• No results found

Redovisning och kommentarer

In document ”Två flugor i en smäll” (Page 60-68)

På Uppsala stadsbibliotek besvarades enkäten av 81 respondenter. Endast 15 procent av dessa sade sig veta vad ett medborgarkontor är. Övriga 85 procent visste inte, eller kände sig osäkra på vad begreppet står för. Av de tolv respondenter som sade sig veta vad ett medborgarkontor är uppgav fem att de någon gång hade besökt ett medborgarkontor. Efter att ha läst en kort förklaring till begreppet medborgarkontor uppgav dock 74 procent av dem som inte tidigare hade besökt ett medborgarkontor att de skulle kunna tänka sig att göra det. Några av kommentarerna till detta var:

”Det är viktigt med medborgarnas engagemang i förvaltningen och förvaltarnas kunskap om medborgarnas uppfattningar och frågeställningar.”

”Men man får inte mycket information om var det finns, vilka ärenden man kan få hjälp med osv.”

”Detta bidrar till att öka medborgarnas förtroende för myndigheter, vilket har en positiv inverkan på demokratin i allmänhet.”

”Jag visste inte om att ett medborgarkontor fanns. Det skulle vara bra om kommunen informerade om detta.”

En hög andel var alltså positiv till tanken att besöka ett medborgarkontor, men många uttryckte besvikelse över att kommunen inte varit bättre på att informera om medborgarkontorets existens. 20 procent ville inte ta ställning till om de kunde tänka

156 Med internt bortfall menas att en fråga stryks då respondenten antingen inte har besvarat frågan alls eller inte har besvarat frågan på det sätt som instruktionen föreskriver.

60

sig att besöka ett medborgarkontor och kryssade för alternativet vet ej, medan 6 procent inte kunde tänka sig ett medborgarkontorsbesök. (Se diagram 1 nedan.) Kommentarer till detta var att man tyckte sig klara av myndighetskontakter på egen hand.

Källa: Enkätundersökning på Uppsala stadsbibliotek, 2002-12-18.

Av de tolv respondenter i Uppsala som sade sig veta vad ett medborgarkontor är uppgav nio stycken att de hade högskole- eller universitetsutbildning. Detta kan ses som en indikation på att informationen om medborgarkontoret inte har nått fram till de lågutbildade medborgare som kanske är i störst behov av deras verksamhet. Sju av dessa tolv respondenter uppgav att de aldrig hade besökt ett medborgarkontor. En kommentar var att man hellre söker hjälp via Internet.

I Gävle besvarades enkäten av 61 respondenter. 61 procent av dessa visste inte vad ett medborgarkontor är innan de fyllde i enkäten, övriga 39 procent visste vad begreppet står för. Av de 24 respondenter som sade sig veta vad ett medborgarkontor är har nio någon gång besökt ett medborgarkontor. Sedan de läst förklaringen till begreppet medborgarkontor kunde 62 % av dem som inte tidigare visste vad ett medborgarkontor är tänka sig att besöka ett medborgarkontor i något ärende. Detta kommenterades med:

”Om jag vill kommunen något eller har någon fråga… Dessvärre klagar jag för lite…” ”Jag vill ha mer info ifrån medborgarkontoret angående dess verksamhet. Det vore kanske bra om det kunde vara ett forum för människors tankar och funderingar.”

Diagram 1: Skulle Du kunna tänka dig att besöka ett medborgarkontor i något ärende?

(Procentuell fördelning av svarsalternativ.)

Ja Vet ej Nej

61

32 procent svarade vet ej, medan endast 5 procent svarade nej eftersom de inte hade något behov av det. (Se diagram 2.)

Källa: Enkätundersökning på Gävle stadsbibliotek, 2003-01-22.

