• No results found

Výzkumné šetření bylo z důvodu náročnosti a rozsahu rozděleno do dvou etap. Kapitola vţdy nejprve zmiňuje první fázi výzkumného šetření a následně druhou.

51

5.2.1 Průběh první etapy výzkumného šetření

První fáze výzkumného šetření byla realizována v období od prosince 2013 do června 2014 na ZŠ v rámci několika krajů České republiky. Naším cílem, jak je jiţ dříve zmíněno, bylo zjistit názory učitelů primárního vzdělávání týkajících se problematiky psacích potřeb. Dalším cílem bylo vysledovat, které značky psacích per a rollerů pouţívají ţáci na 1. stupni ZŠ.

Cílovou skupinou první fáze šetření se tak stali jednak třídní učitelé jednotlivých ročníků na 1. stupni ZŠ a také samotní ţáci v jednotlivých ročnících a jejich psací potřeby. Kontakty na jednotlivé pedagogy jsem shromaţďovala na základě osobního doporučení vedoucí práce, dále pak v rámci pedagogické praxe a několik kontaktů jsem získala také na doporučení svých spoluţaček a známých.

Ze všeho nejdříve jsme vţdy nejprve oslovili vedení školy a také konkrétní pedagogy prostřednictvím e-mailu. Seznámili jsme je s tématem diplomové práce, s praktickou částí a poţádali jsme je o spolupráci.

Po oslovení jednotlivých škol a pedagogů jsme sestavili dotazník pro učitele. V úvodu jsme je znovu krátce seznámili s cílem diplomové práce a poţádali je o zodpovědění následujících otázek, popřípadě i o vyplnění sumarizačních archů, které byly přiloţeny (pokud jsem ročník nemohla navštívit osobně). Otázky pro pedagogy měly za úkol zjistit názory na psací potřeby pouţívané ţáky. V úplném závěru bylo poděkování a také místo pro zanechání e-mailové adresy v případě zájmu o výsledky výzkumu.

Druhá část první fáze šetření se skládala ze dvou sumarizačních archů. První z nich byl určen pro dívky v ročníku, druhý pro chlapce. Vytvořili jsme tabulku, ve které byly přehledně zaznamenány nejčastější značky psacích potřeb u nás a na učiteli, popřípadě na mně bylo, abych obešla jednotlivé ţáky a zaznamenala si jednotlivé typy psacích potřeb, se kterými ţáci psali, včetně jejich barevného provedení. Kromě těchto dvou zmíněných informací nás také zajímalo, zda je stopa, kterou psací potřeba zanechává,

„zmizíkovatelná“ či gumovací.

Celkovou podobu dotazníku pro pedagogy i sumarizačních archů jsem konzultovala s vedoucí diplomové práce. Upravovaly jsme jak znění jednotlivých otázek, tak i celkovou podobu zmiňovaných archů, abychom dosáhly co nejpřehlednějšího a nejrychlejšího vyplnění v co nejkratším čase.

52

Po dosaţení finální verze prvního dotazníku a sumarizačních archů jsem navštívila jednotlivé ročníky. O vyplnění dotazníku s otázkami jsem poţádala třídního učitele.

V době, kdy ho vyplňoval, jsem procházela ročník a osobně si zaznamenávala jednotlivé typy a další pro mě důleţité informace psacích potřeb ţáků. Samotné šetření i zodpovídání otázek trvalo maximálně 20 minut a to i tehdy, pokud dotazník a sumarizační archy vyplňoval sám učitel.

5.2.2 Průběh druhé etapy výzkumného šetření

Druhá etapa výzkumného šetření probíhala od dubna do listopadu 2014, prolínala se tedy tak částečně s fází první. Někteří pedagogové, kteří se zúčastnili první fáze výzkumného šetření, nám umoţnili u nich ve třídě provést i druhou fázi. Další kontakty na učitele, u nichţ jsem prováděla druhý výzkum, jsem získala na základě informací od spoluţaček a vedoucí diplomové práce.

Ze všeho nejdříve jsme prostřednictvím e-mailu a dopisu (příloha D) oslovili jednotlivé firmy, vyrábějící či distribuující psací potřeby u nás v České republice. Poţádali jsme je, zda by nám byli ochotni poskytnout funkční vzorky psacích per a rollerů, které bychom následně nabídli ţákům v rámci této fáze výzkumu.

Z poskytnutých vzorků, které nám oslovené firmy zaslaly, jsme s vedoucí práce nakonec vybraly čtyři psací pera a sedm psacích rollerů, které během druhé fáze výzkumu ţáci hodnotili.

Následně jsme znovu oslovili vedení školy a konkrétní pedagogy prostřednictvím e-mailu. Seznámili jsme je s cílem této práce a poţádali je o spolupráci během druhé etapy výzkumného šetření.

Cílovou skupinou druhé etapy byli samotní ţáci v jednotlivých ročnících. Vlastní šetření probíhalo tak, ţe jsem se nejprve ţákům představila a sdělila jim, za jakým účelem jsem je navštívila. Následně jsem všem společně vysvětlila, co po nich budu chtít. Jejich úkolem bylo vyzkoušet několik, přesněji řečeno jedenáct vzorků (přičemţ vzorek označený písmenem K byl určen pouze pro ţáky píšící levou rukou) psacích potřeb a následně je ohodnotit známkami jako ve škole a to z několika hledisek:

z hlediska drţení, vzhledu a psaní. K těmto třem hlediskům jsem ţákům vţdy vysvětlila, co si pod nimi mají představit.

53

Hledisko držení: zda se jim psací potřeba drţí v ruce dobře, zda jim v ruce pevně sedí a zda jim je celkově pohodlné vlastní drţení.

Hledisko vzhledu: zda se jim psací potřeba líbí z hlediska barvy a po stránce designu (jak je pro ně atraktivní, zda by si ji zakoupili, pokud by měli moţnost).

Hledisko psaní: zda se jim s psací potřebou píše lehce nebo na ni musí při psaní vyvíjet jim nepřirozený tlak.

V zadním prostoru třídy nebo na chodbě mi byla vyhrazena vţdy jedna lavice se dvěma aţ třemi ţidlemi. K této lavici postupně chodili všichni ţáci a zkoušeli jednotlivé vzorky psacích potřeb. Kaţdý z ţáků, který do lavice přišel, měl před sebou sadu psacích potřeb označených čísly A–J (popřípadě K) a postupně jednotlivé vzorky zkoušel. Konkrétní psací potřebou nejprve chvíli psal a následně ji ohodnotil. Samotné zkoušení psacích potřeb ţáky je doloţeno na několika fotografiích níţe. Ukázka jedné z psacích sad je doloţena ve formě fotografie v kapitole 7.

Tato fáze výzkumu byla časově náročnější neţ ta předešlá. Získání dat v jedné třídě (coţ znamená přibliţně od 25 ţáků) trvalo více neţ hodinu, záviselo na počtu ţáků a jejich tempu vyplňování.

Obrázek 23: Průběh druhé etapy výzkumu A, 10. 6. 2014, Jablonec nad Nisou

54

Obrázek 24: Průběh druhé etapy výzkumu B, 24. 5. 2014, Hořice

V průběhu obou fází výzkumu probíhal záznam prostřednictvím fotodokumentace, jejíţ pořízení bylo rodiči povoleno. Záznamy o této skutečnosti jsou archivovány u jednotlivých třídních učitelů, kteří mi realizaci fotodokumentace povolili. Jednotlivé fotografie jsou v databázi autorky práce.

Related documents