Page 90-93)

Sjukvården och förväntningar

2. Varför avsätter man 25 minuter varje dag för bedömningar när det finns tillgänglig intern schema där olika ärenden kan prioriteras? En halvtimmes tid avsättning 07:30-08:00

för genomgång av röntgen fall. Det är fallen som har varit akuta under jourtiden som denna stund är avsatt för. Detta är en avsatt tid för läkaren inför ronden på morgonen. Här diskuterar läkaren med sina kollegor om fallen som inte är självklara och diskussionen görs innan man tar och visar det för klinikerna.

3. När börjar man med intag av patienter efter läkarna är klara med rondgenomgång och återgår till modalitetslab och diskuterar sköterska för att kommunicera dagens

arbetsschema? Läkarna är aldrig med vid patientmötet om det inte är interventioner eller så att de ska gå in i kärlen eller sätta in slangar i njurarna. Den enda patientkontakten läkarna har är under ultraljudet. Annars går läkarna och granskar vid sina granskningsstationer (datorer). Övrig personal har de första patienterna vid 08:00. Allt sker digitalt på röntgen idag. När

röntgensjuksköterskan tar bilder på en DT, så går den in i ett system RIS/ PAX som vi använder oss av. Inflödet går inte att arbeta av under samma dag för läkarna. Då sitter läkarna och granskar bilder för att se avvikelser vid sina datorer. Det är manuellt arbete och alla fall och bilder är olik varandra.

3. Finns det någon tidsram för att bedöma röntgenbilder? Det finns ingen direkt avsatt tid för att bedöma röntgenbilderna av läkarna. Tidsramen är från hela processen, från att läkaren på vårdcentralen skickar iväg den digitala remissen, och den kommer in till röntgenavdelningens bokning. Där bokas denna patient beroende på prioriteringsskala. Sedan läggs bokningen in i systemet och patienten får en kallelse. Från de att patienten har varit och tagit bilderna på röntgen, ska läkarna på vårdcentralen ha svaret inom 14 dagar max.

4. Finns det någon tidsram för undersökningarna? Ja de finns en avsatt tid för patient besöket som görs via bokningsprogrammet, där det ligger tidsangivelser. Man värderar

undersökningarna olika långa. En del undersökningarna kan gå snabbt, som på slätröntgen där det är snabba puckar. Medan DT kan ta längre tid, beroende på om det är med eller utan kontrast och det är ingen konstant tid för DT undersökningar. DT undersökningarna är mer avancerade och tar mer tid än slätröntgen, och detta beror på utvecklingen att göra och vad klinikerna efterfrågar i sina remisser.

5. Vad diskuteras under tisdagar 12.00 – 13.00 när läkargruppen har lunchmöte i det lilla rondrummet? Här diskuteras schemat för att få ihop verksamheten. Bemanningen består av 8 överläkare och 1 är mammaledig, 5 ST läkare, 12 röntgensjuksköterskor, 2 sjuksköterskor på mammografi med strålskyddsutbildning och 9 undersköterskor. Där tar man upp en viss del av schemat, och det är för att avdelningen är underbemannad. Verksamheten går runt på vikarier och när läkarna har beredskap så genererar de ledigheter. De lägger in sina ledigheter och det gås igenom när vikarier behövs eller inte behövs. Eftersom det är en liten verksamhet så är de personbunden på olika delarna. 1 specialist på ultraljud, en som kan gå in i kärlen, en som är duktigast på MR och en som är specialist på mammografi. Detta gör verksamheten sårbar och därför behöver läkarna diskutera vilken vikarie som de behöver ta in under vilken vecka. Mycket tid går åt detta och pga underbemanning har vi dessa möten. Verksamhetschefen och enhetschefen är också med på dessa möten varannan vecka. Man diskuterar i övrigt frågor från klinikerna, som nya undersökningar som ska göras. Röntgen går snabbt i utveckling, och klinikerna har många krav för att diskutera om man klarar av undersökningarna eller inte.

6. Efter patienten undersöks hur länge och vem skriver utlåtande till remitterande läkare? Hur länge har läkaren/teamet på sig att bedöma ett ärende och skriva svaret? Vet inte, tidsramen, VC skickar digitala remissen - bokning av patient i systemet och skickar kallelse - från och med att patient har tagit bilder så ska remitterande läkare få svar inom 14 dagar.

