• No results found

U každého žáka, který je součástí výzkumného šetření je uvedena jeho krátká charakteristika, která popisuje čtyři hlavní oblasti: věk žáka, výukové schopnosti, komunikační schopnosti a koncentraci. Oblasti byly vybírány s ohledem na vliv jazykového kódu, vlastního učení žáka a zároveň mají vliv na rozvoj samotného vyjadřování. Dále je uvedeno vzdělání rodičů.

CHARAKTERISTIKA - EMA Věk ke dni šetření: 7 let a 6 měsíců

Rodina je úplná a na výchově své dcery se podílí oba rodiče. Velmi často se o ni starají prarodiče. Ema má mladšího sourozence, o kterého se vzorně společně s rodiči stará. Matka i otec se účastní rodičovských schůzek, zajímá je Emin školní prospěch.

Vztahy mezi rodiči se zdají být dobré. S žákyní se doma učí, je vždy vzorně připravena na výuku. Otec má vysokoškolské vzdělání a matka středoškolské vzdělání s maturitou, své dítě podporují ve sportu i v manuálních činnostech. Ema navštěvuje kroužek gymnastiky, výtvarné dílny a dochází na hodiny anglického jazyka. Mateřskou školu navštěvovala od 3 let.

Výukové schopnosti jsou bez výraznějších obtíží, nové učivo si osvojuje snadno a se zájmem. V matematice i českém jazyce je nadprůměrná. Písmo vypadá velmi úhledně, čtení je plynulé s výrazem pro intonaci a změnu hlasu ve větách tázacích nebo rozkazovacích. V oblasti sociálních vztahů je vyspělá. Žákyně píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti jsou rozvinutější než u ostatních žáků. Hovoří v celých větách, slovní zásoba je bohatá na přídavná, podstatná jména i slovesa. Při komunikaci s dospělým hovoří na úrovni. Vyjadřování je přesné, ráda vypráví pohádky,

o přestávkách vyhledává kontakt se svými spolužáky. Mnohdy přichází za pedagogem a povídá si s ním o zážitcích prožitých o víkendu.

Koncentrace je přiměřená věku i schopnostem žáka. Při vyučování je velmi aktivní, neustále se hlásí. Pokud tvoří samostatnou práci, je pečlivá a práci dokončuje.

Pracovní tempo je rychlejší, ale velmi pečlivé.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla u Emmy na dobré úrovni.

Žákyně byla při každém úkolu soustředěná, neodbíhala od tématu. Pokud jsem jí položila doplňující otázku, odpověděla srozumitelně a v celých větách. Nezpozorovala jsem během šetření, že by byla unavená nebo ji aktivity vyčerpávaly.

CHARAKTERISTIKA - ALEŠ Věk ke dni šetření: 7 let a 5 měsíců

Žák žije v úplné rodině s náhradním otcem. Matka i nevlastní otec mají základní vzdělání a dále se nevzdělávají. Společně vychovávají dvě děti. Třetí dítě je v pěstounské péči u prarodičů a vzdělává se ve škole zřízené podle paragrafu 16 odstavce 9 školského zákona. Žákův nejstarší bratr je vyučen v oboru kuchař – číšník. Jeho starší sestra chodí do pátého ročníku základní školy. Dle vyprávění žáka stráví více času u svých prarodičů.

Do školy žáka doprovází babička, po vyučování si ho vyzvedává matka. Zájmové kroužky ani školní družinu nenavštěvuje. Matka žáka se rodičovských schůzek vždy zúčastňuje.

Výukové schopnosti jsou s většími nedostatky. V oblasti čtení je nejistý, trojslabičná slova si musí přeslabikovat. Jeho písmo je neúhledné, neupravené a roztřesené. Nevyhraněná lateralita, občas uchopí psací náčiní do levé ruky, ale většinu času píše nebo kreslí pravou. Při psaní diktátu si jednotlivá slova předříkává, vyhovuje mu pomalejší tempo. Občas nedodržuje výšku některých písmen a napsaná slova jsou roztřesená. Je nutné uvolnění zápěstí a trénovat správný úchop tužky. V matematice má problémy při čtení slovních úloh. Ve výpočtech v oboru do 20 bez přechodu je převážně bezchybný.