På frågan om vilka uppgifter som är folkbibliotekets tre viktigaste157 var de alternativ som fick flest kryss i Uppsala att gratis låna ut böcker, 29 procent. Alternativet att

vara en informationscentral där man kan få hjälp med informationssökning fick

20 procent av kryssen, och att vara en plats där man kan läsa tidningar och

tidskrifter gratis fick 16 procent. Endast tio procent angav att förmedla samhällsinformation som en av folkbibliotekets tre viktigaste uppgifter. Detta tyder

på att en stor andel biblioteksbesökare inte tänker på biblioteket som en plats för förmedling av samhällsinformation.

I Gävle ansåg 28 procent av dem som besvarade frågan korrekt att en av bibliotekets tre viktigaste uppgifter är att gratis låna ut böcker, 22 procent att

”samhällets vardagsrum” där människor trivs och 14 procent att vara en informationscentral där man kan få hjälp med informationssökning. Endast sex

procent hade kryssat för att förmedla samhällsinformation.

Vid en jämförelse mellan resultatet i Uppsala och i Gävle framgår det att hjälp med informationssökning rankades något högre av respondenterna i Uppsala än i

157 För en förteckning över samtliga alternativ, se bilaga 3. Det interna bortfallet på frågan var i Uppsala 19 procent och i Gävle 23 procent. Det höga bortfallet kan bero på svårigheter att förstå instruktionen att kryssa för tre alternativ.

Diagram 2: Skulle Du kunna tänka dig att besöka ett medborgarkontor i något ärende?

(Procentuell fördelning av svarsalternativ.)

Ja Vet ej Nej

62

Gävle, och att trivselfaktorn var viktig för många respondenter i Gävle. Att den fria tillgången till böcker sågs som viktig av många tyder på att den traditionella bilden av folkbiblioteket som förmedlare av litteratur fortfarande är stark bland besökarna. Att så få hade kryssat för samhällsinformation som en viktig uppgift kan ha flera orsaker. Det kan vara så att biblioteken inte satsar tillräckligt med resurser på att synliggöra förmedlingen av samhällsinformation, men det kan även indikera att biblioteksbesökarna inte anser att förmedling av samhällsinformation bör vara en viktig uppgift för biblioteken.

På frågan om man tror att medborgarkontorets lokalisering har betydelse för hur många som besöker det svarade i 62 procent i Uppsala ja, absolut och 33 procent

ja, förmodligen. Kommentarer var:

”Biblioteket skulle få ytterligare betydelse genom anslutning av ett medborgarkontor.” ”Om kontoret ligger i ett område där många personer går förbi varje dag tror jag att många blir intresserade av vad som finns i byggnaden.”

”Om det ligger centralt så kommer självklart fler människor att upptäcka medborgarkontoret.”

Resterande fyra procent trodde förmodligen inte eller absolut inte att lokaliseringen var av betydelse för besökarantalet.158 (Se diagram 3.)

158 Det interna bortfallet på frågan var en procent.

Diagram 3: Tror Du att medborgarkontorets lokalisering har betydelse för hur många som besöker det?

(Procentuell fördelning av svarsalterntiv.)

Ja, absolut Ja, förmodligen Nej, förmodligen inte

63

Källa: Enkätundersökning på Uppsala stadsbibliotek, 2002-12-18.

I Gävle svarade 43 procent att de absolut trodde att lokaliseringen har betydelse för besökarantalet. Resterande 56 procent trodde att lokaliseringen förmodligen har betydelse.159 (Se diagram 4 nedan.) Kommentarer var:

”Alla människor idag lever fort och tar sig inte tid att låta saker ta sin tid så om man lägger det framför näsan på dom så dyker dom nog upp.”

”Att man överhuvudtaget kommer i kontakt med det.”

”En central plats kanske kan ge en ökad kännedom om att det finns och vad det är.”

Källa: Enkätundersökning på Gävle stadsbibliotek, 2003-01-22.

159 Det interna bortfallet på frågan var en procent.

Diagram 4: Tror Du att medborgarkontorets lokalisering har betydelse för hur många som besöker det?

(Procentuell fördelning av svarsalternativ.)

