• No results found

Z grafu 1 je parné, ţe největší zastoupení měl Královéhradecký a Liberecký kraj. Bylo to způsobeno tím, ţe v Libereckém kraji studuji a navštívila jsem zde několik základních škol v rámci pedagogických praxí a stejně tak i moje spoluţačky, od kterých jsem získala některé kontakty. V Královéhradeckém kraji v současné době ţiji a navštěvovala jsem zde základní školu. V ní a ještě v jedné další základní škole, která se nachází v místě mého bydliště, mi umoţnili první etapu výzkumu provést. Číslo uvedené v modrých sloupcích (popřípadě nad) je počet tříd, které jsem v daném kraji navštívila.

Následující tabulka jiţ uvádí zastoupení jednotlivých ročníků, které se zúčastnily první fáze výzkumného šetření.

Tabulka 12: Zastoupení ročníků Ročník Počet

1. ročník 6

2. ročník 11

3. ročník 8

4. ročník 8

5. ročník 7

Celkem ročníků 40

Největší zastoupení měl 2. ročník. Naopak nejmenší zastoupení měl ročník první, coţ bylo způsobeno tím, ţe ţáci těchto ročníků píší nejprve obyčejnou tuţkou

56

a na klasickou psací potřebu přechází aţ postupně. Je tedy individuální, kdy ţák v 1. ročníku začíná psát psacím perem či rollerem, coţ znamená, ţe ne všichni ţáci v době, kdy jsme prováděli výzkum, psali potřebami, které byly předmětem výzkumu.

Do výsledků jsme zahrnovali pouze ty ţáky, kteří přešli jiţ z obyčejné tuţky na psací pero nebo roller. (tabulka 12)

Následně ještě uvádíme graf, ve kterém je znázorněno zastoupení ţáků v jednotlivých ročnících.

Graf 2: Zastoupení ţáků v jednotlivých ročnících

První fáze výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 910 ţáků, z toho 445 chlapců a 465 dívek. Jak je patrné jiţ z tabulky uvedené výše, do šetření se zapojilo nejvíce ţáků z 2. ročníku. Poměr mezi chlapci a dívkami v jednotlivých ročnících byl víceméně vyrovnaný.

5.3.2 Druhá etapa výzkumného šetření

Druhá etapa šetření byla zaměřena jiţ na samotné ţáky a jejich názory na psací potřeby, které jsme jim dali k prozkoumání. Tohoto šetření se zúčastnilo celkem 200 ţáků z Libereckého a Královéhradeckého kraje, z toho 95 chlapců a 105 dívek.

57

V 1. ročnících ZŠ jsme druhé výzkumné šetření neprováděli. Příčinou je úroveň rozumové vyspělosti. Ţáci v prvních ročnících nemohou být díky nedostatečnému rozvoji centrální nervové soustavy ještě natolik rozumově vyspělí, aby dokázali zodpovědně ohodnotit hlediska, která nás zajímala a také pro relativní náročnost samotného šetření. Z důvodu rozsahu a obsáhlosti druhého výzkumného šetření jsme se rozhodli spojit 2. a 3. ročník a 4. a 5. ročník dohromady. Dělíme tak ţáky prvního stupně na ţáky mladšího a staršího věku.

Tabulka 13: Popis výběrového vzorku

Ročník Počet chlapců Počet dívek Chlapci a dívky dohromady

2. a 3. 39 44 83

4. a 5. 56 61 117

Celkem 95 105 200

Této etapy šetření se zúčastnilo celkem 10 tříd různých ročníků 1. stupně ZŠ.

Jak je z tabulky patrné, ţáci staršího věku v tomto šetření mírně převaţovali. Také je zde patrná drobná převaha dívek nad chlapci. Celkově se druhé fáze výzkumného šetřené zúčastnilo dvě stovky ţáků 1. stupně ZŠ.

