• No results found

Barva psací potřeby, dívky

Graf 7 zobrazuje, ţe pokud by si dívky mohly vybrat psací potřebu dle svého uváţení, měla by barvu růţovou. Poměrně těsně ji následovala barva modrá, kterou by si vybralo dvacet tři dívek. Dvacet dívek uvedlo, ţe by preferovalo fialovou barvu. Dvě dívky by volily černou barvu psací potřeby.

Obecně bychom tedy mohli říci, ţe pokud by si měli ţáci vybrat psací potřebu podle svého uváţení, měla by nejspíše barvu modrou, coţ lze vysledovat z výše uvedených grafů. Volba barvy psací potřeby se u chlapců a dívek do jisté míry lišila. Dívky preferují růţovou, kdeţto chlapci spíše modrou. To můţe být, a s velkou pravděpodobností je i dáno do jisté míry tím, ţe je jim volba těchto barev předkládána rodiči na základě tradicí a zvyklostí v podstatě uţ od narození. Tento trend je u rodičů dán historicky v zásadě od nepaměti a jako takový se stal nepsaným zvykem.

Celkové výsledky stran umístění jednotlivých vzorků psacích potřeb u jednotlivých hledisek a volby psací potřeby jednotlivých ročníků jsou v databázi autorky práce.

77

V praktické části práce jsme se snaţili stručně shrnout nejpodstatnější data výzkumu.

V jeho rámci se jednalo o šetření, které bylo rozděleno do dvou etap. Jednotlivé etapy byly velmi rozsáhlé, díky čemuţ jsme získali velké mnoţství informací. Ani tak zde však nelze detailně popsat naprosto všechny výsledky (výstupy), ke kterým jsme se dopracovali, jelikoţ by to přesahovalo optimální rozsah diplomové práce. Vybrány byly tedy ty klíčové výsledky, jejichţ obsahem byly výstupy v co největší míře se vázající k předmětu stanovenému zadáním této diplomové práce.

78 jednotlivých vzorků potřeb ve finále mezi hodnotami jedna aţ tři.

Během známkování byly vyuţity všechny nabízené hodnoty, zvláště pak ţáci ve 4. a 5. ročnících vyuţívali i známky s hodnotou tři a výše.

Převáţně ţáci druhých ročníků a dle mého průběţného pozorování spíše dívky, nebyli schopni relevantně ohodnotit vzorky per a proto kaţdý vzorek a to u kaţdého hlediska, ohodnotili známkou jedna. Sama osobně přičítám tuto skutečnost zejména tomu, ţe ţáci v prvních a částečně i v druhých ročnících nemají dokončený rozvoj centrální nervové soustavy a proto nemusí být natolik rozumově vyspělí, co se týče například hodnocení určitého jevu, jako třeba ţáci v pátých ročnících.

Hledisko vzhledu bylo některými ţáky povaţováno jako nejdůleţitější a mnohdy bylo diskutováno mezi ţáky, kteří hodnocení právě prováděli. Během známkování se někteří dlouho rozmýšleli, jak danou potřebu po této stránce ohodnotit. Převáţná většina ţáků si daný typ potřeby nejprve důkladně prohlédla, neţ mu udělila konečnou známku.

Psací potřeba K byla určena ţákům, kteří píší levou rukou. Tato potřeba je výrobcem vyzdvihována jako vhodná právě pro leváky. Dle mého průběţného pozorování ţákům píšícím levou rukou neposkytovala takový komfort, jaký by měla, coţ potvrdili i samotní ţáci slovními komentáři během jejího testování. Co se týče hlediska psaní, ţáci hodnotící toto hledisko často komentovali a to tak, ţe se jim s ní vůbec dobře nepíše. Na potřebu museli vyvíjet tlak, přičemţ stopa, kterou zanechávala, nebyla vţdy souvislá, inkoust často vynechával. Na přerušenou stopu pak museli navazovat.

