• No results found

Brukares uppfattningar om tillgängligheten

6. När man tar steget – om tillgänglighet till vård

6.2 Brukares uppfattningar om tillgängligheten

6.2.1 Brofästet

De intervjuade brukarna ger olika exempel på hur man nåtts av informationen om att det funnits en ny mottagning att vända sig till. Framför allt är det olika professionella som informerat och uppmunt-rat till kontakt; rådgivningsbyråerna i Mölndal och i Härryda, socialtjänsten i Mölndal, läkaren på vårdcentralen, slutenvården vid Beroendekliniken i Mölndal, någon av Beroendeklinikens andra öp-penvårdsmottagningar i Göteborg samt akutmot-tagningen för psykiatrin vid Mölndals sjukhus. En allmänläkare ska ha sagt: ”Passa på att ta kontakt nu när det är nytt!”. En person hade ringt växeln i Mölndals stad för att söka hjälp och blivit hänvisad till Brofästet. Någon hade fått tipset av kompisar vid RIA (frivilligverksamhet). Detta ger bilden av

att kännedom om mottagningens existens behöver finnas på många olika ställen och att informationen främst sker i direktkontakt med andra människor; professionella och privata.

Besökarna är glada för att det kommit en öp-penvårdsmottagning i Mölndal. Alternativet hade ofta varit Nordhemspolikliniken i Göteborg och det upplevs som långt bort:

Sitta och åka tre gånger i veckan ända dit. Nu har jag kunnat minska restiden.

Brofästet förefaller ha etablerat sig med ett gott rykte att döma av det här citatet:

Tycker det är bra, det är många som säger att det är bra. Jag har många kontakter med vänner som är missbrukare och så, de pratar mycket om just Brofästet. Att det är många som är nöjda med Brofästet, jag är väldigt nöjd själv.

Intrycket av att mottagningen är värdefull förstärks när man jämför med andra vårdmöjligheter, flera av de intervjuade har haft kontakter med öppen-vårdsmottagningar av olika slag under livet. Men det är olika saker för olika personer som betyder något för upplevelsen av en skillnad:

Det är annorlunda här. Personalen här är mycket bättre. Det är en trivsam miljö när man kommer in, känns inte så där typiskt missbruks … om du förstår. På det andra stället var det löpande band, stressigt.

Där fick man sitta och vänta timmar ibland.

Det var ju att man har bättre kontakt här, man kan komma oftare här. Miljön här är mer välkomnande än vad den var där borta. Det är mycket som är bättre, mycket trevligare här. Alla i personalen är jättebra, även de jag inte haft kontakt med.

Hon är liksom yngre än vad de var där uppe. Det är lättare att prata med någon som är lite yngre.

Tillvägagångssättet för att få kontakt har för de som intervjuats främst varit att de professionella aktörerna skrivit eller ringt och att man sedan blivit uppringd från mottagningen. Det finns också exem-pel på att man själv kontaktat Brofästet. En person hade fått kontakt i samband med att man vårdats inom slutenvården vid Beroendekliniken i Mölndal; ”Kontaktpersonen på avdelningen föreslog att jag skulle börja här och jag sa Javisst!”.

Det tog oftast en eller två veckor innan man fick komma på besök. I några fall startade kontakten

”De förstår alla situationer”

omgående. Att få vänta en eller två veckor på att få komma upplevs som en god tillgänglighet, det känns som att man får komma snabbt. Att det är viktigt att få komma snabbt bekräftas av samtliga intervjuade, vilket följande citat är exempel på:

Jag blev glad, jag är ganska härdad. När man har oro och ångest och är rädd för olika saker så tror jag att det är väldigt viktigt att få komma snabbt.

Det tror jag är jätteviktigt, därför att några veckor tidigare så hade jag ringt till något ställe i Göteborg. Jag var ju medveten om att det var riktigt illa mitt tillstånd och ringde dem, jag fick en tid långt senare och gick inte dit. Jag fick komma ett par dagar efter att psykakuten kontak-tat Brofästet, två-tre dagar efter bara. Och vi bestämde en tid här och det var också väldigt snabbt, inom en vecka därefter. Det var jättebra, jättebra. Kände ett akut behov av att bli hjälpt och få råd och så.