58

6 Výsledky první etapy výzkumného šetření

6.1.1 Psací potřeby vyuţívané v současnosti na 1. stupni ZŠ

Jedním z hlavních cílů první fáze výzkumného šetření bylo zjistit, jakými psacími potřebami v současné době píší ţáci na 1. stupni ZŠ. Jak je jiţ výše uvedeno, této etapy výzkumu se zúčastnilo 910 ţáků. Jelikoţ byla tato fáze výzkumu rozsáhlá, rozhodli jsme se zde uvést sumarizační tabulky, které zachycují několik předních míst nejčastěji pouţívaných typů psacích potřeb za jednotlivé ročníky nebo pouze za chlapce či dívky v ročníku. Ostatní výsledky jsou v databázi autorky práce.

Výzkumné otázky, které jsme si pro zjištění uvedeného cíle stanovili, vedou k šetření, které mělo zjistit, které značky psacích per a rollerů vyuţívají ţáci na 1. stupni ZŠ. Dále nás také zajímalo, zda u ţáků primárního vzdělávání převaţují spíše psací pera nebo rollery.

Pro přehlednost nejprve uvádíme legendu k následujícím výsledkům. Legenda obsahuje typy psacích potřeb, které se ve výsledcích objeví a k těmto potřebám jsou přiřazena které ţáci pouţívali. Uvádíme je zde proto, aby bylo moţné zaujmout komplexní pohled na celkové výsledky.

Tabulka 14: Legenda psacích potřeb

Přehled typů psacích potřeb Označení

Centropen TORNADO A

59

Na úvod uvádíme tabulku k porovnání. Jedná se o psací potřeby vyskytující se na čelních místech v prvních ročnících u chlapců a dívek.

Tabulka 15: Četnost psacích potřeb 1. ročník; chlapci, dívky

CHLAPCI 1. ročník, 72 = 100 % DÍVKY 1. ročník, 75 = 100 % prvního ročníku většinou svoji úplně první psací potřebu dostávají od školy a ta opatřuje všem potřeby stejné. Pokud ţáci potřebu vypíší, následující si pořizují jiţ sami, respektive jejich rodiče. Proto se zde objevuje typ potřeby B, který je v současné době mezi ţáky také velmi oblíbený. Třetí místa se jiţ rozcházejí.

Ve druhém ročníku 1. stupně ZŠ nalezneme jiţ větší spektrum různých typů psacích potřeb, které ţáci pouţívají. Dívky druhých ročníků, které se zúčastnily první fáze výzkumu, pouţívaly nejčastěji psací potřebu typu F, stejně jako chlapci. Na druhém místě se u chlapců umístila psací potřeba D, kdeţto u dívek potřeba B. Tato potřeba se umístila u chlapců na třetím místě, spolu ještě s potřebou typu A. U dívek se na třetím místě umístila psací potřeba typu D.

Co se týče třetích ročníků, jako nejčastěji pouţívanou psací potřebou jak u chlapců, tak u dívek byla psací potřeba typu F. V současné době je tento zmiňovaný typ velmi oblíbený. Chlapci třetích ročníků jako druhou nejčastější potřebu pouţívali typ B.

Na třetí příčce se umístil typ A. U dívek uvedeného ročníku se naopak na druhé příčce umístil typ A, na třetí pak typ B. Ve třetích ročnících jiţ ţáci také pouţívají větší mnoţství různých typů psacích potřeb. Co se týče čtvrtých ročníků, zde byla jak chlapci, tak dívkami nejčastěji pouţívaná psací potřeba typu F. Jako druhou nejčastější pouţívali chlapci potřebu A, dívky C. Na třetím místě se u chlapců umístila potřeba typu C, u dívek typ D.

60

Tabulka 16: Četnost psacích potřeb 5. ročník

CHLAPCI 5. ročník, 85 = 100 % DÍVKY 5. ročník, 83 = 100 % Typ psací potřeby Četnost v % Typ psací potřeby Četnost v %

F 39 H 22

B 11 J 20

A 9 F 17

ostatní 41 ostatní 41

Chlapci pátých ročníků pouţívali nejčastěji stejné psací potřeby, jako chlapci ve třetích ročnících. Liší se pouze četnost jednotlivých typů, která byla vázána na počty ţáků v jednotlivých ročnících. Tabulka 16 uvádí, ţe v pátých ročnících pouţívají ţáci psací potřeby nejrůznějších typů, coţ je zřejmě dáno určitou volností, kterou v uvedeném ročníku dávají svým ţákům třídní učitelé ve výběru psací potřeby.