Komunikační schopnosti nejsou dostatečně rozvinuté. Rozhovor s dospělým člověkem nevyhledává. O přestávkách se baví se svou starší sestrou, která je ve vedlejší

třídě. Žák se v mluveném projevu občas zadrhává. Jeho slovní zásoba je spíše chudší.

Pokud má žák dané slovo vysvětlit, je nejistý ve své výpovědi. Pokud není vyzván učitelem, do rozhovoru se sám od sebe nezapojuje.

Koncentrace je kolísavá. Prospívá mu pomalejší tempo práce a střídání činností.

Během vyučování se často otáčí a vyhledává pomoc u ostatních žáků. Během společného čtení si povídá sám pro sebe a po vyvolání pedagogem se musí podívat ke spolužačce, kde se v textu nacházíme.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla kolísavá. Jednotlivé úkoly plnil s menším nadšením. Motivace, kterou jsem používala u všech žáků stejnou, jeho osobně nezaujala. Například vyprávění pohádky o Červené Karkulce podle obrázkové osnovy shrnul do osmi nerozvitých vět.

CHARAKTERISTIKA - ELIŠKA Věk ke dni šetření: 6 let a 8 měsíců

Žákyně je vychovávána v neúplné rodině. V této rodině chybí otec, který se nikdy nepodílel na její výchově. Jeho nepřítomnost je nahrazována převážně babičkou ze strany matky. Matka má vystudovanou střední odbornou školu s výučním listem. Momentálně nemá stálý pracovní poměr a je v evidenci pracovního úřadu. Rodičovských schůzek se účastní méně často. Žákyně má staršího sourozence, ke kterému má velmi blízký vztah.

Rodina bydlí v panelovém domě a děti sdílí společný pokoj s matkou.

Výukové schopnosti jsou spíše podprůměrné. Eliška má výraznější problémy v oblasti čtení, s verbálním vyjadřováním a psaním. Ve výpočtech dělá občasné chyby.

Při čtení slovní úlohy nastávají větší obtíže, především ve čtení s porozuměním. Domácí úkoly dělá převážně s babičkou. Podle žákyně s matkou nestráví mnoho společného času.

Nejezdí na společné akce ani výlety. Během komunitního kruhu, každé pondělí, Eliška pravidelně říká, že byli o víkendu u babičky. Tudíž roli matky vykonává babička. Žákyně píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti nejsou příliš rozvinuté. Verbální projev bývá chudší než u ostatních spolužáků. Často ve svých promluvách odbíhá od hlavní myšlenky. Mívá

problémy s pochopením slovního zadání, které zadává učitelka. Slovní zásoba je omezená.

Koncentrace kolísá, dokáže se soustředit pouze kratší dobu. Naopak, pokud ji úkol zaujme, věnuje se mu intenzivněji. Často se během vyučování otáčí nebo se baví se spolužákem.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla střídavá. Žákyně byla napjatá, u některých úkolů si nevěřila a potřebovala větší podporu. Největší úspěch měla u volného vyprávění pohádky o Červené Karkulce.

CHARAKTERISTIKA - PETR Věk ke dni šetření: 7 let 4 měsíce

Žák je vychováván v úplné rodině. Rodina vypadá jako výborně fungující, o své dítě se zajímají, podporují ho ve sportovních aktivitách. Rodiče žáka pravidelně dochází na rodičovské schůzky. Žák se svými rodiči jezdí na výlety, každý den se s ním pečlivě připravují na další den. Úkoly vypracovávají s žákem, učivo probírají nad rámec školních povinností. Oba rodiče mají středoškolské vzdělání s maturitou.

