• No results found

Omvärldsanalys i andra kommuner

fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet

6. Omvärldsanalys i andra kommuner

För att få en bild av hur andra kommuner arbetar med fritidsgårdar och öppen fritidsverksamhet har fem kommuner kontaktats som bedöms jämförbara med Västerås: Helsingborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro. Kommunerna har ombetts att via två åtskilda frågeformulär beskriva sin fritidsgårdsverksamhet respektive öppen fritidsverksamhet för 10-12 åringar. Frågor har besvarats om verksamheternas omfattning och geografisk placering, antal besökare och

könsfördelning, personaltäthet samt öppettider, målgrupper och åldersinriktning, verksamheternas styrande dokument, mål och uppföljning, framgångsfaktorer samt utvecklingsområden. Kommunernas svar har sammanställts och redovisas nedan enskilt för varje kommun uppdelat på fritidsgård respektive öppen fritidsverksamhet. Därefter görs en sammanfattande reflektion för helheten.

Helsingborg

FRITIDSGÅRDSVERKSAMHET

Helsingborg har totalt 12 fritidsgårdar och mötesplatser, som drivs i kommunal regi och är spridda i olika delar av staden och landsbygden. Fritidsgårdarna är främst riktade till åldrar mellan 10-19 år, men två verksamheter finns även för personer som är äldre. I genomsnitt har en fritidsgård 100 stycken besök per vecka varav 35 % utgörs av tjejer och 65 % av killar.

Verksamheten uppger att det är svårare att nå ut till tjejer och ungdomar med olika funktionsvariationer, likaså att det är en styrka att låta fritidsgårdarna befinna sig på områden som är socioekonomiskt svaga. Det framgår även att behov finns av öppettider vid röda dagar.

Stadens politiska mål och styrdokument är styrande för fritidsgårdsverksamheten och i dagsläget finns det ingen aktuell handlingsplan. Verksamheten uppfattar att framgångsfaktorer finns genom samarbeten med föreningsliv och skola, samt att personalen arbetar utanför fritidsgården med andra aktörer. Vad gäller

utvecklingsområden ställer sig verksamheten frågandes till om de befinner sig på rätt plats, och vad som egentligen behövs för åldersgruppen 10-19 år.

ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET 10-12 år

Helsingborg har tio stycken öppna fritidsverksamheter som är spritt belägna över stads- och landsbygden och drivs i kommunal regi med öppettider måndag till fredag kl. 14-17. Verksamheten har i genomsnitt 400 besökare i veckan med målsättning att alla barn ska ha möjligheten till en fritidsverksamhet i sitt närområde. Personalen inom verksamheten upplever det svårare att nå ut till unga med funktionsvariationer och ser ett utvecklingsområde gentemot att öka utbudet av fasta aktiviteter som likväl kan bedrivas utanför fritidsgården i

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

33

närområdet. En framgångsfaktor upplevs istället vara samarbetet med föreningsliv och skola.

Malmö

FRITIDSGÅRDSVERKSAMHET

Malmö har 17 kommunalt drivna fritidsgårdar och ett mindre antal förenings-drivna mötesplatser för unga med en blandad målgrupp. Fritidsgårdarna har en bra spridning i kommunen och finns både centralt samt i ytterområden, dock inte ute på landsbygden. De kommunala fritidsgårdarna riktar sig till åldern 12-18 år, har öppet fem dagar i veckan med öppettider mellan kl. 15-21 som kan skilja beroende på dag.

I genomsnitt har fritidsgårdsverksamheten mellan 100-300 besökare per vecka varav 30 % är tjejer. Personalen i verksamheten upplever det svårt att nå ut till tjejer samt personer med funktionsnedsättning, och vill lägga ett större fokus på socioekonomiskt utsatta områden. Varje fritidsgård arbetar utefter de politiska målen likväl som förvaltningens åtaganden utformar de ”aktiviter” som

tillsammans skapar ett styrdokument som utgångspunkt för verksamheten.

