• No results found

Castellum utvecklar och förädlar fastighetsbeståndet samt verkar för att arbetet bedrivs med minsta möjliga påverkan på miljön och på ett resurssnålt sätt. Allt för att bidra

In document Årsredovisning 2002 (Page 47-52)

till en hållbar utveckling. Castellums miljöanpassning är en integrerad del i den dagliga verksamheten och väl förankrad i företagsledningen. Stor vikt läggs vid helhetssyn, engagemang och kompetens.

Miljöansvar

Castellums miljöarbete påbörjades 1995 i och med ett gemensamt miljöprogram i form av policy, riktlinjer samt övergripande strategier för ett antal miljöom-råden. Sedan dess har Castellums miljöanpassning av verksamheten kommit långt. Energianvändning, avfall samt materialanvändning är områden där Castellum har betydande miljöpåverkan. Inom dessa områden har stora insatser gjorts genom bl a driftoptimering för att minska energianvändningen, konvertering till miljöanpassade värmekällor, källsortering och inven-tering av fastigheterna där miljöskadliga och hälso-vådliga ämnen identifieras och avlägsnas. Miljö-arbetet sker lokalt på respektive dotterbolag där alla medarbetare har engagerats genom arbetsgrupper inom olika miljöområden. Detta har inneburit att miljöanpassningen idag är en väl integrerad del i den dagliga verksamheten och ingår naturligt i alla besluts-processer.

För ett fortsatt arbete mot ett hållbart samhälle arbetar Castellum kontinuerligt vidare med åtgärder som ytterligare effektiviserar energianvändningen för uppvärmning och transporter samt minimerar använd-ningen av miljöskadliga och hälsovådliga ämnen.

Castellum arbetar även för att minska avfallsmängden till deponi samt fortsätta utbilda, informera och enga-gera medarbetare, hyresgäster och leverantörer. Den tekniska utvecklingen går hela tiden framåt vilket gör miljöanpassningen till en ständigt pågående process.

Som en bekräftelse på att arbetet går i rätt riktning har Det Naturliga Steget för femte året i rad klassat Castellum som ett av de 50 miljömässigt mest progres-siva börsföretagen. Under 2002 har Robur/Förenings-sparbankernas Miljöfond för femte året i rad valt Castellum som en lämplig aktie att investera i eftersom man anser att Castellum ”bedriver ett miljöarbete som placerar företaget bland de främsta i branschen”.

I undersökningen Folksams Klimatindex har Castellum belönats som ett av börsens fem bästa bolag som bedriver ett aktivt miljöarbete med ett brett åtgärdspaket för att minska koldioxidutsläppen.

Övergripande strategi

Castellum betraktar verksamhetens miljöanpassning som en förutsättning för att uppnå företagets mål – långsiktigt bästa ekonomiska utfall vilket ger förut-sättningar för en god värdetillväxt. Den övergripande strategin med miljöanpassningen av Castellum är att bedriva verksamheten med minsta möjliga påverkan på miljön för att bidra till en hållbar utveckling. Fastig-heterna skall ses i ett livscykelperspektiv där miljö-belastningen minimeras under såväl nyproduktion som drift och underhåll. En förutsättning för att uppnå detta är engagerade och välutbildade medarbetare och hyresgäster samt samarbete med miljömedvetna entre-prenörer, leverantörer och konsulter. Verksamhetens miljöanpassning skall präglas av långsiktighet och helhetssyn vilket innebär att hänsyn till miljön tas i alla beslutsprocesser.

MILJÖPOLICY

”Castellums verksamhet skall bedrivas med minsta möjliga påverkan på miljön och på ett resurssnålt sätt, för att bidra till en hållbar utveckling. Castellum betraktar samhällets krav enligt lagar och förordningar som minimikrav. Koncernen skall sträva efter ständiga förbättringar i syfta att minska miljöbelastningen och förebygga föroreningar.

Miljöpolicyn inbegriper alla delar av Castellums verksamhet, såväl förvaltning, förädling och förvärv som nyproduktion av fastigheter. Miljöarbetet skall vara en integrerad och naturlig del av verksamheten.”

C A S T E L L U M Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2

46

F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

I enlighet med Castellums affärsidé bedrivs verk-samhetens miljöanpassning lokalt i varje dotterbolag genom att en miljösamordnare koordinerar och driver arbetet i tvärfunktionella grupper där alla medarbetare engageras.