Ani hledisko drţení u potřeby K nebylo ţáky mnohdy hodnoceno kladně. Oproti ostatním, tato potřeba nedisponuje trojhranným úchopem a ţáci často nevěděli, jak ji správně uchopit. To se s velkou mírou pravděpodobnosti odrazilo na hodnocení.

79

Z výsledků druhé etapy výzkumu vyplývá, ţe ţáci preferují především psací potřeby firmy Centropen a firmy Pilot. Převáţná většina ţáků a dětí neřeší, s jakou potřebou píší. Občas tuto skutečnost neřeší ani jejich rodiče. V kaţdém případě je potěšující, ţe výrobky ryze české firmy Centropen v našem výzkumu uspěly a setkaly se s takovou oblibou, i ve srovnání se zahraniční konkurencí. Samotní ţáci často uváděli, ţe s potřebami od této firmy píší rádi, z čehoţ lze odvodit, ţe u dětí mají ohlas.

Firmy Centropen a Pilot jsou v současné době zřejmě nejznámějšími v oblasti psacích potřeb v České republice. Nabízejí kvalitní potřeby, které ţákům usnadňují proces psaní. U firmy Pilot hraje důleţitou roli také fakt, ţe jejich potřeby jsou opatřeny médiem, které je schopno odstranit psací stopu, kterou potřeba zanechala. Tato skutečnost jistě u některých spotřebitelů ovlivňuje koupi potřeby od této firmy.

Zmíněná funkce láká mnohé ţáky i rodiče, avšak některými učiteli nebyla moţnost odstranění psací stopy brána jako její pozitivní vlastnost.

Firma Centropen nabízí kvalitní psací potřeby, které jsou opatřeny trojhranným úchopem, coţ napomáhá ţákovi k upevnění správného drţení potřeby. Psací rollery poskytované touto firmou jsou však jednorázové. To znamená, ţe poté, co potřeba dopíše, musí si ţák opatřit novou. Na druhou stranu je vhodné zmínit fakt, ţe cena potřeb této firmy není nějak závratná, přičemţ ţivotnost psacích potřeb je poměrně dlouhá.

Váţím si toho, ţe se mi dostalo nabídky toto téma zpracovat. Díky tomu jsem nahlédla do problematiky psacích potřeb a ještě více jsem si uvědomila důleţitost vhodné psací potřeby u ţáků na 1. stupni ZŠ a to zejména v prvních ročnících vzdělávání.

Je samozřejmé, ţe se i psací potřeby budou neustále vyvíjet a jejich vlastnosti zlepšovat v závislosti na poţadavcích spotřebitelů.

80

Závěr

Proces psaní a zároveň s ním i psací potřeby prošly dlouhým vývojem. Věřím, ţe přehled o současném stavu v oblasti psacích potřeb na 1. stupni ZŠ přinesla i tato diplomová práce.

Diplomová práce se skládá ze dvou částí a to z teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá historií psacích potřeb a také psacími potřebami současnosti. Dále objasňuje pojmy jako kuličková tuţka, psací pero a psací roller, to znamená, ţe tedy uvádí primární odlišnosti, které se týkají nejzákladnějších psacích potřeb vyuţívaných současnou populací. Upozorňuje na hygienické zásady a návyky, které jsou důleţité pro ţáky během procesu psaní a které by měli dodrţovat. Další oddíl teoretické části práce poskytuje informace o historických a současných metodách ve výuce psaní. Uvádí také rozdíl mezi pojmy psací potřeba a psací pomůcka a popisuje aspekty psaní. Během druhé fáze výzkumného šetření byly vyuţity psací pera a rollery, které byly ţákům nabídnuty k prozkoumání a ke zhodnocení. Komparace těchto potřeb byla popsána a blíţe charakterizována v teoretické části práce.

Praktická část práce si vytyčila tři hlavní cíle pedagogického výzkumu. Z důvodu obsáhlosti je samotné výzkumné šetření rozděleno do dvou etap. Jedním z hlavních cílů první výzkumné etapy bylo zjistit, jakými psacími potřebami píší v současné době ţáci 1. stupně ZŠ. K tomuto cíli se vztahovaly výzkumné otázky.