Utöver detta finns ett dokument för ”Övergripande syfte och uppdrag med fritidsgårdsverksamhet” som personalen ska arbeta med. Genom att varje fritidsgård skapar sig ett ”Hur” utifrån mål, åtagande och uppdrag görs tre uppföljningar under året för att se hur målen har arbetats med och vilka förbättringsfaktorer som finns inför kommande år.

ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET 10-12 år

Malmö har två verksamheter som fritidsförvaltningen ansvarar för och styrs under kommunal regi, och övrig verksamhet inom grundskolans skolbarnomsorg. Det finns även några enstaka föreningsdrivna verksamheter för målgruppen.

Målgruppen utgörs främst av de som inte är inskrivna på fritidshem.

Verksamheten är placerad i socioekonomiskt utsatta områden med en variation från 75-350 besökare varje vecka. Öppettiderna är måndag till fredag mellan kl.

14-18 och det är en jämn könsfördelning mellan besökarna. Personaltätheten uppgår till 2-3 personer per dag. För tillfället håller verksamheten på att ta fram ett uppföljnings-och utvärderingsdokument, och använder ”The Logbook” som är utarbetad av KEKS, Kvalitet och kompetens i samverkan6. Verksamheten upplever ett tydligt utvecklingsområde med målgruppen 10-12 år om de ska fortsätta arbeta med denna.

6 KEKS ärett nätverk som är öppet för kommunala förvaltningar och andra organisationer som ansvarar för och driver öppen ungdomsverksamhet.

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

34 Norrköping

FRITIDSGÅRDSVERKSAMHET

Norrköping har 14 kommunala fritidsgårdsverksamheter och en fristående över hela kommunen. Verksamheten är riktad mot åldersgruppen 13-19 år med

öppettiderna måndag-torsdag kl. 17–21.30 och fredag-lördag kl. 17–23.30. Antalet besökare skiljer sig väldigt mycket beroende på fritidsgård. Majoriteten av

besökarna är pojkar och det svårt att nå ut till den målgrupp som redan har en fritidsaktivitet. Det sker en samverkan med andra aktörer där man vill jobba mer mot socioekonomiskt utsatta områden.

Fritidsgårdsverksamheten styrs utefter utbildningsnämndens uppdragsplan.

Verksamheten arbetar även fram en verksamhetsidé idag. De tre fritidsgårdscheferna arbetar i nära samverkan tillsammans med

verksamhetschefen för att dessa styrdokument och mål ska tillgodoses inom verksamheten och för att följa upp dessa genom en årlig kvalitetsrapport.

Utvecklingsområdena är att nå alla och finnas på områden där ungdomar befinner sig, medan framgångsfaktorerna är att det finns ett stort engagemang och en stor gruppverksamhet.

ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET 10-12 år

Norrköpings öppna fritidsverksamhet har 14 kommunala verksamheter, tre skolor med likvärdig verksamhet samt två fristående alternativ. Öppettiderna är från skolans slut till kl. 17.00 med en målgrupp som riktar sig till alla. Besökarantalet per vecka ser väldigt olika ut och ett större antal tjejer än killar besöker

verksamheten. Alla fritidsgårdar har både en tonårsverksamhet och en riktning gentemot 10–12-åringar, vilket gör att det är svårt att avgöra personaltätheten.

Verksamheten utvärderas och följs upp genom den årliga kvalitetsrapporten och framgångsfaktorerna upplevs vara tillgänglighet samt lokaler. Utvecklingsområden som finns är att få fler till verksamheten samt att den ska integrera mot skolans verksamhet.

Uppsala

FRITIDSGÅRDSVERKSAMHET

Uppsalas fritidsgårdsverksamhet har 17 kommunalt styrda fritidsgårdar samt fem verksamheter i annan regi som finns placerade inom stadsdelarna och på

landsbygden. Verksamheten är riktad till åldrarna 13-18 år, men verksamhet finns även för dem upp till 21 år, verksamheten Grand för ungdomar med särskilda behov samt Ungdomens Hus och Leoparden för målgruppen 13-25 år.

