• No results found

Funkce vizuálních prostředků v učebnicích

4 UČEBNICE

4.5 Funkce vizuálních prostředků v učebnicích

V moderních učebnicích jsou obrazové složky často rovnocenným prvkem jako texty a často ho plně nahrazují. Vzhledem ke stále rostoucímu počtu využívaných ilustrací se objevuje i nutnost přizpůsobení obrazových prvků výchovně vzdělávacím potřebám a cílům, metodickým postupům, ale i osobnostem žáků. Vizuální prvky jsou nejen nositeli učebního obsahu stejně jako verbální text, ale v neposlední řadě plní i sled funkcí v procesu učení. Zdůrazňujeme, že některé vizuální prostředky mohou mít několik funkcí zároveň. Podrobný výčet funkcí vymezuje Pýchová. Ta uvádí, že neverbální složky učebnic mají primárně čtyři základní funkce, a to funkci pedagogicko-didaktickou, psychologickou, sociální a kulturně-estetickou, které představíme v následujících kapitolách (4.5.1 až 4.5.4). 57 Tyto funkce jsou směřovány především na žáka základní školy, nicméně se domníváme, že je lze uplatnit i při edukaci dospělých.

4.5.1 Pedagogicko-didaktické funkce vizuálních prvků

Obrazové prvky v učebnicích pomáhají žákům pochopit novou látku, působí na kognitivní složku jejich osobnosti a rozšiřují jeho sféru poznatků a dovedností.

Pýchová rozlišuje šest dalších sub-kategorií pedagogicko-didaktických funkcí, jež se téměř shodují se základními funkcemi učebnice jako celku. V tabulce 3 uvádíme podrobný výčet jednotlivých sub-funkcí, které vizuální prvky zastupují.

57 PÝCHOVÁ, I. K funkci vizuálií v rozvoji osobnosti žáka. Pedagogika. 1990, roč. 40, č. 6, s. 678.

43

Tabulka 3 Seznam sub-kategorií pedagogicko-didaktických funkcí vizuálních prostředků a jejich stručný popis 58

Explikativní funkce Obrazové materiály pomáhají při výkladu učiva.

Demonstrativní funkce Vizuálie pomáhají při zprostředkované prezentaci jevů či činností.

Instruktivní funkce Mimotextové složky jsou nápomocné při pochopení činností a jevů.

Informativní funkce Názorná realizace nové informace.

Fixační funkce

Obrazové komponenty slouží k upevňování nově získaných informací, poznatků.

Verifikační funkce Obraz je využíván k testování nově nabytých znalostí a dovedností.

Hlavním cílem těchto funkcí je aktivace studenta, stimulace jeho vědomostí a rozvíjení jeho tvořivosti. Základní informace o pedagogicko-psychologických funkcích obrázků v učebnici popisuje i Průcha. Ten tvrdí, že didaktické obrazy mají především poznávací funkci. To znamená, že obraz zprostředkovává informace o objektech, které jsou žákům nedostupné nebo jsou příliš složité k pochopení.

Harmer přiřazuje vizuálním prvkům zejména funkci tzv. porozumění (understanding), neboť se domnívá, že jedním z nejvhodnějších způsobů užití obrázků je pro prezentaci nového lexika a následnou kontrolu jeho významu. 59

