• No results found

BARN I ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET FRAMTIDENS ÖPPNA FRITIDSVERKSAMHET

fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet

ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET 10-12 ÅR

7.1 Barn och ungdomar

7.1.2 BARN I ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET FRAMTIDENS ÖPPNA FRITIDSVERKSAMHET

Framtidens öppna fritidsverksamhet är enligt barnen en trygg, familjär,

glädjespridande och underhållande plats att träffa kompisar på, med bra personal och roliga aktiviteter. Det är en plats med positiv energi dit barn längtar, där alla är välkomna, bemöts med respekt och accepteras utifrån sina olikheter och olika förutsättningar. Den är tillåtande och förstående, men har regler. Den visar nya vägar så att barn kan utvecklas. Det är en plats med en lugn miljö, fri från mobbing och bråk, där barn får prata med vuxna om de mår dåligt.

I framtidens öppna verksamhet är barnen delaktiga i planering av aktiviteter och de erbjuds möjlighet att välja om de vill delta. Flera ledare finns än idag och ett mer varierat utbud av stora och små aktiviteter, till exempel att äta mat, titta på film, träffa kompisar och spela spel(3D spel, ”LIVE” VR-spel). Något barnen vill göra mer av är exempelvis utomhusaktiviteter, sport-rörelse, spel, resor, musikaktiviteter, tävlingar, gruppaktiviteter såsom Pettersbergs Ambassadörer.

Det finns också de som tycker att verksamheten ska vara mer social, att det inte ska vara så mycket spel eller användning av telefoner, och föreslår att det kan finnas en specifik mobiltid.

Verksamheten arbetar för hållbar utveckling och serverar bra mellanmål med mer vegetariska alternativ. Förslagsvis kan fredagens mellanmål vara extra lyxigt och verksamheten äta ute på restaurang ibland.

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

42 ÖKAD TILLIT

För ökad tillit behövs enligt barnen snäll personal som bryr sig och sätter gränser.

När vuxna är snälla upplever barn mer tillit. Tillsammans med barnen skapar personalen trygghet i verksamheten. Personal behöver ta kontakt med barnen, lära känna dem och deras namn, vilket skapar trygghet, glädje och en bra känsla i barnens relation till vuxna. Personalen ska vara mer som en kompis som barn kan ha roligt med, istället för att bara vara ledare. Det är viktigt att personalen har en dialog med föräldrar.

Viktigt är också att personal är bra på att lyssna och har dialog med barnen. Barn behöver få säga vad de tycker och vuxna bli mer lyhörda för det samt tro på det barn säger. Personal och andra vuxna behöver visa att de är pålitliga, exempelvis genom att inte avslöja hemligheter som barnen anförtrott åt dem. Det är viktigt att vuxna inte påpekar det som kan vara annorlunda hos ett barn eller ”hänger ut”

ett barn som sticker ut.

Enligt barnen behöver personal och vuxna vara förutsägbara, korrekta och tydliga regler finnas som alla tillämpar och som är konsekventa för alla. Personal och vuxna ska vara handlingskraftiga om konflikter uppstår, ha kontroll på det som händer i lokalerna och agera, till exempel avbryta skojbråk och förhindra att större bråk uppstår. Verksamheten ska arbeta mot mobbing och bråk. För säkerheten behövs låsta ytterdörrar och rum där barn inte kan bli inlåsta,

övervakningskameror och fler personal som arbetar.

Det är också viktigt att barn får prova nya saker och vara med i aktiviteter enligt följande exempel: lära känna aktiviteter med vuxna, samarbetsövningar för att skapa trygghet, träffa poliser och prata om deras arbete, stöd i att skriva ansökan och få sommarjobb, lära sig hur det är att vara vuxen samt få träffa olika

yrkeskategorier för att lära om yrken.