Fritidsgårdarna har öppet kl. 18-21 under veckodagarna och kl. 18-23 på fredagar och lördagar. Gottsunda fritidsgård som drivs av KFUM har öppet alla dagar i veckan. Tonårsverksamheten har mellan 50-250 besökare per vecka, Kulturhuset Grand i snitt 470 besökare per vecka och Gottsunda fritidsgård når uppemot 350

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

35

besökare per vecka. Under perioden januari-juni 2018 var andelen tjejer som besökte verksamheten 34 %, medan killarna motsvarande 66 %. Personaltätheten varierar beroende på enhetens storlek och öppettider.

Verksamheterna gör kontinuerliga omvärldsbevakningar, ändrar fokus beroende på behoven och är prioriterade i socialt utsatta områden. Styrdokumenten grundas i verksamhetsbeskrivning Fritid Uppsala, vilket även är verksamhetens grunduppdrag.

ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET 10-12 år

Uppsala har 22 kommunalt drivna, en föreningsdriven samt en privat öppen fritidsverksamhet. Ingen av dessa verksamheter finns centralt, utan är mer eller mindre utspridda i olika stadsdelar samt på landsbygden. Den öppna

fritidsverksamheten har öppet kl. 13-18 under skoldagar, kl. 8-17 under studie- och lovdagar samt har morgonomsorg vid behov. I snitt har verksamheten mellan 85-500 besökare i veckan varav 45 % flickor och 55 % pojkar. Personaltätheten skiljer sig mellan 1,3-5 årsarbetare beroende på hur många antal inskrivna barn det finns. Med grund för att det inte finns öppna fritidsverksamheter i varje stadsdel och på grund av lokalbrist har hinder uppstått för utveckling av nya verksamheter, vilket även har lyfts i den strategiska plan som har tagits fram för utveckling av nya verksamheter år 2017-2021. Under år 2019 planeras det att tillkomma två nya öppna verksamheter och att alla barn som söker till öppen fritidsverksamhet får en plats. Uppsalas öppna fritidsverksamhet gör regelbundna verksamhetsuppföljningar och genomför årligen en brukarundersökning.

Framgångsfaktorerna har varit placeringar i bostadsområdena samt i närområdet av skolorna. Idag är cirka 2500 barn inskrivna i Uppsalas öppna fritidsverksamhet.

Det finns en anpassad pedagogik för den öppna fritidsverksamheten och barnet står i fokus, likväl som det finns en främjande verksamhet med utgångspunkt för individens intresse. Ett utvecklingsområde upplevs vara faktorn att vara belägen i hela Uppsala.

Örebro

FRITIDSGÅRDSVERKSAMHET

Örebro har nio kommunalt styrda och en föreningsdriven fritidsgårdsverksamhet samt tre mötesplatser som är föreningsdrivna via avtal. Verksamheten riktar sig till ungdomar i åldrarna 13-17 år och öppettiderna är generellt kl. 18–21.30. Två fritidsgårdar öppnar vid kl. 15.00 och stänger vid kl. 23.30. Vivalla fritidsgård har även öppet under röda dagar. I genomsnitt besöker 226 ungdomar verksamheten varje vecka och under 2017 var cirka 40 % av besökarna tjejer. Personaltätheten uppgår till fyra personal under kvällarna och beroende på behovet på fredagar kan det bli upp till sju stycken. Örebros fritidsgårdsverksamhet har ingen speciell

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

36

målgrupp, utan betonar istället att ungdomar i närområdet är de vanligast förekommande besökarna.