Na závěr zařazujeme graf, ze kterého vyplývá, které psací potřeby byly nejčastěji pouţívány celkově ţáky na 1. stupni ZŠ. Celkové výsledky a výsledky jednotlivých ročníků jsou v databázi autorky práce.

Graf 3: 1.–7. umístění nejčastěji pouţívaných psacích potřeb ţáky 1. stupně ZŠ

První fáze výzkumného šetření se zúčastnilo 910 ţáků. Jednoznačně nejčastěji pouţívanou psací potřebou ţáky na 1. stupni ZŠ, je potřeba typu F. V celkových výsledcích chlapců i dívek 1. stupně potřeba F obsadila nezpochybnitelně první příčku.

Jak je zmíněno jiţ výše, tato potřeba je nejen mezi ţáky navštěvující 1. stupeň ZŠ velmi

61

oblíbená, zejména pro svoji moţnost odstranění napsané stopy. Dalšími nejpouţívanějšími potřebami jsou psací potřeby typu B a A. Tyto potřeby se u chlapců i dívek umístily shodně na druhém a třetím místě v celkovém vyhodnocení pouţívání psacích potřeb u chlapců a dívek na 1. stupni ZŠ.

6.1.2 Barva psacích potřeb ţáků

Zajímala nás také barva psacích potřeb, které ţáci pouţívali. Údaje, které jsme zjistili, jsou zobrazeny v následujícím grafu.

Graf 4: Nejčastější barvy psacích potřeb ţáků 1. stupně ZŠ

Ze šetřených výsledků vyplývá, ţe nejčastější barvou psací potřeby, kterou ţáci pouţívali pro běţné psaní, byla tmavě modrá. Na druhém místě se umístila světle modrá. Toto umístění se shodovalo jak u chlapců, tak u dívek Je to ovlivněno psací potřebou typu F, která se umístila na první příčce nejčastěji pouţívaných psacích potřeb ţáky na 1. stupni ZŠ. Tato potřeba má mnoho barevných provedení, mezi dětmi a ţáky je favority právě tmavě a světle modré.

62

Ţlutá barva obsadila třetí místo v celkovém pořadí nejčastější barvy psacích potřeb u ţáků 1. stupně ZŠ. Jednotlivě u chlapců a dívek tomu bylo však jinak. U chlapců se za celý 1. stupeň ZŠ umístila na třetím místě světle zelená, u dívek to byla fialová.

Pod pojmem „ostatní“ jsou umístěny všechny zbylé barvy, aby bylo moţno si dotvořit obrázek o celkovém zastoupení barev psacích potřeb. Detailní výsledky umístění jednotlivých barev psacích potřeb, které ţáci pouţívají, výsledky umístění barev psacích potřeb chlapců a dívek 1. stupně ZŠ, jsou v databázi autorky práce.

6.1.3 Psací pero/psací roller

Z výsledků, které jsme zpracovali, vyšlo najevo, ţe častěji pouţívanou psací potřebou je psací roller a to v daleko větší míře oproti klasickému psacímu peru.

Graf 5: Zastoupení psacích potřeb

Graf 5 dokazuje, jak markantní je oblíbenost psacího rolleru oproti klasickému peru.

Konkrétně psací roller pouţívalo 828 ţáků, psací pero 33 ţáků z celkových 910.

Pro přehlednost uvádíme procentuální zastoupení propisovací tuţky. Tu pouţívalo 49 ţáků.

Mnoho ţáků, u kterých jsme prováděli výzkum, pouţívalo psací potřeby bez jakékoli značky. Byly to zejména kuličkové neboli propisovací tuţky, které se vyskytovaly

63

především u ţáků 5. ročníků. V posledním ročníku 1. stupně dávají někteří třídní učitelé svým ţákům volnost ve výběru psací potřeby, proto jsme zde zaznamenali větší mnoţství psacích potřeb, které byly bez potisku a jakéhokoli názvu. Jednalo se především o propisovací tuţky, které ţáci nebo spíše jejich rodiče získali buď jako reklamní předmět nebo jim byly někým darovány. Tyto informace nám během šetření sdělili sami ţáci.