Respektive bolag omsätter miljöpolicyn, riktlin-jerna och de övergripande strategierna i en handlings-plan med detaljerade, mätbara mål. Uppföljning, utvärdering och redovisning av miljöarbetet sker årligen.

Nedan redovisas de miljöområden som Castellum arbetar med och tillhörande övergripande strategier för respektive område.

Ledning och ledningsstöd

Ledningen i Castellum tog 1995 initiativet till verk-samhetens miljöanpassning och har sedan dess tagit en mycket aktiv del i arbetet. För att kontinuerligt vara insatt i hur miljöanpassningen fortlöper avrapporteras miljöarbetet av VD för varje lokalt bolag på respektive dotterbolags styrelsemöten där koncernledningen ingår.

Uppföljning av miljöanpassningen sker även av externa parter genom revisioner. Eklandia Fastighets

AB, Harry Sjögren AB, Fastighets AB Corallen och Castellum AB är miljödiplomerade i sina respektive hemkommuner. Miljödiplomeringen innebär att bo-laget har en genomtänkt organisation för miljöarbetet, går igenom sin verksamhet och vidtar ett antal kon-kreta åtgärder med positiva effekter för miljön. Fastig-hets AB Corallen, FastigFastig-hets AB Briggen, FastigFastig-hets AB Brostaden och Harry Sjögren AB har genomgått miljörevisioner av externa konsulter med gott resultat.

Frågan om certifieringen enligt ISO 14001 har diskuterats i organisationen och som ett led i det har Fastighets AB Brostaden tagit hjälp av Stockholms universitet för att jämföra sitt sätt att arbeta med miljöanpassningen med ISO 14001. Undersökningen visade att Fastighets AB Brostadens arbetsmetod mycket väl överensstämde med ISO 14001 standard.

Castellum avvaktar dock certifiering eftersom miljö-arbetet ändå bedöms drivas aktivt och strukturerat.

Castellum har inga pågående miljötvister. Bolaget har heller inga betydande saneringsbehov och bedriver ingen tillståndspliktig verksamhet.

ÖVERGRIPANDE STRATEGIER FÖR CASTELLUMS MILJÖOMRÅDEN

Energi Energianvändningen skall ständigt effektiviseras och användningen av miljö-anpassade och förnyelsebara energikällor skall prioriteras.

Avfallshantering Möjligheterna till källsortering skall utökas för att minska mängden avfall till deponi.

Inköp Alla inköp skall ske med minsta möjliga belastning för miljön. Det gäller såväl varans eller tjänstens produktion som användning och avfall.

Vatten och avlopp Vattenförbrukningen och utsläppen av miljöstörande ämnen i avloppen skall minskas.

Trafik och transporter De transporter som sker inom verksamheten skall minimeras och utföras med så låg miljöbelastning som möjligt. Inköp av fordon med miljöanpassade drivmedel skall prioriteras.

Förvärv, byggnation och underhåll All nyproduktion, liksom renovering, om- och tillbyggnad samt underhåll skall ske med minsta möjliga miljöpåverkan. Det gäller planering, projektering och produktion samt hänsyn till nyttjande och återbruk eller rivning.

Miljöskadliga och hälsovådliga ämnen Miljöfarliga och miljöskadliga ämnen skall identifieras och successivt utfasas.

Hyresgästernas verksamhet Hyresgäster som av miljöskäl har tillståndspliktig verksamhet följs upp kontinuerligt.

Administration och kontor Koncernens egen verksamhet skall bedrivas på ett resurssnålt sätt.

Grönområden och närmiljö Användningen av miljöfarliga ämnen för skötsel av grönområden och närmiljö skall minska. Hänsyn skall tas till biologisk mångfald.

KUNDER LEVERANTÖ RER

MY ND

IGHETER ÄGARE KONKURREN TER

• energi

• vatten

material

• avfall

• avlopp INKÖP,TRAFIK OCH TRANSPORTER

RVÄ

RV, BYGGNATION OCH UNDERLL

C A S T E L L U M Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2 47

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

Kompetensutveckling

Medarbetarnas attityder, kunskaper och agerande har en stor betydelse för verksamhetens miljöanpassning och därför läggs stor vikt vid att ständigt vidareutbilda och engagera samtliga medarbetare i miljöfrågor.

Att ständigt höja kompetensen är en förutsättning i Castellums organisation där miljöanpassningen sker decentraliserat. Det leder till att det blir lättare att fatta egna beslut i miljöfrågor och göra miljöriktiga val.