Výukové schopnosti jsou bez obtíží. Žák je velmi bystrý, má výborný přehled o sportu i zvířatech. V učivu nemá žádné obtíže, v počtech je velmi přesný, zvládá počítání s přechodem přes desítku. Čtení je plynulé s intonačními změnami v hlase, vyprávění pohádky čte se zabarvením hlasu. Žák píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti jsou velmi dobré. Dokáže komunikovat s dospělým, nebojí se říct si o pomoc pedagogovi. Dokonce svému sousedovi v lavici často pomáhá.

Například sděluje, na jaké stránce v učebnici momentálně jsme, a cvičení mu vysvětlí.

Koncentrace mírně kolísá, důvodem je rychle odvedená práce. Po dokončení úkolu se nudí. Paní učitelka se snaží dávat žákovi úkoly navíc, ve kterých si dále procvičuje probírané učivo. V okamžiku kdy se žák nudí, naschvál nechá spadnout pastelky nebo jiné školní potřeby na zem. Potřebuje častější pohyb a změnu činností.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla u Petra soustředěná. U Petra je obzvláště důležité, jak ho aktivita dokáže zaujmout. Během vyučování bývá neklidný,

s prací je rychle hotový. Při šetření byl koncentrovaný, protože ve třídě nebyl žádný rušivý element a pozornost rozděloval pouze mezi pedagoga a aktivity.

CHARAKTERISTIKA - VANESA Věk ke dni šetření: 7 let a 7 měsíců

Žákyně žije v neúplné rodině, rodiče žákyně jsou rozvedení. Role otce je nahrazována přítelem matky, přesto Vaneska svého otce navštěvuje. Matka i otec mají základní vzdělání a pracují jako operátoři výroby. Matka se o své dítě zajímá, na rodičovské schůzky dochází. Obtíže svého dítěte řeší s pedagogem v rámci konzultačních hodin. Zlepšení ve výuce u jejího dítěte není viditelné, naopak se obtíže prohlubují.

Výukové schopnosti jsou velmi kolísavé. Vaneska má největší problémy v oblasti čtení a psaní. Zařazení cvičení na rozvoj sluchového vnímání je u žáka nutností.

Při psaní diktátu se ukazuje největší problém se slyšenými hláskami, které si sama řekne nesprávně. Žákyně píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti jsou spíše podprůměrné. Vaneska se snaží komunikovat se svými spolužáky, ale mnohdy jí odmítají. Velmi často zaměňuje pořadí slov ve větě. Ubíhá od vlastních myšlenek a její promluvy nemají logický sled.

Koncentrace je slabší. Během vypracování úkolu si maluje a někdy neví, co se právě v průběhu vyučování děje.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla kolísavá. Vaneska měla obtíže v zaměření pozornosti na jednu konkrétní činnost. Často odbíhala od tématu a nezvládala se soustředit na jeden úkol delší čas.

CHARAKTERISTIKA - HELENA Věk ke dni šetření: 6 let a 11 měsíců

Žákyně žije v úplné rodině. Ta o ni vzorně pečuje a věnuji jí dostatek pozornosti.

Helenka má tři sourozence, mladšího bratra, starší sestru a ještě jednoho staršího bratra.

Oba rodiče mají vysokoškolské vzdělání a všechny své děti maximálně podporují ve vzdělání i v mimoškolních aktivitách. Snaží se se svými dětmi trávit co nejvíce času, jezdí

zapojují i prarodiče. Když Helenka vypráví, co dělali o víkendu, často slýcháme, že u nich byli babičky a dědové. Žákyně je vychovávána v podnětném prostředí. Oba rodiče se pravidelně účastní rodičovských schůzek.

Výukové schopnosti jsou bez obtíží. Helena patří mezi bystřejší žáky, o učivo má zájem. Velmi často se doptává na další informace o probíraném učivu. Ve čtení vyniká, čtení je plynulé se změnou intonace v přímých větách. V matematice chybuje zřídka. Žákyně píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti jsou rozvinuté. Hovoří plynule a spisovně.