Podrobné informace o umístění jednotlivých typů psacích potřeb v jednotlivých ročnících jsou v databázi autorky práce.

6.1.4 Názory pedagogů na problematiku psacích potřeb

Dalším z hlavních cílů první etapy výzkumu bylo analyzovat pohledy a názory pedagogů primárního vzdělávání na současné psací potřeby ţáků. Dotazník určený pedagogům obsahoval čtyři otevřené otázky. Jak je jiţ výše uvedeno, dotazník vyplnilo 40 pedagogů.

První dvě výzkumné otázky k jednomu z hlavních cílů první fáze výzkumného šetření vedly ke zjišťování, zda pedagogové doporučují svým ţákům psací pera nebo rollery a do jaké míry podle nich ovlivňuje vhodně zvolená psací potřeba ţákovo psaní. Na tyto otázky se nyní budeme snaţit odpovědět a to prostřednictvím komentářů doloţených tabulkami, které vycházejí z odpovědí učitelů na otázky kladené v dotazníku.

Rozbor jednotlivých otázek poloţených v dotazníku:

1. Doporučujete konkrétní psací pera či rollery svým ţákům? Případně jaká a z jakého důvodu (konstrukce úchopu, design, atraktivita…)?

Ze zjištěných informací jsme došli k závěru, ţe učitelé, kteří se zúčastnili první fáze výzkumu, svým ţákům spíše psací potřeby doporučují, avšak ne vţdy. Patnáct ze čtyřiceti dotazovaných učitelů odpovědělo, ţe svým ţákům ţádné psací potřeby nedoporučují. Během krátkých rozhovorů se tito pedagogové převáţně shodovali v tom, ţe je to zejména z toho důvodu, ţe někteří rodiče nedokáţou přijmout dobře míněnou radu od třídního učitele. Tyto rady se týkají nejen výběru vhodné psací potřeby pro jejich dítě, ale i jiných podstatných záleţitostí, které souvisí s výukou.

64

V dnešní době jsou podle názoru pedagogů psací potřeby opatřené trojhranným úchopem velkou výhodou a mnoho učitelů tento fakt zmiňovala jako podstatný. Někteří pedagogové také během svých odpovědí uváděli konkrétní značky psacích potřeb, které oni sami doporučují svým ţákům. Jednalo se především o psací potřeby firmy Centropen a Stabilo. Devět z dotazovaných čtyřiceti pedagogů uvedlo, ţe je pro ně důleţitý také kvalitní hrot potřeby. Čtyři ze čtyřiceti pedagogů uvedli, ţe v 1. a 2. ročníku u svých ţáků preferují raději klasické pero, z důvodu moţnosti opěry při začátcích psaní. Grafické zpracování odpovědí pedagogů a podrobnější výsledky k této otázce jsou v databázi autorky práce.

2. Do kterého ročníku mají ţáci povinnost psát perem či rollerem a od kterého ročníku jim necháváte volnost ve výběru?

Výsledky, které jsou uvedeny v následující tabulce, mohou být ovlivněny tím, ţe někteří učitelé učí například pouze v prvních dvou ročnících ZŠ, coţ znamená, ţe u tohoto pedagoga ţáci musí pouţívat určitou psací potřebu jen po tyto dva ročníky. Uvedené výsledky jsou včetně zmíněného ročníku.

Tabulka 17: Odpovědi pedagogů na 2. otázku dotazníku Povinnost psát psacím perem či rollerem mají

ţáci do:

Jako nejčastější odpověď na 2. otázku učitelé uvedli, ţe jejich ţáci mají povinnost psát perem či rollerem po celý 1. stupeň. Prostřednictvím rozhovoru s učiteli jsem zjistila, ţe je to zejména z důvodu získání správného návyku drţení psací potřeby a vytvoření si správných hygienických zásad pro psaní. Odpověď, která svým obsahem neodpovídala charakteru zadané otázky, spočívala v tom, ţe dotazovaný uvedl

65

konkrétní typ psací potřeby, se kterou ţáci píší od 1. ročníku. Dva pedagogové na tuto otázku vůbec neodpověděli.

