• No results found

Graf 5 dokazuje, jak markantní je oblíbenost psacího rolleru oproti klasickému peru.

Konkrétně psací roller pouţívalo 828 ţáků, psací pero 33 ţáků z celkových 910.

Pro přehlednost uvádíme procentuální zastoupení propisovací tuţky. Tu pouţívalo 49 ţáků.

Mnoho ţáků, u kterých jsme prováděli výzkum, pouţívalo psací potřeby bez jakékoli značky. Byly to zejména kuličkové neboli propisovací tuţky, které se vyskytovaly

63

především u ţáků 5. ročníků. V posledním ročníku 1. stupně dávají někteří třídní učitelé svým ţákům volnost ve výběru psací potřeby, proto jsme zde zaznamenali větší mnoţství psacích potřeb, které byly bez potisku a jakéhokoli názvu. Jednalo se především o propisovací tuţky, které ţáci nebo spíše jejich rodiče získali buď jako reklamní předmět nebo jim byly někým darovány. Tyto informace nám během šetření sdělili sami ţáci.

Podrobné informace o umístění jednotlivých typů psacích potřeb v jednotlivých ročnících jsou v databázi autorky práce.

6.1.4 Názory pedagogů na problematiku psacích potřeb

Dalším z hlavních cílů první etapy výzkumu bylo analyzovat pohledy a názory pedagogů primárního vzdělávání na současné psací potřeby ţáků. Dotazník určený pedagogům obsahoval čtyři otevřené otázky. Jak je jiţ výše uvedeno, dotazník vyplnilo 40 pedagogů.

První dvě výzkumné otázky k jednomu z hlavních cílů první fáze výzkumného šetření vedly ke zjišťování, zda pedagogové doporučují svým ţákům psací pera nebo rollery a do jaké míry podle nich ovlivňuje vhodně zvolená psací potřeba ţákovo psaní. Na tyto otázky se nyní budeme snaţit odpovědět a to prostřednictvím komentářů doloţených tabulkami, které vycházejí z odpovědí učitelů na otázky kladené v dotazníku.

Rozbor jednotlivých otázek poloţených v dotazníku:

1. Doporučujete konkrétní psací pera či rollery svým ţákům? Případně jaká a z jakého důvodu (konstrukce úchopu, design, atraktivita…)?

Ze zjištěných informací jsme došli k závěru, ţe učitelé, kteří se zúčastnili první fáze výzkumu, svým ţákům spíše psací potřeby doporučují, avšak ne vţdy. Patnáct ze čtyřiceti dotazovaných učitelů odpovědělo, ţe svým ţákům ţádné psací potřeby nedoporučují. Během krátkých rozhovorů se tito pedagogové převáţně shodovali v tom, ţe je to zejména z toho důvodu, ţe někteří rodiče nedokáţou přijmout dobře míněnou radu od třídního učitele. Tyto rady se týkají nejen výběru vhodné psací potřeby pro jejich dítě, ale i jiných podstatných záleţitostí, které souvisí s výukou.

64

V dnešní době jsou podle názoru pedagogů psací potřeby opatřené trojhranným úchopem velkou výhodou a mnoho učitelů tento fakt zmiňovala jako podstatný. Někteří pedagogové také během svých odpovědí uváděli konkrétní značky psacích potřeb, které oni sami doporučují svým ţákům. Jednalo se především o psací potřeby firmy Centropen a Stabilo. Devět z dotazovaných čtyřiceti pedagogů uvedlo, ţe je pro ně důleţitý také kvalitní hrot potřeby. Čtyři ze čtyřiceti pedagogů uvedli, ţe v 1. a 2. ročníku u svých ţáků preferují raději klasické pero, z důvodu moţnosti opěry při začátcích psaní. Grafické zpracování odpovědí pedagogů a podrobnější výsledky k této otázce jsou v databázi autorky práce.

2. Do kterého ročníku mají ţáci povinnost psát perem či rollerem a od kterého ročníku jim necháváte volnost ve výběru?

Výsledky, které jsou uvedeny v následující tabulce, mohou být ovlivněny tím, ţe někteří učitelé učí například pouze v prvních dvou ročnících ZŠ, coţ znamená, ţe u tohoto pedagoga ţáci musí pouţívat určitou psací potřebu jen po tyto dva ročníky. Uvedené výsledky jsou včetně zmíněného ročníku.