Ja, absolut Ja, förmodligen Nej, förmodligen inte Nej, absolut inte

64

Förvisso är detta inget häpnadsväckande resultat då det kan verka självklart att lokalisering är en viktig faktor när det gäller besökarantal. Syftet med denna fråga var dock att respondenten skulle få en chans att kommentera lokaliseringsfrågan rent allmänt. Det framkom i kommentarerna att många anser att medborgarkontor bör ligga centralt där människor ofta passerar för att de ska nå medborgarna. Ofta är folkbibliotek centralt belägna med en hög genomströmning av olika medborgargrupper.

Till de respondenter som antingen hade besökt eller kunde tänka sig att besöka ett medborgarkontor ställdes slutligen frågan om man själv skulle besöka medborgarkontoret oftare om det låg i ett folkbibliotek. I Uppsala svarade 28 procent ja, absolut, 61 procent ja, förmodligen, och 10 procent nej, förmodligen

inte.160 (Se diagram 5.)

Källa: Enkätundersökning på Uppsala stadsbibliotek, 2002-12-18.

En stor majoritet angav alltså att de skulle besöka medborgarkontoret oftare om det låg i biblioteket. Kommentarer till detta var:

”Man skulle vara medveten om att det fanns som möjlig instans.”

”Biblioteket förmedlar ju redan information i viss mån, så jag tror att det skulle vara en bra idé med medborgarkontor i anslutning till bibliotek.”

”Biblioteket är ju, eller bör vara, ett slags medborgarkontor.”

160 Det interna bortfallet på frågan var en procent.

Diagram 5: Skulle Du besöka medborgarkontoret oftare om det det låg i ett folkbibliotek? (Procentuell fördelning av svarsalternativ.)

Ja, absolut

Ja, förmodligen

Nej,

förmodligen inte

65

I de två senare kommentarerna framgår att respondenterna ser likheterna mellan verksamheterna som ett motiv till varför samlokalisering är en bra idé.

I Gävle kryssade 23 procent för ja, absolut och 57 procent ja, förmodligen. Detta kommenterades med:

”Det är en bra idé att samla informationen på ett ställe, t.ex. biblioteket.” ”Två flugor i en smäll, plus att man påminns vid åsynen av detsamma.”

”Det är ofta på biblioteket man ’kommer på’ vad man skulle vilja förändra i samhället.” ”Eftersom jag skulle känna mig mer bekväm då jag vet exakt var det ligger och har besökt det ofta.”

”Det blir då lättare att fråga om ’mindre’ saker/vardagliga ting.”

Av de övriga svarade 15 procent nej, förmodligen inte och två procent nej,

absolut inte.161 (Se diagram 6.)

Källa: Enkätundersökning på Gävle stadsbibliotek, 2003-01-22.

Detta kommenterades av en respondent med att biblioteket ska vara ett ostört rum, vilket även framkom vid intervjuerna. Både medborgarkontor och bibliotek har

161 Det interna bortfallet på frågan var två procent.

Diagram 6: Skulle Du besöka medbogarkontoret oftare om det låg i ett folkbibliotek? (Procentuell fördelning av svarsalternativ.)

Ja, absolut

Ja, förmodligen

Nej, förmodligen inte

66

behov av ostörda rum där besökarna kan få lugn och ro. Det måste finnas balans mellan privat och offentligt.

Sammanfattningsvis visade enkätundersökningen att begreppet medborgarkontor inte var ett välkänt begrepp bland merparten av de biblioteksbesökare som besvarade enkäten. De flesta ställde sig dock positiva till att vid behov besöka ett medborgarkontor, och många ansåg att samlokalisering med bibliotek kan locka fler besökare till medborgarkontoret. Förmedling av samhällsinformation är inte en av de folkbiblioteksuppgifter som respondenterna ansåg vara viktigast. I kommentarer framkom att många är besvikna på att de inte blivit informerade om medborgarkontorets verksamhet.

67

In document ”Två flugor i en smäll” (Page 60-68)