3. Dáváte přednost klasickým psacím perům a nebo rollerům?

Převáţná většina respondentů, kteří se zúčastnili první fáze šetření, upřednostňuje v současné době stále více pouţívané rollery, avšak deset z dotazovaných pedagogů uvedlo, ţe raději dává přednost klasickým perům. Ta se v dnešních základních školách však moc nevidí. Já osobně jsem se s nimi v průběhu první etapy výzkumu rovněţ setkala spíše výjimečně. Někteří pedagogové neodpovídali přímo na poloţenou otázku, čtyři z dotazovaných učitelů uvedli odpověď, která se týkala spíše předchozí otázky, coţ znamená, ţe uváděli ročník, od kterého mohou jejich ţáci pouţívat rollery. Jeden z respondentů také uvedl, ţe on sám preferuje klasické pero, ale u ţáků převládají psací rollery.

4. Ovlivňuje ţákovo psaní vhodně zvolená psací potřeba? Pokud ano, prosím, napište svoje odůvodnění.

Tabulka 18: Odpovědi pedagogů na 4. otázku dotazníku Ovlivňuje ţákovo psaní vhodně zvolení psací

potřeba?

Ano, má vliv na správný úchop, vedení potřeby,

stopu. 5 12,5

Ano, sklon písma, přítlak, správné drţení psací

potřeby. 10 25

Ano, například šířka stopy, tuhost hrotu. 3 7,5

Ano, lepší úchop, přítlak a správné tvary písmen.

Vhodné pero usnadňuje psaní. 4 10 techniku psaní. Podstatný je především vhodný úchop psací potřeby, jelikoţ díky němu

66

má ţák uvolněnou ruku, nedrţí potřebu křečovitě a můţe se tak soustředit na samotné psaní. Důleţité jsou však i další aspekty. Vhodná potřeba ţákovi umoţňuje správný sklon a tvary písma, usnadňuje mu její vedení a celkově samotné psaní. Zde popsané aspekty povaţují pedagogové za nejpodstatnější. Pod odpovědí „jiné“ se ocitly názory respondentů, které byly velmi podobné a to, ţe na kuličkové pero se musí více tlačit.

Jeden z respondentů také uvedl, ţe nezáleţí pouze na vhodné psací potřebě, ale také na připravenosti z mateřské školy a rodiny dítěte. (tabulka 18)

Celkově shrnuto, pedagogové primárního vzdělávání doporučují svým ţákům konkrétní psací potřeby a jejich ţáci mají povinnost psát psacím perem nebo rollerem po celou dobu 1. stupně ZŠ. Většina dotazovaných pedagogů upřednostňuje v současné době u svých ţáků spíše rollery. Během rozhovorů uvedli, ţe je to zejména proto, ţe jsou proţáka jednodušší na údrţbu, mnohdy i lehčí, co se týče manipulace a samotného psaní s potřebou a také kvůli finanční dostupnosti. Tento názor však nebyl zastáván celou mnoţinou respondentů.

67

7 Výsledky druhé etapy výzkumného šetření

7.1.1 Preference psacích potřeb ţáky 1. stupně ZŠ

Hlavním cílem druhé etapy výzkumného šetření bylo zjistit preferenci psací potřeby ţáků 1. stupně z nabízených vzorků. Stručná charakteristika vzorků je uvedena v podkapitole 1.2.4. Ţáci jednotlivé vzorky potřeb hodnotili na stupnici 1–5, známkovali tedy vzorky psacích potřeb jako ve škole a to ze tří hledisek. Jednalo se o hledisko drţení, vzhledu a psaní. Co si pod těmito pojmy měli ţáci představit, je popsáno v jedné z kapitol teoretické práce (viz 5.2.2 Průběh druhé fáze výzkumného šetření).