Brukarna ger uttryck för att det verkligen varit enkelt, snabbt och okomplicerat att få kontakt med Brofästet. De personer som fått kontakt om-gående är tacksamma för det: ”Det som räddade mig. Annars hade jag bara snurrat igång igen.” I något fall beskrivs att kontakten med Brofästet direkt ledde till en tids vård vid slutenvården på Beroendekliniken vid Mölndals sjukhus för att där-efter övergå till öppenvård. Att få komma snabbt förefaller innebära en angelägen signalsändning och en person säger: ”Dom kände kanske att här brinner det”.

Att det är enkelt att komma på Drop-in- mot-tagning värdesätts också:

Man kan komma när som helst och man kan få hjälp med en gång. Det är inte ofta man ska ringa och få tid, utan man kan komma hit med en gång och få hjälp. Annars, så är det för sent sedan när man ska få tid på ett annat ställe. Här kan man komma och få hjälp när man behöver det.

6.2.2 Järntorgsmottagningen

Narkpol är en institution i Göteborg, känd bland många personer som använder narkotika. Det visade sig att flera av de intervjuade hade haft kon-takt med Narkpol tidigare och nu blivit mottagna vid Järntorgsmottagningen, det var inte säkert att man riktigt visste skillnaden. Några hade blivit uppmanade av vänner eller anhöriga att söka upp Narkpol/Järntorgsmottagningen. Det fanns också exempel på att personal vid socialtjänsten,

frivår-den eller en kriminalvårdsanstalt informerat om Järntorgsmottagningen. Även för Järntorgsmot-tagningen får man alltså bilden av att kännedomen om mottagningens existens behöver vara spridd på många olika ställen och att informationen för brukares del främst sker i direktkontakt med andra människor, inte till exempel genom broschyrer eller Internet. Men man har också nytta av kännedomen om Narkpol bland personer med egna erfarenheter av narkotika och att Järntorgsmottagningen finns i samma lokaler som Narkpol.

Järntorgsmottagningen har fått ett gott rykte av de här citaten att döma:

Jag vet många av mina vänner som går också på andra ställen, men de är inte alls nöjda. Järntorgsmottagningen är en bra mottagning, det borde finnas fler kan jag säga. Med samma koncept som de har här.

Det borde kanske finnas en på Hisingen eller Angered, så att många kan få den här hjälpen. För den här hjälpen är det inte någon annan som kan erbjuda här i stan.

En fråga som ställts till flera under intervjuerna har varit om det varit viktigt att mottagningen är speciellt inriktad på narkotika och varför:

Jag tycker att vi behöver sådana här ställen. Vi behöver det. För man kan säga vad man vill, att det är vårt eget fel att vi har knarkat, och det är ingen som har gjort det åt oss, utan det har vi gjort själva. Och vi har försatt oss i alla de här situationerna själva. Men också, så resonerar vi, det är inte frågan om vad man har varit, utan frågan om vart man är på väg. Och då är det ju så att vi kan behöva det här.

Det är en skillnad på att vända sig till Järntorgsmot-tagningen i jämförelse med andra öppenvårdsenhe-ter. Framför allt handlar det om atmosfären…:

Här är ju mycket, vad ska man säga.. varmare och goare. Det är kallare där borta på något sätt, ja det är varmare här helt enkelt. Nej men själva stämningen i huset, jag är känslig för sådant.

Lugnare miljö. Här sitter inte hundra pers i väntrummet som det gör på Y. Det är väldigt stressig miljö där nere.

… samt att det finns en bredare kompetens:

Det är positivt att det finns fler saker. … Det är inte bara någon som jag sitter och pratar med utan jag vet att jag sitter och pratar och berättar för att hon i sin tur ska kunna hjälpa mig och hänvisa mig eller tipsa mig om hur jag ska gå vidare.

”De förstår alla situationer”

Här finns psykolog och läkare, det fanns det inte i ... Men här är bra för de förstår alla situationer. Eller jag känner så i alla fall.

Ett par av de intervjuade brukarna (det gäller också intervjuade brukare vid Brofästet) tog upp att bekanta ibland inte tagits emot på Järntorgs-mottagningen och att de inte kan förstå varför de inte fått hjälp.

Flertalet av de intervjuade har fått kontakt med Järntorgsmottagningen genom att man gått till öppen mottagning. Flera har haft någon med sig vid besöket; en vän, anhörig eller professionell: ”Hade inte gått hit annars” (besökare). Bakom sig kan man ha haft en frustrerande situation:

För det var ett himla vel med soc och så, för de visste inte vart de skulle vända sig … och det var himla strul, och sedan så sa de, prova med Järntorgsmottagningen, så gjorde jag det, och då gick det ganska fort.