ÖKAD FRAMTIDSTRO

För ökad framtidstro behövs enligt barnen mer kärlek och ett positivt förhållningssätt som uttrycks i både ord och handling. Vuxna ska vara goda förebilder och belysa vad barn är bra på, vad de kan träna mer på och uppmuntra barnens intressen inför framtiden. Viktigt är även att vuxna bryr sig om hur barn mår och finns till stöd för barns olika behov, engagerar sig i barnens hälsa, lyssnar på barnen och vägleder dem så att de inte börjar umgås med fel umgänge. Alla former av bråk ska motverkas.

Viktigt för framtidstron är barns delaktighet och inflytande i utformningen av verksamhetens aktiviteter. Frivilliga aktiviteter ska erbjudas som inspirerar till nya upplevelser samt lärdomar som förbereder för framtiden och vuxenlivet samt gynnar barnens utveckling. Det ska vara aktiviteter både ute och inne så att barn får prova och lära sig om olika saker och miljöer, till exempel cykla, utöva sporter,

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

43

spela spel, laga mellanmål, besöka olika platser, leka lekar, berätta om

framgångsrika förebilder (inte från YouTube), besöka arbetsplatser, information om samhället och arbetslivet, information om vägen till olika yrken bland annat fritidsledare och stöd med läxor. Mer aktiviteter efterfrågas med barn som inte går i öppen fritidsverksamhet och mer samarbete med föräldrar.

Likaså behövs aktiviteter som stärker barns självkänsla och fler skapande aktiviteter med olika teman. Olika teman kan bygga upp barns fantasi vilket främjar förmågan att drömma som kan vara av betydelse för ökad framtidstro.

Personalen ska arbeta med barns drömmar, vara nyfiken på och fånga in dem för att kunna använda dem i aktiviteter, till exempel arrangemang där barn får träffa förebilder i de yrken de drömmer om.

För att öka framtidstron kan verksamheten också vara bra på miljöarbete, till exempel lära barn vad som kan göra för att vårda miljön, sopsortera, ha bra mellanmål och mat utifrån ett hållbart perspektiv, ha system för hantering av överbliven mat och utveckla vegetarisk mat som alla tycker om.

ÖKAD JÄMLIKHET

För ökad jämlikhet behövs enligt barnen snäll, trevlig personal som är goda förebilder samt att allas lika värde fortsatt uppmärksammas inför barnen i verksamheten oavsett kön. Alla ska känna sig välkomna och nya barn tas väl omhand. Ett öppet klimat är av vikt där barn känner sig trygga och kan vara sig själva och vågar berätta om sina känslor, till exempel homosexualitet. Personalen ska vara rättvis, engagera sig i alla barn och bemöta alla lika. Alla ska få vara med och hänsyn tas till funktionsnedsättningar. Barn ska få lära sig att inte döma någons åsikt eller utseende trots olikheter.

Enligt barnen är en trygg miljö, fri från bråk och kränkningar, viktig för ökad jämlikhet. Uppmärksam personal behöver finnas som ser och har kontroll på vad som händer i verksamheten, särskild uppmärksamhet krävs när nya barn börjar.

Barn behöver kunna prata med personalen när något händer. Tydlighet ska finnas om vilka regler som gäller och samma regler ska gälla för alla, likaså ska brott mot dessa regler få samma konsekvenser. Mobbing ska inte förekomma och ett aktivt arbete bedrivas för att motverka det, exempelvis genom att personalen är tydlig med att det inte är tillåtet att kränka någon och lär barn vad kränkning är.

För ökad jämlikhet behövs också samarbeten och kommunikation med till exempel föräldrar, andra fritidsgårdar och familjecentrum. Kommunikation med föräldrar är viktig när barn deltar i verksamheten, men även med de föräldrar och barn som inte deltar. Föräldrar och barn som inte deltar i verksamheten behöver information och kunskap om vad öppen fritidsverksamhet är så att de tillsammans kan bestämma om barnet ska delta i verksamheten. Samverkan med och besök i

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

44

andra öppna fritidsverksamheter efterfrågas för gemensamma aktiviteter, till exempel att spela fotboll tillsammans.