První výzkumnou otázkou bylo zjišťováno, které značky psacích per a rollerů vyuţívají ţáci na 1. stupni ZŠ. Šetřením bylo zjištěno, ţe jednoznačně nejpouţívanějšími značkami psacích potřeb jsou značky Centropen a Pilot.

Druhá výzkumná otázka: Převaţují u ţáků primárního vzdělávání spíše psací pera nebo rollery? umoţňují hladké a snadné psaní, samotná potřeba není náročná na údrţbu.

81 důvodu, ţe převáţná většina z nich disponuje trojhranným úchopem.

Druhá výzkumná otázka: Do jaké míry ovlivňuje vhodně zvolená psací potřeba ţákovo psaní?

Pedagogové se shodují v tvrzení, ţe vhodně zvolená psací potřeba má zásadní vliv na ţákovo psaní, přičemţ je podstatný zejména správný úchop psací potřeby, který umoţňuje ţákovi uvolnit ruku a drţet potřebu správným způsobem. Důleţité jsou i další aspekty – vhodná potřeba usnadňuje ţákovi její vedení, umoţňuje mu optimální sklon a tvary písma a ulehčuje mu samotný proces psaní.

Hlavním cílem druhé fáze výzkumu bylo zjistit, které z vybraných psacích potřeb z hlediska drţení, vzhledu a psaní preferují ţáci 1. stupně ZŠ.

První výzkumnou otázkou bylo zjišťováno, která z vybraných psacích potřeb nejvíce vyhovuje ţákům 2. a 3. ročníků z hlediska drţení, vzhledu a psaní.

Z hlediska drţení dostaly v převaze kladná hodnocení psací potřeby Tornado Cool a Tornado Shark firmy Centropen. Co se týče hlediska vzhledu, nejlépe ohodnoceny byly potřeby Pilot Frixion Ball firmy Pilot a také potřeba Tornado Shark od firmy Centropen. Výzkumem bylo zjištěno, ţe z hlediska psaní byly nejlépe ohodnoceny psací potřeby od firmy Centropen.

Druhá výzkumná otázka: Která z vybraných psacích potřeb nejvíce vyhovuje ţákům 4. a 5. ročníků z hlediska drţení, vzhledu a psaní?

Z hlediska drţení byly nejlépe ohodnoceny psací potřeby Tornado a Tornado Shark od firmy Centropen a také psací roller Schneider Easy firmy Schneider. Ze šetření vyplynulo, ţe nejlépe ohodnocenými psacími potřebami z hlediska vzhledu i psaní byly

82

psací potřeby Pilot Frixion Ball firmy Pilot a také psací potřeba Tornaco Cool firmy Centropen.

Nejlepší výsledné hodnocení oběma skupinami zároveň měly psací potřeby Tornado Cool a Tornado Shark firmy Centropen a také Pilot Frixion Ball firmy Pilot.

Shrnutí – z výsledků šetření vyplynulo, ţe ţáci preferují především psací potřeby firmy Centropen a firmy Pilot. Tyto dvě firmy vyrábějí psací potřeby, které jsou v současné době nejvíce vyuţívány ţáky 1. stupně ZŠ, coţ potvrzují i výsledky první etapy výzkumného šetření.

V současné době tedy pouţívají ţáci 1. stupně ZŠ v převáţné většině nejmodernější psací potřeby, které český trh nabízí. Stále je však určité procento ţáků a to především ve vyšších ročnících 1. stupně ZŠ, kteří vyuţívají pro psaní kuličkovou tuţku, neboli

„propisovačku“. Jak uţ bylo zmíněno v teoretické části práce, jedná se o potřebu, která není vhodná pro ţáky navštěvující první stupeň, jelikoţ na ni během psaní musí vyvíjet přílišný tlak. To ţáky nutí k pevnějšímu, mnohdy aţ křečovitému stisku, coţ bývá často příčinou zhoršení rukopisu.

