• No results found

Četnost psacích potřeb 5. ročník

CHLAPCI 5. ročník, 85 = 100 % DÍVKY 5. ročník, 83 = 100 % Typ psací potřeby Četnost v % Typ psací potřeby Četnost v %

F 39 H 22

B 11 J 20

A 9 F 17

ostatní 41 ostatní 41

Chlapci pátých ročníků pouţívali nejčastěji stejné psací potřeby, jako chlapci ve třetích ročnících. Liší se pouze četnost jednotlivých typů, která byla vázána na počty ţáků v jednotlivých ročnících. Tabulka 16 uvádí, ţe v pátých ročnících pouţívají ţáci psací potřeby nejrůznějších typů, coţ je zřejmě dáno určitou volností, kterou v uvedeném ročníku dávají svým ţákům třídní učitelé ve výběru psací potřeby.

Na závěr zařazujeme graf, ze kterého vyplývá, které psací potřeby byly nejčastěji pouţívány celkově ţáky na 1. stupni ZŠ. Celkové výsledky a výsledky jednotlivých ročníků jsou v databázi autorky práce.

Graf 3: 1.–7. umístění nejčastěji pouţívaných psacích potřeb ţáky 1. stupně ZŠ

První fáze výzkumného šetření se zúčastnilo 910 ţáků. Jednoznačně nejčastěji pouţívanou psací potřebou ţáky na 1. stupni ZŠ, je potřeba typu F. V celkových výsledcích chlapců i dívek 1. stupně potřeba F obsadila nezpochybnitelně první příčku.

Jak je zmíněno jiţ výše, tato potřeba je nejen mezi ţáky navštěvující 1. stupeň ZŠ velmi

61

oblíbená, zejména pro svoji moţnost odstranění napsané stopy. Dalšími nejpouţívanějšími potřebami jsou psací potřeby typu B a A. Tyto potřeby se u chlapců i dívek umístily shodně na druhém a třetím místě v celkovém vyhodnocení pouţívání psacích potřeb u chlapců a dívek na 1. stupni ZŠ.

6.1.2 Barva psacích potřeb ţáků

Zajímala nás také barva psacích potřeb, které ţáci pouţívali. Údaje, které jsme zjistili, jsou zobrazeny v následujícím grafu.

Graf 4: Nejčastější barvy psacích potřeb ţáků 1. stupně ZŠ

Ze šetřených výsledků vyplývá, ţe nejčastější barvou psací potřeby, kterou ţáci pouţívali pro běţné psaní, byla tmavě modrá. Na druhém místě se umístila světle modrá. Toto umístění se shodovalo jak u chlapců, tak u dívek Je to ovlivněno psací potřebou typu F, která se umístila na první příčce nejčastěji pouţívaných psacích potřeb ţáky na 1. stupni ZŠ. Tato potřeba má mnoho barevných provedení, mezi dětmi a ţáky je favority právě tmavě a světle modré.

62

Ţlutá barva obsadila třetí místo v celkovém pořadí nejčastější barvy psacích potřeb u ţáků 1. stupně ZŠ. Jednotlivě u chlapců a dívek tomu bylo však jinak. U chlapců se za celý 1. stupeň ZŠ umístila na třetím místě světle zelená, u dívek to byla fialová.

Pod pojmem „ostatní“ jsou umístěny všechny zbylé barvy, aby bylo moţno si dotvořit obrázek o celkovém zastoupení barev psacích potřeb. Detailní výsledky umístění jednotlivých barev psacích potřeb, které ţáci pouţívají, výsledky umístění barev psacích potřeb chlapců a dívek 1. stupně ZŠ, jsou v databázi autorky práce.

6.1.3 Psací pero/psací roller

Z výsledků, které jsme zpracovali, vyšlo najevo, ţe častěji pouţívanou psací potřebou je psací roller a to v daleko větší míře oproti klasickému psacímu peru.

Graf 5: Zastoupení psacích potřeb

Graf 5 dokazuje, jak markantní je oblíbenost psacího rolleru oproti klasickému peru.

Konkrétně psací roller pouţívalo 828 ţáků, psací pero 33 ţáků z celkových 910.

