• No results found

De tre fallen Gävle

In document ”Två flugor i en smäll” (Page 36-41)

Gävle, som är residensstad i Gävleborgs län, hade den 31/12 2002 91 233 invånare, varav cirka 68 000 i tätorten.106 Socialdemokraterna är i majoritet i kommunfullmäktige med 41,5 procent av rösterna i valet år 2002.107 Stadsbiblioteket i Gävle, som är länsbibliotek för Gävleborgs län, har ett tiotal filialer, bokbussverksamhet och olika former av uppsökande verksamhet.

105

Se forskningsöversikten, avsnittet ”Svenska medborgarkontor ”, där Björks och Bostedts idealtyper presenteras.

106

Gävle kommuns hemsida, Befolkning, URL: http://epi.gavle.se/gk/t_sida.asp?id=7050, 2003-03-12.

107 Gävle kommuns hemsida, Valresultat 2002, URL:

36

I biblioteksbyggnaden finns ett café, en så kallad Info Point Europa108 med EU-information, konsumentrådgivning och ett IT-torg. Biblioteket har generösa öppettider alla årets dagar (58 timmar per vecka). Det finns ingen särskild plan för utveckling av förmedlingen av samhällsinformation.109

I kommunen finns två medborgarkontor, ett i centrum och ett i Hamrånge norr om tätorten. Medborgarkontoren ligger organisatoriskt under kommunledningskontoret, medan stadsbiblioteket ligger under Kultur- och fritidsförvaltningen. På medborgarkontoret i centrum förmedlas i första hand kommunal information, men samhällsvägledarna har kontaktpersoner inom de statliga myndigheterna som de hänvisar till. På medborgarkontoret handläggs inga myndighetsärenden, men personalen registrerar dödsboanmälningar och borgerliga vigslar. Det finns även en inläsningstjänst av generell information från kommunen för synskadade och personalen hjälper medborgare som vill framföra åsikter till kommunpolitiker. Medborgarkontoret har öppet 46 timmar per vecka. På kommunens hemsida kan man läsa en sammanfattning av kommunens ambitioner att förbättra den lokala demokratin. Där står bland annat att medborgarkontoren är mötesplatser för enskilda personer och företrädare för kommunen, vilket underlättar medborgarnas inflytande i den lokala demokratin.110

Det var den 29/3 1999 som Kommunfullmäktige i Gävle antog kommun-styrelsens förslag om att genomföra vad man kallar ”medborgarkontorsprojektet”.111

I november samma år startades verksamheten och medborgarkontoret i centrum öppnade i stadsbiblioteket. På grund av låg besöksfrekvens tillsattes år 2000 en utredning som skulle utvärdera verksamheten.

Utredningens slutsatser var att det fanns problem i samarbetet mellan medborgarkontoren och de olika förvaltningarna. Man såg tre tänkbara vägar att gå:

108

Info Point Europa ingår i Europeiska Kommissionens nätverk av EU -informationscentra. Här finns böcker, tidskrifter och gratis informationsbroschyrer.

109

Intervju med två bib liotekarier på stadsbiblioteket i Gävle, 2003-02-03/2003-02-04. 110

Sammanfattning av förutsättningar, synsätt och beslut avseende demokrati i Gävle kommun, URL:

http://epi.gavle.se/upload2/Politik&Demokrati/Sammanfattning%20av%20förutsättningar.pdf, 2003-03-12.

