• No results found

Bygglov och förhandsbesked

In document Vindkraftshandboken (Page 107-109)

Lagstiftning

Bygglov (8 kap. 2 § 6 PBL) krävs för att uppföra och väsentligt ändra vind- kraftverk, om

• vindturbinens diameter är större än två meter

• kraftverket placeras på ett avstånd från gränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken

• kraftverket ska monteras fast på en byggnad.

Bygglov krävs även för att uppföra eller bygga till en teknikbod eller en transformatorstation. Tidsbegränsat bygglov kan ges för alla slags bygglovs- pliktiga åtgärder. Tiden för detta är högst 5 år, men den kan förlängas med högst 5 år i taget. Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år från dagen för beslutet om lov.

Utanför detaljplanelagt område (se bl.a. 8 kap. 12 § PBL) bedöms anlägg- ningens lämplighet utifrån översiktsplanens riktlinjer med eventuella områ- desbestämmelser samt de allmänna bestämmelserna i plan- och bygglagen och miljöbalken. Hushållningsbestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken ska tillämpas. Även om kommunen behandlat vindkraftsfrågan i översikts- planen, måste varje ansökan behandlas utifrån de speciella förutsättningar som gäller i varje enskilt fall. Det räcker inte att bara hänvisa till allmänna riktlinjer i översiktsplanen. För att bygglovbeslutet ska stå sig i en eventuell överprövning behöver kommunen utveckla sina sakskäl och motivera dem utifrån lagstiftningen, översiktsplanen och den aktuella platsen.

En förutsättning för att ge bygglov är att bygget inte kräver detaljplanelägg- ning. I bedömningen av en ansökan om ett enstaka verk kan det vara lämp- ligt att utreda om platsen lämpar sig för flera verk, att platsen för ett enstaka verk väljs så att det inte blockerar utbyggnaden av fler verk inom samma område etc. Detaljplan kan vara ett sätt att göra det möjligt att utnyttja plat- sen så effektivt som möjligt ur vindenergisynpunkt.

Inom detaljplanelagt område (se 8 kap. 11 § PBL) ska bygget stämma över- ens dels med detaljplanens bestämmelser, dels med allmänna riktlinjer i plan- och bygglagen om hänsyn till stads- och landskapsbild, säkerhetsfrå- gor och störningar m.m. Mindre avvikelse kan accepteras om de är förenliga

Tillståndsprocessen

med planens syfte. I områden med detaljplan krävs bygglov även för att sätta upp eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar och för att uppföra, bygga till eller på annat sätt ändra ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed jämförbar näring.

Process och handlingar

Ansökningar om bygglov och förhandsbesked prövas av en kommunal nämnd. Sökanden bör som första åtgärd kontakta kommunens bygglov- handläggare via telefon eller besök för ömsesidigt informationsutbyte om projektet, dess förutsättningar och kommunens vindkraftsplanering. I och med att en ansökan skickas in blir det ett formellt ärende, och kommunen tar fram en sakägarförteckning. Kommunen – inte sökanden – ska höra grannar, berörda myndigheter m.fl. om platsen ligger utanför detaljpla- nelagt område eller om projektet innebär en avvikelse från detaljplanen. Sökanden kan ansöka om ett s.k. förhandsbesked om själva lokaliseringen. Den mer detaljerade utformningen och placeringen avgörs då i bygglovet. Ett positivt förhandsbesked är bindande i 2 år.

De handlingar som krävs för bygglovet är i stort sett desamma som för anmälan om miljöfarlig verksamhet, dvs. fastighetsbeteckning, verkets läge i x-, y-, z-koordinater, ritning där navhöjd, rotordiameter m.m. framgår, ef- fekt, ljudutbredningskarta, skuggningskarta med tabell och redovisning av platsens vindförhållanden m.m. Sökanden bör även beskriva hur han plane- rat att utnyttja markresursen så effektivt som möjligt. En viktig detalj är att verkets eller verkens läge måste anges med stor noggrannhet (koordinater med 10 meters noggrannhet) för att den militära granskningen ska fungera. Bygglovsprövningen gäller lokalisering, yttre utformning och användning. De tekniska egenskaperna behandlas i samband med bygganmälan som görs till byggnadsnämnden minst 3 veckor före byggstart. Anmälan ska normalt vara skriftlig och innehålla uppgifter om byggherrens namn och adress, fastighetsbeteckning, när byggnadsarbetena är avsedda att påbörjas, projektets art och omfattning.

När bygganmälan kommit in kallar nämnden till byggsamråd med byggher- ren, där man går igenom arbetenas planering, tillsyns- och kontrollåtgärder samt den samordning som behövs. Vid samrådet ska man också diskutera vilken kontroll av samhällskraven som är nödvändig. Byggherren ska nor- malt utse en s.k. kvalitetsansvarig, som också deltar i byggsamrådet, och föreslå en kontrollplan som nämnden ska fatta beslut om. Under bygget ska den kvalitetsansvarige se till att kontrollplanen följs. När alla handlingar (in- tyg) sänts in och byggherren har uppfyllt sina åtaganden enligt kontrollpla- nen, utfärdar nämnden ett slutbevis, som är ett kvitto på att kontrollplanen har följts. I samband med det ska det slutliga läget för de enskilda verken rapporteras till Försvarsmakten senast 30 dagar före uppförandet (se vidare avsnittet Totalförsvaret).

Lagstiftningen har angett 125 kW som övre gräns för sådana vindkraftverk som kan uppföras utan anmälan eller tillstånd enligt miljöbalken. Det hindrar inte att ett verk om 125 kW ibland kan vara nog så påtagligt i sin närmiljö, och då fordras en noggrann bygglovprövning.

För gårdsverk kan det vara lämpligt att tornhöjden anpassas till bebyggel- sen. Gotlands kommun har praxis när det gäller avståndet mellan vindkraft- verket och den egna bostaden.

107

Gårdsverk

Gårdsverken som etableras vid en gård eller ett fritidshus bör normalt kunna hanteras på ett enklare sätt än de större. Gotlands kommun har en enklare prövning av gårdsverk med en totalhöjd på högst 30 m.

Mikrovindkraftverk

Ett litet vindkraftverk med en rotordiameter på upp till 2 meter kräver inte bygglov, om det inte monteras på en byggnad och inte placeras närmare fastighetsgränsen än dess totalhöjd. Bygglovbefrielsen innebär inte att anläggningen kan ställas upp hur som helst. Ägaren måste ta reda på om anläggningen kan störa grannarna med buller etc. och i så fall kontakta grannarna. Ägaren måste också ta reda på om det finns andra hänsyn som ska tas, t.ex. till eventuella fornlämningar och naturvärden. Det är lämpligt att kontakta kommunen och även länsstyrelsen och fråga till råds.

Gårdsverk om 10 kW med en rotordiameter på 8,2 meter och höjd 12 meter. Maxeffekten är 13 300W. Foto: Windon.

Demonstrationskoppling för användning till batte- riladdning, rotordiameter 1,80 m. Verket behöver oftast inte bygglov, men kan heller inte placeras hur som helst. Foto: Skyllermarks i Handen.

Planering och prövning » Tillståndsprocessen

In document Vindkraftshandboken (Page 107-109)