V některých situacích hovoří na úrovni dospělého člověka. Její slovní zásoba je rozvinutější než u ostatních žáků. Vyjadřuje se v souvětích, používá aktivní slovesa i přídavná jména.

Koncentrace mírně kolísá. Do poloviny vyučovací jednotky je Helenka koncentrovaná, poté už kolísá. Nejhůře se to projevuje u psaní, písmo chce mít úhledné, ale tempo bývá pomalé. V počítání je naopak rychlá a chyby jsou opravdu minimální.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla soustředěná. Helena se na všechny aktivity koncentrovala. Například během motivace pozorně poslouchala. U všech aktivit odpovídala logicky a se zájmem.

CHARAKTERISTIKA - LEOŠ Věk ke dni šetření: 7 let 4 měsíce

Žák žije v úplné rodině společně se svou mladší sestrou. Leoškovi rodiče mají vystudované střední odborné učiliště. Otec i matka se o svého syna zajímají, pravidelně dochází na třídní schůzky, ale často není Leoš připraven na vyučování. Na společné výlety jezdívají jen zřídka, o víkendu tráví čas u babičky. Leoš bývá na výuku často nepřipravený, většinou mu chybí pomůcky, které potřebuje na psaní. Stává se mu, že nevypracuje domácí úkol a dopisuje si ho ráno ve školní družině.

Výukové schopnosti jsou průměrné. Čtení je slabikované, hledané informace v textu je schopný dohledat po delším časovém úseku. Slabší výkon podává v oblasti psaní, jeho písmo je roztřesené, kostrbaté s nedodržením pomocných linek

a správnou výškou jednotlivých písmen. Při psaní diktátu občas vynechá diakritiku.

Jednotlivá písmena si při psaní vybavuje správně a také je napíše bez chyby.

V matematice má mírné obtíže se správným formulováním slovní odpovědí ke slovní úloze. V počítání v oboru do dvaceti s přechodem nedělá téměř žádné chyby, pokud chybuje, sám se opraví. Žák píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti jsou vzhledem k jeho věku přiměřené. V mluveném projevu s dospělým se vyjadřuje zdvořile. Nepouští se do rozhovoru s každým spolužákem, rád si vybírá, s kým bude hovořit. Ačkoliv předmět český jazyk nepatří mezi jeho oblíbené předměty, rád vypráví o svých zážitcích.

Koncentrace bývá kolísavá. U jednotlivých činností nevydrží déle než 10 minut.

Především v hodinách výtvarné výchovy je s prací rychle hotov. V hodinách matematiky je velmi snaživý, neustále se hlásí a chce být vyvolaný na jednotlivé úkoly. Při výuce češtiny je jeho pozornost slabší, o učivo neprojevuje zájem, přestože v hodinách pracujeme s větším množstvím pomůcek a využíváme i ICT techniku.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla kolísavá. Na Leošovi bylo vidět, že některé aktivity pro něj byly dlouhé. Přesto se snažil. Často do aktivit promítal svůj osobní život a snažil se úkol propojit se svými zkušenostmi.

CHARAKTERISTIKA - ELIÁŠ Věk ke dni šetření: 7 let a 6 měsíců

Žák je vychováván v úplné rodině. Na výchově Eliáše a jeho starší sestry se podílí i jejich prarodiče. Matka má vystudovanou vysokou školu pedagogickou a vyučuje na prvním stupni základní školy, otec má též vysokou školu pedagogickou. Rodiče svého syna podporují zejména ve sportovních aktivitách, dvakrát týdně navštěvuje fotbalový kroužek pro mladší žáky. Rodiče se účastní rodičovských schůzek střídavě, jednou přijde matka po druhé zase otec. Společně se svou sestrou dochází na zájmový kroužek juda.

Eliáš se realizuje ve sportu i v uměleckém směru, chodí do umělecké školy a věnuje se hře na trubku.