Enligt barnen behöver även finnas aktiviteter som alla kan delta i och som passar alla. De ska inte utformas efter kön och vara kostnadsfria alternativt att utrustning finns att låna. Vid gruppaktiviteter är det viktigt med blandade grupper och att personalen inte väljer lag. Exempel på aktiviteter som främjar jämlikhet är att få träffa pensionärer, öppet-hus för föräldrar, lära känna varandra bättre, temadag för jämlikhet där barn får lära sig mer om vad det är, att hjälpa till på området och att allas lika värde uppmärksammas genom exempelvis affischer i lokalerna med budskap om att alla är lika mycket värda eller symboler såsom Pride flagga.

ÖVRIGT

Barnen lyfter att verksamheten är bra och har önskemål om att politikerna som bestämmer oftare ska besöka verksamheten så att de får visa upp allt positivt med verksamheten. Önskemål finns om längre öppettider och utökade

ekonomiska resurser som möjliggör mer aktiviteter i form av resor och utflykter.

Mer modern teknik och digitala verktyg efterfrågas såsom iPads eller spel och synpunkter finns gällande verksamhetens lokaler. Lokalerna upplevs i dagsläget trånga och behöver enligt barnen vara större i förhållande till antalet barn, även större ute- eller lekplatser önskas för fler uteaktiviteter. Barnen lyfter behov av förbättrad eller utvecklad innemiljö med renare toaletter, goda möjligheter att hänga av sig ytterkläderna och rum för olika aktiviteter, exempelvis stressfria rum och rum för mys, pyssel, gymnastik, spel, disko, filmvisning och musik. Mellanmål ska finnas för alla och det ska finnas både gris och kycklingkorv. Slutligen finns en önskan att all brottslighet ska försvinna från området och samhället i stort.

7.2 Föräldrar

Nedan sammanfattas resultatet från intervjuer med föräldrar till barn och ungdomar inom fritidsgård samt öppen fritidsverksamhet 10-12 år. Totalt har 32 föräldrar gett input till handlingsplanen, varav 15 kvinnor och 17 män.

FRAMTIDENS FRITIDSGÅRD OCH ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET

Föräldrarna ser framtidens fritidsgård och öppen verksamhet som en trygg, välkomnande och hemtrevlig mötesplats i barns och ungdomars närområde. Det är en självklar plats där deras barn och ungdomar vågar vara sig själva, får ta plats och där respekt råder för olikheter.

Verksamheten erbjuder en meningsfull fritid och arbetar för att bevara barns och ungas rätt till denna. Den är nyskapande, innovativ och banbrytande vad gäller ny teknik och aktiviteter. Den är mobil och kan finnas där barn och ungdomar är, med både inomhus och utomhusaktiviteter. Den förbereder barn och ungdomar för vuxenvärlden i en lustfylld miljö som fångar deras intresse och främjar lärande

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

45

för livet samt personlig utveckling. Gemenskap, socialt umgänge och relationer är också viktiga komponenter för verksamheten.

I verksamheten arbetar engagerad och kompetent personal som har ett tydligt förhållningssätt vad gäller regler. Även föräldrar är delaktiga och engagerade i verksamheten, liksom skola, föreningar och andra berörda aktörer som i samverkan arbetar mot samma mål.

Vad gäller öppen fritidsveksamhet specifik behöver den vara en förlängning av skolan som ger barnen både glädje och nyttiga kunskaper. Möjlighet ska kunna finnas till stöd i skolarbete, att barnen utvecklas i deras intressen och det de är bra på.