37

• Fortsätta som tidigare med medborgarkontorsverksamheten • Lägga ner medborgarkontorsverksamheten

• Utveckla medborgarkontorsverksamheten

Av intresse för min uppsats är att man bestämt förklarade att det sista alternativet, att utveckla verksamheten, inte skulle vara möjligt om medborgarkontoret i centrum låg kvar i stadsbiblioteket.112 Det står även att läsa att:

Vad gäller lokaliseringen av Medborgarkontoren ser vi att kontoret i centrum och dess nuvarande placering i Biblioteket är olycklig. Det är därför önskvärt med en omlokalisering av kontoret till området runt torget.113

I utredningen ges ingen närmare förklaring till varför samlokaliseringen var olycklig. I ett examensarbete från högskolan i Gävle – Medborgarkontor i Gävle

kommun, beskrivs situationen för medborgarkontoren. Enligt författarna nyttjas inte

medborgarkontorsverksamheten i Gävle fullt ut. Samarbetet med andra myndigheter och avdelningar inom kommunen skulle kunna bli bättre om det inte fanns problem med revirtänkande.114 Angående lokaliseringen står att:

Arbetsmiljön på Stadsbiblioteket i Gävle är under all kritik. I tidigare utredningar läggs stor vikt vid att det finns tillgång till ett rum för enskilt samtal. Personalen som skall expediera allmänheten får sitta tillsammans med tidningsläsande biblioteksbesökare, samtidigt som de skall hjälpa besökaren med privata ärenden som ibland kan vara av känslig art.115

Detta citat ger en tydligare bild av vad som var problemet med samlokaliseringen, nämligen att det saknades tillgång till rum för enskilda samtal och att verksamheterna störde varandra. Medborgarkontoret flyttade sommaren 2001 ut ur biblioteket och in egna lokaler i förvaltningshuset.

112

Lundblad, Lars & Kerstell, Johan, 2000, Utredning: Medborgarkontor i Gävle kommun, s. 7 ff. 113

Lundblad & Kerstell, 2000, s. 14.

114 Gerdin, Eva m.fl., 2001, Medborgarkontor i Gävle kommun, examensarbete framlagt vid Högskolan i Gävle, s. 10.

38

Mariefred

Tätorten Mariefred i Strängnäs kommun hade år 2001 3765 invånare.116 Valet till kommunfullmäktige vanns 2002 av Socialdemokraterna, som fick 35,9 procent av rösterna.117 I Strängnäs kommun finns 2003 inte mindre än fyra medborgarkontor, varav tre är samorganiserade med bibliotek. Samorganisationen innebär att verksamheterna är integrerade och delar personal. Biblioteket/medborgarkontoret i Mariefred, som ligger centralt på orten, är en filial till stadsbiblioteket i Strängnäs. Öppettiderna är fyra timmar om dagen måndag-torsdag, samt tre timmar lördagsöppet. I en utredning av kommunjurist Lars Israelsson från 1994, några månader innan de tre första medborgarkontorens öppnande, anges fyra skäl för inrättande av medborgarkontor i kommunen. Dessa skäl är förbättrad, rationaliserad och bibehållen service till kommunens invånare samt att förstärka den lokala demokratin. Bibliotekslokaler och personalstyrka på biblioteksfilialerna skulle anpassas för de nya uppgifterna.118 Det påpekas att lokaliseringen i biblioteken medför att personalen redan har erfarenhet av förmedling av samhällsinformation.

Till detta kommer helt nya krav på kunskaper om verksamheter som man tidigare inte alls arbetat med men finns en vana att inhämta information och intresset och nyfikenheten på att vara med och skapa något nytt, är d etta inget problem.119

I ett brev till uppsatsförfattaren tillägger Lars Israelsson att ytterligare en anledning till samorganisationen var att man ville lägga en extra funktion på biblioteken för att skapa ett större underlag till att bibehålla eller utöka deras öppettider. I en av kommundelarna fanns nämligen en diskussion om en biblioteksfilials eventuella nedläggning.

Angående lokaliseringen till biblioteken skriver Israelsson: ”Vår idé var en del omdiskuterad i landet därför att majoriteten av medborgarkontoren ligger i ett kommunhus eller motsvarande.”120 Man valde alltså att samorganisera med tanke på bibliotekariernas kompetens, och för att ge biblioteken ytterligare en viktig funktion.