Att bli mottagen direkt upplevs mycket positivt:

Första kontakten fick jag med en psykolog som var här och som lyssnade på mig direkt, jag blev alldeles paff för att de var sådant välkomnande för jag var jätterädd för att gå hit. … Hade jag ringt är det nog inte säkert jag hade kommit den dagen jag hade fått tiden.

Att det är viktigt att av kunna bli mottagen omgå-ende bekräftas av de intervjuade. Det har att göra med den situation man befinner sig och att man inte litar på att man själv ska ta tag i att söka hjälp vid ett senare tillfälle. Detta är exempel på några svar på frågan om det var viktigt att bli mottagen direkt och i så fall varför:

När man är i missbruk är man ju väldigt mycket upp och ner hela dagarna och en situation när man verkligen, man vet ju om i sitt huvud att man behöver hjälp men, att gå dit och ta det steget och det är öppet då, det är dödsvik-tigt helt enkelt. Det är det faktiskt. Sen hade de kanske inte gjort något om jag hade fått lång tid till nästa gång. Men bara att första intrycket var att jag kände att jag var välkommen och att någon brydde sig om mig trots vad jag hade gjort.

För att man, när man lever som man har gjort, så ska man sitta i en telefonkö, många har kanske inte ens telefon, och sen sitta i en telefonkö och sedan kanske inte få kontakt med någon ändå, utan de säger att de ska skicka det vidare och så händer det ingenting på hur lång tid som helst. Ja, absolut och speciellt om man har missbruksproblem så har man väl ofta behov av det nu och inte om tre månader. Det är ganska snabba mottaganden man vill ha.

Det var perfekt, för jag kan inte smita då. … Jag var tvungen att ha någon som tog mig i sele. Jag känner mig själv. Det var en möjlighet.

För mig var det svårt att ta kontakt, var ska jag vända mig? … Det jobbar ju ner självförtroendet. Men den dagen man tar steget, då kunde man bara gå, det var bra. För att ringa och boka tid och vänta och så då… man ändras ju från dag till dag, det är ju hur man mår dåligt. Då kanske man inte vill den dagen det blir… det är bättre att ta när man kan så får man reda ut den här stormen som är då…

Det första mötet upplevdes också som mycket positivt:

Den första kontakten, den är ju superviktig och tjejerna här ute är bra på det också, det är de. Faktiskt.

Vi började snacka och sen rullade det igång direkt. Det var bra.

Träffade X direkt. Jag berättade ju … jag satt ju en timma och berättade hur det har varit och då tog de hand om mig med en gång. Inget snack. De fixade allt för mig. Jag hade ingenting … Jag var på noll, och utan Narkpol så hade jag fortfarande nog varit på noll.

(Det sista citatet visar att det inte stod helt klart för personen om det var Narkpol eller Järntorgsmot-tagningen man besökt.)

Vikten av att det blir bra i det första mötet speglas också av en kritisk röst:

Det kändes mest som ett polisförhör faktiskt. Det kändes som om man ville sätta dit mig och efter de två besöken i öppen mottagning hörde de inte av sig, det var fruktansvärt jobbigt, jag blev irriterad och jag kände mig åsidosatt. Jag fick söka kontakten en gång till.

Det finns upplevelser av att det är lätt att ha med Järntorgsmottagningen att göra, till exempel ut-tryckt så här:

Man ringer återbud eller något och det är inga problem, de löser det och försöker få de andra att ringa. Och när man kommer hit också, välkomnande är det. Jag har känt mig helt enkelt välkommen här, väl mottagen. Man känner sig inte i vägen även om jag vet att de har mycket och det är aldrig tider. Det goaste att man känner att man kan ringa hit och tjejerna i receptionen försöker hjälpa till så gott de kan.

Att det går snabbt att få kontakt och sedan får hjälp lyfts av ett par personer som det allra bästa med Järntorgsmottagningen:

”De förstår alla situationer”

Det är väl det framförallt att man har snabb kontakt. Att det har gått fort från det att man kommer hit och får hjälp till att man verkligen får hjälp.

Att det gick igång ganska fort, och att det ändå hölls vid liv hela tiden, att det inte försvann, utan hela tiden då.

6.3 Personalens och chefernas