Tabulka 17: Odpovědi pedagogů na 2. otázku dotazníku Povinnost psát psacím perem či rollerem mají

ţáci do:

Jako nejčastější odpověď na 2. otázku učitelé uvedli, ţe jejich ţáci mají povinnost psát perem či rollerem po celý 1. stupeň. Prostřednictvím rozhovoru s učiteli jsem zjistila, ţe je to zejména z důvodu získání správného návyku drţení psací potřeby a vytvoření si správných hygienických zásad pro psaní. Odpověď, která svým obsahem neodpovídala charakteru zadané otázky, spočívala v tom, ţe dotazovaný uvedl

65

konkrétní typ psací potřeby, se kterou ţáci píší od 1. ročníku. Dva pedagogové na tuto otázku vůbec neodpověděli.

3. Dáváte přednost klasickým psacím perům a nebo rollerům?

Převáţná většina respondentů, kteří se zúčastnili první fáze šetření, upřednostňuje v současné době stále více pouţívané rollery, avšak deset z dotazovaných pedagogů uvedlo, ţe raději dává přednost klasickým perům. Ta se v dnešních základních školách však moc nevidí. Já osobně jsem se s nimi v průběhu první etapy výzkumu rovněţ setkala spíše výjimečně. Někteří pedagogové neodpovídali přímo na poloţenou otázku, čtyři z dotazovaných učitelů uvedli odpověď, která se týkala spíše předchozí otázky, coţ znamená, ţe uváděli ročník, od kterého mohou jejich ţáci pouţívat rollery. Jeden z respondentů také uvedl, ţe on sám preferuje klasické pero, ale u ţáků převládají psací rollery.

4. Ovlivňuje ţákovo psaní vhodně zvolená psací potřeba? Pokud ano, prosím, napište svoje odůvodnění.

Tabulka 18: Odpovědi pedagogů na 4. otázku dotazníku Ovlivňuje ţákovo psaní vhodně zvolení psací

potřeba?

Ano, má vliv na správný úchop, vedení potřeby,

stopu. 5 12,5

Ano, sklon písma, přítlak, správné drţení psací

potřeby. 10 25

Ano, například šířka stopy, tuhost hrotu. 3 7,5

Ano, lepší úchop, přítlak a správné tvary písmen.

Vhodné pero usnadňuje psaní. 4 10 techniku psaní. Podstatný je především vhodný úchop psací potřeby, jelikoţ díky němu

66

má ţák uvolněnou ruku, nedrţí potřebu křečovitě a můţe se tak soustředit na samotné psaní. Důleţité jsou však i další aspekty. Vhodná potřeba ţákovi umoţňuje správný sklon a tvary písma, usnadňuje mu její vedení a celkově samotné psaní. Zde popsané aspekty povaţují pedagogové za nejpodstatnější. Pod odpovědí „jiné“ se ocitly názory respondentů, které byly velmi podobné a to, ţe na kuličkové pero se musí více tlačit.

Jeden z respondentů také uvedl, ţe nezáleţí pouze na vhodné psací potřebě, ale také na připravenosti z mateřské školy a rodiny dítěte. (tabulka 18)

Celkově shrnuto, pedagogové primárního vzdělávání doporučují svým ţákům konkrétní psací potřeby a jejich ţáci mají povinnost psát psacím perem nebo rollerem po celou dobu 1. stupně ZŠ. Většina dotazovaných pedagogů upřednostňuje v současné době u svých ţáků spíše rollery. Během rozhovorů uvedli, ţe je to zejména proto, ţe jsou proţáka jednodušší na údrţbu, mnohdy i lehčí, co se týče manipulace a samotného psaní s potřebou a také kvůli finanční dostupnosti. Tento názor však nebyl zastáván celou mnoţinou respondentů.

