• No results found

Bearbetning och återkoppling

In document Vänbok till Ulf Israelsson (Page 60-63)

En fråga om varför och hur

5 Bearbetning och återkoppling

När material samlats in löpande och efter kursens avslut ska detta bearbetas och sammanställas. Frågan är vilka slutsatser som kan dras av det material som finns. Vid digitala kursvärderingar sammanställs normalt sett diagram eller motsvarande vad gäller kvantitativa data automatiskt. Det är viktigt att alltid ange svarsfrekvens eftersom en låg svarsfrekvens kan påverka hur tillförlitligt resultatet är. En låg svarsfrekvens behöver dock inte vara missvisande då det beror på om svaren från de som deltagit är representativa för hela studentgruppen eller inte. Med hänsyn till att det inte är möjligt att kontrollera detta bör resultatet vid låg svarsfrekvens tolkas med försiktighet.21

Vid till exempel kursråd kan det vara svårt att veta i vilken utsträckning kursrådsrepresentanternas synpunkter återspeglar övriga studenters uppfattning.

Vissa synpunkter kan dock tas fasta på och ligga till grund för förändring även om synpunkten endast representerar några studenter, det kan till exempel röra sig om att seminariematerial bör tillgängliggöras tidigare eller att instruktionerna inför en kommande tentamen är otydliga.

Vid fritextsvar i enkäter eller liknande kan dessa sammanställas i kategorier. Alla svar som behandlar exempelvis litteraturen sorteras in i en kategori vilket kan ge en uppfattning om hur många och vilken typ av kommentarer som lämnats samt om det går att se något mönster. I vissa fall kan det räcka med en students kommentar för att en förändring ska göras, exempelvis ett väldigt bra förslag till förändring av något som kanske lärargruppen redan har identifierat som ett förbättringsområde.22 Fritextsvar kan vara en av flera källor till eventuella förändringar.

Slutligen ska återkoppling på en genomförd kursvärdering lämnas. Som framgått inledningsvis stadgar 1 kap. 14 § 2 st. högskoleförordningen att kursvärderingar ska sammanställas och att information om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna ska lämnas. Vidare ska resultaten hållas tillgängliga för studenterna. Av Umeå universitets regler framgår att återkoppling ska ske för kursutvärderingar som ska innehålla en analys som resulterar i slutsatser och eventuella förslag på åtgärder. Kursutvärderingarna och beslut om åtgärder ska

21 Kursvärderingar och andra utbildningsutvärderingar – en del i kvalitetsarbetet, Uppsala 2011, s. 17.

22 Kursvärderingar och andra utbildningsutvärderingar – en del i kvalitetsarbetet, Uppsala 2011, s. 17.

61

återkopplas till studenter och utvärderingarna ska hållas lättillgängliga för studenter och lärare.23 Efter genomförd kurs ska kursansvarig lärare göra en samlad bedömning av kursen som ska publiceras på lämplig webbplats med en sammanställning av studenternas kursvärdering som bilaga.24

6 Avslutning

Oavsett om syftet med kursvärderingar och kursutvärderingar är att de ska vara instrument för studenternas och lärarnas delaktighet i kvalitetsarbetet, för studenternas lärande eller för lärarnas pedagogiska utveckling, så utgörs de av flera steg som länkas samman i en förändrings- och lärandeprocess. Det innebär att kursvärdering och kursutvärdering inte bör ses som enstaka mättillfällen utan som en kontinuerligt pågående process som innehåller både inhämtandet av information och genomförandet av åtgärder.25

Våra egna erfarenheter av kursvärderingar på juridiska institutionen i egenskap av kursansvariga är bland annat genom den standardiserade kursvärderingen som skickas till studenterna i slutet av kursen. Om exempelvis ett nytt moment införts på kursen kan det vara av intresse att ta reda på hur studenterna uppfattar uppgiften och om det kan finnas anledning att göra någon förändring. Kursansvarig har då möjlighet att lägga till kursspecifika frågor eller ändra frågor i kursvärderingen innan den skickas till studenterna.

När studenterna har besvarat frågorna gör kursansvarig lärare en sammanställning av kursvärderingarna. Denna fokuserar på vad som fungerat bra, mindre bra och vad som behöver utvecklas och förändras inför nästa kurstillfälle.

Resultatet av de kursvärderingar som genomförts och behov av eventuella förändringar diskuteras vanligtvis på ett lärarlagsmöte antingen innan sammanställningen görs eller i samband med att ett nytt kurstillfälle ska börja. Vid sådana lärarlagsmöten ges samtliga lärare på kursen möjlighet att lämna synpunkter på kursens genomförande och ge förslag till förbättringar inför kommande kurstillfällen.

Den lärare som är kursansvarig har ansvar för att genomföra kursråd med studentrepresentanter. Efter ett kursråd brukar studenternas synpunkter sammanställas och återkopplas till studenter och övriga lärare på kursen.

23 Umeå universitets kvalitetssystem för utbildning (Dnr: FS 1.1-1324-18), s. 9 f.

24 Värdering och utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Samhällsvetenskapliga fakulteten (Dnr: FS 1.1-1688-19), s. 1 f.

25 Fjellström, 2002, s. 12.

62

Vår erfarenhet av kursvärderingar som lärare är i första hand genom att korta frågor ställs till studenterna efter en föreläsning eller ett annat undervisningsmoment. Det kan till exempel vara frågor kopplade till undervisningsformen om ett nytt upplägg för till exempel ett seminarium eller en övning har prövats. Ett digitalt verktyg för att arbeta med detta är Mentimeter.

Utvärderingar, dels kring olika undervisningsformer dels kunskapsfrågor och värderingsfrågor kopplade till kursplanens förväntade studieresultat, är något vi som lärare gärna skulle vilja utveckla i vår undervisning.

Av det som framgått i detta bidrag kan kursvärderingar göras på olika sätt och i olika syften. Ulf har genom åren arbetat med att utforma samt samla in programutvärderingar och har sedan sammanställt och bearbetat uppgifterna i dessa.

Vi på juridiska institutionen har fått en bra och tydlig bild av studenternas synpunkter tack vare de sammanställningar som Ulf presenterar varje år och dessa utgör ett värdefullt underlag vid utveckling av undervisning och utbildningar.

63

In document Vänbok till Ulf Israelsson (Page 60-63)