Podle Pýchové se vizuální prostředky rovněž podílejí na zvyšování kvality

58 PÝCHOVÁ, I. K funkci vizuálií v rozvoji osobnosti žáka. Pedagogika. 1990, roč. 40, č. 6, s. 678.

59 HARMER, J. The Practice of English Language Teaching. 4th ed. Harlow: Pearson Education, 2007. S. 178.

60 PÝCHOVÁ, I. K funkci vizuálií v rozvoji osobnosti žáka. Pedagogika. 1990, roč. 40, č. 6, s. 673.

44

4.5.2 Psychologické funkce vizuálií

Zatímco pedagogicko-didaktické funkce jsou využívány převážně cílevědomě a plánovitě, funkce psychologické autoři učebnic využívají spíše intuitivně. Tyto funkce pozitivně působí na osobnost žáka, podporují jeho vnímání a analytickou stránku vidění, a tudíž kladně rozvíjejí jeho vizuální myšlení. Vhodně zvolené vizuálie kladně rozvíjí žákovu představivost i fantazii. Využití obrazových komponentů podporuje rovněž zapamatování, nabádá žáky k samostatnému myšlení, rozvíjí kreativitu a pozitivně přispívá i k růstu estetického cítění. Použití obrázků má kladný vliv i na rozvoj žákovy paměti a na základě vědeckých zjištění pomáhají neverbální představy vybavovat představy verbální. 61 Vztah mezi verbálními a neverbálními představami lze uplatňovat při výuce cizích jazyků, kdy žák pomocí obrázků získává mentální obraz situace, v níž se užívá specifických slov, vět, které si v podobné reálné situaci snadněji vybaví. K psychologickým funkcím řadíme funkce afektivní a motivační, kdy vizuální prostředky vzbuzují zájem a pozornost. Ačkoliv se zabýváme vizuálními prvky v učebnicích pro dospělé studenty, i tyto funkce pokládáme za důležité, neboť u každého žáka rozdílného věku je třeba kladně a efektivně působit na jeho racionální složku, rozvíjet kreativitu, představivost či estetické cítění.

4.5.3 Sociální funkce

Sociální funkce neverbálních složek učebnic je pro studenty češtiny jako cizího jazyka jednou z nejvýznamnějších. Domníváme se, že pro cizince je nezbytné, aby byl schopný porozumět základním znakům naší společnosti a dokázal se v ní orientovat. Podle Pýchové je pro studenta nejdůležitější funkce komunikativní.

„Potencionální vliv komunikativní funkce ve všech jejích formách na osobnost žáka je obrovský (poznávací, informativní, vzdělávací, výchovný, zábavný atd.). Lomí se však mnoha filtry, z nichž jmenujeme alespoň kvalitu obsahu a formy vizuálií, věk, zralost, zájmy studenta aj.“ 62 S komunikativní funkcí úzce souvisí funkce orientační

61 STEVICK, Earl W. Images and Options in the Language Classroom. Cambridge University Press, 1986.

62 PÝCHOVÁ, I. K funkci vizuálií v rozvoji osobnosti žáka. Pedagogika. 1990, roč. 40, č. 6, s. 675.

45

a regulační, kam řadíme funkce varovné, ochranné a zakazující. Dále sem patří aktivizační funkce, které podmiňují vznik nejrůznějších činností a jejich průběh.

Obrazové komponenty mohou mít rovněž funkci propagační a stimulační. Jedná se o reklamní předměty, symboly, loga či znaky. Všechny výše uvedené funkce přispívají k socializaci osobnosti studenta a jeho existenci a možnosti komunikace s ostatními členy společnosti, v níž se nachází.

4.5.4 Kulturní a estetické funkce vizuálií

Kulturní a estetické funkce vizuálních prvků jsou téměř totožné s funkcemi sociálními, liší se pouze specifikem svého zaměření. Hlavní cíl těchto funkcí lze definovat „jako vytvoření schopností a potřeb mladého člověka vnímat a chápat kulturu a krásu, produkovat kulturní chování, případně se podílet na kulturní a estetické tvorbě.“ 63 Jedná se především o působení uměleckých děl v obrazové podobě (fotografie obrazů, soch, hradů aj.), ale také o obrázky a fotografie tiskovin, pohlednic, bankovek či poštovních známek. Mezi kulturní funkce patří humanizační funkce přispívající k utváření typických lidských vlastností, jako je tolerance, vděčnost, schopnost empatie aj. Do kategorie kulturních a estetických funkcí řadíme také funkce dekorativní, expresívní a prožitkové.

63 PÝCHOVÁ, I. K funkci vizuálií v rozvoji osobnosti žáka. Pedagogika. 1990, roč. 40, č. 6, s. 677.