Alla medarbetare inom Castellum har genomgått en grundläggande utbildning inom miljöområdet om minst en dag. Dessutom har flertalet medarbetare genomgått utbildning inom specifika områden såsom energifrågor och materialval. Under 2001 genomgick alla en interaktiv utbildning inom områdena miljöhot, miljömål, miljöledning, källsortering, hälsa samt Castellums miljöarbete. Utbildningen bestod av ca fyra timmars självstudier och avslutades med ett kunskapstest.

Under 2002 har ett antal fastighetsansvariga genom-gått en tvådagarsutbildning i värme, ventilation och kyla. Utbildning i effektiv bilkörning, s k Ecodriving, har genomförts i tre bolag.

Under 2002 genomfördes en intern attitydundersök-ning som visade att miljöfrågorna har mycket hög

prioritet bland medarbetarna. Ca 90 % av medarbe-tarna ansåg i undersökningen att det egna bolaget arbetar aktivt med att förbättra och utveckla miljötän-kandet samt att miljöarbetet bidrar till att utveckla bolaget på ett positivt sätt. Lika många ansåg att miljö-policyn är utformad så att den kan tillämpas i det dag-liga arbetet och att ett gott miljöarbete är ett viktigt argument i kundkontakten.

Castellum har tre utbildade miljöinventerare av fastigheter.

Inom Castellum finns en miljögrupp där miljösam-ordnaren från varje bolag ingår. Miljögruppens uppgift är att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte av det miljö-arbete som bedrivs inom koncernen. Dessutom utvär-deras det miljöarbete och den produkt- och metod-utveckling som pågår i omvärlden.

Samarbete med kunder och leverantörer En förutsättning för att lyckas i verksamhetens miljö-anpassning är ett aktivt samarbete med hyresgäster, leverantörer och entreprenörer. Att kommunicera om hur miljöarbetet fortskrider är viktigt för att hålla hyresgäster och andra intressenter uppdaterade samt ta aktiv del i arbetet. Informationen ges bl a vid infor-mationsträffar, kundbesök, i kundtidningar och på Internet.

CASTELLUM OCH OMVÄRLDEN

C A S T E L L U M Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2

48

F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

Hyresgästernas syn på Castellums miljöarbete undersöks genom Fastighetsbarometern Nöjd Kund Index (NKI). De tillfrågade hyresgästerna anser att Castellum visar ”god miljöhänsyn” och placerar Castellum bland de främsta i fastighetsbranschen.

Castellum samarbetar med leverantörer och entre-prenörer som själva har ett aktivt miljöarbete och de lokala bolagen arbetar med miljöanpassad upphand-ling där kraven ses över varje år. Vid större inköp och upphandlingar krävs att entreprenören kan uppvisa miljöpolicy samt en miljöplan för materialhantering, produkt- och materialval, arbetsmetodik, material- och miljödeklaration samt omhändertagande av avfall. Vid mindre inköp prioriteras miljöanpassade produkter och miljökrav ställs på leverantören.

Bolagen inom Castellum har ett nära samarbete med kommuner, universitet och högskolor samt före-tagsföreningar för erfarenhets- och kunskapsutbyte.

Vad gäller avfallshantering samt energifrågor sker samarbeten med lokala renhållningsbolag respektive energibolag.

Miljöarbetet 2002

2002 var ett händelserikt år för Castellum inom miljö-området och nedan redovisas ett antal av de åtgärder som genomförts. Miljöområdet energi, där Castellum har stor miljöpåverkan, redovisas under egen rubrik.

För mer detaljerad information om genomförda åtgärder under 2002 hänvisas till respektive dotterbo-lags hemsida.

• I åtta fastigheter om sammanlagt 45 200 kvm har uppvärmningen konverterats från olja till fjärrvärme.

2 500 kvm har konverterats från olja till ytjordvärme och 15 000 kvm har konverterats till uppvärmning via rökgaskondensering.

• Utbyggnad av källsorteringsanläggningar med minst sex fraktioner har genomförts i kommersiella fastig-heter om 235 000 kvm. Totalt finns nu källsorte-ringsanläggningar i 50 % av det kommersiella fastig-hetsbeståndet, motsvarande 1 050 000 kvm. Som ett exempel på åtgärd under 2002 kan nämnas att i fas-tigheter om 12 000 kvm i Stockholm har fyra soprum stängts och istället har en gemensam sopstation iord-ningställs. Hyresgästerna väger där själva sina sopor och faktura skickas direkt till respektive hyresgäst.