Doufáme, ţe tato diplomová práce a zejména její praktická část poslouţí pedagogům 1. stupně ZŠ pro orientaci v psacích potřebách, které v současné době nejvíce pouţívají ţáci primárního vzdělávání a zároveň jako doporučení při výběru vhodné psací potřeby pro jejich ţáky. Výsledky výzkumného šetření mohou rovněţ nepochybně slouţit i jako zpětná vazba pro firmy, které nám v souvislosti s touto prací vzorky potřeb poskytly.

Stejně by tyto výsledky mohly poslouţit i rodičům ţáků, kteří stojí před výběrem optimální psací potřeby pro jejich dítě nejen při nástupu do školy, ale rovněţ i v průběhu školní docházky.

83

Seznam literatury a jiných zdrojů

SEZNAM POUŢITÉ LITERATURY

ALLEN, K. E., MAROTZ L. R., 2005. Přehled vývoje dítěte: Od prenatálního období do 8 let. 2. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-7367-055-0.

DOLEŢALOVÁ, J., 1998. Prvopočáteční psaní. 2. vyd. Hradec Králové: Gaudeamus.

Skripta. ISBN 80-7041-938-5.

FABIÁNKOVÁ, B., HAVEL, J., NOVOTNÁ, M., 1999. Výuka čtení a psaní na 1. stupni základní školy. Brno: Paido. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-85931-64-8.

FASNEROVÁ, M., 2012. Vybrané kapitoly z elementárního čtení a psaní. 1. vyd.

Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Skripta (Univerzita Palackého). ISBN 978-80-244-3143-7.

JELÍNEK, J., a kol., 1982. Psací učební pomůcky: Didakticko technické zřetele. Nástin tématu. Praha: Univerzita Karlova, pedagogická fakulta, katedra pracovní výchovy a vyučovací techniky. Skriptum.

KAŠPAR, J., 1987. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím. 3. přepracované vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství Praha.

Univerzita Karlova, fakulta filozofická. Skriptum.

KLENER, P., 2005. Psychický vývoj dítěte: od 1. do 5. třídy. 1. vyd. Praha: Karolinum.

ISBN 80-246-0924-X.

KOŘÍNEK, M., 2014. Statistické zpracování dat. Hradec Králové: Gaudeamus. Edice texty k sociální práci. ISBN 978-80-7435-399-4.

KŘIVÁNEK, Z., WILDOVÁ, R., 1998. Didaktika prvopočátečního čtení a psaní.

Praha: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-86039-55-2.

MLČÁKOVÁ, R., 2009. Grafomotorika a počáteční psaní. 1. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2630-4.

84

PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J., 2013. Pedagogický slovník. 7., aktualiz.

a rozš. vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0403-9.

REDAKCE, 2011. Od A aţ po Z světem psacích potřeb. Díl 1. Papírnický Journal:

odborný oborový magazín sortimentu papírnictví, roč. 17, č. 1., s. 32–34.

REDAKCE, 2012. Od A aţ po Z světem psacích potřeb. Díl 2. Papírnický Journal:

odborný oborový magazín sortimentu papírnictví, roč. 18, č. 1., s. 30, 32, 34.

SANTLEROVÁ, K., 1995. Metody ve výuce čtení a psaní. Brno: Paido. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-85931-05-2.

SKUTIL, M. a kol. 2011. Zásady pedagogicko-psychologického výzkumu pro studenty učitelství. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-778-7.

VÁGNEROVÁ, M., 2000. Vývojová psychologie. Dětství, dospělost, stáří. 1. vyd.

Praha: Portál. ISBN 80-7178-308-0.

INTERNETOVÉ ZDROJE

CENTROPEN. 2010 Psaní krok za krokem. Jak správně psát. [online].

[vid. 15. 1. 2015]. Dostupné z: http://www.jak-spravne-psat.cz/cs/Psani-krok-za-krokem/Zasady-psani

LENCOVÁ, R., 2008. O písmu Comenia Script. [online]. Radana Lencová.

