• No results found

Tillståndsprocessen

In document Vindkraftshandboken (Page 114-116)

Tillståndsprövningen kan delas in i tre etapper: samråd, miljökonsekvensbeskrivning och ansökan om tillstånd. Inom dessa etapper finns ett antal steg i processen. Prövningen bör inledas med ett möte med länsstyrelsen om hur samrådet ska genom- föras.

Steg 1: Samrådsunderlag

Verksamhetsutövaren lämnar ett samrådsunderlag till länsstyrelsen samt till ansvarig kommunal nämnd när kommunen är tillsynsmyndighet. Samrådsunderlaget är en skriftlig redogörelse för den planerade verksamhetens

• lokalisering, gällande planförhållanden • omfattning

• utformning

• förutsedda miljöpåverkan.

Information om detta ska även lämnas till enskilda som kan antas bli särskilt berörda, exempelvis närboende (se 6 kap. 4 § miljöbalken). Steg 2: Samråd och samrådsredogörelse

När verksamheten innebär betydande miljöpåverkan ska verksamhetsutövaren sam- råda med en större krets som utöver länsstyrelsen, tillsyndmyndigheten och de en- skilda som särskilt berörs är övriga statliga myndigheter, de kommuner, den allmänhet och de organisationer, t.ex. Naturskyddsföreningen och vägsamfällighet, som kan antas bli berörda. Verksamhetsutövaren väljer form för och kallar till samrådsmöte. Sökanden ska under samråden föra anteckningar som ställs samman i en samråds- redogörelse. I samband med samrådet anger länsstyrelsen inriktning av och omfatt- ning på miljökonsekvensbeskrivningen.

Steg 3: Miljökonsekvensbeskrivning

Efter samrådsprocessen upprättar verksamhetsutövaren en miljökonsekvensbe- skrivning (MKB). (Se avsnittet Miljökonsekvensbeskrivning.) MKB:n upprättas och bekostas av verksamhetsutövaren och ska ingå i ansökan. Avsikten med en miljökon- sekvensbeskrivning är att ta reda på och beskriva den påverkan som verksamheten kan medföra på människor, djur, växter, mark, vatten m.m. (6 kap. 3 § miljöbalken). I en MKB för en anläggning med betydande miljöpåverkan finns det särskilda krav på innehållet (6 kap. 7 § miljöbalken).

Steg 4: Ansökan

När den sökande har genomfört samråd och miljökonsekvensbeskrivningen är klar, är det dags för den sökande att skicka in en skriftlig ansökan om tillstånd till länsstyrel- sen. Den skriftliga ansökan ska innehålla (19 kap. 5 § och 22 kap. 1 § miljöbalken):

Ritningar och tekniska beskrivningar med uppgifter som är nödvändiga för att be- döma verksamhetens art och omfattning.

Uppgifter om vad som kan bidra till utsläpp, vilken typ av utsläpp som går att förutse och hur stora de blir.

Förslag till åtgärder för att minska mängden avfall, vilket bland annat gäller vindkraft- verk som har växellåda och därmed använder smörjmedel.

En miljökonsekvensbeskrivning och en redogörelse för det samråd som skett.

Förslag till åtgärder för att hindra eller rätta till problem som verksamheten kan ge upphov till.

Övriga uppgifter som behövs för att bedöma hur de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel följs.

Förslag till hur verksamheten ska övervakas och kontrolleras.

En sammanfattning av ansökan så att en lekman kan förstå den.

Ansökan ska lämnas in i det antal exemplar som länsstyrelsen (eller miljödomstolen) bestämmer. Detta kan variera och bör lämpligen kontrolleras i förväg. Om ansöknings- handlingarna inte lämnats in i tillräckligt många exemplar eller om handläggaren anser att ansökan inte är fullständig, så ska han eller hon ge sökanden tillfälle att rätta till

Samråd

MKB

113

felet inom en viss tid. Om den sökande inte gör det, så kan länsstyrelsen besluta att rätta till bristen på den sökandes bekostnad. Om bristen är så allvarlig att det inte går att pröva ansökan, så ska länsstyrelsen avvisa den. (Se 19 kap. 5 § jämförd med 22 kap. 2 § sista stycket miljöbalken.)

Ärendet handläggs av länsstyrelsens funktion eller enhet för miljöskydd, och besluten fattas av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Länsstyrelsen ska sända ett med- delande om inkomna ansökningar om tillstånd till Naturvårdsverket och till kommunen (se 9 § första stycket FMH). Verksamhetsutövaren kan ansöka om olika alternativ, t.ex. beträffande storlek och utformning av anläggningen. I miljökonsekvensbe- skrivningen måste man då redogöra för konsekvenserna av samtliga alternativ samt rangordna och motivera alternativen.

Steg 5: Eventuellt behov av komplettering

Länsstyrelsen skickar ansökan till kommunen – kommunstyrelse och/eller ansvarig nämnd – för att ge dem möjlighet att begära kompletteringar av ärendet. Länsstyrel- sen kan också begära att verksamhetsutövaren kompletterar handlingarna. Om så inte sker kan länsstyrelsen förelägga verksamhetsutövaren att göra det. Om verk- samhetsutövaren inte följer föreläggandet kan länsstyrelsen besluta att bristen ska avhjälpas på verksamhetsutövarens bekostnad eller avvisa ansökan.