Výzkumné otázky, které jsme si pro dosaţení cíle druhé etapy šetření stanovili, vedly k šetření, jeţ si kladlo za úkol zjistit, která z vybraných psacích potřeb nejvíce vyhovuje ţákům 2. a 3. ročníku a 4. a 5. ročníku a to z několika hledisek. Na tyto otázky se nyní budeme snaţit odpovědět a to zejména prostřednictvím komentářů k jednotlivým hlediskům v daných ročnících 1. stupně ZŠ. Tyto komentáře budou místy podloţeny grafy či sumarizačními tabulkami.

Z výše uvedených důvodů jsme spojili 2. a 3. ročník, dále uváděno jako 1. skupina, a také 4. a 5. ročník, dále uváděno jako 2. skupina, dohromady. Výsledná známka je aritmetickým průměrem ze všech hodnocení dané kategorie. Známkování jednotlivých hledisek je uvedeno výše.

Pro jednodušší orientaci hned na počátku uvádíme legendu, kterou budeme během interpretace výsledků vyuţívat. V legendě jsou přehledně zaznamenány jednotlivé psací potřeby, které ţáci hodnotili. K nim jsou přiřazena velká tiskací písmena, která budeme pouţívat v následujících sumarizačních tabulkách pro lepší přehlednost a orientaci.

Za touto legendou následuje obrázek 25, který představuje jednu ze tří sad psacích potřeb, které byly během této etapy výzkumu vyuţívány. Psací potřeba s označením K se do následujících výsledků nezapočítává. Výsledky týkající se zmiňované potřeby jsou stručně uvedeny v závěru druhé etapy výzkumného šetření. Podrobné i celkové výsledky jsou v databázi autorky práce.

68

Tabulka 19: Legenda psacích potřeb pouţitých během 2. etapy výzkumu Značka a typ psacích potřeb Označení

1. Centropen, roller TORNADO COOL A

2. Centropen, roller TORNADO BLUE B

3. Centropen, plnicí pero TORNADO SHARK C

4. Pilot, roller Pilot Frixion Ball D

5. Pilot, Romus roller Monkey Boogie E 6. Schneider, roller Schneider Base Ball F 7. Schneider, plnicí pero Schneider Easy G 8. Schneider, roller Schneider Breeze H

9. Maped, plnicí pero Maped Foot I

10. Maped, plnicí pero Maped Freewriter J 11. Maped, roller Maped Visio Pen pro leváky K

Tabulka 19 uvádí značky a typy psacích potřeb, které byly vyuţity během druhé etapy výzkumu.

Obrázek 25: Sada psacích potřeb, 24. 3. 2015, Liberec

Obrázek 25 znázorňuje jednu ze sad, která byla vyuţita během druhé etapy výzkumu.

69

7.1.2 Hledisko DRŢENÍ

U tohoto hlediska jsme ţáky poţádali, aby popřemýšleli nad tím, zda se jim psací potřeba drţí v ruce dobře a jestli jim v ruce dobře sedí.

Následující tabulka dokládá první tři nejlepší umístění psacích potřeb, dle hodnocení ţáků 1. skupiny a to z uvedeného hlediska.

Tabulka 20: Umístění psacích potřeb z hlediska drţení, 1. skupina Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. A 1,28 ohodnotily nejlépe potřebu typu A, dívky 2. skupiny potřebu C. Bylo tomu tedy přesně naopak, neţ u chlapců. Známkové ohodnocení je uvedeno v dílčích výsledcích, které zde neuvádíme.

Tabulka 21: Umístění psacích potřeb z hlediska drţení za obě skupiny Umístění Typ psací potřeby Výsledná známka

1. A 1,33

70

potřeby disponují trojhranným úchopem, coţ jistě ovlivnilo hodnocení ţáků. Nejhůře ohodnocenou byla z tohoto hlediska potřeba H, která získala konečnou známku 2,60.

potřeby disponují trojhranným úchopem, coţ jistě ovlivnilo hodnocení ţáků. Nejhůře ohodnocenou byla z tohoto hlediska potřeba H, která získala konečnou známku 2,60.

Related documents