[vid. 4. 12. 2014]. Dostupné z: http://lencova.eu/cs/uvod/comenia_script/comenia_script _pismo/comenia_script_pismo_text

Rámcový vzdělávací program pro základná vzdělávání, 2013 [online]. Praha:

Výzkumný ústav pedagogický v Praze. [vid. 15. 1. 2015]. Dostupné z: http://www.nuv.cz/file/318/

85 ZDROJE OBRÁZKŮ

CENTROPEN, 2010. Správné a špatné sezení. In: Jak správně psát - jak správně kreslit.cz [online]. [vid. 19. 1. 2015]. Dostupné z: http://www.jak-spravne-psat.cz/cs/Priklady-spravneho-a-spatneho-psani

JELÍNEK, J. a kol., 1982. Psací učební pomůcky: Didakticko technické zřetele. Nástin tématu. Praha. Skriptum. Univerzita Karlova, pedagogická fakulta, katedra pracovní výchovy a vyučovací techniky.

VODIČKA, I., 2012. Hrot kuličkové tuţky. In: Leváci a levátví.cz [online].

[vid. 19. 1. 2015]. Dostupné z: http://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/kulickove-tuzky/

VODIČKA, I., 2012. Hrot plnicího pera. In: Leváci a leváctvi.cz [online].

[vid. 19. 1. 2015]. Dostupné z: http://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/plnici-pera/

VODIČKA, I., 2012. Hrot psacího rolleru. In: Leváci a leváctvi.cz [online].

[vid. 19. 1. 2015]. Dostupné z: http://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/rollery/

86

Seznam příloh

Příloha A: Dotazník pro učitele Příloha B: Sumarizační archy

Příloha C: Dotazník pro hodnocení vzorků psacích potřeb Příloha D: Dopis výrobcům psacích potřeb

Příloha A: dotazník pro učitele

Dobrý den,

jmenuji se Jaroslava Sotonová a studuji čtvrtým rokem na Technické univerzitě v Liberci, obor Učitelství pro 1. stupeň základní školy. V současné době začínám pracovat na diplomové práci, která je zaměřena na psací pera a rollery a jejich vyuţití na 1. stupni ZŠ.

Proto bych Vás chtěla poţádat o vyplnění krátkého dotazníku, který se týká tohoto tématu. V úvodu dotazníku, prosím, vyplňte několik málo informací o Vaší škole a třídě. Následně jsou pro Vás připraveny čtyři krátké otázky, které mají za úkol zjistit Vaše názory a postřehy k dané problematice.

Po této části následují tabulky, do kterých, prosím, zaznamenejte, jaká pera pouţívají ţáci ve Vaší třídě. K dané značce, kterou ţák pouţívá, udělejte čárku a vedle napište, o jaký typ pera se jedná. Tato informace by měla být uvedena na samotném peru. Jako poslední, prosím, uveďte barvu per (jedná se o barvu samotného pera, ne náplně). Pokud bude pero vícebarevné, zaškrtněte v tabulce tu barvu, která převládá, nebo zaškrtněte kolonku vícebarevné.

Děkuji Vám za čas, který vyplnění dotazníku věnujete. Pokud byste měl/a zájem o výsledky vyplývající z tohoto výzkumu, uveďte zde, prosím, svoji e-mailovou adresu.

Jaroslava Sotonová E-mail v případě zájmu: _____________________________________________

NÁZEV ZŠ A MĚSTO:

POČET ŢÁKŮ: POČET DÍVEK: POČET CHLAPCŮ:

ROČNÍK:

OTÁZKY PRO TŘÍDNÍHO UČITELE/TŘÍDNÍ UČITELKU:

1. Doporučujete konkrétní psací pera či rollery svým ţákům? Případně jaká a z jakého důvodu (konstrukce úchopu, design, atraktivita…)?