Steg 6: Kungörelse och remiss

När ansökan är komplett begär länstyrelsen in yttranden från olika remissinstanser och kungör ansökan i ortstidningen. Även att det har upprättats en miljökonsekvens- beskrivning kungörs. Kungörelsen betalas av verksamhetsutövaren. En aktförvarare utses, länsstyrelsen eller kommunen. Ansökan med miljökonsekvensbeskrivningen och övriga handlingar i ärendet finns tillgängliga under expeditionstid. De remissin- stanser och sakägare som har något att invända eller något att framföra i övrigt skriver till länsstyrelsen. Även den som utan att vara sakägare har något att framföra kan yttra sig.

Steg 7: Kommunicering av inkomna synpunkter

Yttrandena ska ha kommit in till länsstyrelsen inom den tid som angetts i kungörel- sen, vanligtvis 3–6 veckor. Den sökande underrättas genom att yttrandena skickas till sökanden, eller på annat sätt. Den sökande har då möjlighet att yttra sig och komplet- tera ansökan. (19 kap 4 § 4 miljöbalken).

Steg 8: Offentligt sammanträde

Om det behövs hålls ett offentligt sammanträde i ärendet. Tid och plats för samman- trädet kungörs i lokalpressen eller delges berörda på annat sätt. Vid sammanträdet finns det möjlighet för envar som känner sig berörd att till miljöprövningsdelegationen muntligt framföra sina synpunkter på ansökan.

Steg 9: Tillståndsbeslut

Länsstyrelsen fattar, genom miljöprövningsdelegationen, beslut i ärendet. Samtidigt fattas beslut om huruvida miljökonsekvensbeskrivningen uppfyller kraven enligt 6 kap. miljöbalken. Ekonomisk säkerhet kan krävas. Beslutet kungörs i lokalpressen. Kungörelsen betalas av verksamhetsutövaren. Se exempel i textrutan beträffande villkor för verksamheten och krav på ekonomisk säkerhet som kan stälas i ett till- ståndsbeslut om vindkraft.

Steg 10: Eventuellt överklagande

Den som berörs av tillståndsbeslutet, t.ex. närboende och vissa miljöorganisatio- ner, har rätt att inom 3 veckor från det datum som anges i beslutet och kungörelsen överklaga beslutet hos miljödomstolen. När det gäller miljöorganisationer är det bara ideella föreningar som har till ändamål att tillvarata naturskydds- och miljöintressen som får överklaga beslutet. För att få överklaga ska föreningen ha funnits i minst 3 år och ha lägst 2 000 medlemmar. Överklagandet skickas in till länsstyrelsen som sedan sänder skrivelsen tillsammans med underlag i ärendet till miljödomstolen.

Ansökan

forts

Planering och prövning » Tillståndsprocessen

Exempel på villkor för verksamheten som kan ställas i tillståndsbe- slutet

1. Om inte annat följer av detta beslut ska bolaget utforma anläggningen och bedriva verksamheten i huvudsaklig överensstämmelse med vad bolaget angett i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet.

2. Buller från verksamheten får som riktvärde inte överskrida den ekvivalenta ljudni- vån 40 dB(A) utomhus vid bostäder.

3. Befintliga uteplatser eller, om sådana saknas ett område om 5 x 5 meter intill be- fintliga bostadshus, får som riktvärde inte belastas med en faktisk skuggbildning överstigande 8 timmar per kalenderår.

4. I anslutning till vindkraftverken ska det finnas varningsskyltar som innehåller information om risk för nedfallande snö, is och anläggningsdelar. Utformning, bestämning av antalet skyltar samt den närmare placeringen av dessa skyltar ska bestämmas i samråd med tillsynsmyndigheten.

5. Kemiska produkter samt farligt avfall ska hanteras på sådant sätt att eventuellt läckage inte kan förorena mark eller yt- och grundvatten.

6. I god tid innan verksamheten avslutas ska verksamhetsutövaren meddela tillsynsmyndigheten. I samband därmed ska en plan för avveckling av anlägg- ningen samt återställning av det område där verksamheten har bedrivits ges in till tillsynsmyndigheten.

7. Hinderbelysning ska utformas i samråd med tillsynsmyndigheten och Luftfarts- styrelsen. Så långt det är möjligt ska hinderbelysningen utformas så att eventu- ella olägenheter kan undvikas för närboende.

Exempel på krav på ekonomisk säkerhet som kan ställas i tillstånds- beslutet

Miljöprövningsdelegationen beslutar att tillståndets giltighet är beroende av att bo- laget ställer säkerhet i form av ett spärrat bankkonto. Säkerheten ska täcka kostna- derna för efterbehandling eller andra återställningsåtgärder som verksamheten kan föranleda. Innan dess att ett vindkraftverk tas i drift ska 300 000 kronor i 2008 års penningvärde sättas in på det spärrade bankkontot, totalt 3,6 miljoner kronor under förutsättning att samtliga 12 verk anläggs.

Vidare ska bolaget för varje idrifttaget verk avsätta 100 000 kronor per år i 2008 års penningvärde under 10 års tid med start det elfte året efter idrifttagandet av res- pektive verk. Bolaget ska årligen till tillsynsmyndigheten redovisa vilka avsättningar som har gjorts till det spärrade bankkontot.

Bolaget ska vid beräkningen av penningvärdet utgå från konsumentprisindex, och då ska år 2008 ska vara basår. Säkerheten ska ställas till länsstyrelsen och förvaras hos länsstyrelsen.

In document Vindkraftshandboken (Page 114-116)