67

7 Výsledky druhé etapy výzkumného šetření

7.1.1 Preference psacích potřeb ţáky 1. stupně ZŠ

Hlavním cílem druhé etapy výzkumného šetření bylo zjistit preferenci psací potřeby ţáků 1. stupně z nabízených vzorků. Stručná charakteristika vzorků je uvedena v podkapitole 1.2.4. Ţáci jednotlivé vzorky potřeb hodnotili na stupnici 1–5, známkovali tedy vzorky psacích potřeb jako ve škole a to ze tří hledisek. Jednalo se o hledisko drţení, vzhledu a psaní. Co si pod těmito pojmy měli ţáci představit, je popsáno v jedné z kapitol teoretické práce (viz 5.2.2 Průběh druhé fáze výzkumného šetření).

Výzkumné otázky, které jsme si pro dosaţení cíle druhé etapy šetření stanovili, vedly k šetření, jeţ si kladlo za úkol zjistit, která z vybraných psacích potřeb nejvíce vyhovuje ţákům 2. a 3. ročníku a 4. a 5. ročníku a to z několika hledisek. Na tyto otázky se nyní budeme snaţit odpovědět a to zejména prostřednictvím komentářů k jednotlivým hlediskům v daných ročnících 1. stupně ZŠ. Tyto komentáře budou místy podloţeny grafy či sumarizačními tabulkami.

Z výše uvedených důvodů jsme spojili 2. a 3. ročník, dále uváděno jako 1. skupina, a také 4. a 5. ročník, dále uváděno jako 2. skupina, dohromady. Výsledná známka je aritmetickým průměrem ze všech hodnocení dané kategorie. Známkování jednotlivých hledisek je uvedeno výše.

Pro jednodušší orientaci hned na počátku uvádíme legendu, kterou budeme během interpretace výsledků vyuţívat. V legendě jsou přehledně zaznamenány jednotlivé psací potřeby, které ţáci hodnotili. K nim jsou přiřazena velká tiskací písmena, která budeme pouţívat v následujících sumarizačních tabulkách pro lepší přehlednost a orientaci.

Za touto legendou následuje obrázek 25, který představuje jednu ze tří sad psacích potřeb, které byly během této etapy výzkumu vyuţívány. Psací potřeba s označením K se do následujících výsledků nezapočítává. Výsledky týkající se zmiňované potřeby jsou stručně uvedeny v závěru druhé etapy výzkumného šetření. Podrobné i celkové výsledky jsou v databázi autorky práce.

68

Tabulka 19: Legenda psacích potřeb pouţitých během 2. etapy výzkumu Značka a typ psacích potřeb Označení

1. Centropen, roller TORNADO COOL A

2. Centropen, roller TORNADO BLUE B

3. Centropen, plnicí pero TORNADO SHARK C

4. Pilot, roller Pilot Frixion Ball D

5. Pilot, Romus roller Monkey Boogie E 6. Schneider, roller Schneider Base Ball F 7. Schneider, plnicí pero Schneider Easy G 8. Schneider, roller Schneider Breeze H

9. Maped, plnicí pero Maped Foot I

10. Maped, plnicí pero Maped Freewriter J 11. Maped, roller Maped Visio Pen pro leváky K

Tabulka 19 uvádí značky a typy psacích potřeb, které byly vyuţity během druhé etapy výzkumu.

Obrázek 25: Sada psacích potřeb, 24. 3. 2015, Liberec

Obrázek 25 znázorňuje jednu ze sad, která byla vyuţita během druhé etapy výzkumu.

69

7.1.2 Hledisko DRŢENÍ

U tohoto hlediska jsme ţáky poţádali, aby popřemýšleli nad tím, zda se jim psací potřeba drţí v ruce dobře a jestli jim v ruce dobře sedí.

Následující tabulka dokládá první tři nejlepší umístění psacích potřeb, dle hodnocení ţáků 1. skupiny a to z uvedeného hlediska.

Tabulka 20: Umístění psacích potřeb z hlediska drţení, 1. skupina Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. A 1,28 ohodnotily nejlépe potřebu typu A, dívky 2. skupiny potřebu C. Bylo tomu tedy přesně naopak, neţ u chlapců. Známkové ohodnocení je uvedeno v dílčích výsledcích, které zde neuvádíme.