116

Strängnäs kommuns hemsida, URL:

http://www.strangnas.se/strangnas/kommun/kommunfakta/kartan.htm, 2003-02-24. 117

Valmyndighetens hemsida, Strängnäs kommunfullmäktigeval,

URL: http://www.val.se/val/val_02/slutresultat/04K/0486/0486.html, 2003-03-07. 118 Israelsson, Lars, 1994-05-27, Medborgarkontor i Strängnäs kommun, s. 2. 119 Israelsson, Lars, 1994, s. 6.

39

Biblioteket/medborgarkontoret i Mariefred tillhandahåller, förutom bibliotekets samlingar och resurser, även enklare information från kommunen, försäkringskassan och skattemyndigheten. Vid komplicerade frågor hänvisas kunden vidare till en specialist inom förvaltningen. Man förmedlar även åsikter om samhällsservicen från medborgare till politiker. Medborgarkontoret ligger organisatoriskt under kommunstyrelsen, medan biblioteket hör till Fritid- och kulturförvaltningen. Personalen på biblioteket/medborgarkontoret är anställd av Fritid- och kulturförvaltningen, men får ersättning från kommunstyrelsen för de timmar som de lägger ner på medborgarkontorsverksamhet.

Högdalen

Högdalen är en stadsdel i Vantör som tillhör Stockholms stad. Enligt statistik från 2001 hade området 7665 invånare.121 Stockholms stad styrs efter kommunalvalet 2002 av en koalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.122. I stadsdelen Vantör finns två medborgarkontor. Det största ligger i Högdalen, det mindre i området Rågsved. Medborgarkontoret i Högdalen är sedan våren 2000 samlokaliserat med Högdalens bibliotek, som är en filial till Stockholms stadsbibliotek och ligger centralt i stadsdelen. Biblioteket har öppet nio timmar mer i veckan än medborgarkontoret. Tidigare hade medborgarkontoret egna lokaler, men när stadsdelen fick sämre ekonomi blev samlokalisering med biblioteket en mer ekonomisk lösning.

Registrator Gina Lööf på Vantörs stadsdelsförvaltning meddelar att det inte finns något speciellt ärende i frågan om lokaliseringen av medborgarkontoret i Högdalen. Via e-post förklarar hon samlokaliseringen så här:

Det var i samband med att Vantörs stadsdelsförvaltning var tvungna till en besparing som man sa upp lokalen för medborgarkontoret. Eftersom biblioteken då var en del i Vantörs

121

Vantörs hemsida, Stadsdelen Högdalen, områdesfakta, URL:

http://www.usk.stockholm.se/internet/omrfakta/gif/stadsdel/s21302_1.gif, 2003-03-12. 122 Stockholms stads hemsida, Partierna, URL:

http://www.stockholm.se/templates/template_117.asp?numb er=14537&category=604, 2003-03-12.

40

stadsdelsförvaltning, var det naturligt att låta medborgarkontoret flytta in i bibliotekets lokaler.123

Det finns dock en lägesrapport från medborgarkontoret till Vantörs stadsdelsnämn från 1998. I rapporten framgår att det var chefen för medborgarkontoret som fått i uppdrag att finna en lämplig lokal inför medborgarkontorets öppnande 1997.124

På medborgarkontoret i Högdalen förmedlas i huvudsak kommunal information, men personalen hjälper även till med förfrågningar som rör statliga myndigheter och förvaltningar. Den ärendehandläggning som förekommer är fastställande av faderskap, utredning om färdtjänst, ansökan om hemutrustningslån och förhyrning av torgplats. Varannan torsdag finns möjligheter att på medborgarkontoret få privatrådgivning av en jurist. I medborgarkontorets verksamhetsplan för 2003 finns planer på att slå samman medborgarkontoret med stadsdelsförvaltningens reception, vilket alltså skulle innebära att samlokaliseringen med biblioteket i Högdalen upphör.125

In document ”Två flugor i en smäll” (Page 36-41)