Sedan 2005 finns ett politiskt uppdrag, där specifika uppdrag uppkommer i Verksamhetsplanen med budgeten varje år. Styrdokumenten och målen arbetas utefter förankringen på ledningsgruppen för fritidsgårdscheferna. Det sker även en skriftlig redovisning från fritidsgårdscheferna gällande hur de har jobbat med uppdragen från verksamhetsplanen inför den kommande

verksamhetsberättelsen. Uppföljning sker på varje fritidsgård genom medarbetarsamtal och en årlig brukarenkät.

Framgångsfaktorerna upplevs vara de tidiga öppettiderna då fler tjejer väljer att besöka verksamheten, medan utvecklingsområden är att läggs fokus på att hålla verksamheten öppen under lördagar. Det finns även annan form av

fritidsverksamhet i form av Cafee Deed (16+), Kulturhuset (arrangemangshus), Tegelbruket (allaktivitetshus 16-25 år) och fritidsgård för teckenspråkiga som har öppet två gånger i veckan.

ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET 10-12 år

Örebro har åtta öppna fritidsverksamheter med eftermiddagsaktiviteter 4-5 dagar i veckan, en öppen fritidsverksamhet mellan kl. 17-19 samt tre föreningsdrivna verksamheter mellan kl. 13-14 för 10–12-åringar. Fem av dessa är placerade på landsbygden och resterande befinner sig i övriga stadsdelar i Örebro. Sju stycken är kommunalt drivna medan fem styrs av avtal med civilsamhället. Öppettiderna regleras men hålls till stor del öppna mellan 14.30–17.00. Under 2017 hade verksamheterna i snitt 160 stycken besökare per vecka varav 42 % var tjejer.

Personaltätheten uppskattas mellan 3-5 stycken beroende på behov.

Verksamheten följs upp genom politiskt uppdrag från 2005, årlig statistik där det idag inte finns några uppföljnings- eller utvärderingsdokument. De synligaste framgångsfaktorerna upplevs vara Vivallas fritidsgård i bemärkelsen av att verksamheten erbjuder organiserad gruppverksamhet varje dag i samråd med civilsamhället samt att verksamheten drivs av fritidsgårdens personal vilket medför att barnen känner personalen när de blir äldre.

Sammanfattande om kommunerna FRITIDSGÅRDSVEKSAMHET

Vad gäller fritidsgårdsverksamhet har de i omvärldsspaningen medverkande kommunerna en spridning på antal verksamheter med allt från 13 till 22 stycken, varav majoriteten är kommunalt styrda och minoriteten förenings- eller

privatdrivna. Öppettiderna varierar, de har öppet alltifrån kl. 15.00–23.30. För kommunernas fritisgårdsverksamheter har det varit av vikt att vara belägen i både

VÄSTERÅS STAD Handlingsplan för fritidsgårdsverksamhet och öppen fritidsverksamhet för 10-12 år i Västerås 2020-2026 2019-02-11

37

ytterområdena liksom centralt, men flertalet kommuner har valt ytterområden i första hand då fler ungdomar rör sig däromkring.

Framgångsfaktorerna har för flertalet fritidsgårdsverksamheter upplevts vara placering i de socioekonomiskt utsatta områdena, att det har varit gynnande för ungdomarna i bemärkelsen av att de blivit sysselsatta och haft möjligheten att träffa vänner i en trygg miljö. Några verksamheter har upplevt en styrka i att de har haft öppet under röda dagar och någon enstaka verksamhet som har haft tidiga öppettider har upplevt att det har lockat flera tjejer att besöka

fritidsgården.

En majoritet av fritidsgårdsverksamheterna upplever det svårare att nå ut till tjejer och unga med olika typer av funktionsvariation. Likväl finner någon verksamhet att deras utvecklingsområde är att befinna sig mer inom de socioekonomiskt utsatta områdena och på alla de andra områdena där en stor majoritet av ungdomarna rör sig. Slutligen är det av vikt att förstärka

öppettidernas struktur, att verksamheten är öppet under kvällar på helgerna när det tenderar att bli mer oroligt i de områden där ungdomarna rör sig.