Tabulka 21: Umístění psacích potřeb z hlediska drţení za obě skupiny Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. A 1,33

70

potřeby disponují trojhranným úchopem, coţ jistě ovlivnilo hodnocení ţáků. Nejhůře ohodnocenou byla z tohoto hlediska potřeba H, která získala konečnou známku 2,60.

7.1.3 Hledisko VZHLEDU

Toto hledisko bylo ţákům představeno tak, ţe se mají zamyslet nad tím, zda se jim psací potřeba líbí, co se týče barvy a designu. Slovo design jim bylo blíţe vysvětleno.

Pro srovnání zde uvádíme následující dvě tabulky, kde jsou zaznamenány první tři místa nejlépe ohodnocených vzorků potřeb z tohoto hlediska 1. a 2. skupiny.

Tabulka 22: Umístění psacích potřeb z hlediska vzhledu, chlapci a dívky 1. skupiny CHLAPCI 1. skupiny DÍVKY 1. skupiny Umístění Typ psací

Tabulka 23: Umístění psacích potřeb z hlediska vzhledu, chlapci a dívky 2. skupiny CHLAPCI 2. skupiny DÍVKY 2. skupiny Umístění Typ psací ţáků z tohoto hlediska mohlo hrát podstatnou roli.

71

U chlapců se tedy na prvních třech místech umístily potřeby typu A, C, D, avšak v kaţdé skupině na jiné příčce. U tohoto hlediska je patrný rozdíl v hodnocení dívek. Dívky 1. skupiny ohodnotily nejlépe z hlediska vzhledu potřebu typu B, dívky 2. skupiny tuto potřebu ohodnotily známkou 1,90 a umístila se u nich aţ na šestém místě.

Pro některé ţáky a zejména pak nejspíše pro dívky, je v mladším školním věku (bereme v potaz naše rozdělení pro tuto práci) důleţitý vzhled psací potřeby. Dokládají to výše uvedené výsledky druhé fáze výzkumného šetření.

Tabulka 24: Umístění psacích potřeb z hlediska vzhledu za obě skupiny Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. D 1,40

2. C 1,55

3. A 1,57

4. G 1,72

5. B 1,73

Skupina 1 ohodnotila nejlépe z hlediska vzhledu potřebu typu D. Toto hodnocení bylo totoţné s 2. skupinou. Obě skupiny tento typ psací potřeby shodně ohodnotily známkou 1,40. Druhé a třetí umístění se uţ u jednotlivých skupin rozcházelo. Nejhůře hodnocenou potřebou oběma skupinami z hlediska vzhledu byla potřeba E, která obdrţela výslednou známku 2,41.

7.1.4 Hledisko PSANÍ

U tohoto hlediska jsme ţáky poţádali, aby se zamysleli nad tím, jak se jim s danou potřebou píše, zda lehce nebo zda během psaní musí vyvíjet na potřebu jim nepřirozený tlak a podle toho, ať ji ohodnotí.

Tabulka 25: Umístění psacích potřeb z hlediska psaní, chlapci a dívky 1. skupiny CHLAPCI 1. skupiny DÍVKY 1. skupiny Umístění Typ psací

72

Ve skupině 1 získaly nejlepší známky z tohoto hlediska psací potřeby typu A, B, C, avšak jejich pořadí se optikou pohledu různého pohlaví mění. Chlapci ohodnotili potřebu typu B jako třetí nejlepší, kdeţto dívky ji povaţovaly z hlediska psaní za nejlepší. (tabulka 25)

Chlapci 2. skupiny z tohoto hlediska nejlépe ohodnotili známkou 1,18 typ D.

Na druhém místě se u chlapců 2. skupiny umístila potřeba A, na třetím potřeba typu E a G. Dívky 2. skupiny z hlediska psaní ohodnotily nejlépe potřebu typu A. Jako druhou nejlepší z hlediska psaní ohodnotily známkou 1,36 potřebu typu D, kdeţto dívky 1. skupiny potřebu typu A.

Ke konci této podkapitoly ještě uvádíme tabulku, která poskytuje informace o prvních pěti nejlépe ohodnocených psacích potřeb z hlediska psaní a to všemi ročníky.