2. Do kterého ročníku mají ţáci povinnost psát perem či rollerem a od kterého ročníku jim necháváte volnost ve výběru?

3. Dáváte přednost klasickým psacím perům a nebo rollerům?

4. Ovlivňuje ţákovo psaní vhodně zvolená psací pomůcka? Pokud ano, prosím, napište svoje odůvodnění.

Příloha B: sumarizační archy TABULKA CHLAPCI:

NÁZEV TYPU PERA ZMIZIKOVÁNÍ/GUMOVÁNÍ

Centropen

Activa (dovozce)

Herlitz

KORES Praha

STABILO

PILOT/FRIXION

A.W.Faber-Castell ČR

IMEXPEN (dovozce)

Jiné

Barva pera CHLAPCI:

ZLATÁ

STŘÍBRNÁ

BÍLÁ

ČERNOBÍLÁ

ŢLUTÁ

ORANŢOVÁ

ČERVENÁ

FIALOVÁ

SV. MODRÁ

TM. MODRÁ

SV. ZELENÁ

TM. ZELENÁ

HNĚDÁ

ŠEDÁ

ČERNÁ

VÍCEBAREVNÁ

Pokud naleznete pero, které svojí barevností neodpovídá ani jedné z uvedených moţností, napište, prosím, název barvy zde:

………

………

………

TABULKA DÍVKY:

NÁZEV TYPU PERA ZMIZIKOVÁNÍ/GUMOVÁNÍ

Centropen

Activa (dovozce)

Herlitz

KORES Praha

STABILO

PILOT/FRIXION

A.W.Faber-Castell ČR

IMEXPEN (dovozce)

Jiné

Barva pera DÍVKY:

ZLATÁ

STŘÍBRNÁ

BÍLÁ

ČERNOBÍLÁ

ŢLUTÁ

ORANŢOVÁ

ČERVENÁ

FIALOVÁ

SV. MODRÁ

TM. MODRÁ

SV. ZELENÁ

TM. ZELENÁ

HNĚDÁ

ŠEDÁ

ČERNÁ

VÍCEBAREVNÁ

Pokud naleznete pero, které svojí barevností neodpovídá ani jedné z uvedených moţností, napište, prosím, název barvy zde:

………

………

………

Příloha C: Dotazník pro hodnocení vzorků psacích potřeb

Příloha D: Dopis výrobcům psacích potřeb Dobrý den,

jmenuji se Jaroslava Sotonová a studuji 4. rokem na Technické univerzitě v Liberci, obor Učitelství pro 1. stupeň základní školy. Obracím se na Vás ohledně mé diplomové práce. Ta je zaměřena na psací pera a rollery na 1. stupni ZŠ. Jejím cílem je zjištění, jaká pera a rollery (od jakých výrobců a dovozců) v současné době preferují ţáci 1. stupně a co je ovlivňuje při jejich výběru.

První část průzkumu bude probíhat tak, ţe projdu jednotlivé vytypované třídy na 1. stupni a zjistím, jakým perem či rollerem ţáci píší. Poté se rovněţ zeptám i třídního učitele na jeho názory a případná doporučení ohledně ţáky pouţívaných psacích per.

Druhá část mého průzkumu by pak měla spočívat v tom, ţe bych vybraným ţákům nabídla psací pera a to od jednotlivých výrobců. Vybraní ţáci si je postupně všechna vyzkouší a prostřednictvím bodovací škály určí jejich pořadí například dle funkčnosti, jak se jim drţí, jak se s ním píše, dle designu a podobně. V neposlední řadě také určí, které pero by si sami pro sebe vybrali. Poté bych se jich krátce zeptala, jaká kritéria zohledňovali při výběru jednotlivých per a co především ovlivnilo jejich volbu.

Obracím se proto na Vás s prosbou, zda byste mi byli ochotni poskytnout mi funkční vzorky vašich psacích per a rollerů, které bych poté mohla nabídnout vybraným ţákům v rámci zamýšleného průzkumu.

Předem děkuji za vaši odpověď a těším se na další případnou spolupráci s vámi.

S přátelským pozdravem

Jaroslava Sotonová

Studentka 4. ročníku Technické univerzity v Liberci, obor Učitelství pro 1. stupeň základní školy

Related documents