Pro přehlednost uvádíme procentuální zastoupení propisovací tuţky. Tu pouţívalo 49 ţáků.

Mnoho ţáků, u kterých jsme prováděli výzkum, pouţívalo psací potřeby bez jakékoli značky. Byly to zejména kuličkové neboli propisovací tuţky, které se vyskytovaly

63

především u ţáků 5. ročníků. V posledním ročníku 1. stupně dávají někteří třídní učitelé svým ţákům volnost ve výběru psací potřeby, proto jsme zde zaznamenali větší mnoţství psacích potřeb, které byly bez potisku a jakéhokoli názvu. Jednalo se především o propisovací tuţky, které ţáci nebo spíše jejich rodiče získali buď jako reklamní předmět nebo jim byly někým darovány. Tyto informace nám během šetření sdělili sami ţáci.

Podrobné informace o umístění jednotlivých typů psacích potřeb v jednotlivých ročnících jsou v databázi autorky práce.

6.1.4 Názory pedagogů na problematiku psacích potřeb

Dalším z hlavních cílů první etapy výzkumu bylo analyzovat pohledy a názory pedagogů primárního vzdělávání na současné psací potřeby ţáků. Dotazník určený pedagogům obsahoval čtyři otevřené otázky. Jak je jiţ výše uvedeno, dotazník vyplnilo 40 pedagogů.

První dvě výzkumné otázky k jednomu z hlavních cílů první fáze výzkumného šetření vedly ke zjišťování, zda pedagogové doporučují svým ţákům psací pera nebo rollery a do jaké míry podle nich ovlivňuje vhodně zvolená psací potřeba ţákovo psaní. Na tyto otázky se nyní budeme snaţit odpovědět a to prostřednictvím komentářů doloţených tabulkami, které vycházejí z odpovědí učitelů na otázky kladené v dotazníku.

Rozbor jednotlivých otázek poloţených v dotazníku:

1. Doporučujete konkrétní psací pera či rollery svým ţákům? Případně jaká a z jakého důvodu (konstrukce úchopu, design, atraktivita…)?

Ze zjištěných informací jsme došli k závěru, ţe učitelé, kteří se zúčastnili první fáze výzkumu, svým ţákům spíše psací potřeby doporučují, avšak ne vţdy. Patnáct ze čtyřiceti dotazovaných učitelů odpovědělo, ţe svým ţákům ţádné psací potřeby nedoporučují. Během krátkých rozhovorů se tito pedagogové převáţně shodovali v tom, ţe je to zejména z toho důvodu, ţe někteří rodiče nedokáţou přijmout dobře míněnou radu od třídního učitele. Tyto rady se týkají nejen výběru vhodné psací potřeby pro jejich dítě, ale i jiných podstatných záleţitostí, které souvisí s výukou.

64

V dnešní době jsou podle názoru pedagogů psací potřeby opatřené trojhranným úchopem velkou výhodou a mnoho učitelů tento fakt zmiňovala jako podstatný. Někteří pedagogové také během svých odpovědí uváděli konkrétní značky psacích potřeb, které oni sami doporučují svým ţákům. Jednalo se především o psací potřeby firmy Centropen a Stabilo. Devět z dotazovaných čtyřiceti pedagogů uvedlo, ţe je pro ně důleţitý také kvalitní hrot potřeby. Čtyři ze čtyřiceti pedagogů uvedli, ţe v 1. a 2. ročníku u svých ţáků preferují raději klasické pero, z důvodu moţnosti opěry při začátcích psaní. Grafické zpracování odpovědí pedagogů a podrobnější výsledky k této otázce jsou v databázi autorky práce.

2. Do kterého ročníku mají ţáci povinnost psát perem či rollerem a od kterého ročníku jim necháváte volnost ve výběru?

Výsledky, které jsou uvedeny v následující tabulce, mohou být ovlivněny tím, ţe někteří učitelé učí například pouze v prvních dvou ročnících ZŠ, coţ znamená, ţe u tohoto pedagoga ţáci musí pouţívat určitou psací potřebu jen po tyto dva ročníky. Uvedené výsledky jsou včetně zmíněného ročníku.

Tabulka 17: Odpovědi pedagogů na 2. otázku dotazníku

Related documents