• No results found

Hur bör samlokalisering av medborgarkontor och bibliotek fungera för att öka medborgarnas tillgång till samhällsinformation?

In document ”Två flugor i en smäll” (Page 72-76)

Då slutsatsen angående samlokaliseringens betydelse för medborgarnas tillgång till samhällsinformation är att den kan göra samhällsinformationen mer tillgänglig, men att det förutsätter att verksamheterna samarbetar och tillvaratar de möjligheter som samlokaliseringen har, är det intressant att analysera hur detta samarbete bör se ut och vilka faktorer som styr det.

I denna uppsats har en rad fördelar och nackdelar med samlokalisering av medborgarkontor och bibliotek tagits upp. Intervjuundersökningen visar att

172 Intervju med bibliotekarie på Gävle stadsbibliotek, 2003-02-03, intervju med tre samhällsvägledare på medborgarkontoret i Högdalen, 2003-02-11.

72

informanterna i Gävle och Högdalen både ser för- och nackdelar med samlokalisering, medan erfarenheterna av samorganisationen i Mariefred är mycket positiva. Samlokaliseringens för- och nackdelar kan delas in i tre kategorier: fördelar för biblioteket, fördelar för medborgarkontoret och fördelar för medborgarna. Då samarbetet mellan biblioteket och medborgarkontoret har stor betydelse för huruvida samlokaliseringen gör samhällsinformationen mer tillgänglig eller ej är samtliga tre kategorier intressanta att ta med i analysen.

De fördelar med samlokalisering som framkommer i intervjuundersökningen är att medborgarna får tillgång till ett stort utbud av information och kompetens på ett lättillgängligt ställe, att verksamheterna kompletterar varandra, att en eller båda verksamheter får fler besökare och utökade öppettider, att medborgarkontoret får ett gynnsamt läge, att biblioteket får fler frågor om samhällsinformation samt att det blir enkelt hänvisa mellan verksamheterna. Nackdelar som informanterna tar upp är trängsel i lokalerna, att verksamheterna stör varandra, samarbetssvårigheter som beror på att verksamheternas personal inte är insatta i varandras kompetensområden, revirtänkande och att verksamheterna har olika inriktningar.173

De fördelar som forskarna Peder Björk och Göran Bostedt anser att samlokalisering av medborgarkontor och bibliotek kan ha är ökade öppettider, fler besökare (först till medborgarkontoret, sedan även till biblioteket) och att bibliotekets verksamhet breddas. Björk och Bostedt skriver dock att bibliotekspersonalen ofta är negativt inställd till medborgarkontoret. Detta kan bero på att de känner konkurrens från den nya informationsverksamheten, att medborgarkontorsverksamheten stör biblioteksbesökarna och på åsikten att biblioteket inte bör förknippas med myndighetsutövande medborgarkontor.174

Bibliotekarien Ingrid Atlestam skrev 1999 en debattartikel där hon framför åsikten att det borde vara självklart med samlokalisering av medborgarkontor och bibliotek, men att det bör markeras tydligt att myndighetsutövningen hör hemma på medborgarkontoret. 175 Av medborgarkontoren i flerfallstudien är det endast det i Högdalen som handlägger myndighetsärenden. Bibliotekarie A i Gävle och bibliotekarien i Högdalen nämner i förbigående att det är viktigt att hålla isär professionerna av den anledningen att bibliotek inte bör förknippas med

173 Intervjuundersökning i Gävle, Mariefred och Högdalen, 2003-02-03–2003-03-28. 174 Björk & Bostedt, 2003, s. 161ff.

73

myndighetsutövning och sekretessbelagda ärenden, men ingen informant tar upp denna faktor i diskussionen om samlokaliseringens nackdelar.176

Flerfallstudien visar att det har funnits/finns vissa samarbetssvårigheter mellan medborgarkontoret och biblioteket både i Gävle och i Högdalen. Alla informanter är överens om att dessa problem till stor del beror på trängseln i lokalerna, men det handlar även om brister i kommunikationen mellan verksamheterna.177 Av största vikt för att samarbetet mellan verksamheterna ska fungera väl är att medborgarkontorspersonalen och bibliotekspersonalen har respekt för varandras yrkeskompetens. Då samhällsvägledare i dagsläget kan ha skilda bakgrunder och kompetensområden är det av särskild vikt att de olika personalgrupperna möts och sätter sig in i varandras kompetensområden. Detta underlättar uppdelningen av ansvarsområden och gör det enkelt att hänvisa mellan verksamheterna.

Vid genomgången av artiklar, tidigare undersökningar om medborgarkontor och mina undersökningsresultat har jag kunnat urskilja vissa faktorer som verkar vara av stor betydelse för hur en samlokalisering fungerar. Dessa faktorer är:

Lokalen. Det kan vara mycket svårt att få till stånd ett välfungerande

samarbete om en ny verksamhet flyttar in i en gammal. Den nya verksamheten tvingas då ta plats från den gamla och den nya personalen känner sig som inkräktare. Om lokalen inte anpassas efter båda verksamheters behov kan trängsel leda till en dålig arbetsmiljö. Dessa problem kan undvikas genom en helrenovering den gamla lokalen så att den anpassas efter både medborgarkontoret och biblioteket.

Verksamhetsmål och inriktning. Jämförelsen av måldokument och

verksamhetsplaner från de tre fallen visar att förmedling av samhällsinformation inte ens nämns i dokumenten för biblioteken, medan medborgarkontoren har tydliga mål för denna verksamhet. Jag menar att samarbetet mellan verksamheterna kan försvåras om biblioteket inte har tydliga riktlinjer för hur deras förmedling av samhällsinformation ska se ut. Uppdelningen av arbetsuppgifter och verksamhetsområden skulle kunna underlättas av tydligare verksamhetsmål, både enskilda och gemensamma.

176 Intervjuundersökning i Gävle, Mariefred och Högdalen, 2003-02-03–2003-03-28. 177 Intervjuundersökning i Gävle, Mariefred och Högdalen, 2003-02-03–2003-03-28.

74

Typen av medborgarkontor. I de fall där medborgarkontoret handlägger

myndighetsärenden bör skillnaderna mellan verksamheterna markeras tydligt. Det finns en oro inom biblioteksvärlden för att folkbiblioteket riskerar att förlora sitt förtroende som neutral samhällsinstitution om det förknippas med myndighetsutövning. Denna oro kan skapa samarbetsproblem mellan verksamheternas personaler och bör därför beaktas vid samlokalisering. • Personalens attityd till samlokaliseringen är viktig för att samarbetet ska

fungera väl. Det måste finnas en dialog mellan verksamheterna och verksamheternas personal måste vara väl insatta i varandras kompetensområden om samlokaliseringen ska kunna öka tillgången till samhällsinformation.

75

Slutdiskussion

I denna slutdiskussion kopplas analysen av undersökningsresultatet samman med uppsatsens teoretiska utgångspunkt och den hypotes som ställs i uppsatsens inledning. Slutligen diskuteras för vem/vilka undersökningsresultatet kan vara av intresse.

In document ”Två flugor i en smäll” (Page 72-76)