Výukové schopnosti jsou bez obtíží. Eliáš je snaživý a aktivní žák. Výborné

předmětem, jeho oblibou jsou matematické soutěže mezi žáky. Příklady mívá vypočítané rychle a přesně. Z ostatních předmětů ho baví čtení a tělesná výchova. Rád si čte knihy zaměřené na téma detektivek. Do školy nosí i encyklopedie o zvířatech nebo o naší Zemi.

Žák píše pravou rukou.

Komunikační schopnosti jsou velmi dobré. Slovní zásoba je rozšířenější v oblasti sportu. Eliáš dobře pracuje s pojmy. Slova, která má vysvětlit dokáže srozumitelně objasnit. Eliáš patří mezi komunikativnější žáky, vyhledává rozhovor se svými kamarády. Je schopný svým kamarádům vysvětlit princip nové hry a hovořit o ní.

Koncentrace je bez obtíží. Eliáš je soustředěný téměř při každé hodině. Jeho pozornost se soustřeďuje na pedagoga. Zvládá rozdělit pozornost mezi dva podněty, například je schopný vnímat text promítaný na tabuli a zároveň sledovat učebnici, kde je stejný text.

Koncentrace v průběhu prvního šetření byla soustředěná. Eliáš na všechny otázky odpovídal logicky a s nadšením. Motivace pro něj byla jako doplněk, protože on by i tak aktivity dělal se zájmem. V průběhu činnosti ho nevyrušil ani náhle vzniklý ruch za okny.

6 Vlastní výzkumné šetření

Výzkumné šetření je rozpracováno na dvě části, první je zaměřena na posouzení jazykové úrovně u vybraných žáků. Druhá část se zabývá konkrétními činnostmi pro rozvoj slovní zásoby a jazykového kódu. První část šetření se skládá z pěti dílčích úkolů zaměřených na klíčové znaky z Bernsteinovy teorie. Basil Bernstein charakterizuje jazykový kód omezený a kód rozvinutý. Na základě studia jeho teorie byly stanoveny klíčové identifikátory, které budou sloužit pro posouzení úrovně jazykového kódu u vybraných žáků v jednotlivých částech úkolů. Průběh organizace výzkumného šetření je zvolen následovně. V úvodním šetření bude probíhat individuální práce pod mým vedením v první třídě. Důležitým kritériem v počátečním šetření je průběh práce s žákem, který by měl probíhat v klidném prostředí a důsledné zaznamenávání výpovědí žáků během jednotlivých částí úkolů. To znamená, že jsem s každým žákem odcházela do jiné třídy, kde jsme byli sami a nikdo nás nemohl vyrušovat. Počáteční šetření probíhalo s každým žákem po dobu jedné vyučovací hodiny, tedy 45 minut. S žáky jsem se snažila pracovat ve stejném časovém harmonogramu, převážně druhou vyučovací hodinu, kdy mají žáci výuku českého jazyka. Velmi podstatným znakem v šetření je zachovávání stejného postupu při zadávání úkolů. Vlastní výpovědi žáků byly zaznamenány na audio nahrávku, ze které byly výpovědi přepsány do záznamového archu (viz přílohy 20-27).

Cílem úvodního šetření bylo zjistit aktuální úroveň jazykového kódu, následně byl vypracován vzdělávací program zaměřený na rozvoj jazykového kódu ve školním prostředí. Program je zacílený na prohlubování verbálních dovedností u žáků mladšího školního věku. Aktivity jsou strukturované jako vyučovací hodina, práce s vybranými žáky trvala 45 minut. Časové rozvržení programu bylo po dobu jednoho měsíce.

Vyučovací hodina probíhala jednou týdně. Aktivity v programu byly inspirovány nebo zcela přejaty z odborné literatury.

Identifikátory jazykových kódů

 výskyt krátkých, jednoduchých vět/výskyt rozvinutých souvětí; výskyt opakovaných slov; výskyt spojek; výskyt přídavných jmen; výskyt podstatných jmen; pořádek slov ve větě; slovní zásoba (Knausová 2002, s. 66)