ÖKAD TILLIT

Enligt föräldrarna ökar tilliten till samhället och vuxenvärlden genom att barn och ungdomar görs delaktiga, får uttrycka sina åsikter och att personalen och andra vuxna visar respekt och förståelse för deras känslor. Barn och ungdomar behöver se att vuxna agerar och reagerar på deras tankar, åsikter samt behov.

Det är även viktigt att personal och andra vuxna är goda förebilder, lyssnar på barn och unga utan att döma samt kommunicerar på deras nivå. Ytterligare en faktor som nämns är gemenskap. Nedan presenteras några exempel på

kommentarer från föräldrar till ungdomar på fritidsgård:

 Genom att vuxna inte dömer ut ungdomarna utan att först försöka förstå dem. Att tro på dem och deras potential samt att ta hjälp av dem i olika typer av verksamhetsområden. Lyfta deras styrkor och utmana dem. Få dem att förstå hur vuxenvärlden fungerar så att även de kan vara delaktiga i den och inte bli lämnade utanför.

 Finnas som goda förebilder och prata med dem om viktiga saker som de kan ta med sig senare ut i livet, exempelvis hälsa, miljö, hur man är en schysst kompis etc.

 Ledarna ska vara där för ungdomarna och vara mer än bara en vuxen, även fungera som en kompis och vara schysst på olika sätt så att unga kan ta efter och förstå att vuxna vill deras bästa. Alltid förklara vad man menar eller varför man gör eller tycker på ett visst sätt. Det skulle öka tilliten.

Några insatser som föreslås för ökad tillit är att ungdomar ska läras att vara med och planera, genomföra samt utvärdera aktiviteter, mer arbete riktat till föräldrar samt att arrangera möten med olika aktörer för att barn ska få svar på sina funderingar inom olika områden, exempelvis polis, fältverksamhet,

Irisverksamhet, andra myndigheter såsom vården och lokala politiker.

ÖKAD FRAMTIDSTRO

Verksamheten kan bidra till ökad framtidstro genom att vara en drivkraft, lyfta barns och ungas styrkor och via upplevelser, aktiviteter samt skapande ge dem

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

46

förutsättningar att upptäcka att de är bra på något. Av vikt är att medvetandegöra dem att någon bryr sig, satsar på dem och utmana dem att prova nya saker så att de kan hitta nya intressen, vidga sin världsbild och lära för framtiden. Barn och ungdomar behöver också få ta ansvar i detta. Nedan följer exempel på

kommentarer från föräldrar:

 Genom att låta fritidsgårdens ungdomar ta ansvar för aktiviteter och vara med och planera så att de kan hitta det som stimulerar dem och får dem att bredda sin världsbild. Att göra mycket resor utanför deras ”comfort-zone” är nyttigt då de kan få en bredare förståelse för framtidens alla val och möjligheter. Verksamheten ska också utmana dem i att pröva nytt och motarbeta machokultur så att ungdomarna inte blir fångar under den.

 Öppen fritidsverksamheten måste fånga in barns engagemang och göra något produktivt av det samtidigt som de får färdigheter för livet.

 På öppen fritidsverksamheten ska barnen bli uppmuntrade till det de är bra på och kunna hitta nya intressen. Att göra lekar och tävlingar är bra sätt att få nya kompisar.

Till ökad framtidstro bidrar även information och kunskap. Barn kan lära sig att man kan göra skillnad via praktiska projekt och aktiviteter, exempelvis vara involverade genom volontärsarbete samt besök på olika ställen så de får lära sig och förstå. Barnen kan även träna på sociala färdigheter i praktiken för att få ökad förmåga att hantera svårigheter senare i livet samt komma ur isolering och utanförskap.

Vidare behövs sociala sammanhang och möten med människor för att barn och unga ska få en utökad bild av hur deras framtid skulle kunna se ut. Föräldrarna lyfter samarbeten och gemensamma ansträngningar med staden internt samt med externa aktörer. Verksamheten behöver dock ges förutsättningar för detta.