Gas 5%

El 3%

Fjärrvärme 83%

Olja 9%

FÖRDELNING AV ENERGI FÖR UPPVÄRMNING ENERGI- OCH VATTENFÖRBRUKNING

Ej graddagsjusterat 2002 2001 2000 1999 1998

Fjärrvärme, MWh 144 073 152 444 126 378 140 086 144 090

El, MWh 89 762 79 316 77 304 64 501 62 215

Olja, MWh 16 232 17 323 18 405 17 725 17 995

Gas, MWh 9 319 9 543 7 157 4 889 6 754

Summa, MWh 259 386 258 626 229 244 227 201 231 054

Vatten, m3 789 834 865 043 932 562 880 616 1 086 129

Uthyrningsbar yta 31 dec, tkvm 2 381 2 338 2 309 2 232 2 072

C A S T E L L U M Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2 49

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

• Miljöinventering av fastigheter med tanke på miljö och hälsorisker som radon, elektromagnetiska fält, mögel, PCB och kvicksilver har genomförts i 58 % av beståndet. PCB har påträffats i 12 fastigheter varav fem är sanerade. Ytterligare 16 % av beståndet är inventerat med avsikt på asbest, fukt och mögel.

• I Castellum finns tre gasdrivna bilar och 22 bilar som kan köras på rapsolja. Övriga bilar är nyligen inköpta och har låg bränsleförbrukning.

Energi

Castellum har sedan många år arbetat aktivt med att effektivisera användningen av energi samt styra mot miljöanpassade energikällor för att minska miljö-belastningen. Genom regelbunden uppföljning av förbrukningen kan fastigheter med hög förbrukning bearbetas. Arbetet med energibesparingar är ekono-miskt lönsamt och ger dessutom bättre kvalitet i för-valtningen.

Exempel på genomförda åtgärder är utbyggnad av datoriserade styr- och reglersystem för värme och ventilation, injustering av termostatventiler samt behovsanpassning av kyla. Gamla ventilationssystem med hög energianvändning byts efterhand ut mot nya energisnåla installationer, alternativt fjärrkyla. Byte till lågenergilampor och rörelsestyrda belysningar är åtgärder som genomförs för att minska förbrukningen av fastighetsel.

Val av energianläggningar och investeringar i sam-band med detta är långsiktiga beslut. Ett kontinuerligt arbete pågår med att konvertera fastigheternas upp-värmning till fjärrvärme eller andra miljöanpassade energikällor i syfte att minska användningen av icke förnyelsebara energikällor.

Hela Castellumkoncernen använder sedan år 2001 enbart el som är märkt ”Bra Miljöval”. ”Bra Miljö-val”-el erbjuds även till hyresgäster och anställda.

EXEMPEL PÅ ENERGIEFFEKTIVISERANDE ÅTGÄRDER SOM ÄR GENOMFÖRDA UNDER 2002

Bolag Åtgärd Resultat

Fastighets AB Briggen Installerat ytjordvärme i en fastighet Minskad oljeanvändning om 2 500 kvm som tidigare värmdes

med olja.

Fastighets AB Brostaden Installerat varmvattenberedare i Minskad oljeförbrukning fastigheter med oljeeldning för att helt

kunna stänga av oljan under sommarhalvåret.

Försök med uppvärmning via en Rökgaskondenseringen panna med rökgaskondensering pågår höjer verkningsgraden med i en fastighet om 15 000 kvm ca 15 %. Investeringen betalar sig som tidigare värmdes upp med gas. på tre år.

Fastighets AB Corallen Ventilatonsförbättringar i två fastigheter Energibesparing 43%

om 4 900 kvm.

Eklandia Fastighets AB Installerat solfångare för att värma Minskad energiförbrukning varmvatten i en fastighet.

Harry Sjögren AB Byte av armaturen i en lokal om 3 200 kvm. Energibesparingen beräknas till 50–60 % per år. Dessutom för-bättras arbetsmiljön i och med att den nya belysningen är HF-don utan flimmer.

Aspholmen Fastigheter AB Färdigställt en fastighet om 2 000 kvm med bergvärme och bergkyla.

C A S T E L L U M Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2

50

F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

In document Årsredovisning 2002 (Page 47-52)