Tabulka 26: Umístění psacích potřeb z hlediska psaní za obě skupiny Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. A 1,32

2. D 1,37

3. B 1,46

4. C 1,52

5. F+H 1,61

Jak dokládá tabulka 26, všemi ročníky byly z hlediska psaní nejlépe ohodnoceny psaní potřeby typu A, D a B. Naopak nejhůře hodnocenou byla z tohoto hlediska potřeba typu I, a to shodně v obou skupinách.

7.1.5 Výsledné hodnocení sledovaných psacích potřeb

Na závěr uvádíme výsledné hodnocení jednotlivých vzorků oběma skupinami zároveň.

Uvedená známka je průměrná hodnota z předchozích třech hledisek u kaţdé potřeby.

73

Tabulka 27: Výsledné hodnocení sledovaných psacích potřeb Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. A 1,41

2. C 1,48

3. D 1,49

4. B 1,57

5. G 1,60

6. F 1,90

7. I 2,04

8. H 2,07

9. E 2,11

10. J 2,17

Ze zjištěných výsledků vyplývá, ţe nejlépe ohodnoceny byly psací potřeby typu A, C a D. První dvě zmíněné potřeby disponují trojhranným úchopem a poslední zmíněná potřeba disponuje médiem, které je schopno odstranit napsanou stopu, kterou tato potřeba zanechala. Všechny tři typy potřeb jsou rollery.

7.1.6 Psací potřeba K

Obrázek 26: Psací potřeba K, 23. 3. 2015, Liberec

74

Tento typ psací potřeby hodnotili pouze ţáci píšící levou rukou. Jednotlivá hlediska i samotné hodnocení probíhalo zcela stejně, jako tomu bylo u předchozích vzorků. Níţe jsou uvedeny výsledky jednotlivých hledisek, a jak si tato potřeba vedla celkově.

Hodnocení chlapců a dívek v jednotlivých ročnících jsme sloučili dohromady, jelikoţ hodnocení tohoto vzorku se zúčastnilo celkově 29 ţáků, z toho 16 chlapců a 13 dívek.

Tabulka 28: Hodnocení vzorku K, chlapci a dívky

CHLAPCI DÍVKY

Hlediska Výsledná známka Výsledná známka

DRŢENÍ 2,63 2,77

VZHLED 1,94 2,62

PSANÍ 2,81 2,92

Výsledky doloţené tabulkou 28 říkají, ţe psací potřeba K si vedla v průměru hůře, neţ ostatní hodnocené vzorky. Co je zajímavé, je to, ţe chlapci tuto potřebu z hlediska vzhledu ohodnotili známkou 1,94, kdeţto dívky známkou 2,62. Je moţné, ţe je to dáno samotnou barvou potřeby, která byla modro-černá a u chlapců je modrá barva často oblíbená. Hledisko psaní a drţení bylo hodnoceno spíše záporně.

Tabulka 29: Hodnocení vzorku K, chlapci a dívky dohromady CHLAPCI A DÍVKY Hlediska Výsledná známka

DRŢENÍ 2,70

VZHLED 2,28

PSANÍ 2,87

Tato potřeba se vyznačovala daleko vyšší četností negativního hodnocení, neţ u jednotlivých předchozích vzorků. Ţákům se s touto potřebou nepsalo dobře, často ani nevěděli, jak správně ji uchopit.

Celkové i dílčí výsledky jednotlivých hledisek jsou v databázi autorky práce.

75

7.1.7 Barva psací potřeby

Během zjišťování toho, jakou barvu měly psací potřeby, se kterými píší v současné době ţáci 1. stupně ZŠ, nás zároveň napadlo, ţe by bylo zajímavé zjistit, jakou barvu psací potřeby by si vybrali a následně koupili samotní ţáci v případě, ţe by v tomto směru měli plnou volnost výběru. Níţe jsou stručně znázorněny zjištěné informace a to zvlášť pro chlapce a pro dívky. Pro přehlednost uvádíme, ţe chlapců, kteří odpovídali na dotaz barvy psací potřeby, bylo 95 a dívek 105.

Related documents