Exempel på aktiviteter är nätverk med näringsliv och föreningsliv för att ungdomar ska få en automatisk brygga ut i arbetslivet när de blir för gamla för gården och områdesarrangemang med brandmän, polis och andra aktörer i området.

Ytterligare insatser för ökad framtidstro kan vara bättre kommunikation om hur föräldrar kan bidra till samhället och området samt fler arrangemang med föräldrar. Det framkommer att det ibland är svårt att få information från

fritidsgården och att informationen borde finnas samlat i V-klass7. Verksamheten skulle även kunna arbeta mer mot alla ålderskategorier på området.

7 Vklass är IT-tjänst där exempelvis vårdnadshavare, barn och ungdomar och lärare kan kommunicera, samarbeta och sköta daglig administration.

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

47 ÖKAD JÄMLIKHET

Verksamheten kan bidra till ökad jämlikhet genom att personalen har kunskap på området som kontinuerligt uppdateras och att verksamheterna arbetar

samstämmigt i dessa frågor. Ett systematiskt arbete behöver finnas kring allas lika värde oavsett kön, klass och etnicitet. Verksamheten behöver arbeta mer för att minska mobbing, minska klyftorna, få in mer mångfald och bidra till bättre integration så att den tillsammans med skolan bygger en mer tolerant generation vuxna i framtiden. Alla människor ska vara välkomna och kunna trivas i

verksamhet.

Personalen bör bemöta alla individuellt och ställa högre krav även på omgivningen att mer respekt ska tas till olika individer. Alla ska behandlas lika och ingen

favoriseras. Barn och ungdomar behöver även uppmuntras att våga prova nya saker, följa sina drömmar och uppmärksamma samt ifrågasätta invanda mönster.

Variation behöver finnas som kan passa alla, så att alla får möjlighet att utvecklas inom det som de tycker är roligt. Vid planeringen av aktiviteter är det viktigt att olika förutsättningar beaktas och att aktiviteterna riktas till både flickor och pojkar, tjejer och killar. Nedan följer exempel på kommentar från förälder till barn i öppen fritidsverksamhet:

 Personalen får vara försiktig med att inte en viss grupp stöter ut en annan eller andra individer. Vissa är känsliga och försiktiga andra fysiska och framåt. Men alla ska kunna vara med på samma villkor.

För att bidra till ökad jämlikhet kan verksamheternas personal sprida information och kunskap, samt ge barn och ungdomar verktyg för framtiden. Detta kan göras genom att personalen lyfter viktiga frågor på en nivå där där barn och unga förstår och reflekterar över vad som skapar ojämlikhet och hur jämlikhet ser ut. Barn och unga behöver även stöd i att lära sig vilka rättigheter och skyldigheter de har i samhället.

Samarbete har även en viktig roll för ökad jämställdhet. Gällande öppen fritidsverksamhet lyfts att verksamheten ska fortsätta arbeta förebyggande tillsammans med aktörer i området. Exempel på aktiviteter ges även där

verksamheten samordnar träffar eller lekar med barn eller vuxna på SFI-skolor så att barnen förstår hur svårt det är att inte kunna det svenska språket och hur viktigt det är att hjälpa och respektera nyanlända medborgare.

Andra sätt eller aktiviteter för ökad jämlikhet är att verksamheterna uppmärksammar starka personligheter i det egna området som bidrar till samhället, att de visar intresse för andra kulturer och att unga bjuder in sina föräldrar till gemensamma aktiviteter så att de som på grund av annan kulturell bakgrund inte deltar också får möjlighet.

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

48 ÖVRIGT

Ekonomiska resurser bör läggas på personal, lokaler samt på barnens och ungdomars närområde genom exempelvis ett nytt centrum med liv och rörelse.

Önskemål finns även att kvarterspolis ska finnas igen som lär känna barnen och ungdomarna. Sist men inte minst framgår att verksamheterna gör ett fantastiskt jobb.