Tidsangivelser i remissen. CT tar tid, en del undersökningar är mer avancerade och tar tid. 7. Vad menar man med att “Gotlands läge och turismen sommartid innebär en stor variation och mångfald som sätter en tydlig prägel på vår verksamhet. (Information om röntgenavdelningen)”. Hur påverkar det verksamheten? I vanliga fall tredubblas befolkningen på ön, sommargottlänningar som tillexempel kräver att få göra sina kontroller på lasarettet.

Samtidigt har avdelningen en semesterperiod under sommaren och det är även då det är som mest att göra på avdelningen. Under sommarperioden ökar belastningen.

8. HSF är en politiskt styrd organisation. Investeringsansökan görs av vem? Kan ansökan få avslag? Hur påverkar man regionfullmäktige? För att göra en beställning lämnar vi in något som kallas för Eskanden. Vi kan få avslag och det kan bli framflyttat. Det är stor skillnad när man är politiskt styrd. Vi är ingen kommun eller landsting, utan vi är en region. Sjukvården konkurrerar med andra verksamheter. Enhetschefen gör eskningarna med MTA (medicintekniska avdelningen) som kan maskinerna. Vi har lagt in det i system att så fort vi fått in en upphandling och den är klar så gör vi en ny eskning då maskinerna har en viss avskrivning, vilken tid de håller.

9. Regionstyrelse/ regionfullmäktige tar beslut om tvåårig investeringsbudget. Hur mycket påverkar avdelningen detta ? Det är många steg däremellan, regionfullmäktige beslutar om de stora investeringarna och regionförvaltningen är de som bestämmer hur mycket de olika nämnderna ska få som t.ex hur mycket Hälso- och sjukvården får, hur mycket skolan får och den tekniska förvaltningen. Hälso och sjukvårdsnämnden ligger under regionfullmäktige, nämnderna får fördela ut budget till respektive avdelning och verksamhet, och de tar beslut och avgör

gällande investeringar som är större för sjukvården. Vi kan påverka större investeringar genom bra motiveringar genom att motivera varför och får igång arbetet med eskalering till nästa

10. Hur många remisser inkommer per vecka och hur många finns det i kö? Hur mycket klarar ni av? Hinner ni inom vårdgaranti? Vårdgarantin är på tre månader och det är inom den tidsramen vi arbetar med att hantera inkomna remisser. Vi är beroende på vilken prioritet det är på remissen och hanterar remisserna utifrån vår prioriteringsskala, prio 1–3 och akuta fall, men även prioritering via standardiserade vårdförlopp.

11. Arbetstempot är normalt till högt och patientpanoramat varierande (info om röntgen), hur mäter man arbetstempo och vad finns det för tillgänglig data om arbetstempo? Nej det finns det inte. Det enda man skulle kunna utföra en mätning via är undersökningstiden. När undersökningen börjar finns det en starttid och stopptid, men den stämmer inte alltid. På DT måste röntgensjuksköterskan göra efterkonstruktioner för att bilderna ska bli bra, och då blir inte sluttiden alltid rätt för patienten.

12. Hur möter man idag produktivitet, med vilka KPI? Det enda vi har är sjukfrånvaro. 13. Hur många bemannings leverantörer har ni? Jag som enhetschef har egna vikarier som är anställda per timme, som jag ringer i efterhand och vid behov. Sedan finns det en

bemanningsenhet där jag kan ringa och få en undersköterska. När det gäller radiologer/ läkare har vi de flesta anställda på timme, eller schablonersättning där de får en viss summa för att de gör ett viss antal jourer. Sen har vi privata avtal med läkare som har specifika arbetsområden.

14. Utökade öppettider och effektivitetsförbättringar med extra öppettider och effektiviseringar var innebär det? Det är för att arbeta med kö kortningar när det blir för mycket, för att beta av köerna. För att jobba extra någon helg i månaden eller kvällar.

15. Vilka flaskhalsar ser ni inom röntgenverksamheten? Schemat (personal). Personal Schemat för röntgensjuksköterskor och undersköterskor är en flaskhals för oss. För antal år sedan var alla mottagningar på sjukhuset stängd på fredagar, och schemat på röntgen är kvar utifrån det. Så på fredagar är det mycket färre personal och även måndagar. Schemat är inte anpassad till vad produktionen kräver och för behov och därför är det så.

Har arbetsfördelning analyserats, balanserats och utjämnats? det är inte balanserat då vissa dagar är lugna och andra dagar är överbelastat.

Bilaga 2 – Intervjumaterial

In document En fallstudie vid Visby lasarett (Page 90-93)