• No results found

Easy Czech Elementary

5 ANALYTICKÁ ČÁST

5.5 Easy Czech Elementary

87 ŠTINDL, O. Easy Czech Elementary. Praha: Akronym, 2008. ISBN 978-254-1060-8. S. 7.

88 Tamtéž, s. 7.

69

navazujících drilových cvičení, aktivit a úloh zajišťující dostatečné procvičení nového učiva. Najdeme zde také úlohy zaměřené na rozvoj komunikačních dovedností. V zadní části učebnice je tzv. additional material (doplňující materiál), který obsahuje souhrn gramatiky určený pro samostudium, slovníček, přepis zvukových nahrávek a klíč k jednotlivým cvičením. Učebnice svou grafickou formou (stránky jsou rozdělené do sloupců) připomíná učebnice angličtiny (např. učební soubor Headway). V cílovém jazyce je pouze učivo, které se má žák naučit. Zbylé texty, tj. instrukce, vysvětlivky, komentáře jsou v jazyce anglickém, proto je učebnice vhodná pro samostudium.

5.5.1 Vizuální prostředky

Nejčastěji využívanou netextovou složkou v učebnici jsou barevné fotografie, jejichž primárním cílem je prezentace nové slovní zásoby, zobrazení činností a situací, jež by bylo obtížné zachytit formou ilustrací. Ty jsou vedle fotografií další početnou položkou. Jedná se především o umělecké ilustrace Svatavy Škodové, která pomocí barev, odstínů a určité perspektivy namalovala různé objekty, lidské postavy a netradiční postavičky, jež se objevují zpravidla v prvních lekcích (viz obrázek 16).

Přestože se jedná o učebnici uzpůsobenou dospívajícím a dospělým žákům, některé ilustrace bychom zařadili spíše do knih pro děti. V Easy Czech Elementary najdeme i ilustrace analogické, které poskytují podobné vizuální informace jako fotografie.

Tyto ilustrace mají analogický mnohdy metaforický význam a jedná se především o kresby doprovázející jazykové struktury či znázorňují nějaký proces. 89

Obrázek 16 Barevné postavičky 90

89 PEŠKOVÁ, K. Vizuální prostředky pro výuku reálií v učebnicích němčiny. Brno: Masarykova univerzita, 2012. ISBN 978-80-210-6149-1. S. 46.

90 ŠTINDL, O. Easy Czech Elementary. Praha: Akronym, 2008. ISBN 978-254-1060-8. S. 15.

70

Další četnou formou vizualizace jsou barevné tabulky. Štindl uplatňuje čtyři základní barvy. Žluté tabulky jsou určeny pro přehled nové slovní zásoby a komunikačních frází, modré slouží k verbální explanaci gramatiky. Fialová barva je základnou pro tabulky představující přehled deklinačních a konjugačních tvarů v češtině a do zelených tabulek autor situuje nejrůznější textové složky. Barevné tabulky činí učebnici přehlednější a organizovanější a jsou nápomocné pro lepší zapamatování nových informací. Červeně jsou také odlišena čísla cvičení (viz obrázek 17). Kromě barev používá autor tučného písma, kurzívy a tučné kurzívy objevující se v zadáních k jednotlivým cvičením, ale i v tabulkách pro zdůraznění deklinačních a konjugačních koncovek.

Obrázek 17 Ukázka barevné tabulky a čísla 91

K obrazovému vybavení učebnice patří také mapa centra Prahy, kterou najdeme na zadní obálce, a grafický symbol CD upozorňující na poslechové cvičení.

5.5.2 Funkce vizuálních prostředků

Ilustrace a fotografie mají v Easy Czech Elementary okamžitý informační charakter, tj. jsou koncipovány jasně a zřetelně bez užití abstrakcí a metafor. Převážná část z nich je použita intencionálně k výkladu nové informace. Štindl s oblibou používá obraz pro prezentaci slovní zásoby. Na obrázku 18 vidíme sérii drobných fotografií reálných předmětů, které jsou slovně pojmenovány. Zaměříme-li se pozorněji na zadání, 92 zjistíme, že skupina obrázků nefunguje pouze jako výkladový slovník, nýbrž jako podpora pro osvojení frází Mám rád/Nemám rád… a akuzativu singuláru i plurálu, který uvedené fráze vyžadují. Obrázek a zadání jsou v dokonalé korespondenci. Autor vhodně zvolil vizuální prostředek tak, aby aktivitu udělal pro

91 ŠTINDL, O. Easy Czech Elementary. Praha: Akronym, 2008. ISBN 978-254-1060-8. S. 93.

92 Zadání k obrázku 21: Ask a partner if s/he likes these things. Use them in the correct forms (some of the things are usually used in the plural form)./ Zeptejte se partnera/partnerky, jestli má ráda tyto věci. Používejte je ve správných tvarech (některé z věcí jsou zpravidla používány v plurálu).

71

žáka zajímavější. Žák vidí název předmětu, avšak tato informace mu ke splnění úkolu nestačí, neboť potřebuje znát koncové tvary substantiv pro 4. pád.

Obrázek 18 Prezentace nového lexika93

Obrazové komponenty dále slouží jako nástroj k ověřování nově získaných informací. Tato forma testování získává na oblibě a ve výuce jazyků je stále více a více aplikována. Obrázek 19 s primární funkcí informační a verifikační slouží k výkladu nového lexika a frází z komunikačního okruhu počasí. Skrze detailně propracované ilustrace žák okamžitě chápe předložené jevy a dokáže je spojit s verbální představou. Druhý obrázek 20 sousledně a logicky na první navazuje a žák si procvičuje nově osvojená lexikální spojení. Oba obrázky též poukazují na lineárnost celé učebnice.

93 ŠTINDL, O. Easy Czech Elementary. Praha: Akronym, 2008. ISBN 978-254-1060-8. S. 59.

72

Obrázek 19 Ukázka obrazové prezentace frází a lexika z tematického okruhu počasí 94

Obrázek 20 Obrázek s fixační funkcí 95

Ve výuce jsou rovněž nezbytné obrázky s primárně sociální funkcí, jež mají pozitivní vliv na rozvoj a výchovu žáka. Kromě funkce komunikativní, která je prostřednictvím obrazu uskutečňována, nacházíme v učebnici obrazové prostředky s funkcí orientační a regulační. Názorným příkladem je soustava dopravních a jiných značek a symbolů ze šesté lekce (viz obrázek 21). Pomocí těchto znaků se žák učí žít v prostředí různých zákazů a povoleních. Štindl však tento vizuální prvek nepoužívá pouze za účelem námi uvedených funkcí, ale tak, aby žákovi poskytnul možnost opakovat a procvičovat modální slovesa.

Obrázek 21 Skupina symbolů a znaků s orientační a regulační funkcí 96

94 ŠTINDL, O. Easy Czech Elementary. Praha: Akronym, 2008. ISBN 978-254-1060-8. S. 136.

95 Tamtéž, s. 137.

96 Tamtéž, s. 71.

73